به گزارش پارس به نقل از تسنیم، روزنامه الاخبار در گزارشی به قلم « ناصر الشرارة» بحث و بررسی تشکیل کنفرانس ژنو ۲ برای حل بحران در سوریه و چالش های پیش روی آن پرداخته است.

« اخضر الابراهیمی» فرستاده سازمان ملل در امور سوریه معتقد است بحران سوریه به دلیل پیچیدگی هایی که دارد از تمام بحران های جهان متمایز است. از منطق این دیپلمات الجزایری حل بحران سوریه در ژنو ۲ در سایه آتش است در حالی که به نظر می رسد عربستان سعودی برای تحقق موفقیت¬ های نظامی معارضان سوری به دنبال گرفتن زمانی اضافی از واشنگتن است.

تصادفی نبود که « بان کی مون» دبیر کل سازمان ملل متحد ۲۲ ژانویه آینده را به عنوان تاریخ برگزاری کنفرانس ژنو ۲ تعیین کرده است. طی دو هفته اخیر دیپلمات هایی که به دمشق رفته اند، به نقل از مقامات ارشد سوریه، پیش بینی می کردند این کنفرانس تا حداقل سه ماه دیگر برگزار نمی شود چرا که آمریکایی ها موفق نشده اند معارضان را به تشکیل تیمی برای ژنو ۲ متقاعد سازند.

به رغم اینکه « سرگئی لاوروف» و « جان کری» وزرای خارجه روسیه و آمریکا توافق کرده بودند اخضر ابراهیمی برای تعیین تاریخ کنفرانس ژنو ۲ به سوریه برود اما در تشکیل تیم ائتلاف معارضان و رویکرد آنها همچنان موانعی دیده می شود. انتظار می رود « روبرت فورد» سفیر آمریکا این هفته برای دیدار با ائتلاف معارضان و نیز حل این موضوع به ترکیه سفر کند.

مذاکرات در سایه آتش

براساس این گزارش دیپلمات ها، در فاصله زمانی تا پایان ژانویه آینده، اقدامات امنیتی عربستان سعودی در داخل سوریه و نیز لبنان افزایش خواهد یافت؛ چرا که ریاض می کوشد با اعمال فشارهای امنیتی و سیاسی به « حزب الله» لبنان، این گروه را وادار به خروج نیروهایش از سوریه کند.

این سناریو برگرفته از سخنان اخیر اخضر الابراهیمی در دیدار با معارضان در سوریه است. سخنان این مقام سازمان ملل بر این مسئله تاکید داشت که بحران سوریه باید از طریق راهکاری « غیر کلاسیک» حل و فصل شود و این امر کاملا با منطق « کوفی عنان» فرستاده مستعفی سازمان ملل به سوریه مغایرت دارد.

طبق منطق الابراهیمی، تمام بحران های جهان سابق می بایست ابتدا با آتش بس و سپس اقدامات سیاسی حل و فصل شود. اما بحران سوریه به دلیل پیچیدگی های از این بحران ها متمایز است و باید راه حل های ابتکاری برای آن ارائه داد و مشکل آن ضرورتا با آتش بس حل نمی شود بلکه آتش بس می تواند به عنوان نتیجه اتخاذ گام های سیاسی بعدی در سوریه باشد.

این گزارش می افزاید از منطق اخضر الابراهیمی اینگونه استناد می شود که روند حل و فصل دیپلماسی بحران سوریه یا دست کم بخشی از آن در چارچوب ژنو ۲ و در سایه آتش و درگیری های مسلحانه اجرا شود.

در مقابل این دیدگاه، سوریه معتقد است که ژنو۲ باید گام های اولیه موفقیتش را از طریق قطع کمک های مالی و جلوگیری از نفوذ شبه نظامیان به سوریه آغاز کند. در صورت محقق شدن این امر، ارتش سوریه قادر است در کمتر ازشش ماه به تروریسم در این کشور پایان دهد.

در بخشی از این گزارش دیپلمات ها، عربستان سعودی در پی گرفتن وقتی اضافی از واشنگتن است - که به نظر می رسد به آن دست یافته باشد- تا بدین ترتیب زمینه را بر معارضان سوری را برای تحقق موفقیت های نظامی خود فراهم کند و بتواند در مذاکرات خود با دولت سوریه در ژنو ۲ موقیعت خود را در منطقه بهبود بخشد.

اطلاعاتی که مقامات سوری اخیرا در دیدارهایشان با احزاب عربی تکرار کرده اند، تأکید بر این موضوع است که « بندر بن سلطان» رئیس دستگاه اطلاعاتی عربستان ضمن حمایت مالی از صدها شورشی مستقر در اردن و نزدیک مرزهای آن با سوریه، تلاش می کند آنها را وارد جنگ های سوریه سازد. با این اوصاف ریاض می خواهد زمان کنفرانس ژنو ۲ را به تعویق بیندازد.

موفقیت مذاکرات هسته ای با ایران که تأکیدی بر عدم موفقیت ریاض برای پیشبرد اهداف خود برای اجرای طرح هایش در منطقه است این کشور را بر آن داشته است تا مانع برگزاری ژنو ۲ و تأخیر در برگزاری این کنفرانس شود. لذا به عنوان جایگزینی برای گزینه ایجاد چالش در ژنو۲، ریاض به دنبال گزینه برگزاری مذاکرات در سایه آتش و درگیری و نیز افزایش فشارهای سیاسی و امنیتی بر حزب الله است.

این منابع در ادامه می افزایند اظهارات اخیر الابراهیمی درباره حل غیرکلاسیک بحران سوریه مبتنی بر اینکه آتش بسی صورت نگیرد، در واقع باعث شد عربستان روی این شرط خود که ژنو ۲ باید با ادامه درگیری ها در سوریه همراه باشد، پافشاری کند. در همین و به عنوان نخستین شاهد کارشکنی های عربستان درباره ژنو ۲، طی روزهای اخیر شمار زیادی از شورشیان از اردن وارد سوریه شده اند و نزدیک ۵ هزار نفر از آنها به شهر راهبردی « العتیبه» فرودگاه دمشق حمله کرده اند.

از سوی دیگر گزارش شده است که به رغم مشارکت روسیه و آمریکا در پرونده سوریه، اما واشنگتن تلاش می کند شرایطش را در مقابل موسکو در این معادله بهبود دهد.

آمریکا می خواهد فقط نمایندگان إئتلاف معارضان و ارتش آزاد در کنفرانس ژ نو ۲ مشارکت کنند.

لاوروف در دیدار اخیرش با جان کری، بر این موضوع تأکید کرد که واشنگتن نباید ارتباط خود را محدود به مخالفان خارج نشین کند.