بررسی جزییات تعهدات ۱+۵ به ایران
میتوان گفت مهمترین بخش و ویژگی توافق ژنو در زمینه اقداماتی که ۱+۵ متعهد شده است در گام اول انجام دهد، آزاد شدن بخشی از درآمدهای نفتی ایران در حسابهای خارجی برای خرید محصولات کشاورزی، غذایی و دارو، تعلیق تحریمها در زمینه صادرات نفت خام به میزان ۲۰۰ هزار بشکه در روز و دریافت عواید حاصل از فروش این میزان به صورت نقد است و کاهش نیافتن میزان صادرات نفت خام است.
به گزارش پارس به نقل از ایسنا، برخلاف آن چه آمریکایی ها معتقدند فقط ۷ میلیارد دلار از اجرای توافق ژنو به ایران تعلق می گیرد ایران معتقد است که این مبلغ به ۲۰ میلیارد دلار می رسد.
حمید بعیدی نژاد، عضو تیم مذاکره کننده هسته ای کشورمان که مسوولیت مذاکرات کارشناسی با ۱+۵ را بر عهده دارد، در بخش دوم از گفت وگوی خود با ایسنا درباره متن" برنامه اقدام مشترک" به بررسی اقدامات داوطلبانه و تعهدات ۱+۵ در برابر اقداماتی که ایران در چارچوب توافق انجام می دهد پرداخت.
براساس توافق ژنو، صادرات نفت خام ایران به میزان فعلی (یک میلیون بشکه) حفظ می شود
وی در پاسخ به این پرسش که چرا « تلاش» کشورهای ۱+۵ برای کاهش خرید نفت خام ایران در توافق ژنو مورد توجه قرار گرفته است؟ گفت: دولت آمریکا در گذشته تلاش گسترده ای را به اجرا گذارد تا خرید نفت خام ایران را از سوی خریداران محدود کند. به طوری که تحت این فشارها خریداران به طور پلکانی خرید نفت از ایران را کاهش دادند. اما حالا بر اساس این بند از توافق قرار است این تلاش ها متوقف شوند. در واقع خریداران نفت ایران باید قادر باشند که تا همین اندازه ای که اکنون از ایران نفت خریداری می کنند، به خرید خود ادامه دهند.
وی با اشاره به میزان صادرات نفت ایران که در حال حاضر حدود یک میلیون بشکه است و اگر تلاش آمریکا در کاهش میزان خرید نفت ایران ادامه یابد این میزان به ۸۰۰ هزار بشکه در روز می رسد، گفت: قرار است براساس توافق ژنو، صادرات نفت خام به میزان فعلی حدود یک میلیون بشکه حفظ شود.
میزان صادرات نفت خام ایران کاهش نمی یابد
بعیدی نژاد در پاسخ به این که برخی آمار و اخبار حاکی از آن است که اکنون میزان فروش نفت ایران حدود ۷۰۰ هزار بشکه در روز است؟ گفت: بر اساس آخرین اطلاعات میزان فروش نفت ایران حدود یک میلیون بشکه است و بر اساس تحریمی که آمریکا پیش از این تصویب کرده است، قرار بود صادرات نفت ایران به طور پلکانی کاهش یابد، اما این اقدام از سوی دولت آمریکا بر اساس برنامه اقدام مشترک ژنو متوقف خواهد شد.
آمریکایی ها می گفتند هیچ جنبه ای از تحریم های نفتی ایران برداشته نخواهد شد اما…
این عضو تیم مذاکره کننده کشورمان درباره چگونگی بازگشت مبالغ مشخص از عواید فروش نفت خام ایران که در بندی از برنامه اقدام مشترک به آن اشاره شده است گفت: از همان ابتدای مذاکرات میان ایران و ۱+۵ بر سر این که ۱+۵ در بخش اقدامات متقابلش باید به کاهش تحریم های نفتی هم بپردازد، اختلاف اساسی وجود داشت. آن ها (به ویژه آمریکایی ها) می گفتند که نمی توانند در خصوص برداشتن هیچ جنبه ای از تحریم های نفتی و یا آزاد کردن عواید نفتی که هم اینک در بانک های خریداران نفت ایران به نوعی با محدودیت های خاصی روبروست انعطافی داشته باشند، چراکه این موضوع در چارچوب تحریم های مصوب کنگره است و
دولت آمریکا بدون نظر و کسب موافقت کنگره نمی تواند در خصوص موضوع تحریم های نفتی اقدامی را صورت دهد.
وی ادامه داد: در بحث های بسیاری که بر روی این مساله صورت گرفت ما می گفتیم اگر بر روی این موضوع وارد مذاکره نشوند، توافقی شکل نخواهد گرفت و در نهایت با اصرار ایران بخشی از تحریم های نفتی که تصمیم در خصوص آن در نوعی هماهنگی با کنگره در حوزه اختیارات رییس جمهور قرار دارد در چارچوب اقدامات متقابل ۱+۵ قرار گرفت.
عواید فروش ۲۰۰ هزار بشکه نفت، ۴.۲ میلیارد دلار به ایران پرداخت می شود
این دیپلمات ارشد کشورمان درباره میزان عواید فروش نفت خام ایران ناشی از لغو بخشی از تحریم ها علیه ایران اظهار کرد: ایران امروز تحت تاثیر تحریم ها برای دریافت عواید فروش نفت خود با مشکلات بانکی رو به روست، اما بر اساس توافق ژنو قرار است از مجموع یک میلیون بشکه، عواید ۲۰۰ هزار بشکه از صادرات کشور که قرار بوده است کاهش یابد در اثر اجرای برنامه اقدام مشترک کاهش نخواهد یافت و با تعیین سازوکار مشخص و به طور نقد به ایران پرداخت می شود.
بعیدی نژاد درباره نوع ارز دریافتی گفت: از آن جا که دلار به طور کلی در تحریم قرار دارد، این پول با ارزهای دیگر از جمله یورو به ایران بازگردانده می شود.
این عضو تیم مذاکره کننده کشورمان تاکید کرد: عواید ناشی از فروش ۲۰۰ هزار بشکه نفت، برای مدت شش ماه حدود ٣/۶ میلیارد دلار است. اما با اضافه شدن هزینه یکی دیگر از زمینه هایی که تامین آن از عواید نفتی کشور در خارج مورد قبول انها بود ولی جزییات آن با پیچیدگی هایی همراه شد، این مبلغ برگشتی به ۴/٢ میلیارد دلار بالغ گشت.
وی در رابطه با تعلیق تحریم های اتحادیه اروپا و آمریکا از بیمه و خدمات حمل و نقل مرتبط با معاملات نفتی مذکور گفت: در مذاکرات مربوط به حذف تحریم ها، ایران همواره این بحث را مطرح می کرد که اگر موردی از تحریم برداشته می شود، باید تمام متعلقاتش هم برداشته شود تا هدف ما از رفع آن تحریم تحقق یابد. بنابراین موضوع بیمه و خدمات حمل و نقل مرتبط با معاملات نفتی نیز در نظر گرفته شده و تحریم ها از این بخش ها نیز برداشته می شود.
این عضو تیم مذاکره کننده کشورمان درخصوص چگونگی پرداخت عواید ناشی از فروش نفت خام ایران که گفته شده است به طور اقساط خواهد بود، گفت: این مبلغ به طور نقد و در شش بخش به حساب بانک های ایرانی واریز خواهد شد.
هیچ سقفی برای صادرات پتروشیمی با تعلیق تحریم ها وجود ندارد
مدیرکل سیاسی و بین المللی وزارت خارجه درخصوص تعلیق تحریم های آمریکا و اتحادیه اروپا از صادرات پتروشیمی ایران و تعلیق تحریم خدمات مرتبط با آن گفت: عوایدی که از این مساله به دست ایران می رسد جدای از عوایدی است که از فروش نفت خام به ایران تعلق می گیرد.
وی در پاسخ به این که رقم های متفاوتی در این رابطه مطرح شده است، افزود: باید دید با برداشته شدن این تحریم ها تا چه اندازه می توانیم اقلام و کالاهای پتروشیمی خود را صادر کنیم. بر اساس آمارهایی که از چند سال پیش وجود داشته است، بعضا صادرات پتروشیمی ایران تا ۱۷ میلیارد دلار در سال هم می رسیده است و اگر این میزان را برای شش ماه در نظر بگیریم، به عدد ۸/۵ میلیارد دلار می رسیم.
بعید ی نژاد با طرح این پرسش که آیا الان که پتروشیمی ایران با تحریم مواجه شده است و راه های صادرات بسته شده، می توان با برداشته شدن تحریم ها به یک بار به همین میزان صادرات رسید؟ اظهار کرد: بر اساس آخرین آمارها صادرات ایران قبل از اعمال تحریم ها یک سال و نیم پیش به ۱۰ میلیارد دلار در سال رسید که برای شش ماه می شود ۵ میلیارد دلار. مساله مهم در این بخش این است که هیچ سقفی برای میزان صادرات ایران در زمینه پتروشیمی در این توافق وجود ندارد و هر چقدر ایران بتواند و سازوکارش در این مدت فراهم شود، می تواند صادر کند و عواید آن را به کشور برگرداند.
این عضو تیم مذاکره کننده کشورمان درباره مبلغ یک و نیم میلیارد دلاری که در بیانیه کاخ سفید (فکت شیت) به آن اشاره شده است؟ گفت: ما مبنای محاسبه آن ها را نمی دانیم. اما آنچه مهم است این که طبق توافق هیچ محدودیتی برای این که تمامی عواید صادرات پتروشیمی به هر مقدار که باشد در دسترس صادرکننگان قرار گیرد، وجود ندارد.
وی خاطرنشان کرد که تحریم ها از عواید ناشی از صادرات پتروشیمی و خدمات مرتبط با آن و حمل ونقل، بیمه و تبادلات بانکی در این مدت شش ماهه برداشته می شود.
تعلیق تحریم ها در بخش طلا و فلزات گران بها پیشنهاد ۱+۵ بود
بعیدی نژاد درباره تعلیق تحریم های آمریکا و اتحادیه اروپا از طلا و فلزات گران بها و خدمات مرتبط با آن ها با تاکید بر این که آن چه در این توافق مورد اشاره است سنگ ها و فلزات قیمتی مثل الماس است نه هر نوع فلزات و سنگ های گران بها چون در مورد بقیه تحریمی وجود ندارد، گفت: خرید و فروش در این زمینه به طور کامل آزاد می شود و بسته به میزان نیاز کشور این تعاملات صورت می گیرد.
این عضو تیم مذاکره کننده کشورمان در پاسخ به این که آیا تعلیق تحریم ها در زمینه طلا و فلزات گرانبها از اولویت ها و نیاز فوری ایران بوده است؟ گفت: ما بر روی برخی از مسائل اشتیاق زیادی نشان نمی دادیم، ولی پیشنهادهای که می شد را رد هم نمی کردیم. اگر اشتیاق نشان می دادیم اهرم های فشار روی مسایل دارای اولویت اصلی خود را از دست می دادیم. طبیعی است که در جریان یک مذاکره وقتی روی موضوع آسانی اشتیاق نشان بدهید آن را برای شما تامین می کنند و بعد در خصوص موضوعات دیگر از شما انتظار انعطاف دارند.
وی ادامه داد: در هر صورت حتی با برداشته شدن ممنوعیت ها در زمینه طلا و فلزات گران بها براساس اطلاعاتی که به دست ما رسیده است، عواید قابل توجهی از تعلیق تحریم ها در این بخش نصیب کشور می شود. چرا که با اعمال تحریم علیه این بخش، در لحظات پایانی برخی از محموله های طلا که قرار بود به کشور وارد شود، ارسال نشدند. با اجرای توافق ژنو این محموله ها و یا عواید آنها می تواند به کشور برگردند.
با تعلیق تحریم ها صنعت خودرو رونق پیدا می کند
بعیدی نژاد در رابطه با تعلیق تحریم های آمریکا بر صنعت خودرو و تعلیق تحریم های خدمات مرتبط با آن اظهار کرد: این بخش نیز از مواردی بود که طرف مقابل ما به آن اشتیاق داشتند و علاقه داشتند که در این زمینه وارد بحث شوند، اما فکر می کنم با برقرار شدن روابط مرتبط با صنعت خودرو از جمله برقرای صادرات قطعات خودرو، مشکلات بسیاری حل خواهد شد.
این دیپلمات ارشد کشور تصریح کرد: در چند سال گذشته تنها خودروی کامل می توانست وارد کشور شود و به همین دلیل بازار خودروی ایران دچار مشکل شده بود و عملا واردات خودرو به ایران جای صنعت خودرو را بسیار تنگ کرده بود و بسیاری از شرکت های خودرو سازی با مشکلات بسیاری مواجه شدند. شرکت های خودرو سازی خارجی به ویژه فرانسوی که خیلی مایل به کار با ایران بودند در اثر این تحریم ها در مضیقه زیادی قرار گرفتند. حال با تعلیق تحریم ها در این بخش امکان این که قطعات خودرو به طور پکیج به ایران بیاید و در ایران مونتاژ شود به وجود می آید و صنعت خودروی کشور می تواند رونق دوباره ای پیدا کند.
وی در رابطه با شرکت هایی که تحت تاثیر تعلیق این تحریم ها به ایران بازخواهند گشت، گفت: تمام خودروسازی هایی که قبلا با ایران کار می کردند، از جمله فرانسوی ها و کره ای ها به ایران بازمی گردند. این اشتیاق از همین الان که برنامه اقدام مشترک ژنو به اجرا درنیامده است، نشان داده شده است.
این دیپلمات ارشد کشورمان در پاسخ به این پرسش که تا چه اندازه می توان انتظار داشت تعلیق تحریم ها در شش ماه با توجه به کوتاه بودن زمان مذکور، محقق شود و صنایع ما از این محل متنفع شوند؟ اظهار کرد: صنایع خودرو و طرف های مقابل از همین حالا با توجه به علاقه ای که برای فعال کردن این بازار دارند، کارهایی را شروع کرده اند. علاوه بر این در گفت وگوهای کارشناسی که با ۱+۵ برای اجرای توافق داریم، بسیاری از اموری که باید برای هر یک از این بخش ها انجام شود، مرور و بررسی خواهد شد. به ویژه برای آماده سازی مبانی حقوقی و قانونی و برخی دیگر از اقدامات بانکی و پولی بحث های خوبی در جریان است.
قبل از این که روز اجرای برنامه اقدام مشترک فرا رسد باید مقدمات کار فراهم شده باشد
این عضو تیم مذاکره کننده کشورمان گفت: قبل از این که روز اجرای" برنامه اقدام مشترک" فرا برسد، باید مقدمات کار فراهم شده باشد و بلافاصله ما بتوانیم در هر یک از بخش های مورد اشاره در توافق، خواسته های مان را مطرح و پاسخ دریافت کنیم.
سازوکارهای فعالیت در زمینه خودرو، پتروشیمی و نفت به سرعت شکل می گیرد
بعیدی نژاد خاطرنشان کرد: با توجه به علاقه و نیاز بازارهای دو طرف در زمینه هایی مثل خودرو، پتروشیمی و نفت، سازوکارها به سرعت شکل می گیرند و در این میان وقت تلف نمی شود.
برای اولین بار تعمیر هواپیماها در ایران انجام و هر قطعه ای نیاز باشد تامین می شود
وی در رابطه با تعلیق تحریم های آمریکا در زمینه صدور گواهی عرضه و نصب قطعات یدکی برای ایمنی پرواز هواپیماهای غیرنظامی ایران تصریح کرد: بسیاری از قطعات هواپیماهای غیرنظامی کشور توسط شرکت های ایرباس و بوئینگ ساخته یا مونتاژ می شوند. اما مساله ای که این جا وجود دارد این است که حتی قطعات ساخته شده در شرکت هواپیمایی ایرباس که بخشی از این قطعات توسط شرکت بوئینگ ساخته می شود طبق قوانین آمریکا، آن قطعه آمریکایی محسوب می شود. از این رو بخش هواپیمایی ما تحت تاثیر تحریم های یک جانبه با مشکلات زیادی رو به رو شده است.
این دیپلمات کشورمان اضافه کرد: بر اساس توافق ژنو، برای اولین بار آمریکا پذیرفته است که تعمیر هواپیما در ایران انجام شود و در این شرایط هر قطعه ای که هواپیماها نیاز داشته باشند، سفارش داده شده و از شرکت های آمریکایی و اروپایی تامین می شوند.
بعید ی نژاد گفت: مهم ترین هواپیماهای ما متعلق به شرکت ایران ایر هستند و تعمیرشان از این پس می توانند در ایران انجام شوند. بنابراین تعلیق تحریم ها در این بخش بسیار مهم و موثر است.
وی در پاسخ به این که چه ضرورتی داشت در متن توافق بر صادر نشدن قطعنامه های جدید در زمینه هسته ای توسط شورای امنیت تصریح شود در حالی که احتمال صدور قطعنامه در شورای امنیت در مدت شش ماه بسیار بعید است یا این که چرا هر یک از این بخش ها در یک بند آمده است در حالی که می توانست صادر نشدن قطعنامه و تصویب تحریم اتحادیه اروپا و دولت آمریکا و شورای امنیت به طور جداگانه اشاره شود؟ اظهار کرد: هر کدام از این گروه ها هویت مستقل حقوقی و سیاسی خود را دارند و از سویی هر کدام می توانند تحریم هایی را جداگانه یا در یک تصمیم جمعی در شورای امنیت سازمان ملل پیشنهاد کنند. از سوی دیگر ترکیب کردن این سه گروه و قرار دادن آن ها در یک جمله به لحاظ ویرایشی امکان پذیر نبود.
این عضو تیم مذاکره کننده کشورمان در پاسخ به این پرسش که چرا در بخش صادر نشدن تحریم ها، تعهد به عدم وضع تحریم های جدید به دولت آمریکا و کنگره نسبت داده شده است، نه سنای آمریکا؟ تصریح کرد: ما با دولت آمریکا گفت وگو می کنیم، همان طور که تیم مذاکره کننده هسته ای کشورمان از طرف دولت مذاکره می کند و نمی تواند از طرف مجلس شورای اسلامی تصمیم گیری کند.
برای نقل و انتقال بانکی و پولی بانک هایی از سوی دو طرف تعیین می شوند
وی در بخش دیگری از گفت وگوی خود درباره « بانک های ایرانی غیرتحریم شده» که کانال مالی انتقال پول در زمینه تجارت امور انسان دوستانه هستند، اظهار کرد: بسیاری از بانک های خصوصی و دولتی غیرتحریمی اند. برای نقل و انتقال های مالی در زمینه تجارت امور انسان دوستانه که در توافق به آن اشاره شده است، بانک هایی از سوی دو طرف معرفی می شوند که این تبادلات مالی را انجام می دهند.
در تجارت امور انسان دوستانه محدودیتی وجود ندارد
بعیدی نژاد در پاسخ به این که ایران تا چه میزان می تواند تجارت در زمینه امور انسان دوستانه داشته باشد؟ گفت: همان طور که از متن توافق می توانیم متوجه شویم، محدودیتی در این زمینه وجود ندارد. هر چه قدر نیاز داشته باشیم می توانیم برای محصولات کشاورزی، تولیدات غذایی، دارو، تجهیزات دارویی و مخارج پزشکی بیماران خارج از کشور هزینه کنیم.
این عضو تیم مذاکره کننده کشورمان در پاسخ به این که اگر فردی خارج از کشور مخارج پزشکی نیاز داشته باشد، چگونه می تواند از ایران نقل و انتقال پولی داشته باشد؟ گفت: بانک مرکزی یا یک بانک مشخص دیگر در کشور مبلغ مورد نیاز را به حساب مرکز درمانی در خارج از کشور واریز می کند. ساز و کار این اقدام طبق توافق در نظر گرفته خواهد شد.
بعیدی نژاد با اشاره به مشکلاتی که ناشی از تحریم های شورای امنیت و یک جانبه در سال های گذشته به ویژه دو سال اخیر در زمینه نقل و انتقال پولی و بانکی به وجود آمده است، خاطرنشان کرد: آمریکا بانک های دنیا را به خاطر مراوده با ایران ترسانده است و جریمه های سنگینی را به آن ها تحمیل کرده از این رو، بانک ها با وجود این که به دنبال سود هستند اراده ای برای ورود به تبادلات مالی مربوط به ایران حتی در عرصه هایی که به طور کامل بدون مشکل هستند، ندارند و ترجیح می دهند اصلا وارد تعاملات مالی با ایران نشوند. برای رفع این مشکل که آمریکایی ها خود به آن واقف هستند، گفت وگوهایی صورت گرفته است و قرار است آمریکا در قالب دستورالعملی ویژه به همه بانک ها اعلام کند که برای خرید محصولات کشاورزی، تولیدات غذایی، دارو، تجهیزات دارویی و مخارج پزشکی بیماران خارج از کشور محدودیتی در زمینه انتقال پولی و بانکی وجود نخواهد داشت.
مراکز و نهادهایی که قبلا در زمینه امور انسان دوستانه تحریم شده اند مشمول تعلیق تحریم ها نمی شوند
وی اضافه کرد: هم چنین قرار شده حتی طرف مقابل چند بانک خارجی و مهم را برای این کار به طور اختصاصی تعیین کند و نامه ها و دستورالعمل های ویژه ای را برای این بانک ها صادر کند.
این عضو تیم مذاکره کننده کشورمان در پاسخ به این پرسش که نهادها، سازمان ها و مراکزی که تاکنون در لیست تحریم های آمریکا، اروپا و شورای امنیت در زمینه انسان دوستانه قرار گرفته اند هم شامل تعلیق تحریم ها می شوند؟ گفت که مراکز و نهاد هایی که تاکنون مشمول تحریم ها شده اند در گام اول (دوره شش ماه) شامل تعلیق تحریم ها نمی شوند و تلاش می شود سفارش دهندگان در امور انسان دوستانه از بخش هایی باشند که قبلا تحریم نشده اند.
هزینه محصولات غذایی، دارو و… از محل درامدهای نفتی در حساب های خارجی پرداخت می شود
بعیدی نژاد خاطرنشان کرد: اما نکته مهمی که توافق ژنو در بخش تجارت امور انسان دوستانه وجود دارد این است که علاوه برآن که تسهیلات ویژه بانکی برای پرداخت هزینه ها در اختیار قرار می گیرد، مقرر شده است هزینه محصولات غذایی، کشاورزی، دارو، تجهیزات دارویی از محل درآمد های نفتی ایران که در حساب های خارجی قرار دارند و به خاطر تحریم های آمریکا و اروپا با محدودیت نقل و انتقال مواجه شده اند، پرداخت شود.
وی گفت: حساب های ما در ژاپن، چین، هند، تایوان، کره جنوبی و ترکیه که خریداران نفت ایران هستند با محدودیت های نقل و انتقال مواجه هستند، اما بر اساس برنامه اقدام مشترک قرار است برای تجارت امور انسان دوستانه، این گونه پرداخت ها از مبالغ موجود در حساب های مذکور هزینه شود. در عین حال که می توانیم بدون تکیه بر حساب های خود در خارج از کشور، هزینه این امور را نیز بپردازیم و هیچ مشکلی برای نقل و انتقال وجود ندارد.
در تجارت امور انسان دوستانه محدودیت و سقفی وجود ندارد
این عضو تیم مذاکره کننده کشورمان با تاکید بر این که برای تجارت در زمینه امور انسان دوستانه محدودیت و سقفی وجود ندارد، گفت: بر اساس اطلاع ما، به طور متداول در سال ۱۸ میلیارد دلار در زمینه تولیدات غذایی، کشاورزی، دارو در کشور هزینه می شود که اگر برای شش ماه بخواهیم حساب کنیم، ۹ میلیارد دلار می شود. بنا بر این این مبلغ و یا حتی میزان بیشتری از آن اگر نیاز باشد می تواند از منبع حساب هایی که عواید نفتی ایران در آن قرار دارد برای این اقلام هزینه شود.
بعیدی نژاد تصریح کرد: بر این اساس اگر عواید ناشی از صادرات پتروشیمی، تعلیق تحریم های طلا و فلزات گران بها و صنعت خودرو را کنار بگذاریم، فقط با محاسبه میانگین خریدها در زمینه امور انسان دوستانه به علاوه مبلغ نقدی مربوط به برگشت بخشی از عواید فروش نفت خام، حدود ۱۵ میلیارد دلار درآمد ارزی در اختیار کشور قرار می گیرد که اگر موارد دیگر را هم به آن اضافه کنیم این مبلغ میتواند به ٢٠ میلیارد دلار بالغ شود.
می توان حدود ۴۰۰ میلیارد دلار در زمینه پرداخت شهریه دانشجویان خارج از کشور انتقال داد
بعیدی نژاد درباره مبلغ توافق شده برای دوره شش ماهه در زمینه پرداخت مستقیم شهریه به دانشگاه ها و دانشکده ها برای دانشجویان ایرانی شاغل به تحصیل در خارج از کشور این مبلغ را حدود ۴۰۰ میلیون دلار عنوان کرد و افزود: دانشجویان برای انتقال مبلغ مورد نیاز برای دانشگاه های خارج از کشور با ترتیباتی که در ایران فراهم می شود، می توانند این مبلغ را از طریق سیستم بانکی به حساب دانشگاه مورد نظرشان واریز کنند.
این عضو تیم مذاکره کننده کشورمان ادامه داد: برای تسهیل این امر بانک های مشخصی برای این کار در نظر گرفته می شوند که از طریق آن ها می توان پول را به حساب های دیگر در هر بانکی در هر کشور دیگری منتقل کرد.
تعلیق تحریم ها شامل همه کشورهایی می شود که تحریم های اروپا و آمریکا را اجرا می کنند
وی در پاسخ به این پرسش که توافق ژنو دو طرف ایران و کشورهای ۱+۵ را خطاب قرار می دهد، در حالی که آمریکا و اتحادیه اروپا کشورهای دیگر را نیز با خود در این مسیر همراه کرده اند، آیا تعلیق تحریم ها شامل کشورهای دیگر غیر از ۱+۵ هم می شود؟ با تایید این مطلب خاطرنشان کرد: اروپا و آمریکا این مساله را پذیرفتند که تعلیق تحریم ها در چارچوب توافق ژنو باید شامل کشورهایی که تحریم های آن ها را اجرا می کنند، بشود.
تجار ایرانی تا یک میلیون یورو بدون استعلام می توانند تجارت کنند
این دیپلمات ارشد کشورمان در ادامه در توضیح « افزایش آستانه برای اخذ مجوزهای اتحادیه اروپا جهت تبادلات مالی تجارت موارد غیرتحریمی» به ایسنا گفت: در حال حاضر تجار ایرانی برای تجارت خرید کالاهای غیرتحریمی در اروپا بدون آن که نیاز به کسب استعلام داشته باشند می توانند بنا به ماهیت خرید خود تا سقف مشخصی خرید کنند که این سقف شامل سه آستانه ۱۰،۴۰ و ۱۰۰ هزار یورو است. اما فراتر از این مبلغ که از نظر تجاری مبلغ پایینی است تجار نیاز دارند برای کالاهای غیرتحریمی هم استعلام دریافت کنند تا مجوز خرید صادر شود. بر اساس توافق ژنو، قرار است آستانه هر کدام از این مبالغ ۱۰
برابر شوند. مثلا آستانه ۱۰۰ هزار یورو تبدیل به یک میلیون یورو می شود، یعنی تاجر ایرانی می تواند بدون استعلام تا آستانه یک میلیون یورو به تجارت کالای غیرتحریمی مبادرت کند. این امر تسهیلات خوبی را در اختیار نظام تجاری ایران قرار می دهد.
از منظر حقوقی تحریم های اخیر آمریکا توافق ژنو را نقض نکرد
این عضو تیم مذاکره کننده کشورمان در ادامه این گفت وگو درباره تحریم های اخیر آمریکا علیه ایران که مورد انتقاد و واکنش شدید ایران قرار گرفت، اظهار کرد: فکر می کنم در این چند روز توضیحاتی در خصوص ابعاد تحریم هایی که اخیرا علیه ایران اعمال شده، ارائه شده است. اگر از نقطه نظر حقوقی و ارتباط آن با توافق ژنو خواسته باشیم به موضوع نگاه کنیم، باید اذعان کرد که این تحریم ها در ادامه تحریم های موجود بوده است. مثلا تحریم بخشی از این شرکت ها به صراحت می گوید در اجرای فرمان اجرایی رییس جمهور (آمریکا) است و در موارد دیگر، تحریم ها براساس قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل صورت
گرفته است. بنابراین در نگاه حقوقی تحریم های اخیر، تحریم جدید محسوب نمی شوند، از این رو این تحریم ها توافق ژنو را نقض نکرده اند.
اقدام آمریکا در افزایش تحریم ها علیه ایران بسیار" ناصحیح" و" غیرسازنده" است
وی در عین حال از منظر سیاسی اقدام آمریکا در افزایش تحریم ها علیه ایران را بسیار" ناصحیح" و" غیرسازنده" دانست و گفت: وقتی افکار عمومی جامعه ما انتظار دارند بر اساس توافق ژنو، برخی مسائل به سمت حل و فصل رود، اعمال این تحریم ها، نشانه هایی بسیار منفی برای افکار عمومی از خود بجای می گذارند و این با اصل حسن نیت در مذاکرات تعارض دارد.
اعمال تحریم های اخیر فضای مذاکرات کارشناسی را به شدت تحت تاثیر قرار داد
این عضو تیم مذاکره کننده کشورمان درباره واکنش ایران به اعمال تحریم های اخیر و ترک مذاکرات کارشناسی ایران و ۱+۵ در وین تصریح کرد: زمانی که مذاکرات متوقف شد، دو طرف به طور جدی با یکدیگر در خصوص اجرای تفاهم ژنو کار می کردند. وقتی آمریکا اقدام به اعمال برخی تحریم ها علیه ایران کرد، این امر فضای مذاکره را به شدت تحت تأثیر قرارداد و ایران اعلام کرد برای برخی مشورت ها به پایتخت بازمی گردد.
وی با تاکید بر ضرورت تفاهم و برداشت مشترک از اجرای توافق ژنو خاطرنشان کرد: اجرای توافق ژنو بسیار حساس است و باید قبل از آن که وارد این مرحله شویم، با یکدیگر هماهنگ شویم. باید مطمئن شد کانال مالی، صادرات پتروشیمی، خریدهای موردنظر و غیره که اقدامات طرف مقابل در برابر اقدامات ماست، از همان روز اول هماهنگ، فعال و اجرایی باشند و این ها نیاز به بحث و گفت وگوی دقیق دارد.
بعیدی نژاد گفت: تاکنون جدیت را در هیات های ۱+۵ دیده ایم و مذاکرات کارشناسی در وین نیز روال عادی خود را طی می کرد که با وقفه مواجه شد. حتی این امکان وجود داشت که مذاکرات برای روزهای آینده اش ادامه پیدا کند.
این عضو تیم مذاکره کننده کشورمان تصریح کرد: معتقدیم در زمینه اجرای توافق مساله ای وجود ندارد، اما این که جزییات به طور دقیق هماهنگ خواهد شد، اموری هستند که پیش از آن که سیاسی باشند، فنی، مالی و حقوقی است.
در زمینه بازرسی های روزانه باید به یک تفسیر و برداشت مشترک رسید
وی در پاسخ به این پرسش که درباره تعهدات هسته ای ایران چه حساسیت ها و پیچیدگی هایی وجود دارد؟ گفت: در این زمینه هم جزییات بسیاری وجود دارد و دو طرف بعضا تفاسیر مختلفی ارائه می کنند. مثلا در زمینه بازرسی های روزانه از نطنز و فردو باید مشخص شود که در ایام تعطیلات پایان هفته و مناسبت ها به چه شکلی عمل کرد و از آن جا که موضوعات حساس است، باید به یک تفسیر و برداشت مشترک رسید. هم چنین درخصوص ادامه تولید اورانیوم ۵ درصدی و تبدیل اورانیوم ۲۰ درصد مقدمات و زمینه های اجرایی نیاز است که باید درباره آن نیز به نقاط مشترک برسیم.
این عضو تیم مذاکره کننده کشورمان در ادامه این گفت وگو درباره بخشی از بیانیه اتحادیه اروپا که هفته گذشته درباره توافق ژنو منتشر شد، مبنی بر این که لغو تحریم های اروپا بعد از اجرای تعهدات ایران و تایید آژانس خواهد بود گفت: به صراحت می توان گفت که هیچ کجای توافق گفته نشده است که اجرای تعهدات یک طرف به اجرای تعهدات طرف دیگر منوط است و در مذاکرات هم بارها بر هم زمانی اقدامات متقابل تاکید شد.
بعیدی نژاد ادامه داد: ما نمی توانیم الزاما تفسیر کنیم که آن ها بر این نظرند که اول ایران، بعد آن ها. در بخشی از بیانیه آمده است" بلافاصله بعد" از تایید آژانس تعهدات شان را اجرا می کنند، چون باید از قبل برخی مقدمات درباره برخی اقدامات و تعهدات انجام شده باشد چرا که بدون انجام مقدمات آغاز روند اجرای توافق ممکن نیست. بنابراین دو طرف باید همه مقدمات را فراهم کنند و با هم کار را شروع کنند.
وی تاکید کرد: توافق در یک روز لازم الاجرا می شود و این روش در اجرای اسناد بین المللی امری مرسوم است.
باید یک روز برای همه تعیین شود، نه برای ایران یک روز و برای ۱+۵ روزی دیگر
این دیپلمات ارشد کشورمان در توضیح ویژگی روزی که آغاز روند اجرای توافق است خواهد بود، گفت: چارچوب اجرای توافق به این شکل است که برخی تعهدات در روز اول اجرا می شوند و برخی دیگر از روز اول آغاز و در طی دوره شش ماهه انجام می شوند. مثلا در زمینه تولید اورانیوم ۲۰ درصدی انتظار طرف ۱+۵ این است که از روز اول تولید آن متوقف شود و این مساله مقدماتی دارد که باید از قبل از جمله از طریق هماهنگی با آژانس انجام گیرد. از طرفی خواسته ما این است که آن ها (۱+۵) به عنوان مثال در روز اول کانال مالی مورد اشاره در توافق برای خرید محصولات کشاورزی و دارویی و غیره را آماده کرده باشند.
وی تاکید کرد: آن چه ایران به آن اعتقاد دارد و به طرف مقابل اعلام کرده این است که باید یک روز برای همه تعیین شود، نه این که برای ایران یک روز و برای ۱+۵ روزی دیگر.
اگر تفسیر ۱+۵ این باشد که روزهای مختلفی برای اجرای تعهدات دو طرف تعیین شود، به اختلاف بر خواهیم خورد
بعیدی نژاد در پاسخ به این پرسش که اگر در ادامه مذاکرات کارشناسی آن ها بر تفسیری که در بیانیه اتحادیه اروپا آمده است پافشاری کنند، موضع ایران چه خواهد بود؟ خاطرنشان کرد: قطعا اگر تفسیر آن ها این باشد که روزهای مختلفی برای دو طرف تعیین شود، به اختلاف بر خواهیم خورد، چون ایران بر این موضع تاکید دارد. در عین حال ما احساس می کنیم که آن ها اهمیت این مساله را برای ایران درک می کنند.
رییس هیات مذاکره کننده کارشناسی ایران در پاسخ به این پرسش که چنان چه به هر دلیلی ۱+۵ تعهداتش درباره ایران را در مکان و زمان از پیش تعیین شده انجام ندهد و روند را با تاخیر مواجه کند واکنش ایران چه خواهد بود؟ تصریح کرد که مذاکرات کارشناسی به همین دلیل انجام می شود که در روند اجرا به مشکل بر نخوریم. ما تاکید کرده ایم که اگر اجرای توافق شروع شود، ولی درعمل نتوانیم اجرا را خوب پیش ببریم این مساله به بی اعتمادی میان دو طرف بیش از پیش دامن می زند. از سویی یکی از وظایف کمیسیون نظارت بر اجرای توافق این است که روند اجرا را نظارت کند و مشکلات و مسایل احتمالی که در حین اجرا به وجود می آید را بررسی و رفع سازد.
آغاز اجرای توافق ژنو به احتمال زیاد اواسط یا حداکثر ابتدای دهه سوم ژانویه است
وی زمان آغاز اجرای توافق ژنو را به احتمال زیاد اواسط و یا حداکثر ابتدای دهه سوم ژانویه دانست.
از نقطه نظر حقوقی وقتی اصل تحریم برقرار است، نمی توان جلوی اجرای آن را گرفت
بعیدی نژاد درباره تحریم های اخیر آمریکا در مذاکرات هسته ای به ویژه ژنو ۳ اظهار کرد: آن ها می گفتند که در دوره شش ماهه تحریم جدید وضع نمی کنیم و در دراز مدت تحریم های موجود یک جانبه و شورای امنیت را بر می داریم. در بحث تحریم های اخیر آمریکا علیه ایران نکته اینجاست که از نقطه نظر حقوقی وقتی اصل تحریم برقرار است، نمی توان جلوی اجرای آن را گرفت. اعمال تحریم درباره ۱۹ فرد و شرکت ایرانی و خارجی به نوعی اجرای تحریم هایی است که در گذشته تصویب و اجرا شده اند و الان نیز موجود هستند. باید برای رفع تمامی تحریم ها گام برداشته شود که این کار در مرحله درازمدت عملی خواهد شد. ولی این
انتظار طبیعی ماست که در جریان مذاکره طرف مقابل با حسن نیت وارد شوند و از اقداماتی که بر مذاکرات تأثیر منفی بر جای می گذارد خودداری کنند. بنابراین اقدامات قابل قبول نیستند و انتظار می رود آمریکا و اروپا از اجرای این گونه مقررات خودداری کنند.
در راه حل نهایی کماکان برخی محدودیت ها بر برنامه هسته ای ایران وجود خواهد داشت
این عضو تیم مذاکره کننده هسته ای کشورمان درباره دوره زمانی بلندمدتی که در گام نهایی توافق ژنو به آن اشاره شده است با بیان این که" در راه حل نهایی کماکان برخی محدودیت ها بر برنامه هسته ای ایران وجود خواهد داشت" گفت: اما در پایان این راه حل، برنامه هسته ای ایران باید بدون محدودیت به کار خود ادامه دهد و با آن مشابه برنامه هسته ای کشورهای غیرهسته ای برخورد شود. ما تاکید داریم که حتما باید راه حل نهایی دارای محدوده زمانی مشخص باشد. همان طور که راه حل کوتاه مدت نیز محدوده زمانی مشخص دارد.
کمترین زمان برای اجرای راه حل نهایی پنج سال است
وی ادامه داد: کمترین زمان برای اجرای راه حل نهایی پنج سال و بیش تر از آن بر اساس توافق دو طرف خواهد بود که البته ساز و کارهای سیاسی را در این زمینه در نظر خواهیم گرفت.
این دیپلمات ارشد کشورمان در پاسخ به این پرسش که چرا نمی توان در کمتر از پنج سال راه حل نهایی را اجرا کرد، با اشاره به بی اعتمادی ها و مشکلاتی که بر سر راه عادی شدن شرایط وجود دارد گفت که بعید است امکان پرداختن به این مسایل برای دو سال وجود داشته باشد.
وی درباره اجرای پروتکل الحاقی با بیان این که توافق بر روی این مساله در چارچوب اختیارات رییس جمهور و مجلس شورای اسلامی است اظهار کرد: اگر رییس جمهور لایحه اجرا و تصویب پروتکل الحاقی را به مجلس ببرد، مجلس این اختیار را دارد که تصویب کند یا نکند و این مساله در توافق دیده شده است.
بعیدی نژاد در پاسخ به این پرسش که در گام نهایی درباره راکتور اراک آمده است که" نگرانی ها درباره اراک به طور" کامل" رفع شود، منظور از کلمه" کامل" و محدوده و تعریف آن چیست؟ با بیان این که ۱+۵ الان به شدت بر روی موضوع اراک حساس است، تصریح کرد: البته این گونه واژه ها که تأکید را می رسانند در نهایت قابل اندازه گیری نیستند.
وی در پاسخ به این پرسش که فلسفه این جمله در توافق ژنو که" تا در مورد همه چیز توافق نشود، درباره هیچ چیز توافق نشده است" گفت: این جمله بیش تر به ماهیت مباحث بر می گردد. مثلا ما بر این نظر بودیم که ممکن است ۱+۵ بر نحوه اجرای برخی تعهدات ایران ایراد وارد کند و ما هم ممکن است به برخی دیگر از اقدامات و تعهدات آن ها ایراد وارد کنیم. بنابراین این جمله حاکی از بهم پیوستگی اقدامات است و اجرا را به نحوی روشن می سازد تا دو طرف از یک سهم مشخص برخوردار شوند و انتظار این را نداشته باشند که بدون پرداختن به تمامی ابعاد توافق فقط بر خواسته خود تأکید کنند یا حتی بخشی از توافق را مجزای از دیگر ابعاد، هویت مستقل بدهند.
بعیدی نژاد در ادامه این گفت وگو در پاسخ به این پرسش که آیا پس از بازگشت از ژنو و توافق با ۱+۵ از سوی مسوولان تصمیم ساز و تصمیم گیر نسبت به متن توافق انتقاد و نکته ای دریافت کرده اید؟ گفت: ما در چارچوب و حدودی که برایمان تعیین شده است، مذاکره کرده ایم. تصمیم سازی ها توسط شورای عالی امنیت ملی که متشکل از نمایندگان دستگاه های مختلف هستند، انجام می شود و این امر در سطوح مختلف انجام می شود و مورد تصویب مقامات عالی نظام نیز قرار می گیرد. وظیفه تیم مذاکراتی آن است که این تصمیمات را مذاکره کند.
وی ادامه داد: پس از آن که به تهران بازگشتیم در رابطه با این که بخشی از توافق نباید این گونه یا آن گونه نوشته یا با آن موافقت می شد در سطح نظام تصمیم گیری و تصمیم سازی کشور چیزی به ما گفته نشد و مسولان کشور از نتیجه مذاکرات رضایت داشتند.
از نظر کارشناسی و محتوایی از" برنامه اقدام مشترک" دفاع می کنیم
بعیدی نژاد با بیان این که" ما از نظر کارشناسی و محتوایی از" برنامه اقدام مشترک" دفاع می کنیم" با اشاره به برخی انتقاد ها از توافق خاطرنشان کرد: برخی جریان های سیاسی در کشور هستند که در باره توافق ژنو نظراتی دیگر دارند و البته نظرشان محترم است.
حیف است موضوع هسته ای آلوده به بد اخلاقی های سیاسی و جناحی شود
این عضو تیم مذاکره کننده کشورمان در پاسخ به این پرسش که تا چه حد این نقدها را به توافق ژنو وارد می دانید؟ گفت: ما همواره گفته ایم که از نقد استقبال می کنیم چرا که باعث بهبود کار می شود و ما هنوز در ابتدای راه هستیم. نقدها البته لازم است کارشناسانه و با نیت کمک به مذاکره کنندگان کشور برای پیشبرد هر چه بهتر مذاکرات باشد نه آن که منتقد با طرح فرض ها و اطلاعات اشتباه به دنبال تخریب و اثبات موضع سیاسی طرف و جناح خود باشد. خیلی حیف است که موضوع هسته ای آلوده به بد اخلاقی های سیاسی و جناحی شود. این بحث موضوع ملی است و باید منافع ملی و منافع عالی نظام مد نظر ما باشد. برخی از
روی دلسوزی و ناشی از بی اعتمادی به غرب و آمریکا مطالبی می نویسند و البته ما این مطالب را به طور کامل می فهمیم و سعی لازم را برای تامین این نگرانی ها خواهیم کرد، ولی برخی هم هستند که ظاهرا گفته اند « ما نمی گذاریم (توافق ژنو) اجرا شود» . البته این حرف ها خلاف تصمیم نظام است.
وی تاکید کرد که" متاسفانه برخی اعتقاد جازم دارند که این کار (توافق ژنو) پیش نرود. " اما ما همان طور که بارها گفته ایم از نقدهای کارشناسانه استقبال می کنیم.
تا جایی که بتوانیم پاسخگو هستیم
بعیدی نژاد در پاسخ به این پرسش که اگر قرار باشد توافق ژنو به اجرا درآید و هم چنان نقدهایی تند در رابطه با این توافق در کشور شنیده شود، روند چگونه پیش خواهد رفت؟ اظهار کرد: تیم مذاکره کننده هسته ای به سهم خود و تا جایی که بتواند پاسخگوست. اما بحث هسته ای در همین چند نفر که تیم هسته ای را تشکیل می دهند، خلاصه نمی شود. ما مذاکره می کنیم، اما حوزه افکار عمومی، دیپلماسی عمومی و دانشگاه ها نباید ساکت بنشینند و فکر کنند که بحث هسته ای به این چند نفر محدود باشد. ما انتظار داریم سازمان ها، موسسات، مراکز تحقیقاتی و دانشگاهی و رسانه ای از انفعال خارج شوند. انتظار داریم مراکز
پژوهشی و اساتید دانشگاه ها که در رابطه با بحث هسته ای صاحب نظرند و تحقیق می کنند، به این مساله به عنوان مساله کل نظام نگاه کنند و به آن بپردازند. نباید تصور شود که همه این کارها باید توسط چند نفر انجام شود.
صاحب نظران آن چه در جلسات خصوصی در حمایت از توافق به ما می گویند را به صورت عمومی بگویند
این دیپلمات ارشد کشور گفت: ما به قطع می دانیم که حمایت از" برنامه اقدام مشترک" بسیار در سطح کشور وسیع است، اما خیلی از محققان و اساتید به نام و پژوهشگران از فرط بداهت حرفی نمی زنند ولی به نظر می رسد که الان لازم است همه به صحنه بیایند و سهم ملی خود را با حمایت از این توافق ایفا کنند. ما شک نداریم این سهم ناچیزی که الان در حمایت از توافق در صحنه حضور دارد نسبت به توان کشور قطره ای از دریاست. ما از تمامی کسانی که صاحب نظر هستند انتظار داریم که آن چه در جلسات خصوصی در حمایت از توافق به ما می گویند به صورت آشکار و عمومی بگویند. لازم است آن ها به حمایت از تیم مذاکره
کننده هسته ای برخیزند و اجازه ندهند که مردم کشورمان با تردیدها و تشکیکات نادرستی که از سوی عده بسیار معدود ولی پر سر و صدا صورت می گیرد اعتماد به نفس خود را در امید به تحول و پیشبرد این موضوع حیاتی برای کشور از دست بدهند.
وی ادامه داد: ما در یک مرحله تاریخی بسر می بریم و همه باید هوشیارانه سهم خود را ادا کنیم. موضوع هسته ای را موضوع مذاکره از طرف فقط چند نفر معدود تیم مذاکره کننده ندانیم. باید همه در این عرصه مشارکت کنند.
بعید ی نژاد با اشاره به نوع نگرش ها در ایران به برنامه اقدام ژنو و نگرش به آن در خارج از ایران توجه با تاکید بر این که تفاوت زیادی در نوع برداشت ها و رویکرد ها از" برنامه اقدام مشترک" در میان جامعه ایران و دیگر کشورها از جمله کشورهای عضو گروه ۱+۵ شامل آمریکا و اروپا وجود دارد خاطرنشان کرد: عمده این تفاوت به این برمی گردد که نگاه ما در ایران به این توافق بسیار جزیی و ریز و با توجه و دقت بسیار به کلمات و عبارت ها و تحلیل دقیق جملات می باشد ولی برعکس دیگر کشورها بدون پرداختن به تفصیل تفاسیر کلمات و عبارت ها و جملات بیش از هر چیز به تحلیل اهمیت استراتژیک این توافق بین ایران و قدرت های جهانی پرداخته اند. آن ها بیش از هر چیز به تحلیل ابعاد سیاسی و راهبردی این توافق پرداخته و آثار مهم سیاسی و امنیتی آن را در سطح جهانی و منطقه ای به ویژه در خاورمیانه بحث کرده اند.
وی ادامه داد: از منظر تحلیل های بیرونی توافق ایران و قدرت های بزرگ به تغییر نگاه راهبردی آمریکا و قدرت های بزرگ جهانی با توجه به نقش ایران برمی گردد به طوری که این توافق از نگاه سیاستمداران بزرگ غربی به زلزله ای در خاورمیانه تعبیر شده است.
توافق ژنو ثمره تغییر نگاه آمریکاست
وی گفت: این امر یادآوری کننده این مطلب به ماست که ما باید در کنار تحلیل دقیق جزییات توافق ژنو که خیلی هم مهم می باشد تحلیل چارچوب مفهومی و سیاسی و راهبردی را هم باید به تحلیل خود اضافه کنیم. مردم ما لازم است به خوبی در جریان این تحول راهبردی قرار گیرند. آن چه مشهود است این است که به نظر می آید آمریکایی ها بعد از ۳۵ ساعت خصومت و با توجه به مقاومت مردم ایران مجبور به پذیرش این واقعیت شده اند که ایران به عنوان امن ترین و باثبات ترین کشور منطقه که در نقطه ای بسیار استراتژیک ایستاده است باید مشارکتی جدی در روابط منطقه ای و جهانی ایفا کند و نقش ایران باید به رسمیت شناخته
شود. بنده معتقدم آمریکایی ها نگاه استراتزیک شان به منطقه و ایران را تغییر داده اند و این توافق ثمره این تغییر نگاه است.
وی ادامه داد: آمریکا به این نتیجه رسیده است که دیگر ناچار است به قدرت ایران مشروعیت بخشد و دقیقا همین مساله موجب نگرانی برخی کشورهای حاشیه خلیج فارس و خاورمیانه شده است. معتقدم اگر توافق ژنو توافقی بر سر برخی مسایل فنی بود این امری نبود که رژیم صهیونیستی بخواهند به خاطرش این قدر ناراحت شود و رفتاری غیر عقلانی از خود نشان دهد. متاسفانه برخی دیگر هستند که احساس می کنند هر چه قدر نقش ایران بیش تر در منطقه شناخته شود از نقش و نفوذ ان ها کم می شود.
توافق ژنو میوه مقاومت ملت ایران است
مدیرکل سیاسی و بین المللی وزیر خارجه توافق ژنو را میوه مقاومت ملت ایران در برابر اعمال تحریم ها و فشار و نتیجه ثبات و امنیت در ایران دانست و افزود: آمریکا امروز به این نتیجه رسیده است که دیگر نمی توان ایران را منزوی کرد و باید بپذیرند که ایران در این منطقه حرف برای گفتن دارد و باید منافعش را به رسمیت بشناسند.
وی درباره نقش احزاب دموکرات و جمهوری خواه در نزدیکی ایران و آمریکا تاکید کرد که درباره رابطه ایران و آمریکا احزاب دموکرات و جمهوری خواه چندان موثر و تعیین کننده در طول تاریخ نبوده اند. این که دولت آمریکا مساله غنی سازی ایران را قبول می کند محصول مقاومت تاریخی ملت ایران و بروز حماسه سیاسی در ایران است. حماسه سیاسی که در ایران با انتخابات باشکوه ریاست جمهوری در ایران اتفاق افتاد شرایط سیاسی یک تحول عمده در صحنه استراتژیک را فراهم نمود.
بعیدی نژاد با بیان این که اگر توافق ژنو را مجرد از تحولات و محیط سیاسی نگاه کنیم نمی توانیم تمام ابعاد آن را خوب تبیین کنیم، اظهار کرد: بررسی محیط سیاسی که این توافق در آن شکل گرفت و ثمره مقاومت ملت ایران بود، بسیار مهم است و باید این تحول را قدر دانست. حضور شش وزیر خارجه در دو دور مذاکره هسته ای و جدیت آن ها در ادامه مذاکرات و رسیدن به نتیجه، این پیام را دارد که آنها در تحقق یک نقطه عطف در تاریخ تحولات بین المللی و منطقه ای می خواهند نقش خود را ثبت کنند.
ارسال نظر