نبرد بیرحمانه محمد بن سلمان علیه ایران
جابجاییهای اخیر در دولت سعودی تنها راهبرد نفتی ریاض برای حفظ سهمش در بازار نیست بلکه واقعیت این جریان حکایت از افزایش تنش این کشور با ایران دارد.
تصمیم عربستان سعودی در تغییر وزیر با نفوذ نفتش نشان از آخرین تلاشهای «محمد بن سلمان» جانشین ولیعهد عربستان در تحکیم قدرت و پیگیری رویکرد «نبرد بیرحمانه برای به دست گرفتن بازار نفت علیه رقیب دیرینه منطقهایش یعنی ایران است.
بر اساس این گزارش، عربستان سعودی روز شنبه در اقدامی تعجب برانگیز «علی النعیمی» وزیر نفت این کشور را که از سال 1995 در این سمت بود و البته چهرهای مطرح در بین کشورهای صادر کننده نفت عضو اوپک بود را با «خالد الفلاح» رییس شرکت نفت دولتی این کشور «آرامکو» جایگزین کرد.
ان بی سی نوشت: این اقدام پیشبینی میشد زیرا النعیمی قدرتش را در آخرین جلسه اوپک که در آوریل در دوحه قطر برگزار شد از دست داده بود به ویژه هنگامی که اعضای اوپک برای حمایت از بهای نفت در سطح جهانی تصمیم به عدم حفظ سقف تولید خود در وضعیت کنونی گرفتند. این درحالی بود که عربستان سعودی رهبر واقعی اوپک، پیشتر اعلام کرده بود موافق توافقی برحفظ سقف تولید نفت در برهه کنونی است .
برخی دیگر از تحلیلگران البته عنوان داشتند این جابجایی تنها راهبرد نفتی ریاض برای نگهداری سهمش از بازار نفت و فشار بر کشورهای غیر اوپک در کاستن از تولید نفتشان نیست بلکه واقعیت این جریان توازن قوا در داخل خانواده سلطنتی سعودی و افزایش تنش این کشور با ایران است .
«هلیما کرافت » رییس بانک کانادایی «کاپیتال مارکتز» در این باره معتقد است که عزل النعیمی به خاطر تحیکم قدرت بن سلمان است.
وی در این زمینه گفت: «در حالی که خالد الفلاح وزیر نفت جدید عربستان شخصی فن سالار است ،در عین حال استقلال قدرت نسبت به اسلافش ندارد. همچنین بن سلمان بر خاتمه دادن به وابستگی کشورش بر هیدروکربنها از طریق تغییرات گسترده و حفظ بازار نفت علیه ایران تا افزایش بهای آن تمرکز دارد.»
کرافت افزود: «عربستان به شدت در پی افزایش فشار بر ایران، رقیب دیرینهاش است که قصد دارد با افزایش تولید صنایع نفتیاش را بعد از سالها تحریم احیا نماید . علاوه بر این ، محمد بن سلمان به شدت در پی به راه انداختن جنگ بیرحمانه برای دسترسی به بازار در برابر رقیب منطقهایش ایران است که سعی دارد جایگاه کلیدیاش در هند و چین را به دوره قبل تحریمها برساند.»
کرافت در خاتمه افزود: «به نظر میرسد سیاستنفتی محمد بن سلمان بر پایه پیشبرد سیاست خارجی تحریک آمیز برای عقب راندن نفوذ ایرانیها است. وی نه تنها خواهان میدان دادن به ایران احیا شده بعد از رفع تحریمها ، بلکه خواهان ذرهای عقب نشینی از بازارهای نفتی نیست.»
ارسال نظر