گروه اقتصادی : « ذخایر طلای ایران بیش از ۵۰۰ تن است. » این جمله را محمود بهمنی رییس سابق بانک مرکزی تکرار کرده بود. اما انتشار جزییاتی از دارایی های بانک مرکزی، جنجال های فراوانی برای رییس کل سابق و البته مسئولان اقتصادی وقت داشت. در آن زمان آمارهای ارائه شده بدون هیچ سند و مدرکی منتشر می شد و همین موضوع کافی بود تا همواره جای شک برای مسئولان و کارشناسان باقی بماند.

به گزارش پارس ، آمار منتشر شده از « ذخایر طلای آزاد» بانک مرکزی در « ترازنامه سال ۱۳۸۹» رقمی متفاوت از رقم اعلامی مسئولان وقت بانک مرکزی دارد. در سال های پایانی دولت قبلی اظهاراتی از سوی مسوولان دولت منتشر شده بود که حجم ذخایر طلای بانک مرکزی را « بیش از ۵۰۰ تن» اعلام می کردند و مدعی بودند که این حجم از طلا برای « ۱۵ سال مصرف کشور» کافیست.

گرچه بانک مرکزی میزان ذخایر طلا در سال ۸۹ به طور مشخص اعلام نکرده است اما با محاسبه ای ساده می توان به این تفاوت پی برد. طبق آمار منتشر شده میزان ذخایر طلا در سال ۸۹ حدود ۴میلیارد و ۶۵میلیون تومان بوده است. در همین گزارش اطلاعاتی نیز در خصوص ارزش دلاری هر اونس طلا و نرخ برابری هر دلار در برابر ریال آمده است. فقط کافیست ارزش ریالی طلاها را به ارزش دلاری و ارزش دلاری را به اونس تبدیل کرد. در مرحله آخر نیز هر اونس طلا به راحتی به گرم قابل تبدیل است؛ چرا که هر اونس طلا در حدود ۳۱.۱گرم است.

طبق گزارش بانک مرکزی در پایان سال ۱۳۸۹ میزان ذخایر طلای آزاد این بانک در حدود ۰۶۵/۴ هزار میلیارد تومان بوده است. همچنین طبق این گزارش در سال ۸۹ هر اونس به میزان ۱۲۸۴ دلار ارزش داشته و قیمت هر دلار نیز معادل ۱۰۳۴ تومان بود است. با استفاده از محاسبات گفته شده، مشاهده می شود که حجم ذخایر بانک مرکزی در پایان سال ۱۳۸۹ در حدود ۹۶تن بوده است.

در حالیکه رئیس کل پیشین بانک مرکزی در سال های۱۳۹۰ و ۱۳۹۱، بر ذخیره ۵۰۰تنی طلا تاکید می کرد که آمار بانک مرکزی حکایت از اختلاف حداقل ۴۰۰تنی دارد! محاسبات صورت گرفته نشان می دهد در پایان سال ۱۳۸۹ حجم طلای بانک مرکزی تنها در حدود ۹۶ تن بوده است.

گرچه این رقم برای سال ۸۹ بوده است اما تنها در صورتی میزان ذخایر طلا در یک سال به ۵۰۰تن می تواند رسیده باشد که با واردات طلا میزان ذخایر طلای بانک مرکزی بیش از پنج برابر شده باشد. که این موضوع با توجه به تغییرات صورت گرفته در ذخایر طلای جهان بعید به نظر می رسد.

بر اساس گزارش ها در سال ۲۰۱۱ حدود ۴۵۷ تن بر حجم کل ذخایر طلای بانک های مرکزی جهان افزوده شده است. حتی اگر ادعاهای بهمنی درست باشد، بانک مرکزی در دوران تصدی وی باید بیش از ۹۰درصد از ذخایر طلای جهان را خریداری کرده باشد!

از سویی دیگر در صورت خرید ۴۰۰تنی طلا در سال ۹۰ با توجه به اینکه قیمت هر اونس طلا در سال ۱۳۹۰ تقریباً به میزان ۱۵۷۲ دلار و نرخ برابری ۱۰۹۶تومانی دلار در این سال (آمار بانک مرکزی) ، خرید این میزان طلا بیش از ۲۰ میلیارد دلار معادل ۲۲ هزار میلیارد تومان هزینه به کشور تحمیل شده است که نمی تواند به کسری بودجه بی ربط باشد.