به گزارش پارس به نقل از ایسنا، قاسم حسینی با اشاره به مبادله ارزی صندوق توسعه با مرکز مبادله ارز در سال گذشته اظهار کرد: صندوق توسعه ملی در داخل کشور ارز را تبدیل به ریال نمی کند، بلکه خطوط اعتباری گشوده شده و از طریق آن ارز به بانک های خارج کشور منتقل می شود. معمولا ما ارز را خارج از کشور پرداخت می کنیم و از بانکی در داخل کشور به یک بانک در خارج از کشور منتقل می شود.

وی با بیان اینکه میزان ارزی که از سوی صندوق توسعه ملی در مرکز مبادله ارزی عرضه می شود، مربوط به تکالیف قانون بودجه است افزود: هر سال ۱۰ درصد از منابع صندوق برای کشاورزی و ۱۰ درصد نیز برای بخش صنعت تبدیل به ریال می شود.

حسینی مجموع پرداختی به دو بخش صنعت و کشاورزی در سال ۹۱ را حدود سه میلیارد دلار بیان کرد و گفت: این مبلغ در مرکز مبادلات ارزی تبدیل به ریال شده و به طرح های ریالی پرداخت می شود یا هزینه های صندوق از همین محل تامین خواهد شد، اما طرح هایی که از صندوق ارز می گیرند اصولا اجازه ی تبدیل آن به ریال در کشور را ندارند.

وی توضیح داد: منابعی که در مرکز مبادله ارزی اختصاص پیدا می کند، منابع بانک مرکزی بوده و منابعی است که از طریق سیستم بانکی به طرح های دارای اولویت یک تا ۱۰ داده می شود. ما فقط در مورد تبدیل منابع به ریال برای منابع ریالی با مرکز مبادلات ارزی در ارتباط هستیم، چراکه منابع صندوق در اصل به طرح های تولیدی داده می شود.

اختصاص تسهیلات صندوق توسعه به مترو تنها در یک مورد

قائم مقام صندوق توسعه ملی همچنین در مورد منابع اختصاص یافته صندوق توسعه ملی به مترو با تاکید بر اینکه مترو تنها در یک مورد توانسته از منابع ما استفاده کند تصریح کرد: مترو خودش نمی تواند از منابع صندوق استفاده کند و ما برای پرداخت تسهیلات به شرکت مترو اعلام آمادگی کرده ایم اما به لحاظ مشکلاتی که دارند قادر به استفاده از منابع این صندوق نیستند.

وی گفت: معمولا متروها بدهکار بانک ها هستند و به همین دلیل بانک ها به آنها وام نمی دهند و حاضر نیستند عاملیت آنها را بپذیرند این در حالی است که ما جلسات زیادی را در این خصوص برگزار کرده ایم و پیگیر آن هستیم که مشکل آنها حل شود.

حسینی با بیان اینکه تنها در یک مورد مترو مشهد توانست ۱۴۰ میلیون دلار از طریق بانک توسعه صادرات از صندوق وام بگیرد افزوذ: بقیه شرکت های قطار شهری هنوز نتوانسته اند بانکی را پیدا کنند که عاملیت آنها را بپذیرد، اما از طرف صندوق مشکلی نیست و هر موقع آنها آماده باشند صندوق آمادگی پرداخت تسهیلات به آنها را دارد.

وی با اشاره به اینکه شرکت های قطار شهری باید با یک بانک برای پذیرش عاملیت خود به توافق برسند، اما بانک ها حاضر به پذیرش عاملیت آن ها نیستند بیان کرد: استدلال سیستم بانکی این است که در درجه اول ۵۰ درصد منابع مترو را باید دولت تهیه کند و امکان دارد که دولت این منابع را تأمین نکند، دراین حالت طرح نیمه کار می ماند از سویی دیگر شرکت های قطار شهری عمدتا به سیستم بانکی بدهکارند. اما صندوق توسعه ملی هر شرکت قطار شهری که بتواند بانک عامل پیدا کند و بانک طرح اش را بپذیرد، تأمین مالی می کند.