15 مورد از خواص برگ سنا و گل محمدی | نحوه مصرف
خواص برگ سنا و گل محمدی برای سلامتی و لاغری را بخوانید. ترکیب دو گیاه سنا و گل محمدی باهم می تواند معجزه کند. از خواص آن غافل نشوید.
با خواص برگ سنا و گل محمدی آشنا شوید و با مصرف دمنوش آن از تمام فواید بی نظیرش بهره مند شوید. در این مقاله از پارس نیوز به نحوه مصرف برگ سنا و خواص آن پرداخته ایم.
آشنایی با برگ سنا
برگ سنا اساسا یک گیاه گلدار از تیره باقلاسانان است. سنا گلهای زرد، سفید و صورتی دارد. این گیاه بوتهای ریشه در شمال افریقا، خاورمیانه و برخی از مناطق آسیا دارد. در آسیا، برگ سنا را بیشتر میتوانید در مناطق معتدل هند و چین پیدا کنید.
برگ سنا به علت داشتن ترکیباتی به نام آنتراکینونها، یک ملین قدرتمند محسوب میشود. مشتقات آنتراکینون گلیکوزیدها به عنوان گلیوکوزیدهای سنا یا سنوسایدها شناخته میشوند که به دلیل گونه سنا این نام را گرفتهاند. اشکال مختلف این گلیکوزیدها به نامهای A، B، C و D شناخته میشود.
برگ سنا گیاهی با نام انگلیسی Senna و با طبع گرم و خشک است. کشت این گیاه دارویی طبیعی در مناطق گرمسیر و نیمه گرمسیری، مانند هند و افریقا می باشد و از تیره ارغوانیان و از گونه بزرگی از گیاهان گلدار تیره باقالاسانان است.
گیاه سنا یک گیاه دارویی است که اثرات فوق العاده ای برای بدن دارد و از برگ و میوه آن برای تهیه دارو استفاده می شود. Cassia hebecarpa و Cassi marilandica دو نوع وحشی برگ گیاه سنا است که در شرق امریکا رشد می کنند.
چای و مکمل های دیگر از غلاف، برگ و پوسته بیرونی میوه سنا تولید می شود و از دو نوع موسوم به سنای مصری و انگلیسی به دست می آید. به نظر می رسد میوه گیاه سنا ملایم تر از برگ آن است. انجمن محصولات گیاهی امریکا (AHPA) استفاده طولانی مدت از برگ گیاه سنا را جایز ندانسته است،
البته این نظر را در مورد میوه آن ندارد. این انجمن اعتقاد دارد که افراد در صورت ابتلا به درد شکم و اسهال از خوردن آن منصرف شوند. گیاه سنا دارای مواد شیمیایی به نام Sennosides است که سبب تحریک پوشش روده می شود. این گیاه مانند سایر گیاهان دارویی علاوه با خواص فراوانی که دارد دارای عوارض و مواردی برای منع مصرف هم می باشد.
طبع برگ سنا
طبیعت سنا گرم و خشک است وسنا مسهل بلغم، صفرا و اخلاط سوخته می باشد.
خواص برگ سنا و گل محمدی
از ترکیب سنا مکی و گل محمدی یک دمنوش خوشمزه و بسیار مفید ایجاد می شود. طبق نظر پزشکان طب سنتی و طبیعت درمانگران، برای برطرف کردن چاقی شکم، اولین درمانش سنای مکی و گل سرخ است،
به این منظور بایستی، برگ سنا و گل سرخ را مخلوط کرده، مانند چای معمولی دم کرده و مصرف شود. سنای مکی این خاصیت را دارد که چربی بدن اعم از چربی خون، چربی دور شکم و کبد چرب را درمان و از بدن خارج می کند.
البته همه مسهلها این خاصیت را دارند ولی سنا این خاصیت را بیشتر دارد و اثر گذارتر است. ترکیب برگ سنا و گل محمدی برای درمان یبوست مفید است.
خواص برگ سنا و گل محمدی برای لاغری
مخلوط برگ سنا با گل محمدی در چای یا دمنوش گیاهی شما را لاغر میکند. مخلوط چای برگ سنا با گل محمدی یک گزینه گیاهی عالی است که در مرحله اول به رفع یبوست در رژیم های کم فیبر کمک میکند.
دوم اینکه، یک راه حل مناسب برای جذب مایعات بیشتر بدن است که به شما احساس سیری میدهد؛ درنتیجه شما لاغر تر خواهید شد. همچنین طبق نظر پزشکان طب سنتی، برای برطرف کردن لاغری شکم، اولین گزینه درمانی مناسب برگ سنای مکی و گل سرخ است.
خواص برگ سنا برای کبد
کسانی که دارای بیماری های کبدی هستند نباید از این دمنوش مصرف کنند چرا که برای انها مضر می باشد.
مصرف چای سنا در بلندمدت باعث مسمویتهای کبد میشود. برای کبد چرب مصرف گل سرخ و سنای مکی طی دو هفته توصیه میشود؛ البته مناسب است افراد صبح ناشتا سه قاشق غذاخوری خاکشیر با عرق کاسنی و شاتره و آبجوش مخلوط و میل کنند،
سپس دو قاشق غذاخوری از نیمکوب سنا و گل سرخ را یک ساعت قبل از ناهار دَم و مصرف کنند؛ چرا که تمام چربی بدن، حتی چربی دیواره شکم را خارج میکند.
خواص برگ سنا برای یبوست
جوشانده برگ سنا یبوست شما را درمان میکند. این ماده گیاهی به خصوص برای سالمندان گزینه بسیار مناسبی است. درواقع برگ سنا به یکی از ملین های طبیعی مشهور است که مثل جاروبرقی معده و روده شما را پاکسازی میکند.
برگ سنا برای درمان یبوست سالمندان گزینه بسیار مناسبی است. پژوهش های بالینی نشان میدهد که برگ سنا اثر مثبتی روی وضعیت و حرکت روده ها داشته است؛ سنا باعث شل شدن شکم میشود و در افزایش حجم مدفوع و تعداد دفعات دفع هم بسیار مؤثر است
خواص برگ سنا و گل محمدی برای معده و روده
سنا به دلیل خواص ملین که دارد باعث انقباض روده بزرگ شده و می تواند نفخ، معده درد و گرفتگی روده در بیماری سندروم روده تحریک پذیر را کاهش دهد. برگ این گیاه برای سوزش سر دل ، تهوع و التهاب ناشی از اختلالات گوارشی مفید است.
این گیاه را می توانید به همراه گیاهان معطر دیگر نظیر هل ، رازیانه ، زنجبیل و نعناع فلفلی مصرف کنید. گیاه سنا از تشکیل گاز در معده پیشگیری می کند.
برگ سنا برای زخم معده
توجه داشته باشید که برگ سنا برای معده خواصی دارد ولی افرادی که مشکل آپاندیسیت، زخم روده، انسداد روده، سندروم روده و یا زخم معده دارند باید از خوردن برگ گیاه سنا خودداری کنند.
خواص برگ سنا برای بواسیر
هموروئید یا بواسیر، تورم رگ ها در مقعد و قسمت تحتانی رکتوم (راستروده) است. یبوست مزمن و فشار هنگام اجابت مزاج میتواند باعث مشکل بواسیر شود؛ این مشکل به اندازهای زجر آور است که بسیاری از افراد به درمان های خانگی روی میآورند؛ یکی از این گزینه های درمانی برگ سنا یا چای سنا است؛ عصاره این گیاه دیواره روده را تحریک و نرم میکند؛ درنتیجه عمل دفع آسان تر انجام میشود.
خواص برگ سنا برای قاعدگی
در طب سنتی، برگ سنا برای زنانی که قاعدگی یا باردار هستند توصیه نمی شود. دم کرده و دمنوش گیاه سنا قاعده آور است و خانم هایی که قاعدگی آن ها به تاخیر افتاده است میتوانند از دمنوش آن برای باز شدن قاعدگی و رحم بهره مند شوند.
برای به تاخیر افتادن پریود که عوارض ناراحت کننده ایی دارد میتوانید به مقاله ی گیاهان قاعده آور رجوع کنید و از آن ها بهره ببرید. بسیاری از گیاهان از جمله آویشن و زعفران بسیار برای قاعده آوری مفید و قوی هستند و رحم را گرم میکنند.
ولی از قبل باید مطمئن شوید باردار نیستید و به آن ها حساسیت ندارید.
سنا ؛ گیاه ادرار آور
برگ سنا یک گیاه مدر است، جوشانده این گیاه باعث دفع ادرار و خارج شدن نمک، چربی و آب اضافی از بدن میشود؛ به این ترتیب، سموم بدن دفع خواهد شد.
خواص برگ سنا و گل محمدی و قند خون
مصرف برگ سنا رابطه ای با افزایش و کاهش قند خون ندارد ولی اگر به دیابت مبتلا هستید حتما با پزشک خود در مورد مصرف این گیاه مشورت کنید.
خواص برگ سنا برای پوست و مو
چای سنا پوست و موی شما را زیباتر میکند. این چای گیاهی تانین، رِزین و اسانس قابل توجهی دارد که به درمان زخم، اگزما، خارش پوست بدن، سوختگی و قارچ پوستی کمک میکند در ضمن ،خاصیت ضد التهاب و ضد میکروبی برگ سنا، آکنه، جوش و لک های پوستی شما را برطرف میکند.
اگر دلتان میخواهد که مو های محکم تری داشته باشید، از دمنوش گیاهی برگ سنا استفاده کنید. این ماده گیاهی باعث ضخامت و پر پشت شدن مو های شما میشود.
همچنین سنا مثل حنا میتواند به عنوان یک رنگ موی طبیعی عمل کند و مو های شما را درخشان کند؛ مثلا استفاده از برگ سنا باعث میشود تا موی طلایی حالت بلوند مایل به خاکستری پیدا کند؛ با مصرف سنا دیگر ریزش مو نخواهید داشت.
سنا ؛ گیاه ضد انگل
موادی نظیر سنوسید که در چای سنا وجود دارد، به آن خاصیت ضد انگلی میدهد؛ این داروی گیاهی یک معجزه طبیعی برای مشکلات روده مثل کرم و انگل است؛ از این به بعد، معده و روده خود را با برگ سنا پاکسازی کنید، یک جارو برقی طبیعی و گیاهی!
موارد منع برگ سنا
افراد مبتلا به اختلالات روده بزرگ، بیماری های قلبی و عروقی (استفاده طولانی مدت از سنا ممکن است باعث ایجاد اختلال در الکترولیت ها شود که می تواند بیماری های قلبی را تشدید کند.) و بیماری های کبدی نباید از دمنوش سنا استفاده کنند.
برگ سنا در روایات
پیامبر ص نزد اسماء شبر را دیدند که او میخواست بخورد فرمود آن شدیدا گرم است و امر فرمود که سنا مصرف کند. پیامبر ص از اسما پرسید از چه ملینی استفاده میکنید؟ عرض کرد با شبرم فرمود شدیدا گرم است و سپس از سناء استفاده کردم.
یعنی از شبر استفاده نکنید زیرا گرم است و برشما باد سناء مکی و خود را با سنا درمان کنید اگر چیزی مرگ را دفع کند آن سنا است. یعنی با سنا درمان کنید اگر چیزی مرگ را دفع کند آن سنای مکی است. طبرشما باد سنا با آن درمان کنید چراکه اگر چیزی مرگ را دفع میکرد هرآینه آن چیز سنا بود.
روایات متعدد به بیانهای متعدد برای سنا آمده است که بعد از دعا بهترین درمان است. چه بسا میان این تعداد روایت روایات معتبری هم باشد.
برگ سنا و چای سبز
هر یک از این گیاهان با مکانیسمی جداگانه از تجمع چربی جلوگیری کرده، باعث عملکرد بهتر دستگاه گوارش شده و در نتیجه اندامی ایده آل را برایتان به ارمغان خواهد آورد. دمنوش برگ سنا همچنین مسکنی طبیعی است، خواص ضد التهابی دارد،
تصفیه کننده خون است و باعث سم زدایی بیشتر بدن می شود. شاید نام برگ سنا را کمتر شنیده اید و با خواص آن چندان آشنا نباشید، اما این گیاه علفی بومی آفریقا و هندوستان ارزش دارویی زیادی داشته
و جوشانده برگ آن در درمان برخی از بیماری ها و بخصوص بیماری های دستگاه گوارشی مورد استفاده قرار می گیرد. برگ سنا، ورم معده را التیام می بخشد، دستگاه گوارشی را پاکسازی می کند و باعث عملکرد بهتر روده بزرگ می شود. دمنوش سنا، با افزایش سوخت و ساز بدن،
مانع رسوب چربی در بافت ها شده و با افزایش چربی سوزی کاهش وزنتان را موجب می شود. نوشیدن روزانه یک فنجان از دمنوش مخلوط گیاهی سنا که ترکیبی از این گیاه به همراه چای سبز ، به لیمو، لیمو امانی و زیره است، اثری معجزه بخش در کاهش وزن و رسیدن به اندام مورد نظرتان را دارد.
مصرف برگ سنا در زنان باردار و کودکان
در حاملگی و شیردهی باید خانم ها از گیاه سنا استفاده کنند زیرا اطلاعات زیادی در مورد ایمنی این گیاه برای زنان باردار و شیرده وجود ندارد. کودکان می توانند به مقدار کم از میوه سنا که اثری ملایم تر از برگ دارد ، استفاده کنند.
نحوه تاثیر برگ سنا برای لاغری
سنا با تاثیرات متقابلی که بر باکتریهای مجاری گوارشی دارد، منجر به بروز انقباضات رودهای میشود. این انقباضات در اثر آنتراکینونها به وجود میآید که در سنا وجود دارند.
همچنین برگ سنا حاوی گلیکوزیدها (گروهی از ترکیبات ارگانیک) میباشد، این ترکیبات با نرم کردن ماهیچهها به هنگام عبور غذاهای هضم شده از رودهها، در قالب ملین عمل میکنند و بدین ترتیب به افزایش حجم مدفوع و خروج آن از روده کمک می کنند.
پروسه مذکور بواسطه زنجیرهای از اسیدهای چرب انجام میگیرد که باعث بهتر شدن عمل گوارش، تخمیر و نیز تبدیل موفقیت آمیز گلیکوزیدها به عوامل ملینی میشود و از این طریق به کاهش وزن و لاغر شدن کمک میکند.
طریقه مصرف برگ سنا برای لاغری
برای امنیت خاطر شما ممکن است دمنوش سنا را برای تقویت فرآیند کاهش وزن استفاده کنید. شما باید از نحوه ی استفاده ی صحیح از این گیاه اطمینان حاصل نمایید.
۱- امروزه تنوع زیادی از برگ سنا در بازار موجود است. اطمینان حاصل نمایید که دمنوش شما بدون کافئین باشد تا بر روی الگوی خواب شما تاثیری نگذارد. در حالیکه شکل کپسولی سنا هم در دسترس است اما توجه داشته باشید که دمنوش سنا با سرعت بیشتری جذب بدن شما می شود.
۲- در ابتدا آب را بجوش آورید. چای سنا را در در آب جوش ریخته و بگذارید بمدت حداقل ۵ دقیقه دم بکشد. بعضی از افراد از آب لیمو هم به عنوان یک طمع دهنده استفاده می کنند. شما ممکن است مقداری عسل هم برای بهبود بیشتر طمع به آن اضافه کنید.
۳- برای تاثیر بیشتر شما می توانید از این دمنوش روزانه دو بار استفاده کنید.
۴- زمانی که شما دمنوش سنا را می نوشید در کنار آن از غذاهای مناسب تغذیه کنید تا اثر حداکثری داشته باشد. شما بهتر است از غذاهایی نظیر مرغ، ماهی، سالاد سبز و میوه جات تغذیه کنید. نوشیدن مقدار زیادی آب در طول روز ضروری است. این کار باعث بهبود فرآیند گوارشی شما می شود.
۵- ورزش همراه با چای سنا توصیه می شود. هیچ گونه قانون و فرمول ثابتی وجود ندارد، اما روزانه ۳۰ دقیقه ورزش مناسب می باشد. شما ممکن است فرمی از ورزش را در نظر بگیرید که با آن راحت تر هستید.
تداخلات دارویی سنا چیست؟
برگ های سنا یا عصاره این گیاه می توانند با دسته های خاصی از داروها در تعامل باشند. از رقیق کننده های خون، ضد انعقادها، کورتیکواستروئیدها و داروهای سلامتی قلب هنگام مصرف گیاه سنا استفاده نکنید. این داروها (مانند وارفارین و دیگوکسین) ممکن است کاهش پتاسیم را تقویت کنند.
داروهای ضد درد، ضد تب، ضد التهاب و استروئید (پاراستامول، کتوپروفن، استرادیول و غیره) نیز ممکن است با برگ های سنا تداخل داشته باشند. گیاه سنا باعث افزایش یا کاهش جذب این داروها می شود.
بنابراین، چه موقع، چگونه و چه مقدار سنا باید مصرف کنید تا از چنین عوارض جانبی خودداری کنید؟
ارسال نظر