پايگاه خبري تحليلي «پارس»- امروز حسن روحاني رييس دولت يازدهم با بدرقه حجت‌الاسلام‌ والمسلمين محمدي گلپايگاني، تهران را به مقصد استانبول ترك كرد. در اين سفر رييس‌جمهور را رحماني فضلي وزير كشور، زنگنه وزير نفت، واعظي وزير ارتباطات، آخوندي وزير مسكن و شهرسازي، طيب‌نيا وزير اقتصاد، جنتي وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي، سيف رييس كل بانك مركزي، تركان معاون رييس‌جمهور و ظريف وزير امور خارجه همراهي مي‌كنند. اميت يارديم سفير تركيه در تهران كه در اين سفر رييس جمهور ايران را همراهي خواهد كرد. وي در گفتگو با پايگاه خبري تحليلي «پارس» به بررسي جايگاه ايران در سياست خارجي تركيه اشاره كرد.

rohaniardoghan

اميت يارديم سفير تركيه در تهران در گفتگو با پايگاه خبري تحليلي «پارس» اظهار داشت: ايران و تركيه با توجه به تاريخ و جايگاه منطقه‌اي كه دارند كشورهاي فوق‌العاده مهمي محسوب مي‌شوند كه نبايد اجازه داد موضوعات ثالث بر گرمي روابط شان تاثيري بگذارد و آن را از حالت عادي خود خارج كند. اين روابط بايد به شكلي باشد كه ما تركيه بدون ايران و ايران بدون تركيه را نتوانيم تصور كنيم. 

وي با اشاره به سفر رييس جمهور ايران به اين كشور، از تشكيل يك شوراي عالي ايران و تركيه با حضور حسن روحاني خبر داد و گفت:  اين عنوان شوراي عالي همكاري كه نخستين نشست آن در زمان حضور آقاي روحاني در تركيه برگزار مي‌شود. به روابط استراتژيك دو كشور رسيدگي مي‌كند. 

وي افزود: اين اتفاق جديدي ميان ايران و تركيه است كه طرح اوليه آن در سفر آقاي اردوغان به ايران مطرح شد و دو كشور تصميم گرفتند در سطح روساي جمهور اين كميسيون را برگزار كنند. 

وي در مورد تركيب و دستور كار اين شوراي عالي همكاري گفت: قرار است در اين كميسيون 9 تا 10 نفر از وزراي دو طرف نيز شركت داشته باشند و شايد بتوان آن را نشست مشترك هيات دولت‌ها قلمداد كرد. در شوراي عالي همكاري ايران و تركيه وزراي شركت‌كننده در مورد برنامه‌ها و اهداف دوجانبه به تبادل ‌نظر خواهند پرداخت و براي گام بعدي حوزه‌هاي مسووليت‌شان تصميم‌گيري خواهند كرد.

اميت يارديم در پاسخ به سوال پايگاه خبري تحليلي «پارس» پيرامون اختلاف ايران و تركيه در مورد قيمت گاز صادراتي ايران گفت: هنوز بحث ها در مورد  قيمت نهايي گاز، ادامه دارد. این موضوع، یک مساله فنی و تخصصی است. مسلماً تركيه كشوري است كه نياز فراواني به انرژي دارد اما بايد متناسب با اين نياز منابع مالي آن را نيز تامين كند. البته متفاوت از اين موضوعي كه من به آن اشاره كردم مي‌تواند در ماه‌ها و سال‌هاي آينده اتفاقات جديدي رخ دهد.
 
 
سفير تركيه در پاسخ به سوال «پارس» درباره روابط تركيه و رژيم صهيونيستي اظهار داشت: در حال حاضر روابط ما با اسراييل در پايين‌ترين سطح خود قرار دارد. در همين دو هفته گذشته نخست‌وزير ما خطاب به مردم جهان گفت كه قدس يك شهر تحت اشغال است و آن را با صداي بلند نيز بيان كرد.
 
وي با اشاره به جايگاه ايران در سياست خارجي تركيه گفت: ببينيد ما مراحل عضويت خود در اتحاديه اروپا را طي مي كنيم. اما اجازه نمي‌دهيم اين شرايط روابط، ما را با بقيه كشورها تحت تاثير قرار دهد. 

وي افزود: تركيه از ابرقدرت‌هاي جهاني نيست اما با قدرت و امكاناتي كه در اختيار دارد هميشه سعي در حمايت و پشتيباني از همسايگان خود داشته است. 

سفير تركيه يادآور شد: سه سال پيش ما تركيه يكي از 15 عضو غير‌دائم شوراي امنيت سازمان ملل بوديم. در آن سال (سال 2011) برخي از كشورها تحريم‌هايي را عليه ايران اعمال كردند. اما در زمان تصويب اين تحريم‌ها به غير از تركيه همه 14 عضو ديگر به آن آري گفتند. 

وي افزود: ما وقتي از اصول صحبت مي‌كنيم به اين مواضع پايبنديم؛ ما مي‌توانستيم بگوييم كه به دليل نزديكي به كشورهاي غربي نمي‌توانيم با اين طرح مخالفت كنيم يا مي‌توانستيم بگوييم اگر در زمان راي‌گيري تحريم‌هاي ايران تنها بمانيم به ضرر ما تمام مي‌شود و منافع ملي تركيه با خطر مواجه مي‌شود. اما ترجيح داديم در كنار ايران باقي بمانيم و بعضاً بايد سعي كنيم كه اين روزها را به خاطر بياوريم. 
 
اميت يارديم اضافه كرد: ايران و تركيه با توجه به تاريخ و جايگاه منطقه‌اي كه دارند كشورهاي فوق‌العاده مهمي محسوب مي‌شوند كه نبايد اجازه داد موضوعات ثالث بر گرمي روابط شان تاثيري بگذارد.