گروه اقتصادی : در روزهایی که ارز گران شد و خودروهای داخلی متاثر از افزایش قیمت ارز به طرز باور نکردنی گران شدند، بودند کسانی که می توانستند خودروهای ۵۰۰میلیونی سوار شوند. همچنین در روزهایی که مرضیه وحید دستجردی از اختصاص نیافتن ارز مرجع به داروها سخن می گفت، بودند کسانی که با رانت های خاص از این ارزها بهره مند می شدند تا بتوانند خودروهایی لوکس برای ثروتمندان جامعه ایران تهیه کنند.

به گزارش پارس ، درحال حاضر آنطور که آمار گمرک جمهوری اسلامی ایران نشان می دهد، دیگر خودروهای وارداتی از ارز مرجع بهره مند نمی شوند و وارد کنندگان خودرو مانند سایر واردکنندگان باید از ارز مبادلاتی استفاده کنند. نکته ای که همواره علامت بزرگی را در ذهن مصرف کنندگان ایرانی خودرو ایجاد کرده است این است که چرا باید خودروهای ۱۲هزار دلاری وارداتی با قیمت بیش از ۱۰۰میلیون تومان در ایران عرضه شود. این موضوع در حالی اتفاق می افتد که کارخانه های خودروسازی خارجی هرساله مدل های جدیدتری از خودرو با آپشن های متفاوت تری را روانه بازار می کنند؛ آن هم بدون افزایش قیمت چشمگیر!

از این موضوع که بگذریم، به دلیل تفاوت فاحش قیمت ها، واردات خودرو در ایران سود فراوانی به همراه دارد. در این گزارش به بررسی سودی که نصیب واردکنندگان گران ترین خودروها در ۵ماهه نخست امسال شده است، می پردازیم.

قیمت اصلی خودروهای وارداتی، متناسب با هر مرحله واردات از هزینه حمل نقل از کشور مبدا تا پلاک گذاری به صورت جدا محاسبه می شود. هزینه اولیه شامل خرید خودرو از کشورهای منطقه، هزینه های صادرات مجدد مطابق با قوانین کشورها، هزینه های حمل تا بنادر جهت بارگیری بر روی کشتی و سایر هزینه هایی که مربوط به خرید و سوار کردن خودرو برروی کشتی های مخصوص حمل خودرو است.

در مرحله بعدی باید مبالغی در گمرک مقصد پرداخت شود تا به خودرو اجازه ترخیص داده شود. این هزینه شامل موارد ذیل است: حقوق گمرکی و سود بازرگانی مطابق با مقررات قانون واردات (۴۵درصد برای خودروهای پایین تر از ۲۵۰۰ سی سی و ۹۰درصد برای خودروهای بالاتر از۲۵۰۰ سی سی) ، هزینه های بازرسی و استاندارد، مالیات ارزش افزوده و عوارض کالا و خدمات (۶%) ، انبارداری و سایر هزینه های خرد. هرچند که گفته می شود در قانون سال جاری تعرفه واردات خودرو ۷۵درص خواهد بود (برای خودروهای بالاتر از ۲۵۰۰ سی سی) اما برای رفع ابهام ما در اینجا تعرفه واردات را همان ۹۰درصد سابق درنظر گرفتیم.

سومین هزینه ای که باید پرداخت شود، هزینه پلاک گذاری خودروی وارداتی است. مبالغی که نیروی انتظامی دریافت می کند تا اولین شماره گذاری خودروهای وارداتی را انجام دهد به شرح زیر است: مالیات، عوارض شماره گذاری، عوارض شهرداری، عوارض درآمدی دولت (۱۰%) و هزینه پلاک

چهارمین مرحله، مرحله هزینه مربوط به خارج سازی خودروی فرسوده است. طبق مصوبه جدید دولت از تاریخ ۸۷/۰۷/۰۱ به بعد به ازای واردات یک دستگاه خودروی خارجی وارداتی بین یک تا سه دستگاه خودروی فرسوده میبایست اسقاط و از رده خارج شود. طبق قانون برای خودروهای با مصرف بنزین زیر ۶ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر یک دستگاه و برای خودروهای با مصرف بنزین بین ۶ تا ۱۰ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر، دو دستگاه و برای خودروهای با مصرف بیش از ۱۰ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر سه دستگاه خودروی فرسوده می بایست اسقاط و از رده خارج شود. ضمنا دولت به ازای گواهی اسقاط هر دستگاه خودروی فرسوده مبلغ ۱۵،۰۰۰،۰۰۰ ریال دریافت می کند.

علاوه بر هزینه های فوق، هزینه های دیگری نظیر بیمه خودرو، حمل و نقل خودروها و… بر مبلغ خودرو می افزایند.

 

اردیبشهت :
در اردیبهشت ماه سال جاری، براساس آمارهای گمرک، بالغ بر ۳۰۶۰ دستگاه خودروی سواری با ارزشی معادل ۸۱.۶ میلیون دلار به کشور وارد شده است، در اردیبهشت ماه تنها چهار دستگاه خودروی با قیمت بالاتر از ۱۰۰ هزار دلار به ثبت رسیده است.

یکی از گران ترین های اردیبهشت ماه SL۵۰۰ ۱۶۰هزار دلاری معادل ۳۹۵میلیون تومان بوده است.

اما سودی که نصیب واردکنندگان این خودرو شد چه قدر است؟ در مرحله اول، از آنجایی که حجم گرانترین بنز وارداتی خودروی اردیبشهت ماه، از ۲۵۰۰سی سی بیشتر است، تعرفه واردات این خودرو ۹۰درصد خواهد بود. با احتساب تعرفه ۹۰درصدی، قیمت این خودرو به ۷۵۰میلیون تومان می رسد. ۱۰درصد قیمت خودرو نیز صرف پلاک گذاری می شود که قیمت خودرو را به ۷۹۰میلیون تومان می رساند. اگر سایر هزینه ها را از قبیل خارج سازی خودروی فرسوده و بیمه را ۱۰میلیون تومان در نظر بگیریم، قیمت خودرو به ۸۰۰میلیون تومان خواهد رسید که درکنار کارمزد ۲درصدی قیمت خودرو در بالاترین حالت به ۸۱۰میلیون تومان می رسد. این در حالیست که قیمت این خودرو در بازار ایران ۹۴۰میلیون تومان است و بدین تریتب سودی حداقل ۱۳۰میلیون تومانی نصیب واردکننده این خودرو خواهد شد.

خرداد:
نگاهی به فهرست خودروهای گران قیمت وارداتی نشان می دهد که در خردادماه تنها ۴ دستگاه خودروی بالای ۱۰۰ هزار دلاری به کشور وارد شده است.

در این فهرست به نظر می رسد بعد از ممنوعیت واردات پورشه و خودروهای لوکس به کشور شاهد صدر نشینی مرسدس بنز به جای پورشه در فهرست گرانترین خودروهای وارداتی به کشور هستیم.

در فهرست خردادماه گرانترین خودروی وارداتی یک دستگاه مرسدس بنز S۵۰۰ است که با قیمت ۱۷۵ هزار دلار در گمرک به ثبت رسیده است، قیمت تومانی این خودرو قبل از اخذ گمرکی و دیگر عوارض قانونی معادل ۴۳۰ میلیون تومان در گمرک به ثبت رسیده است و قیمت این خودرو در بازار حدود ۱میلیارد تومان است.

طبق قانون قیمت گذاری خودروهای وارداتی، قیمت این خودرو بعد از تعرفه ۹۰درصدی و هزینه ۱۰ درصدی پلاک گذاری به ۸۵۰میلیون تومان می رسد. این خودرو نیز سودی حداقل ۱۰۰میلیون تومان نصیب وارد کننده اش ساخته است.

 

تیر:
براساس آمارهای گمرک ایران طی تیرماه تعداد خودروهای وارداتی به کشور معادل ۴۱۴۶ دستگاه با ارزی معادل ۷۸.۱ میلیون دلار بوده است و متوسط قیمت خودروهای وارداتی در تیرماه به ۱۸.۹ هزار دلار رسیده است. میزان واردات خودرو در تیرماه امسال در مقایسه با خردادماه از نظر تعداد ۱۵.۴ درصد از نظر ارزش ۱۷.۶ و از نظر متوسط قیمت هر دستگاه معادل ۲.۵ درصد افت داشت. اما یکی از گران قیمت ترین خودروهای وارداتی تیر ماه یک دستگاه بی ام و M۶ بوده است. برای واردات این خودرو، ۳۷۸میلیون تومان هزینه شده است. این خودرو در داخل ایران قیمتی معادل ۸۵۰میلیون تومان دارد و این در حالیست که این خودرو با هزینه ای در حدود ۳۷۵میلیون تومان وارد شده است. با در نظر گرفتن تمام محاسبات برای این خودروی بالاتر از ۳۰۰۰ سی سی، قیمت این خودرو به ۷۸۰میلیون تومان می رسد. در نهایت رانتی که نصیب واردکننده این خودروی رویایی می شود، ۷۰میلیون تومان است.

مرداد:
گران ترین خودروی وارداتی مرداد ماه نیز یک دستگاه بی ام و X۵ است. قیمت بی ام و X۵ هم اکنون در بازار ایران معادل ۸۵۰میلیون تومان است، این در حالیست که این خودرو با حدودا ۲۷۶میلیون تومان وارد کشور شده است. ارزش ریالی این خودرو در آمار گمرک ۱۱۱هزار و ۳۱۴دلار ذکر شده است.

با احتساب تعرفه ۹۰درصدی قیمت این خودرو به ۵۲۵میلیون می رسد. هزینه ۱۰درصدی پلاک را هم که اضافه کنیم، قیمت آن به ۵۵۲ تومان ارتقا می یابد. با در نظر گرفتن سایر هزینه ها (از قبیل بیمه و خارج سازی خودروی فرسوده و… ) قیمت خودرو در بالاترین رقم باید معادل ۵۷۰میلیون تومان باشد. بنابر این ۲۳۰میلیون تومان، رقم حداقل سود واردکننده گران قیمت ترین خودروی مرداد ماه است.