آنفولانزا چیست و چگونه درمان میشود؟
بیماری آنفولانزا معمولاً از پاییز تا اوایل بهار مشاهده میشود. آنفلوانزا همراه با عطسه، سرفه، احساس خستگی است. شدت این بیماری در میان افراد مختلف متفاوت است، اما به علت پاندمی کوید-۱۹ باید در این ماهها بیشتر مراقب خودمان باشیم. تزریق واکسن آنفولانزا همیشه مهم بوده است، اما اهمیت این واکسن امسال برای حفاظت از افراد مختلف، علی الخصوص گروههای آسیبپذیر بیشتر شده است، چرا که ابتلابه بیماری کوید-۱۹ هنوز هم تهدید کننده است.
آنفلوانزا بیماری واگیردار است که توسط نوعی ویروس آرانای یا بیماری تی از خانواده ارتومیکسوویریده ایجاد میشود.آنفولانزا در پرندگان و پستانداران بیماری ایجاد میکند،که در ریه قرار میگیرد.آنفولانزا باعث عفونت حاد دستگاه تنفسی میشود که با سردرد ناگهانی، درد ماهیچه، تب و ضعف و بیحالی شدید نمایان میشود. در ادامه در سایت پارس نیوز مقاله ای را درباره ویروس آنفولانزا تهیه نموده ایم.
آنفولانزا چیست؟
آنفولانزا یک بیماری معمول است، عفونت این بیماری از طریق قطرات وارد بدن فردی دیگر میشود. این ویروس داخل بدن تکثیر شده و رشد میکند.
در زمستان علائم آنفولانزا مشاهده میشود و اوج آن در ماه بهمن است. اما احتمال دارد هر زمانی از سال به بیماری آنفولانزا مبتلا شوید.
سویههایی مختلفی از این بیماری وجود دارد. هرساله پزشکان و محققان سویه مربوط به بیماری را مشخص میکنند. پس از شناسایی سویهها از آنها برای تهیه واکسن آنفولانزا استفاده میشود. واکسن آنفولانزا یکی از سادهترین و موثرترین راههای جلوگیری از ابتلا به بیماری آنفولانزا است.
ویروس آنفلوانزا چگونه منتقل میشود؟
سرفه، عطسه، دست دادن، روبوسی، دست زدن به سطوح آلوده، تماس دست آلوده با اشیاء و محیط، انتقال از طریق مدفوع به اثبات نرسیده اما احتمال انتقال از این طریق وجود دارد؛ پس لازم است مادران حتما پس از تعویض پوشک کودک ، دستهای خود را بشویند.
تفاوت آنفولانزا و سرماخوردگی چیست؟
در ابتدای بیماری، تفاوت آنفولانزا و سرماخوردگی کم است و میتوانند شبیه به هم باشند. هر دو بیماری تنفسی هستند و میتوانند علائم یکسانی داشته باشند. اما ویروسهای مختلفی منجر به ایجاد این دو بیماری میشود.
علائم شما میتواند به تشخیص این دو بیماری کمک کند.
اما آنفولانزا و سرماخوردگی تا حدی علائم یکسانی دارند. افرادی که به این بیماریها مبتلا میشوند، علائم زیر را دارند:
- گرفتگی و آبریزش بینی
- عطسه
- بدن درد
- خستگی کلی بدن
معمولاً علائم آنفولانزا شدیدتر از علائم سرماخوردگی است. در واقع تفاوت آنفولانزا و سرماخوردگی در شدت این دو بیماری است. معمولاً سرماخوردگی مشکلات و عوارض چندانی برای فرد به وجود نخواهد آورد. اما آنفولانزا میتواند منجر به شرایط زیر شود:
- سینوزیت
- عفونت گوش
- ذاتالریه
- سپسیس
اگر علائم شما جدی هستند، احتمال دارد سرماخوردگی یا آنفولانزا برایتان تشخیص داده شده باشد. برای اطمینان از تشخیص علائم، پزشک آزمایشهای دیگری را تجویز خواهد کرد.
طی اپیدمی کوید-۱۹ بهتر است با رعایت پروتکلها به صورت آنلاین یا حضوری به پزشک مراجعه کنید. درمانکده این امکان را برای شما فراهم کرده است.
اگر پزشک برایتان سرماخوردگی را تشخیص داده باشد، باید علائم خود را درمان کنید تا ویروس به صورت کامل از بدن شما پاک شود. روشهای درمانی برای این کار عبارتند از:
- استفاده از داروهای بدون نسخه OTC
- نوشیدن مایعات کافی (هیدراته بودن بدن)
- استراحت به اندازه کافی
در صورتی که به آنفولانزا مبتلا شده باشید، خوردن داروهای آنفولانزا در مراحل اولیه بیماری میتواند به شما کمک کند و از شدت بیماری کاسته و دورهی آن را کوتاهتر کند. استراحت و نوشیدن مایعات کافی برای بیماران مبتلا به آنفولانزا مفید است.
دورهی بیماری آنفولانزا نیز مانند سرماخوردگی باید طی شود تا ویروس آن به صورت کامل از بدن خارج شود.
آنفولانزا در مقایسه با سایر بیماریهای تنفسی مانند سرماخوردگی معمولی، میزان مرگ و میر بیشتری دارد و حدود ۱/۰ % از افراد مبتلا به این بیماری را میکشد.
علائم سرماخوردگی (برای مثال گلودرد، آبریزش بینی، سرفه ( احتمالاً خلط دار)، گرفتگی مجاری و تب خفیف) مشابه علائم آنفولانزا هستند، اما علائم آنفولانزا شدیدتر هستند و دورهی ماندگاری آنها نیز بیشتر است و این علائم میتوانند شامل استفراغ، اسهال، و سرفه (سرفه خشک) نیز باشند.
علائم آنفولانزا چیست؟
برخی از معمولترین علائم بیماری آنفولانزا عبارتند از:
-
تب:
آنفولانزا تقریبا همیشه باعث افزایش دما بدن میشود. این افزایش دما با عنوان تب نیز شناخته میشود. معمولاً تب ایجاد شده به دلیل بیماری آنفولانزا پایین بوده و در حدود ۳۷.۸ درجه سانتیگراد تا ۴۰ درجه سانتیگراد است.
اگرچه این میزان تب هشداردهنده است، اما معمولاً شدت تب کودکان از بزرگسالان بیشتر است. اگر احساس کردید فرزندتان به آنفولانزا مبتلا شده است حتما به پزشک مراجعه کنید.
وقتی دمای بدن شما بالا رود احساس “تب” خواهید داشت. نشانههای این حالت عبارتند از لرز، یا احساس سرما داشتن علیرغم بالا بودن دمای بدن. معمولاً تب کمتر از یک هفته و در حدود ۳ الی ۴ روز طول میکشد.
-
سرفه:
سرفه خشک و مداوم جزو علائم آنفولانزا است. احتمال دارد شدت سرفهها با پیشرفت بیماری بدتر، ناخوشایندتر و دردناکتر شود. احتمال دارد در دوران بیماری تنگی نفس یا ناراحتی در قفسه سینه نیز داشته باشید. بسیاری از سرفههای مربوط به آنفولانزا حدود ۲ هفته طول میکشند.
-
دردهای عضلانی:
دردهای عضلانی معمولاً در ناحیه پشت گردن، پشت، بازوها و پاها احساس میشود. این درد میتوان شدید بوده و شما را از انجام کارهای روزمره بازدارد.
سردرد میتواند از اولین علائم آنفولانزا باشد. برخی از علائم آنفولانزا مانند حساسیت به صدا و نور نیز میتواند در این مرحله ایجاد شود.
-
خستگی:
یکی از معمولترین علائم آنفولانزا احساس خستگی است. احساس ناخوشایندی کلی نیز میتواند از علائم آنفولانزا باشد. این احساس خستگی سریعاً بروز میکند و فرد قدرت مقابله با آن را نخواهد داشت.
علائم آنفولانزا در بزرگسالان
تب ناشی از آنفولانزا در بزرگسالان مشاهده میشود و میتواند شدید باشد. در بسیاری از بزرگسالان تب بالا و ناگهانی یکی از علائم ابتدایی آنفولانزا است. تب میتواند نشانه بیماری کوید-۱۹ نیز باشد.
بزرگسالان میتوانند تب را رد کنند مگر اینکه یک بیماری جدی داشته باشند. ویروس آنفولانزا میتواند سبب بالا رفتن دمای بدن تا ۳۷.۸ درجه سانتیگراد شود.
سایر عفونتهای ویروسی، مانند سرماخوردگی نیز میتوانند منجر به تب پایین شوند.
علاوه براین کودکان و بزرگسالان علائم تقریباً یکسانی دارند. احتمال دارد برخی از بیماران علائم دیگری نیز داشته باشند. هر فردی متفاوت است.
کارکرد واکسن آنفولانزا چگونه است؟
آنفولانزا یکی از جدیترین ویروسهایی است که سالانه بیماریهای زیادی را به وجود میآورد. برای اینکه به آنفولانزا مبتلا شوید نباید لزوما جوان بوده یا سیستم ایمنی ضعیفی داشته باشید. احتمال ابتلای افراد سالم به بیماری آنفولانزا نیز وجود دارد و این افراد میتوانند بیماری را از دوستان یا خانواده بگیرند.
در برخی از موارد، آنفولانزا میتواند مرگبار باشد. مرگومیر ناشی از بیماری آنفولانزا در میان افراد ۶۵ ساله و مسنتر شایع است، اما احتمال وقوع آن برای کودکان و جوانان نیز وجود دارد.
یکی از بهترین و موثرترین راههای پیشگیری و جلوگیری از انتشار ویروس آنفولانزا دریافت واکسن آنفولانزا است.
محققین برای ساخت واکسن آنفولانزا از شایعترین سویه ویروس آنفولانزا استفاده میکنند. میلیونها واکسن از این سویه تهیه شده و توزیع میشود.
با دریافت واکسن آنفولانزا بدن شما نسبت به آن سویه از ویروس آنفولانزا پادتن ترشح خواهد کرد. این پادتنها شما را در مقابل ویروس ایمن خواهند کرد.
در این صورت اگر بعدها به ویروس آنفولانزا مبتلا شوید، علائم شما ضعیفتر خواهند بود. اگر با سویههای مختلفی از این بیماری تماس پیدا کنید، بیمار خواهید شد. اما از آنجایی که قبلاً واکسن زدهاید علائم شما شدید نخواهد بود.
واکسن آنفولانزا به صورتهای زیر در دسترس است:
- واکسن تزریقی
- شات تزریقی با دوز بالا (برای افراد مسنتر از ۶۵ سال)
- شات تزریقی داخل پوست
- اسپری بینی
هرچه تعداد افرادی بیشتری در مقابل آنفولانزا واکسینه شوند، گسترش آن کمتر خواهد شد. تزریق واکسن به ایمنی جمعی کمک کرده و میتواند به افرادی که نمیتوانند از واکسن استفاده کنند نیز کمک کند.
اگر به بیماری آنفولانزا مبتلا شوید انجام واکسیناسیون میتواند از شدت بیماری شما بکاهد.
عوارض واکسن آنفولانزا
این واکسن عوارض چندانی ندارد و ممکن است در برخی افراد سردرد، خستگی و تورم کمی در محل تزریق ایجاد کند و تنها کسانی که قبلا به فاصله شش ماه پس از تزریق دچار بیماری گیلنباره شدند باید در خصوص تزریق آن احتیاط کنند.
راه های درمان آنفلوانزا
آنفلوانزا یک بیماری ویروسی است بنابراین داروهای ضد میکروبی (آنتیبیوتیکها) بر آن تأثیری ندارند. تجویز آنتیبیوتیک با نظر پزشک و در موارد خاص (ازجمله همراه شدن یک بیماری میکروبی با بیماری آنفلوانزا) مفید است. در بیشتر موارد آنفلوانزا، میکروبی اضافه نمیشود و بیمار نیاز به آنتیبیوتیک ندارد.
علائم بیماری آنفلوانزا معمولاً با استراحت در منزل، نوشیدن مایعات به میزان کافی و دریافت داروهای ضد دردهای عضلانی بهبود مییابد.
داروهای ضدویروسی خاصی جهت کاهش شدت و مدت بیماری آنفلوانزا زیر نظر پزشک و در موارد خاص معمولاً برای افراد در معرض خطر و پرخطر تجویز میگردد و بههیچعنوان نباید بهعنوان خوددرمانی مورداستفاده قرار گیرند.
ارسال نظر