واشنگتن: یا توافق روی همه چیز یا هیچ!
یکی از مقامات وزارت خارجه آمریکا در خصوص مذاکرات ایران و ۱+۵ در وین تصریح کرد اگر بخواهیم صادقانه بگوییم، روند مذاکرات کند و دشوار بوده و ما به دنبال توافق صددرصدی با ایران هستیم.
به گزارش پارس، فارس به نقل از پایگاه اطلاعرسانی وزارت خارجه آمریکا نوشت: یکی از مقامات ارشد دولت آمریکا در ارتباط با دور چهارم مذاکرات راهحل جامع ایران و 1+5 (آمریکا، انگلیس، فرانسه، روسیه، چین بعلاوه آلمان) در «وین» گفت: این که بخواهیم در هر لحظه، روند پیشرفت مذاکرات را مورد ارزیابی قرار دهیم، کار درستی نیست و در مور روند مذاکرات به گفتن همین مطلب بسنده می کنم که در این مرحله، همه گزینههای مربوط به مذاکره مورد بحث و بررسی قرار می گیرد.
وی ادامه داد: مذاکرات بسیار مفید و در عین حال دشوار بود. قبلاً هم بارها اعلام کرده بودیم که این دور از مذاکرات دشوار خواهد بود. هنوز در اول راه تنظیم پیش نویس توافق نهایی هستیم و هنوز مسیر زیادی برای رفتن داریم. هنوز اختلافات چشمگیر و موارد پیچیده ای وجود دارد.
این مقام ارشد آمریکایی تصریح کرد: این مطلب بسیار مهم است که ما هنوز در اول راه تنظیم سند هستیم و همه طرف های مذاکره با جدیت در روند مذاکرات حاضر هستند اما باز هم می گوییم که «نمیدانیم که این مذاکرات در نهایت به یک توافق جامع منتهی خواهد شد یا نه».
وی گفت: هر مذاکرهای روزهای خوب و روزهای بد و فراز و فرود دارد. این یک لحظه بسیار مشکل بود که البته از قبل هم انتظار آن را داشتیم. در روند تنظیم توافق موقت ژنو هم همینطور بود. ما در ماه ژوئن مجدداً برای مذاکره در سطح مقامات سیاسی به میز مذاکره باز خواهیم گشت.
این مقام آمریکایی تأکید کرد: البته اتحادیه اروپا زمان دقیق دور بعدی مذاکرات را اعلام خواهد کرد. در این خلال، به روال گذشته، مذاکرات کارشناسان ما و طرف ایرانی به صورت روزانه برگزار خواهد شد. ما در ماه ژوئن مجدداً برای مذاکره در سطح مقامات سیاسی به میز مذاکره باز خواهیم گشت. همه طرفهای مذاکره در کار خود جدیت دارند ولی معتقدیم که می بایست در این مرحله از مذاکرات، کمی واقعگرایی هم به این جدیت اضافه شود.
این مقام آمریکایی اینگونه ادامه داد: ما انتظار داریم در پایان این دوره شش ماهه، به یک توافق جامع برسیم، توافقی که به صورت یک بسته نهایی شده از پیشنهادات طرفین و نه یک فهرست از پیشنهادات برای ارائه به طرف مقابل و اخذ جواب،باشد. تمرکز ما بر بررسی همه پیشنهادات برای اطمینان حاصل کردن از عدم توانایی ایران برای ساخت سلاح هستهای و صلح آمیز بودن برنامه هستهای این کشور خواهد بود.
او گفت: ما برای رسیدن به یک توافق بد عجله نمیکنیم. همانطور که اوباما نیز گفته، نرسیدن به توافق، بهتر از رسیدن به توافق بد است. ما میدانیم که این کار، زمان بر خواهد بود و اگر به این نتیجه برسیم که میتوانیم به توافق برسیم، خود را متعهد به ادامه روند مذاکرات خواهیم دانست.
این مقام آمریکایی تأکید کرد: برخی از جزئیات مورد مذاکره در این دور از مذاکرات، عیناً مطالب مورد توافق در توافقنامه موقت ژنو بود و در حقیقت در این مرحله، ما بر روی چگونگی اجرای آنها مذاکره میکردیم.
وی در پاسخ به سوال یکی ازخبرنگاران در خصوص علت اینکه فقط طرفهای آمریکایی از بین 7 کشور دخیل درمذاکرات، از کم بودن زمان سخن گفتهاند، به فشرده بودن کار مذاکرات 4 روزه در وین اشاره کرد و گفت: ما انتظار نداشتیم که همه اختلافات ظرف چهار روز در وین حل شود زیرا این، انتظار غیرواقع گرایانهای است. به همین علت بود که در خلال مذاکرات وین نیز با استفاده از تلفن، ایمیل و حتی با ملاقاتهای حضوری، ارتباط خود را با کارشناسان ایران و 1+5 که از هفته پیش از مذاکرات در نیویورک بودند، حفظ کردیم. فکر می کنم در ماههای آینده شاهد ملاقاتهای بیشتری بین مقامات رده بالای طرفین باشیم.
این مقام آمریکایی ادامه داد: ما خوشبین نیستیم بلکه واقع بین هستیم. در مورد مذاکرات باید تصمیم مشکلی گرفته شود. از نظر ما، نه تنها ایالات متحده، بلکه جامعه جهانی باید مطمئن شود که ایران نمیتواند به سلاح هسته ای دست پیدا کند.
وی گفت: ما مجدد تکرار می کنیم که به دنبال توافق صد درصدی با ایران هستیم، یعنی یا توافق در خصوص همه چیز یا هیچ چیز.
این مقام ارشد دولت مریکا در پاسخ به سوالی در خصوص اختلافات میان کشورهای 1+5 درخصوص گنجاندن برنامه موشکی ایران در مذاکرات وین، مدعی شد که ما و اروپاییان کماکان در سر میز مذاکره، با هم متحد هستیم و مسائل مربوط به ایران نیز می بایست به صورت کلی و در یک موافقتنامه مورد بحث قرار گیرد و نمی توان مسائل را به صورت مجزا مورد بررسی قرار داد.
وی در سخنانی عجیب ضمن ادعای «مستقل بودن» سازمان بین المللی انرژی اتمی گفت: آمریکا به عنوان بانفوذترین و قویترین عضو آژانس بین المللی انرژی اتمی در جایگاهی است که از دبیرخانه آژانس بخواهد که صحت ادعاهای ایران را مورد ارزیابی قرار دهد.
خبرنگاری به صحبتهای آقای عراقچی در خصوص شروع نشدن روند تهیه پیش نویس اشاره کرد که این مقام آمریکایی با ذکر این مطلب که نمیخواهد جزئیات این مورد را رسانهای کند، گفت: همانطور که پیشتر نیز گفتم، روند مذاکرات بر روی تهیه پیش نویس آغاز شده و این فرآیند زمانبر خواهد بود.
این مقام آمریکایی در خصوص حضور جان کری در دور بعدی مذاکرات اظهار نظر مشخصی نکرد.
وی درمواجهه با سوالی درخصوص محتوای جلسه سه ساعته نماینگان ایران و آمریکا تنها به ذکر این مطلب بسنده کرد که «مذاکرات بی پردهای با طرف ایرانی داشتیم و این قبیل مذاکرات ادامه خواهد یافت».
ارسال نظر