سفر شاه عربستان، اعتراف به نقش روسیه در خاورمیانه
کارشناسان روس معتقدند، سفر"سلمان بن عبدالعزیز" به مسکو به منزله اعتراف عربستان به نقش روسیه در خاورمیانه و تغییر مواضع ریاض در برخورد با مسکو است.
کارشناسان روس بر این عقیده هستند که سفر پادشاه عربستان به روسیه گویای تغییر موضع گیری مقامات ریاض در برخورد با مسکو و اعتراف به نقش روسیه در منطقه خاورمیانه و این واقعیت است که بدون در نظر گرفتن منافع مسکو، نمی توان بحرانهای منطقه را حل و فصل نمود.
"سلمان بن عبدالعزیز آل سعود" پادشاه عربستان سعودی که برای نخستین بار در طول تاریخ و برای یک دیدار سه روزه به مسکو سفر کرده، روز پنج شنبه با "ولادیمیر پوتین" رئیس جمهوری روسیه دیدار و گفتگو نمود که در پایان این ملاقات، 14 سند همکاری در زمینه های مختلف بین دو کشور امضاء شد.
شاه سلمان روز جمعه نیز مذاکراتی را با "دمیتری مدویدیف" نخست وزیر روسیه انجام داد که در جریان آن نیز روند همکاریهای دو کشور در عرصه اقتصادی-بازرگانی و طرحهای مشترک بطور مفصل مورد بررسی قرار گرفت.
تاخیری 10 ساله در پاسخ به سفر رسمی پوتین به عربستان
"النا سوپونینا" شرق شناس و مشاور مدیر موسسه تحقیقات راهبردی روسیه در گفتگو با خبرگزاری «نووستی» گفته است، سفر پادشاه عربستان به روسیه را باید واقعا تاریخی نامید، برای اینکه بعد از گذشت ده سال از سفر رسمی ولادیمیر پوتین به عربستان صورت گرفته است و علت تاخیر در آن هم جنگها و بحرانهای متعدد رخ داده در منطقه خاورمیانه بود که باعث بروز اختلافاتی در موضع گیریهای مسکو و ریاض گردیده و روابط دو کشور را بشدت سرد کرده بود.
به گفته وی، اکنون این امیدواری وجود دارد که اختلافات سیاسی قبلی دیگر مانع از همکاریهای اقتصادی نشود و امضای چندین سند همکاری نیز این مسئله را تایید کرده و نشان می دهد که طرف عربستانی با واقع بینی بیشتری به مسائل نگاه می کند.
این کارشناس افزود: «در جریان مذاکرات مسکو مشخص شد که مقامات ریاض، به روسیه بعنوان یک نقش آفرین مهم در خاورمیانه نگاه کرده و متوجه شده اند که بدون در نظر گرفتن منافع آن، مشکلات این منطقه حل و فصل نخواهد شد. از جمله آنکه روسیه برای همکاری با عربستان حاضر نیست از همکاری نزدیک خود با ایران و دیگر کشورهای این منطقه، بعنوان شرکای قدیمی خود، دست بردارد.
دیپلماسی به سبک عربستانی و تغییر مواضع ریاض نسبت به مسکو
"فئودور لوکیانوف" رئیس شورای سیاست خارجی و دفاعی روسیه و سردبیر اصلی مجله «روسیه در سیاست جهانی» نیز معتقد است که عربستان سعودی اکنون دیگر روسیه را بعنوان یک نقش آفرین مهم در عرصه رویدادهای خاورمیانه پذیرفته است، هرچند برای سالها دو کشور در خصوص مسائل این منطقه، رو در روی یکدیگر قرار گرفته بودند.
به گفته این کارشناس برجسته، اکنون نیز برغم ایجاد تغییرات مثبت در روابط مسکو و ریاض، واشنگتن همچنان متحد مرسوم عربستان باقی خواهد ماند و سطح همکاریهای دو طرف را نمی توان با یکدیگر مقایسه کرد. وی گفت: «یعنی، در واقع بهایی که مقامات عربستان حاضرند برای داشتن روابط خوب با آمریکا بپردازند، به مراتب بیشتر از آنچیزی است که آنها برای بهبود روابط با روسیه مایل هستند بپردازند.»
لوکیانوف با یادآوری اینکه دو سه سال اخیر روابط روسیه و عربستان به دلیل مواضع مسکو در قبال بحران سوریه، بشدت تیره شده بود، افزود: «ولی اکنون اوضاع تغییر کرده و دیگر مشخص شده که عربستان سعودی به نقش روسیه در حل و فصل بحران سوریه معترف است و روسیه در زمره کشورهایی قرار گرفته که عربستان تمایل پیدا کرده با آنها روابط خوبی برقرار کند.»
این کارشناس این نکته را نیز مورد یادآوری قرار داد که پادشاه عربستان بسیار به ندرت به کشور دیگری سفر می کند و سفر او به مسکو، به معنای واقعی کلمه، گویای علاقه مندی وی به سرو سامان دادن به روابط کشورش با روسیه است.
ارسال نظر