خط و نشان مشاور امنیت ملی اوباما برای کرزی
اختلافات میان آمریکا و دولت کرزی بر سر امضای پیمان امنیتی تشدید شده است. دولت آمریکا اعلام کرد در صورتی که این پیمان هر چه زودتر به امضا نرسد تمامی واحدهای نظامی خود را تا اواخر سال ۲۰۱۴ از افغانستان خارج خواهد کرد.
به گزارش پارس به نقل از هشت صبح، اختلافات میان آمریکا و دولت کرزی بر سر امضای پیمان امنیتی تشدید شده است. دولت آمریکا اعلام کرد در صورتی که این پیمان هر چه زودتر به امضا نرسد تمامی واحدهای نظامی خود را تا اواخر سال ۲۰۱۴ از افغانستان خارج خواهد کرد.
سوزان رایس، مشاور امنیت ملی آمریکا که برای گفت وگو با مقامات افغان در کابل به سر می برد، تصریح کرد در صورت عدم امضای این پیمان، آمریکا متعهد نیست به استقرار سربازان خود در افغانستان ادامه دهد.
به گفته کاخ سفید، سوزان رایس صریحاً به حامد کرزی، رئیس جمهور افغانستان، گفته است: « بدون امضای سریع این پیمان ایالات متحده چاره ای جز این ندارد که برنامه ریزی آتی خود پس از سال ۲۰۱۴ را بدون نیروهای آمریکایی و ناتو در افغانستان در نظر گیرد. »
مقامات آمریکایی تاکید کرده اند که امضای این پیمان پس از انتخابات ریاست جمهوری افغانستان پذیرفتنی نیست. انتخابات ریاست جمهوری افغانستان قرار است در ۵ آوریل ۲۰۱۴ (۱۶ فروردین ۱۹۹۳) برگزار شود.
به گفته مقامات آمریکایی، اصرار بر سر امضای سریع این توافق نامه به خاطر داشتن زمان کافی برای برنامه ریزی دقیق پیرامون وظایف آتی نیروهای خارجی در افغانستان است. لویه جرگه، شورای مشورتی سران قبایل افغانستان، توافق نامه امنیتی میان این کشور و آمریکا را در روز یک شنبه ۲۴ نوامبر (۳ آذر) تصویب کرد و از حامد کرزی نیز خواست که در ظرف یک ماه این پیمان امنیتی را امضا کند.
شروط جدید کرزی برای امضای پیمان امنیتی
سوزان رایس تایید کرد که کرزی در گفت وگو با وی شروط جدیدی را برای امضای پیمان امنیتی مطرح و تصریح کرده که حاضر به امضای سریع این توافق نامه امنیتی نیست.
حامد کرزی، رئیس جمهور افغانستان در لویه جرگه مشورتی در کابل حامد کرزی، رئیس جمهور افغانستان، در لویه جرگه مشورتی در کابل
به گفته محافل دیپلماتیک افغان، یکی از شروط جدید کرزی شامل خودداری سربازان خارجی از ورود به مناطق مسکونی و دستگیری شهروندان افغان بوده است.
شروط دیگر کرزی ادامه مذاکرات صلح میان آمریکا و افغانستان از یک سو و گروه اسلام گرای طالبان از سوی دیگر و همچنین تضمین برگزاری انتخاباتی آزاد و شفاف در افغانستان بوده است.
به نظر می رسد به رغم عدم مخالفت سران قبایل افغان و چهره های سرشناس سیاسی این کشور با مفاد این پیمان امنیتی، حامد کرزی مایل نیست که مسئولیت استقرار سربازان آمریکایی پس از ۲۰۱۴ میلادی را بر عهده گیرد و به همین دلیل از امضای این توافق نامه سر باز می زند و مایل است که رئیس جمهور آتی افغانستان مسئولیت آن را بر عهده گیرد.
حامد کرزی پس از دو دوره ریاست جمهوری بر طبق قانون افغانستان دیگر مجاز نیست برای بار سوم در انتخابات ریاست جمهوری شرکت جوید.
مصونیت قضایی برای سربازان آمریکایی
ایالات متحده آمریکا اعلام کرده در صورتی این پیمان را امضا خواهد کرد که سربازان این کشور از مصونیت قضایی در افغانستان برخودار شوند و رسیدگی به اتهامات احتمالی نیروهای نظامی این کشور در محدوده ی اختیارات دستگاه قضایی آمریکا باشد.
آمریکا تنها با پذیرش این شرط حاضر است به استقرار سربازان خود پس از پایان سال ۲۰۱۴ در افغانستان ادامه دهد. برخی این شرط آمریکا را نوعی" کاپیتولاسیون" و مغایر قوانین افغانستان می دانند.
در مقابل مقامات آمریکایی نگران آنند که" دستگاه ناکارآمد و نوپای" قضایی افغانستان نتواند بطور منصفانه به جرایم احتمالی شهروندان آمریکایی رسیدگی کند.
ارسال نظر