درمان خانگی کبد چرب امکان پذیر است؟ چه زمانی کبد چرب خطرناک می شود؟ مواد غذایی ممنوعه برای کبد چرب کدام اند؟ چگونه می توان از ابتلا به کبد چرب پیشگیری کرد؟ آیا این بیماری ارثی است؟ در این مطلب ما به پاسخ تمام این سوالات پرداخته ایم، تا پایان همراه ما باشید.

بیماری کبد چرب چیست؟

بیماری کبد چرب همانطور که از نام آن پیداست به این معنی است که چربی بیش از حد در کبد تجمع کرده است. در بدن فرد سالم، کبد به حذف سموم کمک می‌کند و پروتئین گوارشی صفرا را تولید می‌کند. اگر کبدی دارای 5 تا 10 درصد چربی باشد کبد چرب نامیده می‌شود. کبد چرب یک موقعیت مخرب را در بدن ایجاد می‌کند و بدتر اینکه هیچ علامت هشدار دهنده‌ای در ابتلا ندارد.

کبد چرب چیست - درمان خانگی کبد چرب

انواع کبد چرب

کبد چرب الکلی (ALD)

زیاده‌روی در مصرف نوشیدنی‌های الکلی عامل اصلی ابتلا به بیماری کبد چرب الکلی است که با قطع مصرف بهبود می‌یابد. کبد چرب الکلی خود به سه نوع ورم کبد، هپاتیتیس الکلی و سیروز الکلی تقسیم می‌شود.

وجود درد در قسمت بالا و سمت راست پهلو نشانه‌ ورم کبد است که با قطع مصرف الکل، علائم رفع می‌شوند. در صورتی که مصرف الکل همچنان ادامه داشته باشد، احتمال ابتلا به هپاتیت الکلی بیشتر می‌شود. وخیم‌ترین نوع کبد چرب الکلی هم سیروز الکلی است که بیمار را با خونریزی داخلی ورم شکمی راهی بیمارستان می‌کند.

کبد چرب غیرالکلی (NAFLD)

کبد چرب غیرالکلی بر دو نوع کبد چرب ساده و استئاتوهپاتیت غیرالکلی است. کبد چرب ساده بیماری زیاد جدی و خطرناکی نیست و صرفاً با رعایت رژیم غذایی مناسب و تغییرات جزئی در عادات زندگی قابل پیشگیری و درمان است، اما استیتوهپاتیتیس غیرالکلی از نوع خطرناک بوده و حاکی از التهاب ساختار سلولی کبد است.

در صورتی که رفع نشود به از کار افتادگی یا کم‌کاری حاد کبدی (سیروز)، فیبروز (آسیب جداره کبد) و یا حتی سرطان کبد تبدیل خواهد شد.

انواع کبد چرب بر اساس شدت و میزان پیشرفت

دسته‌بندی دیگری نیز برای کبد چرب انجام شده است. پزشکان، بیماری کبد چرب را بر اساس شدت و میزان پیشرفت بیماری دسته‌بندی کرده‌اند.

بدین ترتیب هرگاه با اصطلاح کبد چرب روبرو شدیم خواهیم دانست که این بیماری بر اساس پیشرفت آن نیز قابل اندا‌زه‌گیری است. اصطلاحی که تحت عنوان گریدهای کبد چرب شناخته می‌شود. منظور از گرید (Grade) همان سطح پیشرفت آن است که به 4 دسته تقسیم می‌شود:

کبد چرب گرید یک

جالب است که بسیاری از مردم شهرنشین به دلیل سبک زندگی غلط مبتلا به کبد چرب گرید یک هستند. تشخیص این شدت از بیماری مستلزم انجام چکاپ و آزمایش‌های خاص است.

این گرید از بیماری دارای علائم خفیفی است و نمی‌تواند بیماری خطرناکی به حساب بیاید. با این حال عدم تشخیص و درمان به موقع آن باعث پیشرفت بیماری می‌شود. اغلب برخی اصلاحات در سبک زندگی می‌تواند باعث درمان آن شود.

کبد چرب گرید دو

این سطح از بیماری آن قدر خطرناک نیست اما در صورت عدم تشخیص می‌تواند به بیماری مهلکی تبدیل شود. درمان این گرید از بیماری به مراتب سخت ‌تر از نوع خفیف ‌تر آن است.

در این مرحله علاوه بر اصلاح سبک زندگی ممکن است نیاز به پرهیزات جدی ‌تری داشته باشید. اغلب به کبد چرب گرید دو، استئاتوهپاتیت غیرالکلی گفته می‌شود. بهترین راه تشخیص این بیماری، آزمایش خون و سونوگرافی است.

هرچند از فیبرواسکن نیز برای تشخیص آن استفاده می‌شود. در این شرایط می‌توان با روش‌های درمان فوری کبد چرب اقدام به بهبودی کرد. فرد مبتلا به آن نیز باید هر شش ماه یک بار اقدام به چکاپ کرده تا از عدم پیشرفت آن مطمئن شود.

تغذیه سالم - درمان خانگی کبد چرب

فیبروز کبدی

افزایش زیاد چربی کبد باعث به هم ریختن آنزیم‌های کبدی می‌شود. به این ترتیب التهابات شدید در کبد ایجاد شده و در اصطلاح، فرد مبتلا به فیبروز کبدی می‌شود.

در اغلب موارد این بیماری قابل درمان است اما اثرات آن احتمالاً تا مدت زیاد در بدن فرد باقی خواهد ماند. برخی از زخم‌ها و التهابات ناشی از آن قابل درمان نیستند. با این حال می‌توان با جلوگیری از پیشرفت آن و اقدام به درمان، بهبودی‌های زیادی حاصل کرد.

فیبروز کبدی بیماری خطرناکی است که باید سریعاً تحت درمان قرار بگیرد. برخی بیماری‌های زمینه‌ ای نظیر هپاتیت باعث افزایش احتمال ابتلا به آن می‌شود. اضافه وزن، مصرف الکل، کلسترول بالا و افزایش تری‌گلیسیرید خون باعث ایجاد این بیماری می‌شوند.

سیروز کبدی

شدیدترین نوع بیماری کبد چرب، سیروز کبدی است. در این گرید، بیماری به اوج خود می‌رسد. زخم‌ها و التهابات ایجاد شده در این بیماری آن قدر شدید هستند که نیاز به درمان فوری آن ایجاد می‌شود. سیروز کبدی اغلب باعث ایجاد نارسایی‌های شدید در بدن می‌شوند. سرطان کبد یکی از نتایج ناشی از این بیماری است.

به منظور درمان این بیماری باید اقدامات دقیق پزشکی صورت بگیرد. باید بدانیم که این بیماری به سادگی قابل درمان نیست و اغلب نیاز به انجام عمل‌های جراحی دارد. حذف برخی داروها و مصرف داروهای خاص برای درمان، حذف نمک و اصلاح جدی سبک زندگی و عادات غذایی از جمله اقدامات مرتبط با آن هستند.

علل چرب شدن کبد چیست؟

عوامل ژنتیکی یا سبک زندگی ناسالم از علل اصلی کبد چرب محسوب می‌شوند. از دیگر علل چرب شدن کبد می‌توان به چاقی، دیابت، فاکتورهای محیطی، چربی خون بالا و میکروب‌های دستگاه گوارش اشاره کرد.

بر اساس آموزه‌های طب سنتی اگر مزاج اصلی کبد که گرم و مرطوب است به هم بخورد باعث ناراحتی کبد می‌شود. پرخوری، زیاده‌روی در مصرف نوشیدنی‌های گازدار، شیرینیجات، نوشیدن آب سرد بلافاصله پس از غذای گرم، و افراط در مصرف گوشت قرمز از جمله عواملی هستند که باعث بر هم خوردن مزاج طبیعی کبد و سردی کبد می‌شوند.

مصرف زیاد نمک، چربی و هضم نامناسب به‌عنوان عوامل بروز نشانه‌های بیماری کبد چرب در طب سنتی عنوان شده‌اند.

نشانه های کبد چرب - درمان خانگی کبد چرب

نشانه‌های کبد چرب چیست؟

بیماری کبد چرب اغلب بدون نشانه است. اما احتمال دارد که احساس خستگی زیاد در بدن داشته باشید. همچنین برخی دردها در ناحیه سمت راست شکم نیز بروز می‌کنند.

این دردها ناشی از بزرگ و متورم شدن کبد هستند که با معاینه پزشکی می‌توان به وجود بیماری پی برد. کبد چرب باعث ایجاد التهاب شده و علائم مشخصی را از خود نشان می‌دهد. کاهش اشتها، کاهش وزن، دردهای شکمی، ضعف‌های فیزیکی، خستگی، تیره شدن ادرار و گیجی از جمله علائم آن هستند.

در موارد حادتر ممکن است بیماری کبد چرب تبدیل به نارسایی‌های کبد و سیروز شود. در این حالت علائم شدیدتری نمایان خواهند شد. بزرگ شدن شکم، زردی پوست، زرد شدن چشم‌ها، خونریزی داخلی، بزرگ شدن سینه‌ها و گیجی دائمی از جمله علائم آن هستند.

بیماری کبد چرب همچنین مراحل و سطوح مختلفی دارد. کبد چرب در گذر زمان اتفاق می‌افتد. سبک زندگی غلط و عدم پاکسازی کبد باعث شده‌اند تا رفته ‌رفته چربی بیشتر در کبد جمع شود.

این بیماری ممکن است در طول ۱۰ سال یا بیشتر ایجاد شده باشد. در بسیاری از کشورها، کبد چرب به یک بیماری رایج تبدیل شده است. به این صورت که ۳۰ درصد افراد بالغ به آن مبتلا هستند.

همچنین که احتمال بروز این بیماری در آقایان بیشتر از خانم‌هاست. هرچند ریسک ابتلا به آن در خانم‌ها نیز با شروع دوران یائسگی بیشتر می‌شود.

به همین دلیل توجه به برخی علائم در بدن می‌تواند زنگ خطری برای درمان به موقع آن باشد. فرآیندی که با برخی روش‌های درمان فوری کبد چرب نیز قابل پیگیری است.

روش های درمان خانگی کبد چرب

درمان خانگی کبد چرب با طب سنتی

خوشبختانه طب سنتی روش‌های درمان خانگی مفیدی برای رفع مشکل کبد چرب دارد. به‌ علاوه اینکه مصرف داروهای گیاهی و درمان کبد چرب با طب سنتی از روش‌های درمانی پرطرفدار برای پیشگیری و رفع این بیماری مرگبار هستند، چراکه طب سنتی و داروهای گیاهی معمولاً درد و عوارض کمتری به‌ نسبت روش‌های درمانی دارویی دارند.

نخستین اقدام برای درمان کبد چرب با طب سنتی، تغییر در عادات و رژیم غذایی، کاهش مصرف گوشت و چربی، و مصرف بیشتر میوه و سبزیجات است. شما می‌توانید با مراجعه به دکتر طب سنتی بهترین روش درمانی را برای خود انتخاب کنید.

مصرف سبزیجات تازه مثل هویج، کلم، کاهو، ترب، تربچه، سرکه، سیب، آبغوره، پیاز، لیموترش، سیب، سیر، کم کردن مصرف گوشت و جایگزین کردن پروتئین‌های گیاهی مانند سویا در رژیم غذایی روزانه از جمله دستورات اصلاح تغذیه برای پیشگیری و درمان کبد چرب با  طب سنتی هستند.

طب سنتی همچنین نوشیدن آب بین غذا را به ‌شدت رد می‌کند. یکی از روش‌های درمانی گیاهی برای رفع این بیماری کشنده، درمان کبد چرب با عرقیات است.

عرق خارشتر، عرق بید، عرق کاسنی، و عرق شاه‌تره از جمله توصیه‌های خوراکی طب سنتی برای درمان کبد چرب با عرقیات هستند. مصرف دو تا سه بار زنجبیل تازه در هفته باعث می‌شود که با افزایش متابولیسم، بدن جذب چربی کمتری داشته باشد.

مصرف ادویه‌ها هم برای درمان کبد چرب با طب سنتی توصیه می‌شود از جمله شیوه درمان خانگی کبد چرب با زردچوبه که باعث پاکسازی کبد می‌شود.

درمان کبد چرب - درمان خانگی کبد چرب

درمان خانگی کبد چرب گرید ۱

شایع‌ترین و ساده‌ترین نوع این بیماری، کبد چرب گرید ۱ است که با تغییرات عادات غذایی به‌ راحتی برطرف می‌شود. از هر سه نفر یک نفر به بیماری کبد چرب ساده یا کبد چرب گرید ۱ مبتلا است. برای درمان خانگی کبد چرب گرید ۱ باید از مصرف غذاهای زیر پرهیز کنید:

  • غذاهای سرخ‌کردنی سرشار از چربی و کالری که باعث افزایش تجمع چربی در کبد می‌شوند.
  • گوشت قرمز و پرچرب
  • زیاده‌روی در مصرف نمک یکی از عوامل اصلی ابتلا به کبد چرب است.
  • غذاهای فرآوری شده و نوشیدنی‌های گازدار

در کنار تغییر عادات غذایی ناسالم برای درمان خانگی کبد چرب گرید ۱، مصرف مواد غذایی پاکسازی کننده هم می‌تواند به درمان انواع گریدهای کبد چرب کمک کند. یکی از مواد پاکسازی کننده طبیعی زردچوبه است. طب سنتی برای درمان خانگی کبد چرب با زردچوبه بر آنزیم‌های پاک‌کننده سموم و چربی این ادویه و چاشنی جادویی متکی است که جایگاه ویژه‌ای هم در طب هندی دارد.

یکی دیگر از مواد غذایی که معجزه‌ای برای کبد چرب به‌ شمار می‌رود سیر است. وجود سلنیوم و آلیسین در سیر باعث سم‌زدایی کبد شده و روش درمان قطعی کبد چرب گرید ۱ محسوب می‌شود.

سیب هم از خوراکی‌های مورد تائید طب سنتی برای درمان خانگی کبد چرب گرید ۱ است. وجود ماده پکتین در سیب، کلسترول را پایین آورده و باعث درمان کبد چرب گرید ۱ می‌شود.

روغن‌های آلی سرد مثل روغن کتان، روغن شاهدانه و روغن زیتون هم میزان چربی اضافی کبد را تعدیل و سموم بدن را جذب می‌کنند. از دیگر خوراکی‌هایی که برای درمان خانگی کبد چرب گرید ۱ در طب سنتی توصیه می‌شوند می‌توان به این موارد اشاره کرد:

  1. گردو: به ‌خاطر وجود ترکیبات گلوتاتیون، اسید چرب امگا ۳ و آرژنین با دفع آمونیاک کبد باعث پاکسازی می‌شود.
  2. مرکبات: به‌ خاطر ویتامین ث و آنتی‌اکسیدانی که دارند مواد سرطان‌زا و سموم مضر را از بدن دفع می‌کنند.
  3. کلم: وجود آنزیم‌های سم‌زدا در کلم آن را به یکی از خوراکی‌های مفید برای درمان خانگی کبد چرب گرید ۱ تبدیل کرده است.
  4. آووکادو
  5. چغندر

درمان خانگی کبد چرب گرید ۲

کبد چرب گرید ۲ با خستگی و بی‌حالی، کاهش وزن، حالت تهوع، بی‌اشتهایی، زرد شدن رنگ پوست و چشم‌ها، درد در قسمت شکم یا سمت راست فوقانی شکم ورم پا و شکم همراه است. کبد چرب گرید ۲ به‌ نسبت گرید ۱ خطرات بیشتری دارد و علائم آن نیز سریع‌تر آشکار می‌شود.

برای درمان قطعی کبد چرب گرید ۲ نخستین کاری که باید انجام دهید تغییر عادات روزانه و پرهیز از مصرف الکل است، چراکه الکل باعث تشدید کبد چرب سطح ۲ می‌شود. مصرف مواد غذایی پاکسازی کننده به دفع چربی‌های اضافه کبد کمک کرده وزن را کاهش می‌دهد.

ورزش هم از دیگر روش‌های درمان کبد چرب گرید ۲ است. خوشبختانه در بیشتر موارد، صرف تغییر عادات غذایی برای درمان کبد چرب گرید ۲ کفایت می‌کند و نیازی به درمان دارویی نیست. می‌توانید با همان روش‌های خانگی و گیاهی درمان کبد چرب در طب سنتی بیماری کبد چرب گرید ۲ را با مشورت دکتر کبد درمان کنید.

سالاد - درمان خانگی کبد چرب

درمان خانگی کبد چرب گرید ۳

زمانی که چربی انباشته‌شده در کبد زیاد از حد می‌شود، چربی به سایر اندام‌ها سرایت می‌کند. این مرحله همان کبد چرب گرید ۳ است که شاهد التهاب کبد هستیم و جریان خون به راحتی در آن گردش ندارد.

در این حالت، تمام شریان‌ها سعی می‌کنند که مواد مغزی و سمی را پمپاژ کنند، اما ضعیف و ناتوان هستند. به ‌همین دلیل درمان کبد چرب گرید ۳ به ‌نسبت دو سطح دیگر سخت‌تر است.

تغییر رنگ پوست بیمار و زرد شدن آن از نخستین نشانه‌های کبد چرب گرید ۳ است. تورم رگ‌های شکمی و حالت مار مانند گرفته و بی‌هوش شدن بیمار و از کار افتادن کلیه‌ها از دیگر نشانه‌های بیماری کبد چرب پیشرفته هستند.

درست است که درمان کبد چرب گرید ۳ سخت‌تر است، اما این به‌ معنای قابل درمان نبودن آن نیست. باز هم نخستین راه رسیدن به درمان کبد چرب گرید ۳، تغییر و اصلاح سبک زندگی است.

گاهی در سطح سه شاهد بروز بیماری‌هایی مثل کلسترول بالا، فشار خون یا دیابت هم خواهیم بود، اینجاست که باید سراغ درمان دارویی بروید. زمان مؤلفه مهمی برای درمان کبد چرب گرید ۳ محسوب می‌شود.

هرچقدر زمان تشخیص زودتر باشد، امکان درمان کامل بالاتر می‌رود. پس از تشخیص باید اضافه وزن و چربی‌های زائد بدن کم شوند. بعد سراغ تغییر رژیم غذایی و مصرف بیشتر میوه و سبزیجات تازه، کربوهیدرات‌ها و پروتئین‌ها بروید و چربی‌ها و نمک را کم کنید. ورزش‌هایی مثل شنا، یوگا و دوچرخه‌سواری هم برای درمان کبد چرب گرید ۳ توصیه می‌شوند.

درمان خانگی کبد چرب گرید ۳ در طب سنتی

روش‌های درمان خانگی و گیاهی برای درمان کبد چرب در طب سنتی برای سطح ۳ این بیماری مرگبار هم قابل تعمیم هستند:

  • سیر با از بین بردن چربی‌های اضافی بدن و کاهش وزن به درمان کبد چرب گرید ۳ کمک می‌کند.
  • مصرف اسید چرب امگا ۳ برای درمان کبد چرب با طب سنتی توصیه می‌شود. برای این منظور طب سنتی مصرف ماهی، گردو بذر کتان را تجویز می‌کند.
  • قهوه نوشیدنی است که برای درمان خانگی کبد چرب گرید ۳ توصیه می‌شود. وجود آنتی‌اکسیدان و اسید کلروژنیک در قهوه، التهاب کبدی را کاهش می‌دهد.
  • مصرف منظم کلم بروکلی هم با از بین بردن چربی‌های اضافی کبد برای درمان این بیماری مؤثر است.

میوه فروشی - درمان خانگی کبد چرب

رژیم غذایی مناسب برای درمان خانگی کبد چرب

خون پس از عبور از دستگاه گوارش به کبد می‌رسد و در آنجا ترکیبات چربی و پروتئینی تولید می‌کند. اگر چربی و کربوهیدراتی که وارد کبد می‌شوند زیادتر از حد لازم باشند، چربی اضافه در کبد تشکیل می‌شود و باعث بروز بیماری کبد چرب می‌گردد. به‌ همین دلیل است که درمان کبد چرب در طب سنتی رابطه تنگاتنگی با اصلاح عادات غذایی و رژیم غذایی دارد. اگر برایتان سؤال است که رژیم غذایی مناسب برای درمان خانگی کبد چرب چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد با ما همراه شوید:

کاهش مصرف چربی‌های اشباع‌شده

چربی موجود در غذا و سلامت کبد رابطه مستقیمی باهم دارند. چربی‌های اشباع موجود در لبنیات، روغن‌های هیدروژنه، فست‌فودها و گوشت حیوانات در رژیم غذایی مناسب برای درمان خانگی کبد چرب باید محدود شوند. روغن‌های گیاهی مثل روغن کنجد و زیتون هم باید جایگزین روغن‌های هیدروژنه بشوند.

کاهش مصرف فروکتوز

علاوه بر کم کردن میزان چربی در رژیم غذایی مناسب برای درمان خانگی کبد چرب، باید قند یا فروکتوز هم کاهش پیدا کند، چراکه وجود این قند در فرایند سوخت‌وساز بدن باعث انباشت چربی شده و به کبد آسیب می‌زند.

افزایش مصرف خوراکی‌های فیبردار، میوه و سبزیجات

هر چقدر میوه و سبزیجات بیشتری مصرف کنید، میزان کالری دریافتی از غذاها به ‌خاطر فیبر موجود در آن‌ها کمتر می‌شود و باعث سلامت کبد می‌گردد. غلات و حبوبات هم منبع غنی فیبر هستند.

افزایش مصرف امگا ۳

امگا ۳ نقش مهمی در حفظ سلامت سلول‌های کبدی ایفا می‌کند و التهاب کبدی را کاهش می‌دهد. امگا ۳ موردنیاز در رژیم غذایی مناسب برای درمان خانگی کبد چرب از ماهی‌های مختلف مثل سالمون، ساردین، هالیبوت، و ماهی تن تأمین می‌شود. شاهدانه، بذر کتان، گردو روغن زیتون هم منابع گیاهی امگا ۳ هستند که برای گیاهخواران توصیه می‌شوند.

خوراکی‌هایی که برای کبد چرب مفید هستند!

به طور کلی، رژیم غذایی مناسب برای درمان خانگی کبد چرب و پیشگیری از ابتلا به آن باید به این شکل باشد.

  • خرما: خاصیت پاکسازی کبد از چربی اضافی
  • عدس: به‌ خاطر وجود پروتئین و فیبر زیادی که دارد برای درمان خانگی بیماری‌های کبدی در طب سنتی تجویز می‌شود.
  • تخمه آفتابگردان: خاصیت چربی‌زدایی از کبد دارد.
  • خیار: خیار ادرارآور است و سموم اضافی بدن را از طریق ادرار دفع می‌کند. به‌ علاوه اینکه به‌ خاطر وجود فیبر بالایش باعث کاهش وزن شده و اجازه انباشت چربی در کبد را نمی‌دهد.
مواد غذایی ممنوع برای کبد چرب مواد غذایی که باید کم مصرف شوند مواد غذایی مجاز برای کبد چرب
قند شکر بستنی نوشیدنی‌های گازدار مرباهای شیرین کره نان برنج گوشت قرمز سیب‌زمینی آب و مایعات کاهو سبزیجات برگ‌دار سبز شیر کدو کلم روغن زیتون مرغ ماهی

بهترین میوه‌ها برای درمان و کنترل کبد چرب

در طب سنتی به مصرف میوه و سبزیجات برای درمان و کنترل کبد چرب توصیه زیاد شده است. لبو، انگور، توت‌های تازه و توت خشک از جمله میوه‌های مفید برای درمان و کنترل کبد چرب هستند.

فواید لبو - درمان خانگی کبد چرب

لبو را خشک کرده و سپس به ‌شکل پودر در غذا یا نوشیدنی‌ها مصرف کنید. مصرف آب لبو علاوه بر سم‌زدایی برای درمان کم‌خونی هم توصیه می‌شود.

وجود آنتی‌اکسیدان در انواع توت‌ها باعث شده که خاصیت ترمیم‌کنندگی کبد داشته باشند. در طب سنتی برای دفع چربی کبد استفاده از انواع توت‌ها تجویز می‌شود.

مصرف آب انگور یا انگور تازه هم ازجمله روش‌های خانگی توصیه‌شده برای درمان سریع کبد چرب به‌ شمار می‌آید. دیگر میوه و خوراکی مفید برای پاکسازی کبد، چغندر است.

یک فنجان چغندر رنده یا خردشده را با آب نصف لیمو دو قاشق غذاخوری روغن زیتون ترکیب کنید و به‌ عنوان سالاد برای پاکسازی کبد به ‌مدت یک هفته هر دو ساعت یک بار دو قاشق میل کنید. در ادامه بهترین میوه‌ها برای درمان و کنترل کبد چرب را با هم می‌خوانیم:

سیب سبز برای درمان خانگی کبد چرب

یکی از بهترین میوه‌ها برای درمان و کنترل کبد چرب، سیب سبز و به ‌طور کلی سیب است. مصرف سیب سبز با پوست به ‌خاطر داشتن مواد معدنی با چربی‌های زائد مقابله می‌کند و باعث پاکسازی کبد می‌شود.

آووکادو

ترکیباتی که در آووکادوجود داشته باعث شده که چربی اضافی کمتری در کبد جمع شود و به ‌این ترتیب عملکرد کبدی را بهبود می‌بخشد.

دارابی و گریپ ‌فروت

گریپ‌ فروت، دارابی و لیموترش عنوان ناجی کبد چرب را با خود یدک می‌کشند. آنزیم موجود در گریپ فروت، کبد را تحریک کرده و چربی‌ها و مواد سمی را از آن دفع می‌کند. اسید مالیک و کاراتنوئید موجود در دارابی هم باعث پاکسازی و تقویت کبد می‌شوند.

لیموترش

این ترش دوست‌داشتنی نه فقط به‌ عنوان میوه بلکه باید همراه همیشگی رژیم غذایی درمان خانگی کبد چرب باشد. هر روز صبح ناشتا آب لیموترش تازه را با یک لیوان آب داغ ترکیب کرده و میل نمایید. یک روش ساده برای پاکسازی و سم‌زدایی کبد. مصرف این میوه برای پاکسازی معده و روده هم مفید است.

موز

وجود پتاسیم در موز با کمک به هضم مواد غذایی و دفع فلزات سنگین و توکسین‌ها یکی از بهترین‌ میوه‌ها برای درمان و کنترل کبد چرب محسوب می‌شود.

بادام زمینی برای درمان خانگی کبد چرب

شاید به‌ نظرتان عجیب بیاید، اما درست شنیدید! بادام‌زمینی نقش مهمی در پیشگیری از بیماری کبد چرب دارد، چراکه اشتهای کاذب را مهار می‌کند. مصرف روزانه چند عدد بادام زمینی در فواصل معین باعث ایجاد حس سیری و عدم تمایل به خوردن تنقلات ناسالم و پرخوری می‌شود که از علل اصلی ابتلا به کبد چرب هستند.

عناب - درمان خانگی کبد چرب

عناب

مصرف عناب، آنزیم‌های کبدی را کاهش می‌دهد و نقش مؤثری در درمان و کنترل کبد چرب دارد.

بادام تلخ

در طب سنتی برای تصفیه کبد به مصرف بادام تلخ توصیه شده است، البته اگر معده‌تان سرد یا ضعیف است بهتر است بادام را همراه با شکر میل نمایید.

طالبی و خربزه

یکی از روش‌های درمان کبد چرب با طب سنتی مصرف میوه خربزه و طالبی است که منافذ کبد را باز می‌کنند، البته زیاده‌روی در مصرفشان ممکن است اثرات سو داشته باشد.

آیا آبمیوه هم همان خواص میوه را برای درمان خانگی کبد چرب دارد؟

متاسفانه، آب میوه ها تمام خواص و فواید میوه کامل را ندارند، برخی پا را فراتر نهاده و می گویند آن ها به ناسالمی آب میوه های آماده در فروشگاه ها هستند، ولی نظر من اینگونه نیست ولی حقیقت این است که بیشتر فوایدی که با خوردن میوه کامل به دست می آید، در آب میوه ناپدید می شود. پالپ  قسمتی از میوه که کل فیبر میوه در آن ذخیره می شود دیگر بخشی از این معامله نیست و به جای آن نوشیدنی سرشار از شکر می نوشید، که سالم نیز نیست.

اگر واقعا به دنبال تنوع هستید، یک اسموتی خوشمزه بخورید به دلیل اینکه پالپ موجود در میوه حفظ می شود، اسموتی سالم و مفید است و مانند این است که خود میوه را می خورید.

درمان خانگی کبد چرب با عرقیات

یکی از روش‌های خانگی درمان کبد چرب با طب سنتی، مصرف عرقیات گیاهی است. پیش از این هم به عرق گیاهی خارشتر، شاه‌تره و کاسنی به‌عنوان داروی گیاهی مؤثر برای کنترل و درمان کبد چرب اشاره کردیم. در ادامه به سایر روش‌های خانگی درمان کبد چرب با عرقیات می‌پردازیم:

عرق خار مریم

نخستین پیشنهاد طب سنتی برای کبد چرب عرق خار مریم است. وجود سیلیمارین در گیاه خار مریم آن را به گیاه دارویی مفیدی برای درمان سیروز کبدی تبدیل کرده که سلول‌های آسیب‌دیده کبد را درمان می‌کند، البته زیاده‌روی در مصرف آن ممکن است باعث آلرژی، سردرد، حالت تهوع و استفراغ شود. میزان مصرف مجاز آن روزانه یک فنجان همراه با آب است.

عرق رازیانه

عرق رازیانه به ‌خاطر داشتن استروژن، ویتامین‌های A,B,Cو D ادرارآور است و مواد سمی را از کبد و دستگاه گوارش دفع می‌کند. برای درمان کبد چرب با طب سنتی روزانه دو فنجان صبح و عصر عرق رازیانه میل کنید.

عرق رزماری

رزماری علاوه بر خاصیت ضدالتهابی و ضد دردهای مفصلی، میزان تجمع چربی‌های اضافی در کبد چرب را کاهش می‌دهد. همچنین التهاب کبدی را هم برطرف می‌کند.

عرق کاسنی

یکی از عرقیات مفید برای درمان کبد چرب با طب سنتی، عرق گیاه کاسنی است که کارش تقویت سیستم گوارشی و پاکسازی و سم‌زدایی کبد است. به ‌علاوه اینکه یکی از گیاهان مفید درمان خانگی برای کاهش چربی خون و درمان کبد به ‌شمار می‌رود. روزی یک فنجان کوچک عرق کاسنی همراه با آب یا یک فنجان دمنوش کاسنی می‌تواند به بهبود کبد چرب کمک کند.

درمان خانگی کبد چرب با خاکشیر

خاکشیر از گیاهان دارویی پرکاربرد برای درمان خانگی، پاکسازی و سم‌زدایی کبد بوده و به قاتل کبد چرب مشهور است. عرق خاکشیر برای پاکسازی خون، کبد و کاهش وزن در طب سنتی توصیه می‌شود. اگر از بیماری کبد چرب رنج می‌برید و به‌ دنبال درمان خانگی کبد چرب با خاکشیر هستید می‌توانید یکی از راه‌های زیر را امتحان کنید:

  • خاکشیر را با ترنجبین ترکیب کنید. این ترکیب خاصیت رطوبت دهندگی دارد، برای درمان سودا و بلغم توصیه می‌شود و مزاج خشک (صفرا و سودا) را نرم می‌کند.
  • روش‌های مختلفی برای درمان خانگی کبد چرب با خاکشیر وجود دارد. یکی از آن‌ها مصرف جوشانده خاکشیر است. دو قاشق غذاخوری خاکشیر را با دو لیوان آب بجوشانید و ناشتا میل کنید. بهتر است تا نیم ساعت پس از مصرف این جوشانده چیزی نخورید.
  • ترکیب خاکشیر با کاسنی و شاه‌تره هم برای سم‌زدایی کبد توصیه می‌شود. یک قاشق غذاخوری خاکشیر را با عرق کاسنی و عرق شاه‌تره ترکیب کرده و میل نمایید.
  • برای درمان خانگی کبد چرب با خاکشیر می‌توانید آن را با آب پنیر، ترنجبین، بارهنگ و خرفه ترکیب نمایید.

عرق گیاهی سرکه انگبین

عرق سرکه انگبین ترکیبی از عسل، سرکه طبیعی و عرق نعنا است که برای درمان کبد چرب با طب سنتی توصیه می‌شود. خاصیت ضدالتهابی، ضد قارچی، ضد باکتریایی و ضدعفونی‌کنندگی عرق سرکه انگبین باعث شده که این عرق گیاهی گزینه مؤثری برای پاکسازی و سم‌زدایی کبد باشد. به‌ علاوه اینکه خون را هم تصفیه می‌کند.

عرق گیاهی شاه‌تره

گیاه مخصوص درمان کبد چرب که هم باعث تقویت کبد شده و هم برای درمان اختلالات صفراوی و بیماری‌های کبدی توصیه می‌شود. از خاصیت آرام‌بخشی، ضدعفونی و آنتی‌هیستامینی عرق شاه‌تره غافل نشوید.

عرق خارشتر - درمان خانگی کبد چرب

درمان کبد چرب با عرق خارشتر

طبع گرم و خشک عرق خارشتر باعث شده که این گیاه گزینه مناسبی برای درمان و سم‌زدایی کبد باشد. به ‌علاوه اینکه به ‌خاطر چربی‌سوز بودن مانع از چاقی و تجمع چربی در بدن فرد می‌شود.

عرق نسترن

عرق نسترن، تصفیه‌کننده خون است و عملکرد کبد را بهبود می‌بخشد. به ‌علاوه اینکه مصرف آن در بلندمدت عوارض جانبی جدی ندارد.

دیگر روش‌های درمان کبد چرب در طب سنتی

علاوه بر مواردی که تا به اینجا گفتیم، روش‌های دیگری هم بریا درمان خانگی کبد چرب در طب سنتی وجود دارد که در ادامه به آنها اشاره می‌کنیم:

درمان کبد چرب با سرکه سیب

سرکه سیب از تجمع چربی در کبد جلوگیری می‌کند و باعث کاهش وزن می‌شود. به‌ علاوه اینکه روی کارکرد کبد تأثیر گذاشته و التهابات کبدی را کاهش می‌دهد. در واقع، سرکه سیب یکی از محبوب‌ترین خوراکی‌های درمان خانگی کبد چرب با طب سنتی است. برای درمان کبد چرب با سرکه سیب کافی است روزی دو بار یک قاشق غذاخوری سرکه سیب خام را با یک لیوان آب گرم پیش از غذا میل نمایید. در صورت تمایل می‌توانید یک قاشق چای‌خوری عسل هم اضافه کنید.

درمان کبد چرب با گیاه قاصدک

برگ قاصدک می‌تواند چربی انباشته‌شده در کبد را تجزیه کند و عملکرد کبد را بهبود ببخشد. یک قاشق چای‌خوری ریشه خشک قاصدک را با یک لیوان آب جوش ترکیب کنید و ۵ تا ۱۰ دقیقه اجازه دهید که دم بکشد. در صورت تمایل همراه با عسل روزی سه نوبت میل کنید. مصرف دمنوش گیاه قاصدک برای خانم‌های باردار یا بیماران دیابتی توصیه نمی‌شود.

درمان کبد چرب با دمنوش مریم گلی

دمنوش مریم گلی به خاطر تحریک کلیه‌ها و کبد ادرارآور است و سموم بدن را از طریق ادرار دفع می‌کند. به‌ علاوه اینکه با افزایش میزان تعریق بدن، توکسین‌ها را از طریق پوست هم دفع می‌کند.

چای سبز

علاوه بر چربی‌سوز بودن و تأثیر جادویی در کاهش وزن، چای سبز حاوی میزان زیادی کاتچین است که عملکرد کبدی را بهتر می‌کند و چربی انباشته‌شده در بیماران کبد چرب غیرالکلی را کاهش می‌دهد. روزی سه تا چهار لیوان چای سبز کمک می‌کند که کبدتان از شر چربی‌های اضافی مصون بماند.

درمان کبد چرب با زردچوبه

وجود آنتی‌اکسیدان در زردچوبه آن را به روش مؤثری برای درمان خانگی بیماری کبد چرب تبدیل کرده است. به ‌علاوه اینکه خوراکی مفیدی هم برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری محسوب می‌شود.

زردچوبه ویژگی هضم چربی دارد و به‌ همین خاطر مانع از تجمع چربی اضافی در کبد می‌شود. به‌ علاوه اینکه کار سم‌زدایی کبد را هم انجام می‌دهد. برای درمان کبد چرب با زردچوبه، نوک قاشق چای‌خوری پودر زردچوبه را با دو لیوان آب بجوشانید و روزی دو وعده میل کنید.

روزی یک بار ترکیب نصف قاشق چای‌خوری زردچوبه با یک لیوان شیر گرم هم می‌تواند برای درمان کبد چرب کارگر باشد. با مشورت با پزشک‌ می‌توانید کپسول یا مکمل زردچوبه هم مصرف کنید.

برای درمان کبد چرب با زردچوبه، طب سنتی شربتی را تجویز می‌کند که با نام شربت درمان کبد چرب مشهور است. شربت زردچوبه که حاوی ترکیب زردچوبه، دارچین، زنجبیل، زیره و عسل است و سرشار از ویتامین، کربوهیدرات، پتاسیم، آهن، منگنز و غیره این شربت درمان کبد چرب با سم‌زدایی بدن باعث تقویت سیستم گوارش و کبد می‌شود.

دمنوش نعنا

دمنوش نعنا خاصیت کاهش کلسترول دارد و برای سم‌زدایی کبد در طب سنتی توصیه می‌شود. در صورتی که بیماری زمینه‌ای دارید یا داروی خاصی مصرف می‌کنید حتماً پیش از مصرف دمنوش نعنا با پزشک مشورت کنید.

درمان خانگی کبد چرب با شیرین بیان

عصاره شیرین بیان با کاهش فعالیت آنزیم‌های ترانس آمیناز برای درمان خانگی بیماری کبد چرب با طب سنتی تجویز می‌شود. به ‌علاوه اینکه به فلزات سنگین و توکسین‌ها هم اجازه نمی‌دهد که روی کبد تأثیر بگذارند.

نصف قاشق چای‌خوری ریشه شیرین بیان را با یک لیوان آب جوش ترکیب کنید و ۵ تا ۱۰ دقیقه زمان بدهید که دم بکشد. روزی دو بار مصرف این دمنوش به درمان کبد چرب کمک می‌کند.

یا اینکه یک قاشق غذاخوری شیرین بیان خشک و پودر شده را با دو قاشق چای‌خوری عسل ترکیب نموده و روزی یک‌ بار میل نمایید. ممکن است مصرف شیرین بیان با برخی داروهای دیابتی، داروهای کورتیکواستروئیدی و فشار خون تداخل دارویی داشته باشد، بنابراین حتماً پیش از مصرف با پزشک متخصص مشورت کنید.

رنجبیل - درمان خانگی کبد چرب

درمان کبد چرب با ریشه زنجبیل

ریشه زنجبیل ازجمله خوراکی‌های حاوی فیبر زیاد است که باعث سلامت دستگاه گوارش شده و از بیماری‌های گوارشی جلوگیری می‌کند. برای تهیه چای زنجبیل کافی است چند برش زنجبیل تازه را با چای سبز یا فقط آب دم کنید. مصرف زنجبیل در غذاهایی مثل سوپ هم برای درمان کبد چرب توصیه می‌شود. عرق زنجبیل هم باعث افزایش متابولیسم بدن شده و در نتیجه بدن چربی کمتری در اطراف کبد جذب می‌کند.

سیب‌زمینی شیرین

پتاسیم موجود در سیب‌زمینی شیرین برای تصفیه و سم‌زدایی کبد مفید است. منیزیم، آهن، ویتامین C، D ویتامین B6 در سیب‌زمینی شیرین و قندی که به ‌تدریج وارد جریان خون می‌شود آن را به خوراکی مفیدی برای درمان کبد چرب تبدیل کرده است.

غذاهایی که مانع درمان کبد چرب می‌شوند

الکل

اگر به بیماری کبد چرب مبتلا هستید، به‌هیچ‌وجه الکل مصرف نکنید. کبد چرب نمی‌تواند با سرعت کافی الکل را تجزیه کند. براساس تحقیقات صورت گرفته، علت بروز کبد چرب در افراد الکلی تنها به‌خاطر سوء‌مصرف الکل نیست، الکل موجب بروز التهاب و ایجاد سم در بدن می‌شود. حتی اگر به کبد چرب غیرالکلی هم مبتلا هستید، بهترین کار این است که از مصرف نوشیدنی‌های الکلی پرهیز کنید.

غذاهای سرشار از کربوهیدرات

از مصرف غذاهایی مانند نان، برنج و ذرت تا حد امکان خودداری کنید. تا جایی که می‌توانید مصرف نان‌هایی را که از آرد سفید تهیه شده‌اند، کاهش بدهید. مصرف زیاد کربوهیدرات های تصفیه‌شده (مانند آردهای سفید که فیبر و مواد مغذی آنها جدا شده است) باعث افزایش سطح انسولین خون می‌شود. حساسیت به انسولین خود یک عامل کلیدی در بروز کبد چرب است.

از مصرف محصولات تهیه‌شده از غلات کاملی که بر روی برچسب‌شان عبارت «غنی‌شده» نوشته شده است، خودداری کنید. اگر گاهی هوس خوردن نان به سرتان زد، نان تازه بخرید. اگر قصد مصرف برنج هم داشتید، برنج قهوه ای گزینه‌ی بهتری نسبت به برنج سفید است.

نوشیدنی‌های پُر از شکر

نوشابه‌های گازدار، نوشابه‌های انرژی‌زا و بسیاری از آبمیوه‌ها سرشار از شکر و شیرین‌کننده‌های مصنوعی‌اند. این شکر وارد شده به بدن می‌تواند منجر به بروز کبد چرب شود. بدن‌تان نمی‌تواند شکر موجود در یک قوطی نوشابه (که محتوی ۱۰ قاشق چای‌خوری شکر است) را تجزیه کند و این امر بر روی کبدتان تأثیر منفی می‌گذارد.

براساس تحقیقات دانشگاه پزشکی آتلانتا شکر (به‌خصوص فروکتوز) می‌تواند باعث بروز و پیشرفت کبد چرب غیرالکلی شود. بین شکر و افزایش چاقی، چربی خون و مقاومت به انسولین رابطه‌ی مستقیمی وجود دارد.

غذاهای فرآوری‌شده

روغن‌های هیدروژنه، شکر تصفیه‌شده، غذاهای حاضری و سوسیس و کالباس برای بدن‌تان سمی هستند. نیترات و نیتریت که در بسیاری از این غذاها از جمله سوسیس و کالباس یافت می‌شوند، ارتباط مستقیمی با بسیاری از بیماری‌ها از جمله سرطان‌ دارند. شربت ذرت با فروکتوز بالا که در غذاهای فرآوری‌شده یافت می‌شود، از مهم‌ترین عوامل بروز کبد چرب است و برای بهبود این بیماری، باید مصرف این‌گونه غذاها را متوقف کنید.

روش های پیشگیری از ابتلا به کبد چرب

کاهش وزن

انجمن بیماری‌‌های کبدی در امریکا (AASLD)،‌ کاهش وزن را به عنوان یک اصل مهم در بهبود پیشرفت و علائم بیماری کبد چرب غیرالکلی می‌شناسد. این انجمن توصیه می‌کند که افراد دارای کبد چرب غیرالکلی هستند، برای درمان آن بین 3 تا 5 درصد از وزن خود رابرای کاهش چربی در کبد، کاهش دهند. همچنین بیان شده است که از دست دادن بین 7 تا 10 درصد از وزن بدن می‌تواند علائم دیگر کبد چرب غیرالکلی مانند التهاب،‌ فیبروز و جای زخم را کاهش دهد.

بیشتر افرادی که دچار کبد چرب هستند! شاخص توده بدنی آنها از حد نرمال خارج شده. البته به ندرت افرادی را ممکن است ببینید که وزن پایین دارند اما دچار کبد چرب هستند! اولین مرحله برای درمان چربی کبد، پایین آوردن وزن است. استفاده از رژیم غذایی مناسب و کاهش وزن به درمان کبد چرب کمک می‌کند.

بهترین راه برای درمان کبد چرب با کاهش وزن،‌ داشتن یک برنامه اصولی و رژیم غذایی مناسب کبد چرب است. رژیم‌‌های ناشتا و شدید اغلب بی‌فایده است و کار را برای کبد سخت می‌کنند.

اگر متوجه شدید آنزیم‌های کبد بالایی دارید و یا جدیداً به کبدچرب دچار شدید، با تغییر و اصلاح رژیم غذایی می‌توانید در 2 هفته شرایط کبد بهتر کنید. قبل از شروع برنامه کاهش وزن و برای انتخاب بهترین رژیم غذایی برای کبد چرب حتماً با یک رژیم درمانگر یا متخصص تغذیه و متخصص داخلی مشورت کنید. یک متخصص تغذیه می‌تواند یک برنامه غذایی مناسب را برای رسیدن به کاهش وزن با هدف درمان کبد چرب و انتخاب مواد مغذی پیشنهاد دهد.

ورزش کردن - درمان خانگی کبد چرب

به طور منظم ورزش کنید

طبق تحقیقات انجام شده در سال 2017،‌ بیماری کبد چرب با بی‌تحرکی همراه است. علاوه بر این،‌ عدم تحرک به تشدید عوارض مرتبط با کبدچرب از جمله بیماری‌‌های قلبی،‌ دیابت نوع 2 و چاقی کمک می‌کند.

بهترین روش درمان کبد چرب از بین بردن عوامل ایجادکننده آن است. یکی از بهترین کارهایی که برای درمان کبد چرب می‌توان انجام داد، به طور منظم تحرکت داشتن است.

ورزش خاصی برای برای درمان این بیماری وجود ندارد اما فعالیت مستمر (دست کم 5 بار در هفته و هر بار 20 دقیقه پیاده روی یا دویدن آهسته) بسیار مفید است. پزشکان توصیه می‌کنند که افراد مبتلا به کبد چرب باید هر روز 20 دقیقه ورزش کنند یا یک روز درمیان یک ساعت به انجام فعالیت‌های ورزشی بپردازند.

برای تاثیرگذاری بیشتر آن، ورزش باید جزو برنامه روتین زندگی باشد. در ضمن لازم نیست این 20 دقیقه یا یک ساعت، به طور مداوم انجام شود، بیمار می‌تواند 2 تا 10 دقیقه یا 4 تا 15 دقیقه ورزش کند.

این توصیه به‌ ویژه برای افرادی مفید است که به دلیل مشکلات اسکلتی‌-عضلانی قادر به ورزش طولانی نیستند. برای کاهش وزن و درمان این بیماری به طور همزمان، فرد باید سریع راه برود یا از سربالایی بالا برود و… تا به بدن فشار بیاید و عرق کند.

برای شروع ورزش،‌ سعی کنید فعالیت بدنی متوسط را در کارهای روزمره خود ادغام کنید. با بچه‌‌ها بازی کنید یا به جای آسانسور از پله‌‌ها بروید. همچنین توصیه می‌شود مقدار زمانی که در طول روز برای نشستن صرف می‌کنید را کاهش دهید.

نوشیدن قهوه

در سال ۲۰۱۶ تحقیقاتی در مورد تاثیر قهوه بر کبد انجام شد. این تحقیقات نشان می‌دهند که نوشیدن قهوه باعث محافظت از کبد می‌شود و در درمان فوری کبد چرب موثر است. قهوه به‌طور خاص، تولید آنزیم‌های کبدی را تحریک می‌کند و از طریق مبارزه با التهاب می‌تواند در درمان فوری کبد چرب نقش داشته باشد.

در قسمتی دیگری از همان تحقیق آمده است که افراد مبتلا به کبد چرب که به‌طور منظم قهوه مصرف می‌کنند، توانسته‌اند بیماری را بهتر کنترل کنند. به نظر می‌رسد مصرف دو تا سه فنجان قهوه در روز می‌تواند به بهترین شکل خطر ابتلا به بیماری‌های کبدی را کاهش دهد و باعث درمان سریع کبد چرب شود. نوشیدن قهوه سیاه بهترین گزینه برای درمان فوری کبد چرب است، به این دلیل که حاوی هیچ چربی یا شکر اضافه‌ای نیست.

از آن‌جایی که قهوه حاوی کافئین است، توصیه می‌شود همیشه مراقب مصرف آن باشید و اگر مصرف قهوه باعث ایجاد اضطراب و ناراحتی شما می‌شود، بهتر است از مصرف آن صرف‌نظر کنید.

کلسترول بالا را هدف قراردهید

مطابق تحقیقات سال 2012،‌ کبد چرب مدیریت کلسترول را سخت می‌کند و خطر ابتلا به بیماری‌‌های قلبی را افزایش دهد. برای کمک به کنترل کلسترول و درمان چربی کبد،‌ سعی کنید مصرف برخی از چربی‌‌ها را محدود کنید. چربی‌‌های زیر مورد نظر است:

  • چربی‌‌های اشباع شده: که در گوشت و محصولات لبنی پر چرب یافت می‌شوند.
  • چربی‌‌های‌ترانس: چربی‌‌های‌ترانس اغلب درکالاهای پخته شده فرآوری شده،‌ کراکر و مواد غذایی سرخ شده یافت می‌شوند.

بسیاری از تغییرات سبک زندگی ذکر شده در بالا از جمله کاهش وزن،‌ فعال ماندن و اتخاذ یک رژیم غذایی سالم مانند رژیم مدیترانه‌ای، همچنین می‌توانند در مدیریت کلسترول کمک کنند. برای کنترل کلسترول خون حتماً به پزشک مراجعه کنید تا داروی کلسترول بالا را برای شما تجویز کند.

 ترک مصرف الکل

اگر زیاد مشروب می نوشید، با پزشک مشورت کنید؛ پزشک می تواند به شما کمک کند تا مصرف خود را کنترل و سلامتی خود را حفظ کنید. با کاهش و قطع مصرف الکل احتمال ابتلا به این بیماری کمتر می شود.

 

کنترل استرس و فشارهای عصبی

 

یکی دیگر از عوامل مهم برای درمان کبد چرب، کنترل استرس و فشارهای عصبی ای است که در طول زندگی بر شما وارد می‌آید. همه ما روزانه تحت فشارهای مختلفی کاری، خانوادگی، مالی و درسی قرار می‌گیریم و در صورتی که نتوانیم این شرایط را کنترل کرده و در اختیار خود بگیریم، درمان این بیماری به تعویق خواهد افتاد.

 

این شرایط شامل اضطراب و همین طور افسردگی هم می‌شود. پس شما باید تمام سعی خود را بکنید تا بر استرس خود فائق آمده و فشارهای عصبی روزمره را تحت کنترل خود درآورید. این هم یکی از اصول تغییر سبک زندگی برای درمان چربی کبد شما می‌باشد.

 

محدود کردن و کنترل مصرف داروهای شیمیایی

 

در بسیاری از موارد هم یکی از دلایل ابتلا شخص به کبد چرب مصرف داروهایی شیمیایی می‌باشد. به همین دلیل یکی از راه‌هایی که به درمان این بیماری کمک شایانی خواهد کرد، محدود کردن مصرف داروهایی شیمیایی یا قطع آن هاست. البته این کار نباید بصورت خودسرانه و توسط خود شما انجام گردد و حتما باید با مشورت پزشک خود این کار را انجام دهید.

 

توجه: از مصرف دارو در زمان بیماری‌های خود به صورت خودسرانه به شدت پرهیز کنید. برای استفاده از هر نوع دارو شیمیایی یا گیاهی حتما باید با پزشک مربوطه مشورت نمایید. این یکی از مهم‌ترین اصول برای پیشگیری و همین طور درمان کبد چرب است.

 

کنترل بیماری ها

 

از خود در برابر هپاتیت C محافظت کنید این عفونت کبدی ویروسی می تواند در صورت مصرف الکل، مشکوک به سیروز کبدی شود. قند خونتان را بررسی کنید و دیابت خود را مدیریت کنید.

 

ویتامین - درمان خانگی کبد چرب

 

مصرف ویتامین

 

ویتامین ها و مواد معدنی مورد نیاز خود را دریافت کنید. در رژیم غذایی خود حتماً ویتامین هایD ، E، پتاسیم و  B12را مصرف کنید. این ویتامین ها را می توان در محصولات لبنی، ماهی، جوانه گندم، سبزیجات، میوه ها و… مشاهده کرد.

 

نکات دیگری که برای درمان کبد چرب باید رعایت کنید

 

رعایت این نکات برای درمان کبدچرب بسیار مهم است:

 

  • نوشیدن دو لیتر یا 8 لیوان آب در روز؛
  • استفاده از محصولات سویا مانند: شیر و بنیر سویا برای جبران کلسیم شیر؛
  • اجتناب از غذاهای سرخ شده و آماده؛
  • افزایش مصرف سبزی‌ها و میوه‌های خام و فیبر‌ها
  • مصرف محدود مواد نشاسته‌ای، کاهش مصرف کربوهیدرات‌ها از جمله قند ساده، نان، ماکارونی، کیک‌ها، بیسکویت و دسرها؛
  • استفاده از آب سبزیجات؛
  • اجتناب از لبنیات چرب شامل: شیر، پنیر، خامه، بستنی، و ماست؛
  • اجتناب از مصرف نوشابه‌ها؛
  • استفاده از منابع غنی ویتامین C و سلنیوم (مقدار کم سلنیوم، مورد نیاز افراد سالم، در غذاهای دریایی، مانند میگو و ماهی وجود دارد.)؛

 

 

 

 

سوالات مرتبط با درمان کبد چرب

 

در ادامه برخی از مهم‌ترین سوالاتی که درباره کبدچرب و روش‌های درمان کبد چرب وجود دارد را بررسی کرده‌ایم.

 

درمان کبد چرب با گیاهان دارویی امکان‌پذیر است؟

 

نتایج چندین مطالعه نشان می‌دهد که ویتامین‌ها، گیاهان و سایر مکمل‌ها ممکن است به کاهش چربی کبد و کاهش خطر پیشرفت بیماری کبد کمک کنند. در طب سنتی با استفاده از خواص بعضی گیاهان و عصاره‌گیری از آنها می‌توان ترکیباتی بدست آورد که بوسیله آنها براحتی و با موفقیت کامل کبد چرب درمان می‌شود.

 

درمان کبد چرب با طب سوزنی امکانپذیر است؟

 

درمان کبد چرب با طب سوزنی یکی از روش‌هایی است که برای مشکل چربی کبد استفاده می‌شود. در این روش شخص متخصص طی چند جلسه با سوزن‌های طبی و دانشی که دارد بیماری کبد چرب را بهبود می‌بخشد.

 

تجربه یکی خانم 31 ساله درباره درمان چاقی و کبد چرب با طب سوزنی: به علت چاقی و افزایش وزن مراجعه کردم علاوه بر آن از سوزش نفخ و ورم معده ناراحت بودم. دچار سردردهای شدید می‌شدم و مشکل خواب و بدخوابی داشتم.

 

کمرم درد می‌کرد، انرژی‌ام بسیار کم بود و در آزمایش و سونوگرافی مشکل میوم و فیبروم رحمی و کبد چرب نیز مشاهده شده بود، علاوه بر آن به یبوست شدید که سالها به آن دچار بودم دچار هموروئید شده بودم و هموروئیدم تبدیل به شقاق شده بود.

 

اما پس از شروع درمان مشکلاتم به تدریج کم شد، به طوری که بعد از 2 دوره درمانی 12 کیلوگرم وزن کم کردم اکنون که ۴ ماه از شروع درمان گذشته است مشکلاتم به مقدار زیادی بهبود یافته است و از طب سوزنی راضی هستم.

 

آیا درمان کبد چرب با زالو درمانی امکان‌پذیر است؟

 

از آن جایی که این روش بدون زمینه‌ی علمی توسط برخی از افراد در گذشته مورد استفاده قرار می‌گرفته است، محققان درصدد  بر آمدند تا تاثیر این روش را در درمان کبد چرب بررسی کنند. تحقیقات زیادی در زمینه‌ی درمان کبد چرب با زالو درمانی در یک دهه‌ی اخیر انجام شده است، اما در تمام آن‌ها ثابت شده است که زالودرمانی هیچ اثری در درمان کبد چرب ندارد.

 

استفاده از زالو تنها باعث پاکسازی خون می‌شود که این اتفاق اندکی از عوارض و علائم کبد چرب را کاهش می‌دهد و افراد تصور می‌کنند که این روش موثر بوده است اما بعد از مدت کوتاهی دوباره علائم کبد چرب بروز می‌کند!

 

کلم بروکلی - درمان خانگی کبد چرب

 

آیا کبد چرب ارثی است؟

یافته‌های علمی نشان می‌دهند که بیماری کبد چرب غیرالکلی می‌تواند ژنتیکی و ارثی باشد، اما ممکن است سال‌ها در بدن فرد غیرالکلی پنهان مانده و بروز نکند. به‌طورکلی ریسک ابتلا به بیماری کبد چرب غیرالکلی از طریق ارثی بالا است، اما الگوی انتقال ژنتیکی این بیماری نامشخص است. علاوه بر ارثی بودن، سبک زندگی و عوامل محیطی هم روی ریسک ابتلا به این بیماری تأثیر می‌گذارند.

 

آیا کبد چرب پیشرفته را  می‌توان به روش خانگی درمان کرد؟

این واقعیت را از یاد نبرید که کبد چرب گرید ۳ مرحله پیشرفته این بیماری محسوب می‌شود و نباید صرفاً روی درمان خانگی متمرکز شوید. درمان دارویی و مشورت با پزشک متخصص در کنار اصلاح رژیم غذایی و عمل به توصیه‌های طب سنتی باعث بهبود و کنترل این بیماری می‌شود.

 

برای درمان کبد چرب به چه متخصصی مراجعه کنم؟

برای درمان کبد چرب باید به متخصص کبد مراجعه کنید. البته اگر به دنبال درمان خانگی این بیماری هستید علاوه بر راهنمایی‌های متخصص گوارش و کبد می‌توانید از راهنمایی‌های دکتر طب سنتی هم استفاده کنید. در دکترتو می‌توانید با بهترین پزشکان برای تشخیص و درمان این بیماری آشنا شوید، با آنها به‌صورت آنلاین یا تلفنی مشورت کنید و در صورت نیاز برای دریافت نوبت ویزیت حضوری اقدام کنید.

 

چند نکته درباره کبد چرب

 

  • بیماری کبد چرب غیرالکلی (NAFLD) ممکن است در صورت ایجاد بیش از حد چربی در کبد رخ دهد.
  • بسیاری از مردم دارای کبد چرب بدون علائم هستند و ممکن است به وضعیت خطرناکی برسد.
  • علت اصلی کبد چرب ناشناخته است، اما به نظر می‌رسد چاقی یک عامل خطر برای ایجاد کبد چرب باشد.
  • رژیم سالم و متعادل که کم قند و قندهای ترانس است، ممکن است از چرب شدن کبد جلوگیری کند.
  • افراد مبتلا به هر نوع بیماری کبدی، نباید الکل مصرف کنند.
  • بیماری کبد چرب مختص افراد چاق نیست، بلکه کبد چرب در افراد لاغر هم دیده می‌شود. به خصوص افرادی که چربی افراد شکم و کمر دارند.
  • کبد چرب سطح و گریدهای مختلفی دارد که هر گرید کبد چرب نشان دهنده وضعیت کبد است.

 

کبد چرب دو نوع الکلی یا غیرالکلی دارد و با توجه به نوع سبک زندگی، کبد چرب غیرالکلی در بین افراد بسیار شایع است. کبد چرب گرید 3 و 4 باید تحت نظر پزشک درمان شود اما کبد چرب گرید 1 و 2 با کمی کنترل در خانه درمان می‌شود.

 

بیشتر مبتلایان بعد از دیدن نتایج آزمایش خون متوجه بالا بودن سطح آنزیم‌های کبدی می‌شوند و برای بررسی شرایط کبد به متخصص داخلی مراجعه می‌کنند.

 

اگر وضعیت کبد حاد نباشد، متخصص به شما توصیه می‌کند تا تغییراتی شیوه زندگی، غذا و تحرک خود ایجاد کنید و بعد از چند ماه مجدد آزمایش دهید. در صورت حاد بودن وضعیت کبد باید زیر نظر پزشک باشید تا شرایط بهتر شود.

 

بیماری کبد چرب؛ همراه با التهاب است که این التهاب با از بین رفتن سلول‌های کبدی همراه است و اگر درمان کبد چرب را پیگیری نکنید سبب سیروز کبدی می‌شود.