قیمت خودرو با یورو ۴
پارس به نقل از دنیای اقتصاد- دولت در حالی مهلتی دوباره را برای ارتقای استاندارد خودروها از یورو۲ به یورو۴ در نظر گرفته که این « استاندارد» بین دو تا سه میلیون خرج روی دست مشتریان می گذارد. آن طور که خبر می رسد، خودروهای وانت باردو، پژو ۴۰۵، پژو پارس، انواع سمند، تیبا و پراید در لیست محصولاتی قرار دارند که باید استاندارد آلایندگی شان به یورو۴ ارتقا یابد و سایر خودروها مانند تندر-۹۰ و مگان و پژو ۲۰۶ از این استاندارد برخوردارند. در این بین، ایران خودرویی ها از همین حالا لیست قیمت جدید محصولات خود را آماده کرده اند تا بعدها پاسخگوی
مسوولان و مشتریان بابت افزایش قیمت ها باشند.
قیمت جدید خودروها با استاندارد جدید
یورو ۴ چقدر آب می خورد؟
گروه خودرو - افزایش قیمت پشت افزایش قیمت؛ تحریم باشد یا تورم، نرخ ارز باشد یا سود بانکی؛ فرقی نمی کند، خودرو گران می شود و این مشتریان هستند که باید تاوان هزینه ها را بدهند.
البته استاندارد هم خرج دارد، همان طور که کیسه هوا (ایربگ) و ترمز ضدقفل (ABS) خرج داشت و مشتریان باید پول ایمنی خود را می دادند، حالا باید پول یورو۴ را هم بپردازند تا شاید کمی کمتر از قبل دود بخورند و سرب وارد ریه هایشان شود.
دولت در حالی مهلتی دوباره را برای ارتقای استاندارد خودروها از یورو۲ به یورو۴ در نظر گرفته که این « استاندارد» بین دو تا سه میلیون خرج روی دست مشتریان می گذارد و آنها مجبورند در این گران بازار فعلی، خودرو را گران تر نیز بخرند. طی یک سال و نیم گذشته به دلایل مختلفی از جمله رشد نرخ ارز، تحریم های بین المللی و در نهایت افت شدید تولید، قیمت خودروهای داخلی رشدی شدید و بی سابقه را تجربه کرد، تا جایی که قیمت برخی خودروها به دو برابر رسید. کار تا جایی پیش رفت که خودروهای زیر ۱۰ میلیون عملا حذف شدند و کف قیمت در بازار سواری ها به ۱۵ میلیون تومان صعود کرد. تنها خودرویی
که مشتریان هنوز هم می توانستند آن را با ده دوازده میلیون تومان بخرند، وانت پیکان بود که این یکی نیز تا چندی دیگر بالای ۱۴ میلیون تومان قیمت خواهد داشت، چرا، چون به استاندارد آلایندگی یورو۴ مجهز خواهد شد. آن طور که از لیست قیمتی جدید خودروهای داخلی برمی آید، تجهیز آنها به استاندارد یورو۴ حداقل دو تا سه میلیون تومان آب می خورد و مشتریان باید از همین حالا دو سه میلیون برای یورو۴ ها کنار بگذارند.
جدال سازمان محیط زیست و خودروسازان بر سر استاندارد یورو۴، از مدت ها پیش شروع شد و در حالی که « سازمان» اصرار داشت خودروها باید به این استاندارد مجهز شوند، خودروسازان نیز تاکید می کردند تا سوخت مناسب عرضه نشود، خودرو یورو۴ فایده ای ندارد. در این مدت، سازمان محیط زیست در چند نوبت به خودروسازان مهلت داد تا محصولاتشان را به استاندارد یورو۴ مجهز کنند، اما خودروسازان هر بار با استناد به قانونی که می گفت خودرو یورو۴ باید شش ماه پس از سوخت یورو۴، عرضه شود، زیر بار نرفتند. در نهایت سازمان محیط زیست چندی پیش اعلام کرد که بنزین یورو۴ را روانه جایگاه های هشت کلانشهر
کشور کرده است و حالا خودروسازان باید محصولات یورو۴ تولید و روانه بازار کنند. سازمان محیط زیست حتی تهدید کرد که اگر خودروسازان تا آخر خرداد ماه امسال محصولات خود را به یورو۴ تجهیز نکنند، شماره گذاری آنها متوقف خواهد شد. این تهدید در روز اول تیرماه اجرایی و تا چند روز شماره گذاری خودروهای فاقد یورو۴ متوقف شد، اما در نهایت دولت مهلتی دوباره را برای خودروسازان در نظر گرفت و به آنها فرصت داد که تا انتهای سال محصولات شان را به یورو۴ مجهز کنند. خودروسازان که ظاهرا با ماجرا کنار آمده اند، از همین حالا عنوان می کنند که تجهیز محصولات شان به استاندارد یورو۴، هزینه دارد آن
هم نه ۱۰۰ هزار تومان و ۵۰۰ هزار تومان و یک میلیون تومان، بلکه دو تا سه میلیون تومان. به گفته خودروسازان، هزینه تجهیز خودروها به استاندارد یورو۴، در مقایسه با دو سال پیش تقریبا چهار برابر شده است و این رشد هزینه، بیشتر از تحریم های بین المللی و رشد نرخ ارز ناشی می شود. با این حساب، اگر وزارت نفت همان دو سال پیش نسبت به عرضه سوخت یورو۴ اقدام می کرد و خودروسازان نیز در بازه زمانی مقرر، محصولات مجهز به استاندارد یورو۴ را به تولید می رساندند، شاید حالا مشتریان مجبور نبودند دو سه میلیون تومان هزینه یورو۴ را بپردازند، آن هم در این شرایط که قیمت خودرو خود به خود بالا است.
از طرفی، باید از مسوولان محیط زیست پرسید که برای کاهش آلایندگی، راه های کم هزینه تری وجود نداشت؟ آیا بهتر نبود سازمان محیط زیست کمی بیشتر صبر می کرد تا تحریم های بین المللی کمتر و نرخ ارز نیز افت کند، آنگاه بابت یورو۴ تا این حد اصرار می ورزید؟ اینکه خودروها به انواع استانداردهای روز دنیا مجهز باشند، پسندیده و حتی در مواردی واجب است، اما به نظر می رسد در این گران بازار خودرو که خیلی ها توان خرید پراید را هم ندارند، تحمیل هزینه ای دو سه میلیون تومانی، منطقی و منصفانه به نظر نمی رسد.
افزایش قیمت تا مرز سه میلیون
اما ببینیم خودروهای داخلی پس از مجهز شدن به استاندارد آلایندگی یورو۴ چقدر افزایش قیمت را تجربه خواهند کرد.
آن طور که خبر می رسد، خودروهای وانت باردو، پژو ۴۰۵، پژو پارس، انواع سمند، تیبا و پراید در لیست محصولاتی قرار دارند که باید استاندارد آلایندگی شان به یورو۴ ارتقا یابد و سایر خودروها مانند تندر-۹۰ و مگان و پژو ۲۰۶ از این استاندارد برخوردارند. در این بین، ایران خودرویی ها از همین حالا لیست قیمت جدید محصولات خود را آماده کرده اند تا بعدها پاسخگوی مسوولان و مشتریان بابت افزایش قیمت ها باشند. در لیست قیمتی ایران خودرو، بیشتر محصولات این شرکت با رشد قیمتی سه میلیونی روبه رو شده اند. سایپایی ها هم اگرچه هنوز قیمت جدیدی را ارائه نداده اند، اما به گفته برخی فعالان صنعت
خودرو، محصولات آنها نیز حدود دو میلیون تومان بابت استاندارد یورو۴ گران خواهد شد.
با این حساب، پرایدها و تیباهای مجهز به استاندارد یورو۴، دو میلیون افزایش قیمت را به خود خواهند دید و این معنای صعود دوباره پراید به جمع خودروهای ۱۵ تا ۲۰ میلیون تومان و همچنین قرار گرفتن تیبا در جمع خودروهای بالای ۲۰ میلیون تومان است. البته پراید همین حالا هم در مدل ۱۱۱ خود قیمتی بالای ۱۵ میلیون تومان دارد که پیش بینی می شود با آمدن یورو۴، قیمت ۱۱۱ به چند قدمی ۲۰ میلیون تومان برسد و دیگر پراید زیر ۱۵ میلیون هم نخواهیم داشت.
اما در بین محصولات ایران خودرو نیز فقط سمند EF۷ بنزینی است که زیر یک میلیون تومان هزینه تجهیز آن به یورو۴ بوده، حال آنکه باقی خودروها ۱/۵ تا سه میلیون تومان گران خواهند شد. به عنوان مثال، وانت پیکان دوگانه سوز که تنها خودرو زیر ۱۳ میلیون تومان بازار بود، با استاندارد یورو۴، قیمتی برابر با ۱۴ میلیون و ۳۲۰ هزار تومان خواهد داشت که اگر این قیمت را گرد کنیم، می توان گفت تا چند ماه دیگر عملا خودرویی زیر ۱۵ میلیون تومان در بازار وجود نخواهد داشت. در واقع استاندارد یورو۴ کف قیمت خودرو را در بازار ایران به ۱۵ میلیون تومان خواهد رساند.
همچنین با توجه به اینکه در حال حاضر ارزان ترین محصول سواری ایران خودرو، سمند SE است و این خودرو نیز سه میلیون گران خواهد شد، کف قیمت سواری های این شرکت به حدود ۲۴ میلیون تومان خواهد رسید. با توجه به قیمت های جدید، خودرویی مانند پژو پارس قیمتی حدودا ۳۰ میلیون خواهد شد و قیمت پژو ۴۰۵ هم به بالای ۲۵ میلیون تومان در مدل GLX خود خواهد رسید.
تازه این قیمت ها در شرایطی برقرار خواهند بود که افزایش قیمت جدیدی گریبان خودروها را نگیرد، چه آنکه اگر این اتفاق رخ بدهد، شاهد گرانی بیشتری خواهیم بود. طی یک سال گذشته و در دو سه نوبت، قیمت خودروها به دلیل رشد هزینه های تولید افزایش یافت و حالا یورو۴ نیز به نوعی قوز بالا قوز در قیمت خودرو شده است. با این حال اما مشتریان باید امیدوار باشند افزایش قیمت خودرو فعلا به همین یورو۴ ختم شود و چندی دیگر گرانی دوباره دامان خودروها را نگیرد.
ارسال نظر