چگونه جلوی ترس از دندانپزشکی را بگیریم
سدیشن در دندان پزشکی مناسب افرادی است که استرس زیادی در دندان پزشکی دارند.
افراد بسیاری به دلیل ترس از دندانپزشکی بدنبال درمان درد دندان نمی روند. ترس از دندانپزشکی با نشستن روی صندلی دندانپزشکی بیشتر می شود. راه هایی برای کاهش ترس از دندانپزشکی وجود دارد.
بسیاری از افراد به علت ترس شدید از دندانپزشکی یا دنتال فوبیا از مراجعه به دندانپزشک امتناع کرده و یا هنگامی که به دندان پزشک مراجعه می کنند، به اندازه ای استرس و ترس دارند که فرایند درمان را مختل کرده و با پزشک خود نمی توانند همکاری کنند. یکی از راه حل ها برای رفع این مشکل سدیشن یا دندان پزشکی در خواب است.
سدیشن یا دندان پزشکی در خواب چیست؟
برای سدیشن در دندان پزشکی از داروهای آرامش بخش استفاده می شود
سدیشن یا دندان پزشکی در خواب روشی برای درمان است که به منظور غلبه بر ترس بیمار از دندان پزشکی و فرایند آن به کار برده می شود. در این روش از داروهای مسکن استفاده می شود. بر خلاف تصور برخی ها، در این روش بیمار در خواب نیست بلکه به علت مصرف داروی مسکن در حالت خواب می باشد.
این روش مناسب افرادی است که ترس شدیدی از فرایند دندان پزشکی دارند و به همین علت از مراجعه به موقع به دندان پزشک خودداری کرده و باعث به وجود آمدن مشکلات جدی تری می شوند و در برگیرنده هزینه های بیشتری خواهد بود. این مقاله کاملا مناسب افرادی است که خود یا یکی از اطرافیان آنها دچار چنین مشکلی هستند.
روش سدیشن یا دندان پزشکی در خواب
در روش دندان پزشکی در خواب یا سدیشن، به بیمار داروهای آرام بخش داده می شود. بر اثر این داروها بیمار حالتی آرام پیدا می کند. این نوع داروها اغلب از طریق تزریق در رگ دست یا بازو به بیمار داده می شود. این دارو باید توسط یک متخصص با تجربه به بیمار تزریق شود. روش های دیگری نیز مانند تنفسی یا خوراکی برای مصرف داروی آرام بخش وجود دارد. روش خوراکی امروزه رایج تر از روش های دیگر است. داروی آرام بخش با داروی بی حسی تفاوت دارد.
با این روش تجربه دندان پزشکی دیگر مانند گذشته بسیار دشوار و همراه ترس نمی باشد. در این روش بیمار بعد از مصرف داروی آرام بخش به قدری آرامش پیدا می کند که بعد از اتمام فرایند دندان پزشکی، آن را به خاطر نخواهد داشت.
در این روش، بیمار به طور کامل در خواب و حالت بیهوشی نمی باشد، بلکه دارای سطحی از هوشیاری هست تا بتواند با پزشک همکاری لازم را داشته باشد. در این روش علاوه بر استفاده داروی آرام بخش، در دهان بیمار داروی بی حسی نیز تزریق می شود تا میزان احساس درد به حداقل و یا به صفر برسد.
بی حسی موضعی در این روش به طور موقت از تکانه های درد از سوی بافت لثه ها و دندان ها مسدود می شود. بعد از اینکه به بیمار داروی آرام بخش داده شد، به او داروی بی حسی تزریق می شود و در نتیجه بیمار متوجه تزریق دارو نمی شود.
در این روش باید یک نفر، بیمار را قبل و بعد از مراجعه به دندان پزشک همراهی کند. چون ممکن است لازم باشد قبل از مراجعه به مطب یا کلینیک داروی خوراکی آرام بخش توسط بیمار مصرف شود.
مزایای سدیشن در دندان پزشکی
داروهای آرام بخش مورد استفاده سدیشن در دندان پزشکی هیچ خطری به همراه ندارند
درمان با استفاده از روش سدیشن و یا دندان پزشکی در خواب دارای مزایایی است که می تواند بسیار رضایت بخش و دارای نتیجه مؤثری باشد. این روش درمانی بسیار راحت بوده و موجب آرامش بیمار و پزشک می شود و سبب افزایش همکاری بین آنها شده، در نتیجه پزشک با تمرکز و دقت بیشتری به پروسه درمان ادامه خواهد داد.
در این روش چون از بیهوشی موضعی استفاده می شود بیمار در عین حال که از آرامش کامل برخوردار است، دارای سطحی از هوشیاری می باشد و می تواند به سوالات پزشک پاسخ داده و با او همکاری کند.
این روش درمانی دارای ایمنی بالایی است و از نظر دارویی هیچ خطری بیمار را تهدید نمی کند. داروهای مورد استفاده در این روش دارای ترکیباتی است که بعد از مصرف بیمار پروسه درمانی را به خاطر نخواهد داشت و همین امر سبب می شود تا بیمار در مراجعات بعدی هیچ ترسی ناشی از تجربه ناخوشایند قبلی نداشته باشد.
از دیگر مزایای سدیشن کاهش میزان استرس و اضطراب در بیمار می باشد. این روش مناسب افرادی است که دارای ترس شدید از دندان پزشک یا دنتال فوبیا می باشند.
سدیشن در دندان پزشکی به چه افرادی توصیه می شود؟
پروسه دندان پزشکی همیشه همراه با تزریق داروی بی حس کننده در دهان می باشد و بیمار در واقع هیچ درد فیزیکی احساس نخواهد کرد. دردی که در دندان پزشکی احساس می شود اغلب ناشی از ذهن فرد می باشد. به همین علت این روش درمانی به آن دسته از افرادی توصیه می شود که آستانه تحمل درد پایینی دارند و یا به علت داشتن استرس زیاد نمی توانند روی صندلی دندان پزشکی بنشینند.
این روش همچنین به کسانی که دارای بیماری رفلکس حلقی هستند، افرادی که دارای دندان های بسیار حساسی هستند و زمانی که پروسه درمان بسیار طولانی می باشد توصیه می شود.
خطرات سدیشن در دندان پزشکی
اگر چه داروهای آرام بخشی که در این روش استفاده می شود هیچ خطری برای بیمار ندارد اما این روش نیز مانند بسیاری از روش های بیهوشی ممکن است دارای خطر و عوارض باشد. هرچند تا کنون هیچ گونه گزارشی در ارتباط با خطرات و عوارض ناشی از این روش انجام نشده است، اما لازم است قبل از انجام این روش از وضعیت سلامت بیمار و هر گونه حساسیت او نسبت به داروها اطمینان حاصل شود.
افرادی که دارای بیماری های زمینه ای مانند فشار خون، بیماری های قلبی، تنگی نفس، تپش قلب و ... هستند باید قبل از انجام روش درمان سدیشن، پزشک خود را از این وضعیت آگاه کنند.
نکات قابل رعایت قبل از درمان دندانپزشکی در خواب
• قبل از انجام این پروسه باید پزشک خود را از بیماری های زمینه ای و سوابق پزشکی، اعتیاد به مواد مخدر و هر گونه حساسیت نسبت به داروها آگاه کنید.
• باید توجه داشته باشید که پروسه درمان با این روش در دندان پزشکی به مدت سه ساعت طول می کشد و در صورت طولانی بودن پروسه، ادامه ی درمان به جلسه بعد موکول می شود.
• 5 تا 6 ساعت قبل از شروع پروسه درمانی از مصرف غذاهای سنگین خودداری کنید. اما باید تغذیه مناسب داشته باشید که بدن خود را تقویت کنید تا دچار ضعف نشوید.
• قبل از شروع درمان با این روش از فردی بخواهید شما را همراهی کند تا در صورت نیاز زمانی که شما در هوشیاری کامل نیستید بتواند تصمیم گیری های لازم را انجام دهد.
نکات قابل رعایت بعد از درمان دندانپزشکی در خواب
بعد از اتمام پروسه درمانی، متخصص بیهوشی تا قبل از به هوش آمدن بیمار در کنار او خواهد بود. بعد از به هوش آمدن و رسیدن به سطح هوشیاری کامل و زمانی که هنوز اثر داروهای آرام بخش به طور کامل از بین نرفته است، بیمار باید از انجام فعالیت هایی مانند رانندگی، کار با دستگاه های حساس و کارهایی که انجام آن نیاز به هوشیاری کامل دارد خودداری کند.
ممکن است بعد از سدیشن دندان پزشکی کمی حالت تهوع و یا احساس خارش در پوست داشته باشید. این علائم موقتی بوده و حداکثر تا 5 ساعت بعد رفع خواهد شد. البته توصیه می شود تا چند ساعت بعد از این روش درمانی از انجام فعالیت هایی که نیازمند تحرک زیاد است خودداری کنید.
داروهای آرام بخش مورد استفاده در سدیشن دندان پزشکی
داروهای آرام بخش در روش درمانی دندان پزشکی در خواب به صورت استنشاقی است
داروهای آرام بخشی که در این روش درمانی استفاده می شود به صورت تزریقی و استنشاقی است. این داروهای آرام بخش شامل اکسید نیتروژن و بنزودیازپین ها به ویژه تریازولام می باشد. از این داروها، تریازولام به علت اثر بخشی سریع و مدت زمان محدود اثر دارای بیشترین کاربرد می باشد.
ارسال نظر