وقتی جمال خاشقجی زنده بود
جمال خاشقجی درحالی از دنیا رفت که پشت سرش جنجالی جهانی و بحرانی بیسابقه در عربستان را به جا گذاشت. از مدینه منوره تا استانبول؛ سفر 60 ساله او به شکل فاجعهبار پشت دیوارهای بلندی که پر از رمز و راز هستند، به پایان رسید.
جمال خاشقجی، روزنامه نگار منتقد عربستانی که در کنسولگری این کشور در استانبول به نحوی مبهم کشته شد، 22 ژانویه 1958 در مدینه منوره به دنیا آمد و دوم اکتبر 2018 در کنسولگری عربستان در استانبول به قتل رسید.
به رغم اینکه مسیر شغلی وی در دهه۸۰ شروع شد اما نامش در دهه 90 و به دنبال پوشش دادن حوادث افغانستان، خاورمیانه، الجزایر و کویت بر سر زبانها افتاد. او در مؤسسههایی که به زبان عربی و انگلیسی مقالات و اخبارشان را منتشر میکنند مشهور شد.
اواخر دهه 90 یعنی سال 1999 خاشقجی معاون سردبیر عرب نیوز و در سال 2003 سردبیر روزنامه الوطن عربستان شد اما فقط 53 روز سردبیر این روزنامه بود و بعدا بدون دلیل برکنار شد.
خاشقجی بعدا مشاور رسانهای ترکی الفیصل، سفیر عربستان در لندن شد. وی در سال 2007 دوباره سردبیر روزنامه الوطن شد و سال 2010 دوباره برکنار شد.
خاشقجی به شاهزادگان عربستانی نزدیک بود و با ولید بن طلال میلیاردر عرب در تأسیس شبکه العرب که تنها برای یک روز از منامه پخش شد همکاری کرد. بعد از اینکه محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان شد خاشقجی به آمریکا رفت و به روزنامه واشنگتنپست پیوست.
"اصبر علی ما أصابک إن ذلک من عزم الأمور"، (بر مشکلی که بر تو وارد آمده است شکیبا باش، این از عزم و اراده تو در کارهاست)؛ خاشقجی بعد از شدت گرفتن محدودیتهایی که برای او اعمال شده بود، در توییتر این آیه را نوشت و از کسانی که او را دنبال میکنند خواست در این آیه که از سوره لقمان است، تأمل کنند.
جمال روزهایش در آمریکا را با نوشتن مقالات و مشارکت در همایشهای تلویزیونی و کنفرانسها و مصاحبه با رسانههای مختلف میگذراند.
روش فکری جمال مشخص نیست. برخی او را لیبرال میدانند که به اخوان المسلمین گرایش دارد. او در جوانی از اخوان المسلمین بوده یا نزدیک به آنها بوده است. سلفیها او را لیبرال میدانند.
در سطح خانوادگی خاشقجی از همسرش جدا شد. او همواره عکس فرزندان و نوادگانش را در اینستاگرام منتشر میکرد. شایعاتی وجود دارد مبنی بر اینکه همسرش او را به طلاق مجبور کرده بود.
ارسال نظر