خشونت ودوگانگی بن سلمان وترامپ سوژه کاریکاتوریست های آمریکایی
قتل جمال خاشقچی روزنامه نگار منتقد آل سعود در کنسولگری عربستان در استانبول علاوه بر خبرنگاران وتحلیلگران مسایل سیاسی توجه کاریکاتوریست های آمریکایی را هم به خود جلب کرده است به گونه ای که خشونت و دوگانگی را در رفتارهای بن سلمان و ترامپ به تصویر کشیده اند.
نیویورک تایمز در هشتم اکتبر کاریکاتوری از «ریان گارسیا» برای یادداشتی استفاده کرده است و دستانی را نشان می دهد که از دو طرف به سوی هم دراز شده و در حال مصافحه هستند. یکی از اینها آستین کتی مشکی دارد که گویای شخصیت ترامپ و دیگری آستینی با لباس سعودی که گویای محمد بن سلمان ولیعهد سعودی است.
بر بالای دست ترامپ افرادی نشان داده می شوند که با چراغ قوه و دیگر ابزار به دنبال جست وجویند و در داخل آستین سعودی افرادی به تصویر کشیده شده اند که در حال مخفی شدن هستند.
این روزنامه همچنین در شانزدهم اکتبر در گزارشی با عنوان 'چیزهایی که از ناپدید شدن خاشقچی می دانیم و نمی دانیم'، کاریکاتوری را از «پاتریک چاپات» به چاپ رسانده است که سه نفر در یکی از مکان های رسمی سعودی در پشت میزی نشسته اند و از خواسته های خود می گویند.
یکی از آنها خانمی است که می گوید می خواهم رانندگی کنم، دیگری پسر جوانی است که آرزوی خود را دیدن فیلم های آمریکایی و داشتن سینما می داند؛ نفر سوم که در گودالی در حال سقوط است، فریاد می زند می خواهم روزنامه نگار باشم.
در پشت این افراد تخته سبز رنگی با نماد شمشیر و کلمه عربستان سعودی نقش بسته و بالای آن تصویری از محمد بن سلمان دیده می شود.
روبروی این افراد که مصاحبه گر است، شخصی با لباس سعودی قرار دارد و به این ترتیب این کاریکاتور می گوید که بن سلمان با روزنامه نگاران چگونه برخورد می کند.
از دیگر رسانه هایی که به موضوع قتل خاشقچی توسط سعودی ها پرداخته و به دلیل همکاری این روزنامه نگار مقتول با آن مورد توجه بوده، واشنگتن پست است.
این روزنامه در هفدهم اکتبر نگاه کاریکاتوریست ها به قتل خاشقچی را به تصویر کشیده که در یکی از آنها، «جف کوتربا» به همراه دو نفر دیگر شمایلی از محمد بن سلمان را ترسیم کرده اند که خطوط روسری وی، شبیه سیم خارداری است که حقوق بشر در قالب تصویری از انسان گیر کرده است.
همچنین این روزنامه کاریکاتوری از «کوین سیرز» را نمایش داده است که چهره بن سلمان از شخصیتی اصلاح طلب به شخصیتی قاتل تبدیل شده است. این کاریکاتور کوشیده است به ترامپ یادآور شود چهره واقعی بن سلمان چیست. به گونه ای که در دستان این شخصیت به تصویر درآمده، کاغذی قرار دارد که بر روی آن نوشته شده است «داستان پوششی سعودی در ناپدید شدن روزنامه نگار».
«جک اوهمن» دیگر کاریکاتوریستی است که واشنگتن پست از طراحی او در موضوع قتل خاشقچی استفاده کرده است. او در این کاریکاتور به سفر 'مایک پمپئو' وزیر خارجه آمریکا به ریاض برای بررسی قتل این روزنامه نگار عربستانی پرداخته است.
دیدار پمپئو با بن سلمان و لبخندهای وی در زمان مذاکره با ولیعهد سعودی مورد انتقاد فعالان سیاسی در آمریکا بود. این کاریکاتوریست می گوید وقتی پمپئو به ریاض سفر کرد مانند این بود که او به سرزمین دیزنی (والت دیزینی) پا گذاشته است.
در این تصویر پمپئو در مقابل شخصی با لباس رسمی مقامات سعودی قرار گرفته که میان آنها نواری است که معمولا در اطراف مکان وقوع جرم کشیده می شود، بر روی این نوار نوشته شده است «عبور نکنید، منطقه وقوع جرم».
کاریکاتور دیگری که واشنگتن پست از آن استفاده کرده مربوط به «نیک اندرسون» است. در این تصویر، اندرسون نمایی از کنسولگری عربستان را به تصویر کشیده که به روی درب ورود آن، یکی از شمشیرهای نماد رسمی سعودی ها به اره ای درشت تغییر یافته است.
این کاریکاتوریست سعی کرده است مساله احتمال قطعه قطعه شدن جسد خاشقچی را به تصویر بکشد و می گوید نمی توانم تصور کنم شنیدن چیزی که روی داده برای خدیجه چنگیز نامزد خاشقچی چقدر دردناک بوده است.
بلومبرگ هم در 26 اکتبر برای یکی از مطالب خود از کاریکاتوری استفاده کرده است که سعودی ها را در کرسی شورای حقوق بشر نشان می دهد.
در این کاریکاتور، شخصی با لباس سعودی ها در پشت میز شورای حقوق بشر نشسته و شمشیری در دست دارد که به خون آغشته است. این شخص می پرسد«پرسش دیگری هم هست؟».
تارنمای جنبش کاریکاتوری هم آثار کاریکاتوریست های مختلف از جهان را جمع آوری کرده است که در تصویر ارسالی از «دب میلبراس» کاریکاتوریست آمریکایی به شعار انتخاباتی دونالد ترامپ اشاره شده که گفته است «دوباره آمریکا را به عظمت می رسانیم».
در این کاریکاتور نمایی از بن سلمان دیده می شودکه دستان و لباس وی به خون آغشته است و کلاه قرمز که معرف ستاد انتخاباتی ترامپ است بر سر دارد که روی آن همان جمله «دوباره آمریکا را به عظمت می رسانیم» نوشته شده است.
اما در کنار بن سلمان، این جمله به شکل دیگری آمده است که «دوباره ترور را عظمت می بخشیم».
تارنمای تخصصی کاریکاتورهای سیاسی «پولیتیکال کارتون» هم در این باره کاریکاتورهای زیادی را جمع آوری کرده است. در یکی از این کاریکاتورها که طراح آن «دیمین گلز» است، کاریکاتوری از بن سلمان به چشم می خورد که در فضای مجازی لبخند زنان و پر از علامت های لایک اما از زیر لباس او بدن تکه تکه شده ای بیرون زده است که بر روی روزنامه قرار دارد و در کنار آن هم اره و سلاح دیده می شود.
«پت باگلی» کاریکاتوریست آمریکایی هم واکنش ترامپ به قتل خاشقچی را به تصویر کشیده است. در این کاریکاتور، گوینده در حال خواندن خبر «انتقاد شدید ترامپ به قتل وحشیانه یک روزنامه نگار» است و در کنار آن ترامپ در صحنه ایستاده که تمام اطرافش خون و قطعاتی از بدن این روزنامه نگار دیده می شود.
ترامپ در این صحنه می گوید نه! نه! شما همه را اشتباه انجام داده اید.
«بیل دی» کاریکاتوریست فلوریدا با «جنگ شمشیر و قلم» به قتل این روزنامه نگار پرداخته است. در این تصویر شمشیر آغشته به خون به خودنویسی که خروجی جوهر آن نیز شبیه شمشیر است، اصابت کرده اما قلمی که روی آن نوشته شده «مطبوعات آزاد» همچنان سالم است.
کاریکاتوریست در زیر این تصاویر نوشته «قلم، قدرتمندتر از شمشیر است».
'جمال خاشقچی' روزنامهنگار منتقد آل سعود، دوم اکتبر (10 مهر) برای مراحل ثبت ازدواج خود وارد ساختمان کنسولگری عربستان شد و دیگر بازنگشت.
حکومت آل سعود طی 18 روز بعد از این واقعه، منکر قتل خاشقچی شد، اما در نهایت ناچار به اعتراف شد و در بیانیهای، ادعا کرد که وی در پی یک مشاجره کشته شده است.
مدارک و شواهد منتشر شده از سوی رسانهها اما نشان دهنده آن است که 15 نفر از عوامل اطلاعاتی سعودی که از طرف ولیعهد این کشور به استانبول اعزام شده بودند، عامل قتل خاشقچی بودهاند.با این حال هنوز عاملان آن معرفی نشده و جسد این مقتول هم به دست نیامده است.
اروپام*1429**2040
ارسال نظر