مخالفان سوری در دو راهی قبول یا رد پیشنهاد کری
عربستانیها اکنون ایراد میگیرند که آنچه ایالات متحده پیشنهاد میدهد با تفاهم کشورهای عربی در کمپ دیوید در می 2015 مغایرت دارد چرا که بر خلاف توافقات امریکا از کشورهای عربی در برابر ایران حمایت نمیکند.
به گزارش پارس به نقل از مشرق،حالا با اصرار جان کری به تحمیل پیشنهاد خود به مخالفان سوری برای قبول مطالبات یا طرح روسیه و ایران و تهدیدی که در همین رابطه متوجه آنها کرده است، نه تنها جبهه مخالفان سوری دچار چنددستگی شدید شده تا آن جا که احتمال می رود حضور آنها در نشست وین به شدت ضعیف باشد، بلکه روابط ایالات متحده با عربستان نیز دچار چالش جدی شده است، چرا که عربستان هم با پیشنهاد و تهدید کری موافق نیست و علی رغم اظهار نظرهای ظاهری در برابر دوربین ها انتظار می رود به زودی شاهد دور شدن ریاض از واشنگتن باشیم و در طولانی مدت روابط دو پایتخت تیره شود و چه بسا مشارکت استراتژیک شان قطع شود.
به گزارش روزنامه العربی جدید، به اعتقاد عربستانی ها جان کری، وزیر امور خارجه امریکا در سفر خود به ریاض در آن واحد دو موضع متناقض گرفت، او از یک سو توافق هسته ای با ایران را کم اهمیت جلوه داد و گفت برجام به معنای تغییر اولویت های امریکا در منطقه یا اتحاد با تهران نیست، و تاثیر بدی بر روابط تاریخی واشنگتن با متحدان عربش در شورای همکاری خلیج فارس نمی گذارد. اما در همان لحظه کاملا دیدگاه روسیه و ایران را در مورد سوریه بیان کرد و در نشستش با محالفان سوری در ریاض تاکید کرد که باید راه حل امریکایی – روسی در مورد سوریه پیش رود و اگر چنین نشود امریکا حمایت خود را از مخالفان سوری قطع خواهد کرد. اتفاقی که از نگاه اعراب در حقیقت به سود ایران تمام خواهد شد و جایگاه قدرت های منطقه ای از جمله عربستان سعودی را تضعیف خواهد کرد.
جمال خاشقجی، نویسنده و روزنامه نگار عربستانی نزدیک به حکومت عربستان در این باره می گوید: «کشورهای منطقه ای درگیر در جنگ سوریه راه حلی که کیری پیشنهاد داده است را نمی پذیرند، به دو علت، اولا این پیشنهاد می تواند به پیروزی ایران منجر شود و تسلط کامل آن را بر سوریه رقم بزند، در حالی که چنین چیزی از لحاظ استراتژیک نه برای عربستان و نه برای ترکیه قابل قبول نیست. آنها همین الان هم با وجود پایگاه نظامی روسیه در سوریه مخالفند در نتیجه با حضور ایران هم مخالفت خواهند کرد. دلیل دوم هم آن چه کری پیشنهاد داده واقعا پیشنهاد بدی است و به شکست کشیده خواهد شد برای این که از مخالفان چیزی را می خواهد که بدهند که نمی توانند بدهند.»
وی در ادامه می افزاید: «مخالفان سوری راه حل کری را قبول نخواهند کرد، مخالفت ها و اعتراض ها با این امید انجام شدند که حکومت اسد سقوط کند اکنون مخالفان نمی توانند این خواسته را با چیز دیگری عوض کنند.»
خاشقجی درباره انتخاب کشورهای منطقه در این رابطه نیز می گوید: «به اعتقاد من این کشورها به حمایت از مخالفان سوری ادامه خواهند داد حتی اگر با وتوی امریکا روبه رو شوند.»
او همچنین گفت: «امریکا تسلیم روسیه و ایران و اسد شده برای این که تمایل ندارد یا توانایی آن را ندارد که در سوریه دخالت کند.»
وی سپس با اشاره به مراقبت امریکا از منافع اسرائیل در پرونده سوریه همچنین اظهار نظر کرد: «وقتی وزیر امور خارجه امریکا می آید در حالی که در جیب در خود سندی اسرائیلی دارد و صحبت از به رسمیت شناختن اسرائیل توسط اسد می کند، می توان گفت او در حقیقت راه حلی را پذیرفته است که به سود طرف اسرائیلی باشد.»
بسیاری از کارشناسان بر این باورند که امریکا با آغاز برجام و رفع تحریم های بین المللی علیه ایران و ورود ایران به جامعه جهانی در حقیقت نقش ایران را در معادلات جهانی پذیرفته و به نوعی در حال امتیاز دادن به آن و تسلیم در برابر نقش آفرینی هایش شده است. اتفاقی که عربستان سعودی از آن ابراز خطر می کند و آن را به ضرر منافع خود و متحدان عربش می داند. عربستانی ها اکنون ایراد می گیرند که آن چه ایالات متحده پیشنهاد می دهد با تفاهم کشورهای عربی در کمپ دیوید در می 2015 مغایرت دارد چرا که بر خلاف توافقات امریکا نه تنها از کشورهای عربی در برابر ایران حمایت نمی کند بلکه بر عکس خواسته های ایران را در منطقه پذیرفته است.
ارسال نظر