نقدی بر سبک آمار دهی دولت/
ارایه آمار غیر واقعی، بحران های کشور را مرتفع نمی کند
محمود احمدی نژاد در گفت و گوی چهارشنبه شب خود با مردم آمار و اعدادی را از عملکرد خود ارایه کرد که چندان به واقعیت نزدیک نبود و در برخی موارد سفید نمایی بیش از حد شد.
به گزارش خبرنگار اقتصادی پارس ؛ رییس دولت دهم چهارشنبه شب با مردم سخن گفت و از وضعیت و تلاش بسیار زیاد دولت نهم و دهم دفاع کرد. از دید هیچ کس پنهان نیست که دولت دهم و در راس آن آقای احمدی نژاد در این سالها تلاش بسیار کردند اما در نتیجه حاصل از این تلاش تشکیک است.
رییس دولت دهم در بخشی از سخنان خود میزان درآمد ها را با اوایل انقلاب و سالهای پیش از خود مقایسه کرد و تاکید داشت که ارزش دلار کاهش یافته در نتیجه ۷۰۰ میلیارد دلار درآمد نفتی کمتر از آن چیزی است که رقبا بیان می کنند.
رییس جمهور تاکید کرد: " در جلسه سران اوپک در ۵ سال پیش قیمت نفت ۸۰ دلار بود که پادشاه عربستان سخنرانی کرد و گفت این قیمت معادل قیمت نفت در سال ۱۳۶۰ هجری شمسی است و درست هم می گفت. ارزش دلار طی این سال ها در جهان سیر نزولی داشته و قدرت خرید سابق خود را ندارد. لذا اینها تحلیل های ساده انگارانه از اقتصاد است و باید درآمدهای نفتی با ارقام واقعی مقایسه شود. "
در این بین ذکر چند نکته اساسی لازم است: اول اینکه بر اساس نرخ تورم در منطقه دلار، ارزش این پول در هشت سال دولت احمدی نژاد حدود ۶۰ درصد کاهش داشته است. ذکر این نکته مهم است که این کاهش ارزش دلار در طول سالهای فعالیت دولت نهم و دهم صورت رفته است و بخشی از درآمد دولت در سالهای اولیه فعالیت است که مشمول این کاهش ارزش نمی شود. از سوی دیگر ارزش دلار نسبت به ابتدای دولت سازندگی (۱۳۶۸) حدود ۳.۵ برابر کاهش داشته و این کاهش ارزش به دوران سازندگی و اصلاحات نیز مربوط است و تنها مرتبط با دولت احمدی نژاد نیست. (آمار نرخ تورم آمریکا را در سایت وزارت دارایی این کشور مشاهده کنید)
نکته دوم اینکه اگر ارزش درآمدی دولت کاهش یافته ارزش هزینه های دولت نیز کاهش داشته است. به عبارت دیگر اگر دولت ۱۰۰ میلیارد دلار درآند داشته به همان میزان باید هزینه می کرده است نه بیشتر از آن. آقای رییس جمهور در بحث درآمدها به نکته تورم منطقه دلار و پایین آمدن ارزش دلار نسبت به دوران اصلاحات و سازندگی اشاره و توجه ویژه دارد اما در بخش هزینه کرد، این نکته را فراموش می کند. با درنظر گرفتن همین ضریب که رییس جمهور از پادشاه عربستان نقل کرده است؛ برای بحث هزینه کرد، می توان گفت سرمایه گذاری دولت های پیشین اگر بیشتر از دولت فعلی نباشد، کمتر نبوده است.
احمدی نژاد در بخشی از سخنانش می گوید: " از سال ۵۷ تا سال ۸۳، رقمی معادل ۲۱ هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری صنعتی انجام شد در حالی که از سال ۸۴ تاکنون این رقم به ۱۱۵ هزار میلیارد تومان رسیده است.
اگر فرض رییس جمهور را در کاهش ارزش دلار (آنهم نسبت برابری ۸۰ دلار به ۱۸ دلار) صحیح باشد، درآن صورت سرمایه گذاری نیز به همین میزان کاهش ارزش داشته و باید گفت که ارزش سرمایه گذاری در دولت های قبل با درآمد کمتر، معادل سرمایه گذاری دولت نهم و دهم بوده است.
نکته بعدی اینکه دولت دهم سرمایه گذاری های خود در بخش تولید را مقایسه می کند در حالی که دولت سازندگی در تمام دوران فعالیتش تنها به بازسازی شهرها و زیرساختها پرداخته است. بدون شک در مقایسه عملیاتهای بازسازی و عمرانی دولت نهم و دهم عملکرد قابل قبولی در برابر دولت سازندگی نداشته اند.
و نکته پایانی اینکه، ساده انگاری در ارایه آمار از سوی رییس جمهور به درد آن بخشی از جامعه می خورد که اهل تحقیق نیستند و یا ارایه آمار واقعی برای آنها صورت نگرفته باشد اما در جامعه امروز با اندکی تحقیق می توان سخنان افراد را راستی آزمایی کرد. ارایه آمار صحیح لازمه پیشرفت هر جامعه و فعالیت بخش خصوصی است دولت یازدهم باید در ارایه صحیح آمار گام بلندی بردارد.
ارسال نظر