به گزارش پارس به نقل از فارس، « لین تریسی» معاون کارشناس امور آسیای جنوبی و مرکزی در وزارت امور خارجه ایالات متحده که در رأس یک هیئت سیاسی برای شرکت در همایش و نمایشگاه بین‏ المللی نفت و گاز ترکمنستان به عشق‏ آباد سفر کرده است، طی سخنانی اعلام کرد: ایالت متحده آمریکا از پروژه « تاپی» حمایت و آن را یک طرح مهم برای منطقه تلقی می کند.

وی افزود: با اجرای این طرح ترکمنستان به بازار جدید دست خواهد یافت و پاکستان و هند نیز به منبع پایدار انتقال انرژی برای اقتصاد رو به رشد خود دسترسی پیدا خواهند کرد.

این مقام عالی رتبه وزارت خارجه آمریکا گفت: تاپی یک طرح بلند مدت و متشکل از چهار عامل اصلی است شامل موجودی گاز، اعتبار، شرکت فنی توانمند و حمایت سیاسی بوده که تاکنون ۳ عامل آن به تحقق پیوسته است.

این مقام وزارت خارجه آمریکا به صورت غیرمستقیم به قصد واشنگتن برای بدست آوردن نقش رهبری در خط لوله گاز تاپی گفت: زمان آن رسیده که شرکت رهبر تجاری طرح تاپی هرچه سریعتر تعیین شود.

سخنان نماینده کاخ سفید آمریکا در مورد شرکت رهبر در اجرای تاپی درحالی است که رسانه های منطقه چندی پیش از احتمال مشارکت و سرمایه گذاری شرکت نفت و گاز « شورون» آمریکا در پروژه خط لوله گاز تاپی خبر دادند.

شرکت بزرگ نفتی شورون آمریکا از جمله گزینه های احتمالی برای رهبری کنسرسیوم پروژه خط لوله گاز تاپی است.

در صورت تحقق این موضوع، شرکت شورون آمریکا مسئولیت تأمین مالی و اداره پروژه خط لوله گاز ترکمنستان، افغانستان، پاکستان و هند (موسوم به تاپی) را برعهده خواهد داشت.

هم اکنون، این چهار کشور در حال تشکیل یک کنسرسیوم و انتخاب یک شرکت معتبر برای اداره این تشکیلات هستند، شرکتی که بتواند کار طراحی، تأمین مالی، ساخت و عملیاتی شدن این پروژه را انجام دهد.

مقامات هند و افغانستان پیش از این، دیداری با نماینده این شرکت در دهلی نو داشتند و در این باره با وی گفت وگو کردند.

در همین حال، شرکت شورون نیز در ازای اداره این پروژه، خواهان بدست آوردن حق اکتشاف در ترکمنستان و انعقاد قراردادها است.

دولت ترکمنستان از شرکت های نفت و گاز آمریکایی و اروپایی دعوت کرده تا مبادرت به حفر چاه در دریا کنند که گاز استخراج شده ممکن است جایگزین گاز استخراج شده از چاه های ساحلی برای صدور به افغانستان، پاکستان و هند از طریق پروژه تاپی شود.

پاکستان و هند پیش از این توافقنامه خرید و فروش گاز را به امضا رسانده اند و در حال حاضر، تلاش ها برای جذب سرمایه گذاران احتمالی در این پروژه ادامه دارد.

طبق پروژه گاز تاپی، هر یک از کشورهای پاکستان و هند سالانه ۱.۳۶۵ میلیارد فوت مکعب و افغانستان ۵۰۰ میلیون فوت مکعب گاز از ترکمنستان وارد می کنند.

توافق نامه انتقال خط لوله گاز ترکمنستان از طریق افغانستان به پاکستان و سپس به هند اواخر سال ۲۰۱۰ میان « حامد کرزی» ، « آصف علی زرداری» و قربان قلی بردی محمداف به امضا رسید.

طول این خط لوله ۱۷۰۰ کیلومتر خواهد بود که ۷۳۵ کیلومتر آن از افغانستان و ۸۰۰ کیلومتر نیز از خاک پاکستان عبور خواهد کرد و وارد هند می شود.

چهار کشور افغانستان، ترکمنستان، پاکستان و هند در تلاش برای یافتن اجرا کننده ای که بتواند پروژه خط لوله گاز ۹ میلیارد دلاری تاپی را بسازد، تصمیم گرفتند که نهادی را در این زمینه تأسیس کنند.

این درحالی است که شرکت‏ های روسی و چینی نیز علاقمند به مشارکت در ساخت خط لوله تاپی می باشند.

ترکمنستان به منظور دعوت از سرمایه‏ گذاران برای مشارکت در این پروژه، تورهای تجاری-اقتصادی را در مراکز مالی و بانکی از جمله اروپا، دبی، آمریکا و… برگزار می کند.

به نظر کارشناسان منطقه، یکی از چالش‏ های بزرگ این پروژه تداوم ناامنی و عبور این خط لوله از مناطقی است که امنیت چندانی در افغانستان ندارند.