پایگاه خبری تحلیلی «پارس»- وزیر اسبق امور اقتصاد و دارایی گفت: آنچه سبب اجرای طرح هدفمندی یارانه‌ها شد، قاچاق سوخت و مصرف بالای انرژی در ایران بود.

داود دانش‌جعفری وزیر اسبق امور اقتصاد و دارایی و عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی در گفتگو با پایگاه خبری تحلیلی «پارس» اظهار داشت: اقتصاد ایران به گونه‌ای است که نه به بخش خصوصی میدان می‌دهد و نه بخش خصوصی تمایلی برای ورود به برخی از بخش‌ها دارد. 

وی افزود: مثالی برای شفاف شدن بحث بزنم. یکی از طرح‌های مهم کشور که از چند دولت قبل در دستور کار بوده، طرح راه‌آهن سریع تهران-‌مشهد است. طرحی که می‌تواند کاملاً اقتصادی باشد اما اگر قیمت بلیت پایین باشد و اصرار دولت بر استفاده اقشار کم‌درآمد از آن، سبب می‌شود ورود به این طرح برای بخش خصوصی اقتصادی نباشد. 

وی اضافه کرد: هر جایی که یارانه وجود دارد به معنای علامت ورود ممنوع زدن برای بخش خصوصی است و از این‌رو دولت باید خودش این کار را با بودجه دولت انجام دهد.

وزیر اسبق امور اقتصاد و دارایی درخصوص حل مشکل ادامه طرح هدفمندی یارانه‌ها گفت: ما باید راهی برای اصلاح قیمت حامل‌های انرژی یا یارانه شدیدی که در بخش انرژی پرداخت می‌شود پیدا کنیم. اگر ما نمی‌توانیم این طرح پیچیده را اجرا کنیم می‌توانیم یک برنامه ساده را جایگزین آن کنیم. 

دانش‌جعفری افزود: باید با توجه به تعداد حامل‌های انرژی در کشور مشخص کنیم که طی سال‌های آینده میزان قیمت این حامل‌ها باید به چه رقمی برسد و بر اساس همان رقم مشخص کنیم که قیمت هر کدام از حامل‌های انرژی سالانه چند درصد باید افزایش یابد و این افزایش را مبنا قرار دهیم. 

وی اضافه کرد: همه بدانند که طی پنج سال آینده هرساله قیمت بنزین 10 درصد افزایش می‌یابد. قبل از اجرای طرح هدفمندی همین مساله وجود داشت که هر سال قیمت حامل‌های انرژی درصد مشخصی افزایش می‌یافت. اما بعد از اجرای طرح هدفمندی این روش متوقف شد. 

عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی تاکید کرد: اقتصاد ما برای رشد و توسعه نیاز به باز‌تعریف مصرف این یارانه‌ها دارد تا بخش خصوصی بتواند توسعه یابد. در غیر این‌صورت همه چیز به منابع دولتی خلاصه می‌شود که این منابع هم با بزرگ شدن بدنه دولت،‌ مدام در حال کاهش است و منابعی برای سرمایه‌گذاری و توسعه باقی نمی‌ماند. اگر این روند بخواهد ادامه پیدا کند اقتصاد ایران وارد چالش‌های جدی می‌شود.

وزیر اسبق امور اقتصاد و دارایی با اشاره به اینکه دو اشتباه در طرح هدفمندی یارانه‌ها رخ داد گفت: اول اینکه سهم 50 -50 کمک به تولید و یارانه نقدی رعایت نشد و مشکل دوم این بود که پرداخت نقدی را ثابت کردیم. 

دانش‌جعفری افزود: اگر پرداخت نقدی متغیر شود و مردم به این پرداختی هم مانند سود بورس نگاه کنند،‌ بخشی از مشکل ما حل می‌شود. چون دیگر در شرایطی که قیمت نفت به 30 دلار در بشکه رسیده دولت مجبور نیست همه منابع خود را صرف هدفمندی یارانه‌ها کند. هرگاه قیمت نفت بالا رفت پرداختی بیشتر می‌شود و هر وقت قیمت نفت افت کرد، پرداختی کم می‌شود.

وی اضافه کرد: بودجه سازمان هدفمندی در سال‌های اخیر 46 هزار و 800 میلیارد تومان بوده است. از این رقم،‌ حدود 35 هزار و 500 میلیارد تومان آن از محل افزایش قیمت‌ها به دست آمده و 11 هزار میلیارد تومان آن از منابع بودجه عمومی است. 

عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی خاطرنشان ساخت: درآمد حاصل از افزایش قیمت حامل‌های انرژی در حالی 35 هزار میلیارد تومان است که دولت سالانه 42 هزار میلیارد تومان یارانه نقدی به مردم می‌دهد، با این حساب یعنی پرداخت نقدی 18 درصد از منابع حاصل از افزایش قیمت انرژی بیشتر است! 

دانش‌جعفری افزود: نه‌تنها نیمی از منابع به بخش تولید نرفته، بلکه 18 درصد هم بیشتر از کل منابع صرف پرداخت یارانه‌ها شده است. من می‌گویم اگر دولت می‌خواهد از تشویش ماهانه یارانه‌های نقدی خلاص شود، باید به قانون بازگردد. 

وی اضافه کرد: قانون امکان شناور کردن پرداخت را پیش‌بینی کرده است. چه کسی گفته دولت باید ماهانه یک رقم مشخص صرف یارانه نقدی کند؟