به گزارش پارس به نقل از ایسنا، محمدجواد محمدی زاده در حاشیه برگزاری نخستین همایش بیوتکنولوژی محیط زیستی که امروز در سالن همایش سازمان حفاظت محیط زیست برگزار شد، افزود: در سالهای گذشته بودجه سازمان محیط زیست افزایش خوبی پیدا می کرد اما در سال ۹۲ بودجه کل کشور انقباضی است. البته با توجه به در اولویت بودن محیط زیست توقع داریم که مجلس شورای اسلامی توجه خاصی را به این حوزه داشته باشد. این در حالی است که برخی از پیشنهادات ارائه شده ما در کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی با موافقت مواجه نشد.

وی با بیان اینکه نگران مصوبه مجلس در زمینه تغییر کاربری زمین ها هستیم اظهار کرد: به نظر می رسد با این مصوبه امکان سوء استفاده برخی از افراد مانند زمین خواران افزایش یابد.

رییس سازمان حفاظت از محیط زیست در زمینه اجازه ورود خودروهای لوکس به سطح شهر، اظهار کرد: این تصمیم در مورد ماشین های خاصی که جنبه موزه ای و تاریخی دارند گرفته شده و تعداد این خودروها محدود است. آنها نباید در شهر تردد کنند و لازم است در مراکز موزه ای نگهداری شوند و ما این تقاضا را مطرح و پیگیری کرده ایم و امیدواریم از تردد هر کدام از این خودروها که فاقد معاینه فنی هستند جلوگیری شود.

محمدی زاده درباره مهلت داده شده از سوی دولت به منظور استفاده خودروها از سوخت یورو۴ گفت: با افزایش این مهلت مخالف بودیم اما دولت مصحلت دانست که مدت داده شده را دو ماه تمدید و تا پایان خردادماه سال جاری افزایش دهد اما قطعا این مدت تمدید نخواهد شد.

وی درباره موارد استفاده از بیوتکنولوژی اظهار کرد: سالهاست که این ظرفیت به وجود آمده و حتی تبدیل شیر به ماست و پنیر نیز از جمله فرایندهای بیوتکنولوژیک محسوب می شود. البته بیوتکنولوژی به عنوان یک علم تخصصی از ۱۰۰ سال قبل در دنیا و ۳۰ سال قبل در ایران مطرح شده است.

رییس سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه برای حفاظت از محیط زیست به منظور جلوگیری از آلاینده ها می توان از بیوتکنولوژی استفاده کرد گفت: می توان از کود بیولوژیک به جای کود شیمیایی استفاده کرد و بهره گیری از چنین روش هایی در حوزه کشاورزی موثر بوده و محصولات غذایی فراوانی مانند زردآلو، سیب و خرما با این روش بعمل آمده است.

وی افزود: امیدواریم به تدریج کاربرد مواد شیمیایی در عمل آوری محصولات حذف شود.

محمدی زاده گفت: در سال گذشته چند نمایشگاه در زمینه محصولات خوراکی بیوتکنولوژی برگزار شد و این نمایشگاه ها را بخش خصوصی برگزار کرده و از این بخش حمایت می شود و ما تاکید بر نهادینه کردن این محصولات و ممنوع کردن مصرف سم داریم.

علم ما درباره دریا بسیار محدود است
به گزارش ایسنا، محمدی زاده همچنین اظهار کرد: هم موجودات دریایی را در بستر دریا کم می شناسیم و هم با مقتضیات دریا آشنایی کافی نداریم. موضوع دریا هنوز اولویت لازم را ندارد اما لازم است در این حوزه با بهره گیری از بیوتکنولوژی اقداماتی انجام دهیم.

وی در ادامه گفت: شیلات، پرورش آبزیان، ارتقای کیفیت ذخایر دریایی از طریق زیست فناوری از جمله اقداماتی است که در زمینه دریا باید به آن توجه کافی شود.

امروزه محیط زیست به عنوان یکی از جنبه های غیر قابل اغماض در توسعه پایدار نیازمند بهره گیری از زیست فناوری است. ما در مسیر رشد و توسعه اقتصادی قطعا باید از زیست فناوری حداکثر استفاده را ببریم.

وی با اشاره به قدمت بیوتکنولوژی اظهار کرد: بیوتکنولوژی قدمتی به سابقه آفرینش و تاریخ حیات بشر دارد اما در سده اخیر به آن توجه ویژه ای شده است و علوم متعددی را مانند بیوشیمی، زیست شناسی مولکولی، گیاه شناسی، داروسازی و حتی کامپیوتر را در بر می گیرد.

وی تاکید کرد: بهره گیری عالمانه و خردمندانه علما و دست اندرکاران محیط زیست از بیوتکنولوژی کار ارزشمندی است چرا که اگر ادعا کنیم که قرن ۲۱ قرن بیوتکنولوژی است ادعای گزافی نکرده ایم.

وی با اشاره به دیدگاه سران کشورها در زمینه رشد ایران در حوزه بیوتکنولوژی اظهار کرد: در دیدارهایی که با سران کشورهای جهان داشتم آنها از ظرفیت ایران در حوزه های بیوتکنولوژی، نانوتکنولوژی و غیره با احترام یاد کردند که از جمله آنها به دیدارهای هفته گذشته با معاون نخست وزیر تایلند و رییس جمهور گرجستان می توان اشاره کرد که با توجه به صحبت های انجام شده معاون نخست وزیر تایلند به زودی به ایران سفر می کند.

وی افزود: قصد داشتم در دیدار با رییس جمهور گرجستان موضوع انتقال آب از حوزه قفقاز به ایران و تامین آب دریاچه ارومیه را مطرح کنم اما رییس جمهور گرجستان به پیشرفت های ایران در حوزه های مختلف از جمله بیوتکنولوژی اشاره کرد و این پیشرفت ها را موجب افتخار کشورش دانست.

محمدی زاده تصریح کرد: امروزه سروری در جهان نه با اقتصاد مستحکم نه با قدرت سیاسی و نه حتی رسانه های قوی محقق می شود بلکه با برتری علمی محقق می شود. البته اقتصاد مستحکم، قدرت رسانه ای و حتی رسانه های قوی نیز نیاز است.

محمدی زاده تاکید کرد: ایران جزو کشورهای ممتاز از نظر علمی است و قرن قرن بیوتکنولوژی محسوب می شود و امیدواریم که پیش قراولی نظام اسلامی همچنان با صلابت پیش رود.

وی تاکید کرد: تلاش می کنیم راهکارهایی را در جهت تحقق چشم انداز کلان کشور در حوزه زیست فناوری پیدا کنیم و تولید ناخالص ملی را با بهره گیری از زیست فناوری ارتقا دهیم. علاوه بر آن در جهت مشارکت کردن نیروی انسانی متخصص در حوزه کارآفرینی نیز سعی می کنیم.

وی افزود: تلاش می کنیم بخش خصوصی را در حوزه فعالیت زیست فناوری حمایت و پشتیبانی کنیم و آنها را ساماندهی و جهت دهی کنیم.

محمدی زاده با اشاره به آموزش در زمینه زیست فناوری گفت: لازم است آموزش کمی و کیفی نیروی انسانی در حوزه زیست فناوری داشته باشیم علاوه بر آن از طریق ارتباط با مجامع داخل و خارج کشور و متخصصان در حوزه زیست فناوری بتوان هم افزایی را محقق کرد.

وی با بیان اینکه بیوتکنولوژی در پزشکی، دامپروری، صنعت و معدن تاثیر بسزایی گذاشته است تاکید کرد: باید تلاش کنیم دانشمندان و دولتمردان در این زمینه بیشتر همت کنند.

رییس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به مضرات به کارگیری روشهای شیمیایی اظهار کرد: این روشها آلایندگی بالایی دارند بنابراین باید در جهت حفاظت از محیط زیست از روشهای زیست فناورانه استفاده کنیم و در کشاورزی باید کود شیمیایی جای خود را به کود بیوتکنولوژیک دهد.

وی تاکید کرد: نه تنها در حوزه دانشی بلکه در تشکل ها و حوزه کارآفرینی باید موضوع زیست فناوری را نهادینه کنیم البته دانشگاه ها ظرفیت دانشی را گسترش می دهند ولی در حوزه کارآفرینی خیلی وقت ها اتفاق خاصی در جامعه نمی افتد.

محمدی زاده با بیان اینکه بیوتکنولوژی در زمینه منابع کشاورزی و محیط زیست موضوع بسیار مهمی است اظهار کرد: یک موضوع مهم در این زمینه، گیاهان است برخی از این گیاهان مقاوم به آفات و بیماری ها هستند و باید جزو تولیدات با کیفیت مدنظر قرار گیرند. البته مهندسی ژنتیک کارهای خوبی در این زمینه انجام داده است.

وی افزود: برخی کشورها توانسته اند با انجام اقداماتی محصولاتی مانند گندم، برنج و پنبه مقاوم به علف کش ها و ویروس ها داشته باشند و با استفاده از ظرفیت های زیست فناوری به این توفیق دست یافته اند.

رییس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به کاربردهای زیست فناوری در حیات وحش اظهار کرد: روش تشخیص سریع بیماریها در حیات وحش، حفاظت از گونه های در معرض خطر انقراض، گونه های مهاجم غیر بومی از جمله مواردی هستند که می توان از بیوتکنولوژی برای آنها بهره برد.

وی افزود: ۱۴ میلیون هکتار جنگل در ایران وجود دارد که بالغ بر ۵ میلیون هکتار آن در جنگل صنعتی خزری و حدود همین مقدار در منطقه زاگرس قرار دارد. برای بهره برداری صنعتی از جنگل ها باید محدودیت قائل شویم. لازم است به منظور تولید محصولاتی مانند محصولات چوبی از زیست فناوری استفاده کنیم و به گونه ای عمل کنیم که هم حجم جنگل ها را افزایش دهیم و هم نیاز به مصنوعات صنعتی را فراهم کنیم.

محمدی زاده ابراز امیدواری کرد که غفلت و بی اعتنایی نسبت به جنگل ها را شاهد نباشیم.

وی با اشاره به ایمنی زیستی اظهار کرد: برخی افراد برای تامین منافع اقتصادی، سلطه سیاسی و اهداف غیر انسانی از روشهای ناصحیحی برای بهره گیری از مواد ژنتیک استفاده می کنند این در حالی است که ما باید تلاش کنیم با استفاده از زیست فناوری قدم های محکمی را برداریم.

وی یکی از نگرانی ها را دستکاری محصولات ژنتیک دانست و گفت: برخی از فراورده های غذایی تغییر یافته ژنتیک عرضه می شوند به گونه ای که بافت ژنتیک آنها تغییر یافته و این محصولات با محصولات قبلی کاملا متفاوت هستند. ما باید در جهت اصلاح این وضعیت معیوب عمل کنیم این کار میسر است و بسترهای قانونی آن نیز فراهم شده است.

رییس سازمان حفاظت محیط زیست افزود: ایران با پیوستن به کنوانسیون تنوع زیستی تعهد خود را نسبت به این مسئله نشان داده قوانینی را نیز در سطح داخلی تصویب کرده است. به عنوان نمونه قانون ایمنی زیستی که در سال ۸۸ تصویب و ابلاغ شد یک سند بالادستی مطمئن و قابل اعتماد است.

محمدی زاده گفت: در سازمان محیط زیست چند پروژه انجام داده ایم و با شش دانشگاه بزرگ و مادر به توافقاتی رسیده ایم تا بتوانیم اولویت ها را تحقق دهیم.