مشاور نخست وزیر پاکستان اعلام کرد اگر واشنگتن نتواند تسهیلات لازم برای خرید جنگنده های اف16 را فراهم کند، پاکستان آنها را از جایی دیگر تهیه خواهد کرد.

همزمان با دشوار شدن دستیابی پاکستان به جنگنده های اف-16 که آمریکا از مدت ها پیش وعده آن را داده بود، مشاور نخست وزیر پاکستان امروز (سه شنبه) اعلام کرد اگر دولت واشنگتن نتواند تسهیلات لازم را برای اسلام آباد برای خرید این جنگنده ها فراهم کند، پاکستان اف-16 های مورد نیاز خود را از جایی دیگر تهیه خواهد کرد.

 سرتاج عزیز که در سمیناری با عنوان 'تلاش های پاکستان در جهت منع گسترش سلاح های هسته ای' در اسلام آباد سخن می گفت، در این اظهارات خود به جزئیات بیشتر اشاره نکرد و نگفت که گزینه بعدی پاکستان برای خرید جنگنده های اف-16، کجاست.

دولت آمریکا پیشتر فروش هشت فروند جنگنده اف-16 به پاکستان را تایید کرده بود و قرار بود که پاکستان با پرداخت تنها 270 میلیون دلار از قرارداد 700 میلیون دلاری، صاحب این جنگنده ها شود. اما اخیرا گروهی از اعضای کنگره آمریکا با پرداخت کمک مالی 430 میلیون دلاری این کشور به پاکستان به عنوان بخشی از هزینه فروش جنگنده های اف-16 به این کشور، مخالفت کرده اند و این بدان معناست که پاکستان اگر خواستار این جنگنده ها است، باید تمام مبلغ این قرارداد 700 میلیون دلاری را خودش بپردازد.

این اقدام تازه کنگره آمریکا واکنش های اعتراضی مقامات متعدد پاکستان را به دنبال داشته است.

دو روز پیش نیز طارق فاطمی دستیار ویژه نخست وزیر پاکستان در امور سیاست خارجی با بیان اینکه دولت آمریکا باید کنگره را برای همکاری با پاکستان متقاعد کند، تاکید کرد: این قرارداد همچنان به قوت خود باقی است و امیدواریم که دولت اوباما گام اساسی برای جلب رضایت کنگره بردارد.

افزایش قدرت نظامی هند باید کنترل شود

سرتاج عزیز در سخنان امروز خود همچنین نسبت به روند رو به رشد توان نظامی هند ابراز نگرانی کرد و گفت: این روند رو به رشد باید مورد نظارت و کنترل قرار گیرد وگرنه پاکستان هم مجبور به افزایش توان استراتژیک خود خواهد بود.

وی گفت: جامعه بین الملل باید از اقداماتی که ممکن است توازن راهبردی را در جنوب آسیا برهم بزند، خودداری کند.

روز چهارشنبه هفته گذشته وزیر دفاع هند از امضای قرارداد تحویل سامانه های موشکی پدافند هوایی اس-400 با روسیه خبر داد و ابراز امیدواری کرد که این سامانه هرچه سریع تر به هند تحویل داده شود. بدین ترتیب هند بعد از چین، دومین کشوری است که صاحب این سامانه پیشترفته روسی خواهد شد.

امضای این قرارداد اگرچه اقدامی درحوزه همکاری های دوجانبه هند و روسیه محسوب می شود، اما آثار منطقه ای آن و تاثیر آن بر تحولات و موازنه تسلیحاتی جنوب آسیا، امری روشن و غیرقابل اجتناب خواهد بود.

هنوز زمان تحویل سامانه پیشرفته یادشده به هند مشخص نشده است اما هند از قرار معلوم قصد دارد این سامانه های موشکی پدافند هوایی را در امتداد مرزهای خود با پاکستان مستقر کند.

هند و پاکستان قدرتهای هسته ای جنوب آسیا هستند.