زنگ هشدار کبد چرب در ایران به صدا درآمده است
شهرنشینی و دسترسی انسان ها به فناوری ها و امکانات پیشرفته مختلف در دهه های اخیر شاید باری را از دوشمان برداشت و خیلی هم برایمان خوب شد اما این سرعت و تحولات لحظه ای نه تنها صبوری را از بشر دزدید بلکه کم تحرکی، غذاهای آماده و استرس را هم برایش به همراه آورد. حالا تبدیل به جامعه ای شده ایم که بیماری هایی خاموش در کمین سلامتی ما نشسته اند. از جمله این بیماری های مرموز، کبد چرب است.
گفتگویی را با دکتر سید مؤید علویان، فوق تخصص بیماری های گوارش و کبد و رئیس شبکه ی هپاتیت ایران ترتیب داد و ایشان وضعیت ابتلا به کبد چرب در کشور را بسیار نامناسب و پر خطر عنوان کرده و همچنین گفت: متأسفانه امروزه ابتلا به کبد چرب در ایران نسبت به سال های گذشته 30 تا 40 درصد افزایش داشته است این در حالیست که تا بیست سال پیش شاید ده درصد مردم مبتلا به این بیماری بودند. البته داستان افزایش مبتلایان به کبد چرب نه فقط برای ایران بلکه مربوط به تمام دنیاست.
کبد چرب نوجوانان را هم درگیر کرده است
وی افزود: شهرنشینی، تغذیهی بد، بی تحرکی، استفاده از فست فود و استرس مهم ترین عوامل در افزایش کبد چرب هستند. با اینکه بیماری های عفونی را تا حدودی توانستیم کنترل کنیم اما از طرف دیگر کبد چرب در کشور افزایش یافته، حتی در بررسی ای که در ایران صورت گرفته حدود 7 درصد دانش آموزان مقطع راهنمایی، کبدشان چرب است!
دکتر علویان گفت: پیش بینی ما این است که در سال های آینده با بیست میلیون دیابتی روبرو می شویم که علت اصلی آن کبد چرب می باشد. کبد چرب به بیماری هایی چون دیابت، مشکلات قلبی، سکته قلبی و مغزی و فشار خون مرتبط است و همه ی این بیماری ها در کنار هم سندرم متابولیک را تشکیل می دهند.
افزایش کبد چرب در زنان خانه دار
همچنین رئیس شبکه ی هپاتیت ایران چاقی را مهم ترین عامل ابتلا به کبد چرب دانست و گفت: چاقی در ایران در میان خانم ها بیشتر است، چون درصد زیادی از آنان به دلیل خانه دار بودن و زایمان متعدد تحرک کمتری دارند اما به همین میزان در مردان نیز بسیار شایع شده است بناراین راه حل اصلی پیشگیری و کاهش کبد چرب، تحرک و ورزش منظم در طول روز است چه برای زنان چه برای مردان.
این فوق تخصص گوارش و کبد خاطرنشان کرد: جای تأسف است هنوز اتفاقات خوبی در کشور ما در بحث کنترل و کاهش کبد چرب نیفتاده و این بیماری همچنان رو به افزایش است و راه زیادی در پیش داریم. در این حوزه باید نهادها و سازمان های مختلفی چون وزارت بهداشت، سازمان تربیت بدنی، وزارت صنعت و تولید غذا و دارو، رسانه ها و صدا و سیما همکاری کنند تا شاهد روند کاهشی این بیماری باشم. اما متأسفانه هنوز این سازمان ها نسبت به خطری که در کمین جامعه است به اندازه کافی مطلع نیستند و وقتی تا چند سال دیگر تعداد افراد مبتلا به دیابت و کبد چرب زیاد شود، تازه می فهمند که چقدر کم کاری کرده اند.
اطلاع رسانی بسیار مهم است
وی از فعالیت های شبکه هپاتیت ایران در زمینه ی کاهش و پیشگیری بیماری کبد چرب هم به بهداشت نیوز گقت: آموزش در مرحله ی اول بسیار مهم است. ما باشگاه سلامت امید را داریم که وظیفه ی آن آموزش و آشنا کردن مردم با عوامل این بیماری و راه های کنترل و پیشگیری است.
همچنین در ادامه افزود: ما مکاتبات متعددی در حوزه همکاری های مختلف برای کاهش این بیماری با نهاد های ذیربط صورت داده ایم، مصاحبه های متعددی با رسانه ها و صداو سیما برای اطلاع رسانی در این حوزه انجام می دهیم و اپلیکیشن و سایت تخصصی را نیز برای آگاهی بخشی در این حوزه راه اندازی کرده ایم اما تلاش ما بدون همکاری سازمان های دیگر به نتیجه خیلی خوبی نمی رسد چون ما مربوط به دولت نیستیم و بخش علمی غیر دولتی هستیم که در حد بضاعت خودمان تلاش می کنیم.
ضعف مسئولین بهداشتی و دولتمردان
دکتر سید مؤید علویان گلایه ای هم از مسئولین زیربط داشت: توقع ما این است که وزارت بهداشت و دولتمردان رده اول کشور این را درک کنند که سلامت مردم فقط در پول دادن به مردم و احداث بیمارستان ها نیست باید برای پیشگیری، بیشتر هزینه کنند. در حالیکه مسئولین بهداشتی کشور متأسفانه اولویت ها را فراموش کرده اند و فعلا فقط به دنبال احداث بخش ها و تجهیزات مختلف بیمارستانی هستند در حالیکه این ها هیچ کدام سطح سلامت مردم را بالا نمی برد.
وی در آخر تأکید کرد: جامعه ما دچار عدم آگاهی و مسئولین ذی ربط دچار غفلت انگاری هستند. برای بالا بردن سطح آگاهی مردم همین کاری که شما به عنوان رسانه انجام می دهید درست است یعنی تا می توانیم باید از اهمیت سلامتی به مردم بگوییم و هر چه سریعتر نسبت به بحث در خطر بودن جامعه ما نسبت به بیماری های غیر واگیردار مثل کبد چرب اطلاع رسانی و آگاهی بخشی کنیم.
ارسال نظر