به گزارش پارس به نقل از مهر، محمود رسولی نژاد از پیوستن ۵ فرودگاه جدید به مجموع فرودگاه های کشور خبر داد و گفت: عملیات احداث ۴ فرودگاه در حال اجرا است و یک فرودگاه نیز به دنبال اخذ مجوز است.

رئیس هیئت مدیره و مدیرعامل شرکت فرودگاه های کشور اظهار داشت: فرودگاه مدرس در تربت حیدریه، فرودگاه گناباد در گناباد، فرودگاه سقز در کردستان و فرودگاه ولیعصر در نزدیکی بروجرد چهار فرودگاهی هستند که بخشی از عملیات احداث و اقدامات اولیه در آنها صورت گرفته است.

وی در ادامه به تشریح وضعیت فرودگاه های در حال احداث پرداخت و گفت: باند فرودگاه گناباد با استفاده از اعتبارات مهر ماندگار آماده و در حال فعالیت است.
به گفته رسولی نژاد، زیرساخت های باند فرودگاه مدرس در تربت حیدریه نیز آماده شده و تاکنون ۶۰ میلیارد ریال هزینه دربرداشته است و در صورت تزریق اعتبارات پیشرفت خوبی خواهد داشت.

مدیرعامل شرکت فرودگاه ها همچنین در خصوص وضعیت فرودگاه سقز گفت: این فرودگاه با نظارت اداره کل راه و شهرسازی استان کردستان احداث می شود و هم اکنون باند آن آماده است و پیش بینی می شود در سال ۹۴ مورد بهره برداری قرار بگیرد.

رسولی نژاد در خصوص فرودگاه ولی عصر بروجرد نیز اظهار داشت: سایت یابی این فرودگاه در مسیر بروجرد به ملایر انجام شده و در حال حاضر تملک اراضی و خریداری زمین های آن در حال انجام است.

به گفته وی، فرودگاه ماکو نیز به دنبال اخذ مجوز های لازم برای احداث و شروع کار است. یادآور می شود؛ چندی پیش آئین نامه ای به تصویب دولت رسید که ضوابط تاسیس فرودگاه جدید را مشخص می کند. این آئین نامه که پروسه کسب مجوز و ساخت فرودگاه جدید را مستند کرده با همکاری سازمان هواپیمایی کشوری و شرکت فرودگاه های کشور تدوین و در هیئت دولت تصویب شده است.

مدیرعامل شرکت فرودگاه های کشور با اشاره به درخواست های متعدد از نقاط مختلف کشور برای ساخت فرودگاه، همجواری فرودگاه های دیگر و فاصله کم آنها از یکدیگر را یکی از دلایل عدم پذیرش درخواست ها برشمرد و گفت: مسائل امنیتی و عدم توجیه اقتصادی باعث می شود تمام درخواست ها برای تاسیس فرودگاه تایید نشود.

عضویت شرکت فرودگاه ها در کانزو

در خبر دیگری، شرکت فرودگاه های کشور اعلام کرد به عضویت قطعی سازمان بین المللی ارائه دهندگان سرویس ناوبری هوایی (کانزو) درآمده است. با عضویت در کانزو شرکت فرودگاه ها می تواند در روند تصمیم گیری و تبیین سیاست های فعلی و آینده مدیریت ترافیک هوایی (ATM) و مسائل مربوط به ناوبری هوایی در سطح منطقه یی و جهانی مشارکت موثر داشته باشد.

با مشارکت فعال در سیاستگذاری های منطقه یی این سازمان می توان به رشد و تقویت جریان پروازی عبوری از فضای کشور امیدوار بود. گفتنی است، در حال حاضر مشخصات و معرفی شرکت فرودگاه های کشور به عنوان یکی از بزرگترین شرکت های ارائه دهنده سرویس ناوبری هوایی و مدیریت ترافیک هوایی (ATM) در منطقة آسیا اقیانوسیه و به عنوان یکی از اعضای اصلی این سازمان بین المللی روی وب سایت www. Canso. org قابل مشاهده است.