اجارهنشینها در حالت اورژانسی
پیشنهاد مدیران سابق به دولت جدید: در کوتاهمدت چارهای جز استفاده از ظرفیت خانههای خالی وجود ندارد ساخت «مسکناجارهای» جزو اولویت وزیر جدید قرار بگیرد.
به گزارش پارس ، دنیای اقتصاد نوشت:
با به پایان رسیدن ماه روزه، مشاوران املاک انتظار دارند تنها بخشی از بازار معاملات مسکن – نقل وانتقالات اجاره ای- که فقط در ایام سه ماهه تابستان فعال است، لااقل در یک ماه باقیمانده از فصل جاری پا بگیرد و کسب وکار به خواب رفته بنگاه های مسکن را به حالت طبیعی برگرداند، اما با اطلاعاتی که از دلالان بازار اجاره درباره سرنوشت اجاره بها به دست آمده، هم اکنون خارج شدن معاملات اجاره از رکود بی سابقه منوط است به یک تصمیم آنی از سوی دولت جدید.
مهلت قراردادهای غالب اجاره نشین ها معمولا در فصل تابستان سررسید می شود طوری که در سایر ماه های سال حجم معاملات اجاره به کمترین حد می رسد، اما در حال حاضر رشد اجاره بها به قدری است که تمدید یکی دو ماهه قراردادهای مربوط به تابستان۹۱ جایگزین عقد قرارداد جدید یا تمدید یکساله آنها شده است و مستاجرها از این طریق به دنبال آن هستند تنظیم قراردادهای یکساله تابستان۹۲ را به امید اقدام فوری دولت یازدهم ظرف هفته های آینده، لااقل به پاییز موکول کنند.
تحقیقات میدانی در شهر تهران نشان می دهد: در برخی مناطق قدرت اجاره نشین ها در مقایسه با تابستان گذشته بین ۱۰ تا ۵۰ درصد کاهش پیدا کرده است.
درباره برنامه فوری قابل اجرا توسط کابینه ای که از روز شنبه با رای اعتماد مجلس، مسوولیت اجرایی از جمله وزارت راه وشهرسازی را برعهده می گیرد، پیشنهادهایی از سوی مدیران سابق وزارت مسکن وقت مطرح شده است.
در قالب این پیشنهاد ها وزیر جدید راه وشهرسازی باید در کوتاه مدت از ظرفیت خانه های خالی شهر تهران و در بلندمدت از ظرفیت قانون قدیمی مسکن اجاره ای که هیچ وقت اجرا نشد، استفاده کند.
با نزدیک شدن به آخرین ماه طلایی جابه جایی در بازار مسکن، حضور دو گروهی که در حال حاضر عمده ترین فعالان این بازار محسوب می شوند در بنگاه های مسکن از زوایای مختلف قابل توجه است.
به گزارش « دنیای اقتصاد» ، با تداوم شرایط رکود در بازار معاملات خرید و فروش مسکن، همچنان عمده فعالان این بازار مستاجران و موجران هستند که برای تقاضا یا عرضه واحدهای مسکونی، به بنگاه های مسکن رفت وآمد دارند.
این در حالی است که از ابتدای آغاز فصل طلایی جابه جایی در بازار مسکن تاکنون که نزدیک به دو ماه از آن می گذرد، همچنان شرایط مشابهی نسبت به روزهای اول تیرماه در بازار اجاره حاکم است.
بازار اجاره بها امسال یک خصلت به خصوص هم دارد که در سال های گذشته کمتر مشاهده شده یا اصلا مشاهده نمی شد و آن تداوم التهاب قیمت ها در آستانه آخرین ماه جابه جایی نسبت به روزهای ابتدایی تابستان است.
در روزهای کنونی امسال (اواخر مرداد) برخلاف مدت مشابه سال های گذشته که با گذشتن از نیمه مردادماه، التهاب بازار اجاره مقداری فروکش می کرد و مالکان در برابر چانه زنی مستاجران انعطاف بیشتری از خود نشان می دادند، هنوز سطح عمومی قیمت ها در بازار اجاره بالاتر از ارزش واقعی آپارتمان هایی است که برای عرضه به مشاوران املاک سپرده شده است.
با این حال، هر چند هنوز تا روزهای پایانی فصل اجاره حداقل یک ماه زمان در اختیار مستاجران است تا در این مدت، ملک دلخواه خود را با شرایط مناسب تر پیدا کنند، اما ترجیح اغلب مالکان و مستاجران بر این است که با تمدید قرار داد سال قبل، خود را از التهاب موجود در بنگاه های مسکن حفظ کنند.
این در حالی است که بنا بر اظهار مشاوران املاک، نمی توان پیش بینی کرد امسال در پایان فصل، اجاره قیمت ها و میزان عرضه و تقاضا به چه حدی خواهد رسید.
خالی شدن بنگاه ها از متقاضیان اجاره در برابر رکودی که امسال در بازار معاملات خرید و فروش مسکن هم با آن مواجه اند نکته دیگری است که این تصور را برای مشاوران املاک به وجود آورده که بالا بودن قیمت های پیشنهادی موجران باعث شده اغلب مستاجران یا قراردادشان را تمدید کنند یا با گرفتن چند ماه مهلت از موجر صبر کنند تا پس از فروکش کردن التهاب در بازار اجاره یعنی اواخر شهریور ماه یا پس از آن، برای اجاره واحد مسکونی جدید اقدام کنند.
مهاجرت مستاجران به مناطق پایین تر
تحقیقات میدانی « دنیای اقتصاد» از واقعیت بازار اجاره تابستان ۹۲ حاکی است: هم اکنون درصد قابل توجهی از متقاضیان بازار اجاره مستاجرانی هستند که سال های قبل و پارسال در مناطق بالاتر پایتخت ساکن بوده اند و امسال به دلیل کاهش قدرت پرداخت اجاره مجبور شده اند در مناطق پایین تر آپارتمان مورد نظر خود را جست وجو کنند.
این در حالی است که درصد دیگری از مستاجران که در همان منطقه محل سکونت قبلی خود به دنبال اجاره آپارتمان هستند به دلیل نداشتن بنیه مالی کافی درنتیجه افزایش قیمت ها به سکونت در آپارتمان های کوچک متراژتر یا قدیمی تر رضایت می دهند.
در این میان برخی مشاوران املاک در مناطق مختلف از کاهش ۱۰ تا ۵۰ درصدی قدرت خرید مستاجران در سال جاری خبر می دهند که بخش قابل توجهی از آن متاثر از تورم عمومی است و بخشی دیگر به افزایش غیرمنطقی اجاره بها بر می گردد.
رکود به رغم تعادل عرضه و تقاضا
به گزارش « دنیای اقتصاد» ، امسال در بازار اجاره مسکن، هم تقاضا وجود دارد و هم متناسب با این سطح تقاضا، عرضه.
اما بنگاه های مسکن رفت و آمدی را که سال های قبل در این روزها در آنها وجود داشت شاهد نیستند، به عبارت صریح تر، حضور طرفین معاملات اجاره در بازار تاکنون منجر به امضای حجم قابل توجه قرارداد اجاره مانند آنچه سال های پیش در این دوره از سال رایج بود، نشده است.
مهم ترین علتی که مشاوران املاک در تشریح وضعیت رکودی کسب وکار خود بیان می کنند به غیرواقعی بودن رقم درخواستی موجران بابت اجاره آپارتمان برمی گردد که باعث شده بنگاه ها از مستاجرخالی شود.
در این میان عمده ترین فعالیت روزمره مشاوران املاک این روزها به فایل کردن درخواست های مستاجران و همچنین آپارتمان های عرضه شده از سوی موجران برمی گردد که اغلب حتی منجر به بازدید هم نمی شوند.
مستاجران خسته از چانه زنی های بی نتیجه
با این وجود برخی مالکان هم هستند که با مشاهده این وضعیت دست مشاور املاک را باز گذاشته اند تا با رقمی معقول تر ملکشان را اجاره دهند.
این در حالی است که این روزها اغلب مستاجران هم از چانه زنی خسته شده اند و به محض مشاهده فایلی که با قیمتی بالاتر از توان مالی آنها به بازار اجاره عرضه شده است به سراغ فایل های دیگر یا بنگاه های دیگری می روند و ترجیح می دهند وقت خود را بر سر چانه زنی های بی نتیجه هدر ندهند.
ارقام بالای اجاره برای واحدهای کوچک متراژ کمتر از ۵۰ مترمربع نیز بازار این دسته از واحدها را با مشکلات خاصی رو به رو کرده است.
اجاره این واحدها که در مناطق مرکزی و معمولی شهر هم اکنون از مرز ۵۰۰ هزار تومان گذشته و تا ۱ میلیون تومان نیز می رسد متقاضیان این دسته از واحدها را که اغلب مجردها یا زوج های جوان هستند با مشکل مواجه کرده است.
این در حالی است که اغلب مالکان این واحدها خواهان دریافت اجاره هستند و از پذیرفتن ودیعه های بیش از ۱۰ میلیون تومان خودداری می کنند.
اما، واقعیت های روزهای اخیر بازار اجاره به گونه ای است که نمی توان روزهای پایانی این فصل را به طور دقیق پیش بینی و تعیین کرد که آیا قیمت ها متعادل تر می شود یا خیر؟
اما آنچه مسلم است اینکه در صورت ادامه و تشدید رکود در بازار اجاره، مالکان هم مجبور می شوند قدری از مواضع غیرمنطقی خود پایین آمده و قیمت های پیشنهادی شان را به واقعیت نزدیک تر کنند.
نسخه اجاره بها؛ قانون دهه ۷۰
فرید قدیری: دولت در چند سال اخیر برای تامین نیاز اجاره نشین های ساکن تهران احداث « مسکن مالکیتی» برای آنها را پیگیری کرد و برای گروه هایی که دنبال « مسکن اجاره ای» بودند و به دو علت – ناتوانی در تامین مسکن ملکی یا عدم تمایل به خرید مسکن ملکی- هرگز به عنوان متقاضی در بازار خرید مسکن حاضر نمی شدند، برنامه ساخت مسکن مهر را به اجرا درآورد، غافل از اینکه بازار بکر ۴۰۰ هزار واحدمسکونی خالی از سکنه در تهران اگر با اقدام به موقع دولت و مجلس، برای صاحبان این واحدها ناامن می شد، حداقل ۲۰۰ هزار واحدمسکونی به ظرفیت آپارتمان های اجاره ای شهر تهران اضافه می شد و در نتیجه تب اجاره فروکش می کرد.
احداث نزدیک به ۲ میلیون واحد مسکونی مهر در کشور و ۵۰۰ هزار از این واحدها برای شهر تهران، اگرچه بخش قابل توجهی از متقاضیان مسکن را از صف تقاضا خارج کرد، اما وضع موجود اجاره بها نشان می دهد سهم کسانی که از بازار اجاره وارد بازار مسکن مهر شده اند در اندازه ای که تاثیرگذار باشد، نبوده است بلکه عمده پیش خریداران مسکن مهر گروه هایی بودند که بیشتر در بازار خرید حضور داشتند و با مراجعه های مکرر به این بازار، به التهاب قیمت ها می افزودند.
با این حال، هم اکنون جای برنامه ای که مختص بازار اجاره باشد و بتواند اثرگذارتر از برنامه ها و طرح های قبلی، ریشه تورم اجاره بها را خشک کند، خالی است.
در این باره محمود جهانی مدیرکل سابق دفتر اقتصاد مسکن وزارت مسکن سابق به « دنیای اقتصاد» اعلام کرد: وزیر راه وشهرسازی دولت یازدهم در مواجهه با چالش کنونی بازار اجاره نشین ها باید در دو فاز کوتاه مدت و میان مدت، چالش را کنترل کند. برای کوتاه مدت استفاده از ظرفیت خانه های خالی پیشنهاد می شود که این ظرفیت از طریق تصویب دریافت مالیات، در اختیار بازار اجاره قرار خواهد گرفت. در میان مدت نیز باید قانون مصوب سال۷۷ تحت عنوان « تشویق احداث و عرضه واحدهای مسکونی اجاره ای» مورد توجه قرار بگیرد.
جهانی افزود: لایحه این قانون در زمان وزارت عباس آخوندی طراحی شد و در شورای ویژه دولت که مرحوم نوربخش– رییس کل وقت بانک مرکزی- در آن حضور داشتند از آن دفاع شد و سرانجام در سال۷۷ که وزیر تغییر کرد به تصویب رسید؛ اما عدم اعتقاد به مفاد این قانون ظرف سال های اخیر، تاکنون مانع بروز مزایای این قانون در بازار اجاره شده است. در قالب این قانون مقرر شده بود ظرف ۱۰سال بین ۳۰۰ هزار تا ۴۰۰ هزار واحدمسکونی اجاره ای ساخته شود طوری که این واحدها ابتدا بین ۱۰ تا ۱۵ سال در بازار اجاره مورد استفاده قرار بگیرند و سپس تبدیل به اجاره به شرط تملیک شود، اما در سال۷۷، میل دولت به ساخت مسکن اجاره به شرط تملیک بیشتر از مسکن اجاره ای بود.
جهانی تاکید کرد: این قانون به دولت اجازه می دهد واحدهای ساخته شده را ۲سال به هر مستاجر اجاره دهد و حداکثر برای یک دوره ۲ساله آن را تمدید کند و اگر این قانون اجرا می شد نیاز اجاره ای اقشار کم درآمد و زوج های جوان را تامین می کرد؛ ضمن اینکه در این قانون پیش بینی ایجاد شرکت های مدیریت اجاره داری نیز شده بود.
مدیرکل سابق دفتر اقتصاد مسکن با بیان اینکه دولت های گذشته مسکن ملکی را به مسکن اجاره ای ترجیح می دادند؛ در حالی که نگاه واحد به این دو بازار مستقل، درست نیست، افزود: علاوه بر قانون مصوب دهه۷۰، ماده ای از قانون ساماندهی مسکن که آن هم بر ساخت مسکن اجاره ای تاکید دارد نیز باید سرلوحه دولت جدید در بخش مسکن برای مهار اجاره بها قرار بگیرد.
ارسال نظر