در گفتوگوی تلفنی ظریف با کری چه گذشت؟
ناظران معتقدند که" مرگ روابطی" که میان ایالات متحده امریکا و ایران برای بیش از سه دهه به وجود آمده است، رفته رفته از بین می رود و هر دو طرف تلاش های تازه ای را برای نزدیکی به یکدیگر آغاز کرده و به دفاع از این تلاش های خود برخاسته اند. این مساله فرضیه وجود توافقی سری و ناگهانی میان ایران و ایالات متحده بعد از سال ها دشمنی و خصومت را بیش از پیش تقویت می کند. توافقی که گفته می شود در آستانه مذاکرات ژنو ۳ میان مقام های ایرانی با مقام های امریکایی در نقطه ای دور به دور از چشم رسانه ها حاصل شده است. البته بعدا بسیاری از رسانه های عربی گزارش دادند که این نقطه دور مسقط بوده و عمانی ها برای آن میانجی گری کرده اند.
به گزارش پارس به نقل از دیپلماسی ایرانی، به گزارش روزنامه العرب، چاپ لندن، به گفته کارشناسان ایران و امریکا به روشنی و با جدیت به سمت عادی سازی روابط با یکدیگر گام برداشته اند. ایران تلاش دارد با این کار ضمن خروج از انزوای بین المللی از تحریم های اعمال شده علیه خود بکاهد و امریکا نیز با آغاز دور تازه ای از همکاری ها با ایران قصد دارد از بسیاری از مسائل بغرنج و تنش زایی که در منطقه با آنها دست به گریبان است، رهایی یابد. تهدید باراک اوباما، رئیس جمهوری امریکا به وتوی هر گونه تحریم جدید علیه ایران در همین راستا قابل ارزیابی است.
در همین رابطه این روزنامه به نقل از مقام های عالی رتبه ایرانی که نخواسته اند نامشان فاش شود، نوشته است که محمد جواد ظریف ، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در آخرین تماس تلفنی خود با جان کری، وزیر امور خارجه ایالات متحده امریکا به او گفته است که در شورای عالی امنیت ملی ایران به ریاست حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی و با حمایت رهبر انقلاب ایران آیت الله خامنه ای توافقی حاصل شده است تا توافقات ژنو به طور کامل اجرا شود و با واشنگتن در تمامی بحران های منطقه ای و بین المللی همکاری شود و گشایشی در روابط مستقیم و دو جانبه ایران و امریکا که از آوریل ۱۹۸۰ تا کنون متوقف بوده است، ایجاد شود.
همین خبر را پایگاه خبری تحلیلی میدل ایست آنلاین نیز منتشر کرده و این پایگاه خبری نیز نوشته است که این خبر را مقام های عالی رتبه ایرانی در اختیارش قرار داده اند. این پایگاه همچنین نوشته که ظریف به کری هشدار داده است در صورتی که امریکا بخواهد علیه ایران دست به اقدامی خصمانه بزند و توافقات ژنو را نادیده بگیرد و اقدام به ادامه تحریم ها کند، تهران به سمت تندروی خواهد رفت، چرا که تحریم های جدید واژه اعتدالی که جمهوری اسلامی ایران از زمان انتخاب حسن روحانی دائما بر آن تاکید داشته است را به محاق خواهد برد و باعث تقویت تندروهایی که از توافق نامه هسته ای به رغم استقبال و تایید رهبر معظم انقلاب، انتقاد می کنند، خواهد شد.
ناظران معتقدند که همکاری های ایران و ایالات متحده که ظریف در گفت وگوی تلفنی خود به اطلاع کری رسانده درباره پرونده ها و قضایای مختلف منطقه ای است که پیش از این در یک توافق سری، بر سر آنها توافق شده بود.
العرب همچنین مدعی است که تهران به اطلاع واشنگتن رسانده است که آمادگی دارد که دست از حمایت خود از حکومت بشار اسد در سوریه بردارد و محدودیتی برای فعالیت های حزب الله ایجاد کند و اقدام به حمایت مجدد از جنبش حماس نکند.
ناظران می گویند که تمایل ایران به عادی سازی روابط با ایالات متحده را در بازگشت کارشناسان هسته ای ایران به میز مذاکره با ۱+۵ به رغم تحریم های جدید امریکا می توان دید. مذاکرات کارشناسان ایرانی با کارشناسان ۱+۵ در وین از ۹ دسامبر به مدت چهار روز از سر گرفته شده است. پیش از این مذاکرات به دلیل اعمال تحریم های جدید از سوی امریکا علیه برخی افراد در ایران متوقف شده بود.
پس از این اتفاقات بود که کاخ سفید نسبت به هر گونه اعمال تحریم های جدید علیه ایران هشدار داد و باراک اوباما ، رئیس جمهوری امریکا به صراحت گفت که نیازی به اعمال تحریم های جدید علیه ایران نیست و در صورت وضع تحریم های جدید از سوی کنگره و سنا از حق وتوی خود علیه آنها استفاده خواهد کرد.
ارسال نظر