جزئیات طرح مسکنی آخوندی از زبان مشاور وزیر راه و شهرسازی
جزئیات طرح مسکناجتماعی و حمایتی
مشاور مالی وزیر راه و شهرسازی وام ۶ برابر ودیعه را از اساس تکذیب کرد و با اعلام ساخت سالانه ۵۰ هزار مسکن اجتماعی برای ۱۶درصد مردم گفت: بقیه مردم با پسانداز مسکن بخرند که دولت می تواند با تخفیف سود بانکی از آنها حمایت کند.
به گزارش پارس به نقل از تسنیم، حسین عبده تبریزی در برنامه شب گذشته پایش با موضوع « بررسی مسکن مهر و طرح جایگزین دولت» با اشاره به پروژه های نیمه تمام مسکن مهر، اظهار داشت: طبیعی است که باید تعهدات دولت قبلی در این زمینه اجرا شود و واحدهای این طرح که ثبت نام برای آنها صورت گرفته و متقاضی دارای توافقنامه است، دولت یازدهم به اتمام این واحدها پایبند خواهد بود.
وی با اشاره به افتتاح های اخیر مسکن مهر، یادآور شد: با هر دشواری منابع مالی این پروژه ها در حال تامین است و باقیمانده مسکن در هر مرحله ای از ساخت باشد به عنوان تعهد دولت قبل اجرا خواهد شد.
وی در ادامه با اشاره به این که طرح مهر جزو گروه بندی از مسکن نیست، اظهار کرد: این طرح یک اسم عمومی برای یک برنامه خاص و سابقه یک عنوان برنامه جامع مسکن یعنی مسکن اجتماعی بود. در این برنامه ساخت سالانه ۵۰ هزار واحد مسکن پیش بینی شده بود که در یک رفت و برگشت به ۱.۵ میلیون و پس از آن به ۲.۲ میلیون واحد افزایش یافت.
مشاور مالی وزیر راه و شهرسازی با بیان این که این تصمیم گیری بر اساس پول پر قدرت که آثار تورمی داشت تامین مالی شد، افزود: با توجه به مشکلات اجتماعی این طرح، دولت یازدهم به هیچ وجه برنامه ای برای ادامه آن ندارد.
عبده تبریزی با اشاره به اجرای برنامه مسکن اجتماعی و حمایتی توسط دولت یازدهم، گفت: اولین کشور در دنیا نیستیم که این قبیل برنامه ها را اجرا می کند، برنامه ای در وزارت سابق مسکن و شهرسازی به نام طرح جامع مسکن بود که هم اکنون در وزارت راه و شهرسازی در حال به روز رسانی است، خوشبختانه کارشناسانی که همان زمان روی آن کار کرده بودند و نظرات آنها در ۸ سال اخیر اجرا نشده بود در حال انجام این کار هستند.
وی با بیان این که مسکن به بخش های مختلف تقسیم می شود، تاکید کرد: قشری از جامعه اصلا نیازی به حمایت دولت برای تامین مسکن ندارند، اما یک حوزه به مسکن اجتماعی معروف شده که این قشر جامعه نمی توانند پس انداز موثری برای خانه دار شدن انجام دهند. برای این قشر که ۱۶ درصد خانوارها را تشکیل می دهند دولت منابع و زمین را در اختیار آنها قرار می دهد.
وی در پاسخ به پرسش مجری برنامه در این خصوص که برنامه دولت در حوزه مسکن اجتماعی ساخت چه تعداد واحد است، گفت: بر اساس طرح جامع مسکن سالانه ۵۰ هزار واحد در قالب طرح مسکن اجتماعی باید ساخته شود و زمین آن هم می تواند رایگان باشد.
مشاور وزیر راه و شهرسازی با مثالی درباره مسکن اجتماعی در انگلیس اشاره کرد و افزود: در این کشور شهرداری ها مجوز ساخت مسکن اجتماعی را در محله های خوب می دهد و این واحدها به مردم اجاره داده می شود. طرح مسکن اجتماعی شامل قشر متوسط به پایین جامعه یعنی دهک دوم به پایین می شود.
عبده تبریزی تاکید کرد: نباید به عنوان تورم دست در جیب مردم کنیم و بگوییم از جای دیگری به شما کمک می کنیم.
وی با تاکید بر این که مسکن یک کالای اجتماعی است که از پس انداز گذشته و آینده خانوار تامین می شود، خاطرنشان کرد: دولت باید بازار مسکن را به گونه ای ساماندهی کرده نه این که دخالت کند تا مردم بتوانند در اقساط پایین، پیش قسط کم و در طولانی مدت خانه بخرند. قطعا دولت جدید این برنامه را دارد که کمک کند تا اقشار خاص جامعه بهتر بتوانند پس انداز کنند.
وی با اشاره به این که مدل کمک دولت در این زمینه صندوق های پس انداز است، اظهار کرد: وزارت راه و شهرسازی از بانک مسکن درخواست کرده که این صندوق ها در تمامی بانک ها ایجاد شود و این برنامه فقط محدود به این بانک نباشد. بانک مسکن خدمات خوبی در این زمینه داده و سالانه ۱.۵ میلیون وام با رقم کوچک پرداخت می کند که باید رقم پایه آن بزرگتر شود.
*وام مسکن ۶ برابر ودیعه نداریم
مشاور وزیر راه و شهرسازی در ادامه با اشاره به این که « کسی از چند برابر وام» صحبت نکرده است، اظهار کرد: « در مطبوعات این بحث مطرح شده و ظاهرا در یک پرسش در حال حرکت از وزیر پرسیده شده است، وی مثل زده مثلا پس انداز مسکن ۶ برابر می دهد. به هیچ وجه وزیر نمی تواند بگوید بانک چند برابر وام بدهد. بستگی دارد به این که که رقم وام چقدر است، نرخ چقدر است. آن زمان بانک می تواند اعلام کند که چند برابر ودیعه وام می دهد. »
عبده تبریزی تصریح کرد: دولت در اینجا می تواند با پرداخت تفاوت سود کمک های شایانی کند. طبعا اگر کسی بخواهد سود ۲۵ درصدی بانک ها را بدهد نمی تواند صاحبخانه شود و قسط یک سوم حقوق هم خیلی سنگین است. بنابراین در مسکن حمایتی که در طرح جامع مسکن آمده است دولت می تواند وارد شود و از طریق پرداخت تفاوت سود کمک کند.
وی با اشاره به مسکن آزاد، گفت: طبقاتی در جامعه هستند که خانه ای دارند و می خواهند آنرا ارتقا دهند و دولت ها در این بخش دخالت نمی کنند.
*راه اندازی بازار ثانویه مسکن مهر و سهام عدالت
مشاور وزیر راه و شهرسازی گفت: هر جایی که بازاری وجود دارد اگر بازار ثانویه آن را ایجاد نکنیم دچار فساد می شود. به عنوان مثال الان در دست مردم سهام عدالت وجود دارد و باید با سرعت -بنده هم به عنوان شورای بورس هم دنبال می کنم- بازار ثانویه سهام عدالت راه اندازی تا معاملات آن قانونی شود.
عبده تبریزی اظهار کرد: گزارش های متعددی از شهرک های اطراف تهران داریم که ده ها آژانس معاملاتی مسکن مهر را معامله می کنند، اگر بازار رهن ثانویه برای مسکن مهر ایجاد نکنیم حقوق مردم ضایع می شود. بنابراین شرایط فروش مسکن مهر باید از سوی دولت فراهم شود.
وی با تاکید بر این که باید بازار خرید بلند مدت مسکن را توسعه دهیم، گفت: به این می گویند بازار رهن. این بازار تا امروز به بانک مسکن محدود بوده است. بحش وزارتخانه این است که این موضوع را به کل بانک ها تعمیم دهند.
مشاور وزیر راه و شهرسازی در پاسخ به سئوال مجری برنامه پایش مبنی بر این که تا پایان سال ۹۲ سرمایه گذاری در کدام بازار سودآورتر است؛ بورس سهام، طلا یا مسکن نیز گفت: این سئوال از این نظر مطرح است که مردم در سال های اخیر به بخش واقعی اقتصاد اعتمادی نداشته اند و پول خود را از طلا به ارز از آنجا به سفته بازی مسکن می بردند که باید این پدیده بشکند. دولت یازدهم تا حدی توانسته این کار را انجام دهد و معلوم است که مردم به طلا و مسکن جواب نمی دهند.
عبده تبریزی با بیان این که دولت توانسته منابع را به بازار سهام بیاورد، اظهار کرد: حال در این بازار باید از این چرخه امروز بخریم و فردا بفروشیم خارج شویم تا پول به کارخانه ها برود.
ارسال نظر