تخلف آمریکا از Headquarters Agreement در ویزا به ابوطالبی/ یادآوری حوادث تلخ پیرامون مرحوم رجاییخراسانی
ویزای محدود به سفیر اعطا میکند و در آن قید میشود تا ۲۵مایلی مرکز نیویورک نباید دورتر شود آنگاه با ابزار امنیتی خود هرگونه حرکت سفیر را کنترل میکنند
نماینده اسبق ایران در سازمان ملل متحد گفت: آمریکا بر اساس قرارداد خود با سازمان ملل تحت عنوان « Headquarters Agreement» توافق کرده به تمامی دیپلمات های معرفی شده به این سازمان، ویزا دهد.
سید علی خرم سفیر و نماینده دایم اسبق ایران در سازمان ملل متحد و ژنو در گفتگو با « پایگاه خبری تحلیلی پارس» اظهار داشت: دولت آمریکا بر اساس قرارداد خود با سازمان ملل متحد تحت عنوان « Headquarters Agreement قرارداد مقر» توافق کرده به تمامی دیپلمات های معرفی شده به این سازمان جهت اشتغال ویزا دهد و همه ساله هم در ایام مجمع عمومی و غیر آن به تمامی شرکت کنندگان از کشورهای عضو نیز ویزای ورود دهد.
وی افزود: این قاعده عمومی یک استثنا دارد که آن هنگامی است که ورود یک دیپلمات یا شرکت کننده برخلاف امنیت ملی آمریکا تلقی شود که آمریکا با قاطعیت از اعطای ویزا به شخص مزبور خودداری می کند و طی ۵۰ وچندسال گذشته این رویه مکررا اعمال شده و طبق حقوق بین الملل تبدیل به یک قاعده جدید شده است.
وی اضافه کرد: در این مدت سازمان ملل متحد، بدون داشتن اهرم خاصی، در قبال استدلال آمریکا مبنی بر مخل امنیت ملی بودن، کوتاه آمده و تسلیم نظر سیاسی- امنیتی آمریکا شده است.
خرم با اشاره به مثال های فراوان در این زمینه گفت: مثال ها فراوان است که به برخی دیپلمات ها یا همراهان رییس جمهور کشورمان برای شرکت در مجمع عمومی سازمان ملل ویزا اعطا نمی شود و درمان خاصی نمی تواند در این مورد صورت گیرد مگر آنکه فضای سرد سیاسی بین دوکشور برطرف شود.
وی افزود: چنانچه سازمان ملل متحد بر اعطای ویزا به سفیر ایران اصرار کند، آمریکا معمولا روش دیگری در پیش می گیرد که مقرون به صرفه نیست.
وی اضافه کرد: در اینگونه مواقع « ویزای محدود» به سفیر ایران اعطا می کند و در آن قید می شود از ۱۰ تا ۲۵مایلی مرکز نیویورک نباید دورتر شود. آن گاه با ابزار امنیتی خود هرگونه حرکت سفیر ایران را کنترل و هرگونه تخلف طبیعی در حومه نیویورک را به عنوان تخلف سیاسی و دیپلماتیک جلوه داده که می تواند به اخراج سفیر مزبور همراه با هزینه سیاسی تبلیغاتی سنگین بینجامد.
وی افزود: تجربه وزارت امورخارجه کشورمان در مورد مرحوم رجایی خراسانی و برخی دیپلمات های ایران در نیویورک یادآور حوادث تلخ اینچنینی است.
نماینده دایم اسبق ایران در سازمان ملل متحد گفت: در چنین حالتی سفیر ایران هم احساس تحت کنترل بودن می کند و همین احساس به کارایی و نتیجه بخشی ماموریت او لطمه جدی وارد می کند. زیرا نماینده دایم ایران وظایف دشواری برعهده دارد و باید به مسایل دوجانبه متعددی و از جمله لابی با نمایندگان کنگره و سنا بپردازد تا از شکل گیری و پیشبرد طرح های مغرضانه معاندین علیه ایران جلوگیری کند.
خرم با اشاره به سوابق حمید ابوطالبی، وی را همکار روشنفکر و موثری در وزارت امورخارجه توصیف کرد و تاکید کرد: اشغال سفارت و گروگانگیری دیپلمات های آمریکایی اگرچه موضوعی مربوط به ۳۴سال پیش است ولی تا زمانی که در درون کشورمان موضوع بحث جامعی قرار نگیرد و ابعاد انسانی، حقوقی، سیاسی، اقتصادی، امنیتی، نظامی، فرهنگی و تاریخی چنین اقدامی روشن نشود، دستیابی به جمع بندی واقع بینانه دشوار خواهد بود.
ارسال نظر