بحران اوکراین و ضعف استراتژیک آمریکا
جنگ سوریه و بحران اوکراین نشان دهنده محدودیتهای قدرت ژئوپلتیک آمریکاست و قطعاً این موضوع بر چالش اوباما بر سر پرونده هستهای ایران نیز تأثیر منفی خواهد گذاشت.
به گزارش پارس به نقل از کیهان، شبکه خبری بلومبرگ ضمن انتشار این ارزیابی تصریح کرد: بحران اوکراین، تلاش های رئیس جمهوری آمریکا در همکاری با روسیه در بسیاری از مسایل از تلاش برای پایان دادن جنگ در سوریه گرفته تا توقف جاه طلبی های هسته ای ایران، تسهیل خروج آمریکا و نیروهای هم پیمان این کشور از افغانستان به خطر انداخته است.
در صورتی که چگونگی رویارویی اوباما با بحران کنونی در اوکراین، تردیدها درباره جدیت وی در رفع چالش های خارجی را تقویت کند، همان طور که برخی از منتقدانشان تأکید کرده اند، این امر می تواند بر روی مسایل مختلفی از جمله مذاکرات صلح فلسطینی ها و اسرائیلی ها، پیشرفت های برنامه هسته ای ایران و موضع بشدت سلطه جویانه چین در منطقه تأثیر گذارد.
براساس این گزارش « نیکولاس برنز» معاون پیشین وزارت خارجه آمریکا به تازگی در کنفرانسی که سازماندهی آن را شورای آتلانتیک، سازمان تحقیقات سیاست خارجی در واشنگتن برعهده داشت، اظهار داشت: « اوباما با دشوارترین بحران بین المللی دوران ریاست جمهوری اش روبه رو است. »
بلومبرگ می نویسد: اما صرف نظر از رویارویی فزاینده با روسیه، اوباما هم چنین با تغییر فزاینده سیاست های تهاجمی چین رو به رو است که علاوه بر تأکید بر اختلافات ارضی اش، به ناسیونالیسم فزاینده در ژاپن و کره جنوبی دامن می زند. این در حالیست که آمریکا از گذشته با چالش هایی در سوریه، عراق و شمال آفریقا و مذاکرات هسته ای با ایران دست و پنجه نرم کرده است.
« ریچارد آندرس» استاد امنیت ملی در دانشکده ملی جنگ ایالات متحده در این زمینه گفت: با وجود رویکرد دیپلماتیک اوباما در فشار بر روسیه، وی آن قدر « عاقل» است که محدودیت های کشورش در رابطه با بحران اوکراین و سایر مناطق از جمله در رابطه با چین و سوریه را درک می کند.
وی افزود: « این یک نمونه از مواردی است که محدودیت قدرت ژئوپلتیکی آمریکا را نشان می دهد. ما به تازگی شرایط این چنینی را از جمله در سوریه تجربه کردیم. آمریکا در سوریه تصمیم گرفت در اوضاع داخلی این کشور مداخله نکند و این اقدامی است که ما در گذشته انجام نداده بودیم. در ۲۰ تا ۲۵ سال گذشته به ندرت پیش آمده که ما در بحرانی مداخله نکرده ایم. »
به گفته « ایان برمر» رئیس موسسه مشاوره ای اوراسیا در نیویورک، ناسازگاری بیشتر روسیه و افزایش کمک های مسکو به حکومت « بشار اسد» در سوریه، اجرای توافقنامه درباره انهدام تسلیحات شیمیایی در این کشور را با مشکل مواجه خواهد کرد. از سوی دیگر، اوباما به پوتین نیاز دارد تا نیروها و تجهیزات آمریکایی و کشورهای هم پیمانانش را از افغانستان خارج کند زیرا آمریکا به روسیه به عنوان بخشی از شبکه توزیع خود در شمال نیاز دارد.
بلومبرگ معتقد است: تلاش های رئیس جمهور آمریکا در زمینه پایان دادن به جنگ های عراق و افغانستان، کاهش بودجه نظامی و کاهش کسری بودجه فدرال و همچنین تمرکز بر موضوعات داخلی مورد توجه دقیق دیگر کشورها قرار دارد. نتایج نظرسنجی ها نشان می دهد که آمریکایی ها می خواهند خود را از سر تعهدات خارجی شان رها کنند.
کری هفته گذشته در گفت وگو با خبرنگاران در واشنگتن از « انزواطلبی جدید» در آمریکا سخن گفت و یادآور شد که آمریکایی ها ارتباط بین تعامل با خارج و اقتصاد آمریکایی را درک نمی کنند.
ارسال نظر