به گزارش پارس به نقل از دنیای اقتصاد، طی هفته گذشته قیمت دلار آمریکا در بازار داخلی تقریبا بیش از ۱۰۰ تومان افزایش ثبت کرده است. این افزایش که عمدتا از میانه هفته به بعد رشد شتابانی به خود گرفت بیش از هر چیز به خبرها و بخشنامه های بانک مرکزی و وزارت صنعت، معدن و تجارت مربوط بود. خبر حذف ارز مرجع از واردات کالاهای اساسی که موجی از نگرانی را در بازار این کالاها به ویژه روغن خوراکی و گوشت به راه انداخت، بازار ارز را نیز به تکاپو انداخت تا از طریق افزایش نرخ حواله ارز، قیمت ها را با شوک تازه ای روبه رو کند.
بانک مرکزی رسما از روز دوشنبه با اعلام بخشنامه ای این جریان را به راه انداخت و وزارتخانه صنعت، معدن و تجارت نیز در روزهای بعد تنها نهاده های دامی و گندم را مشمول دریافت ارز مرجع دانست. حتی دارو نیز از شمول دریافت این ارز کنار گذاشته شد و البته گفته شده که برای برخی از این اقلام از جمله دارو یارانه ریالی پرداخت خواهد شد. روز پنج شنبه، اما معاون اول رییس جمهور در حاشیه سفرهای استانی به اصفهان، اعلام کرد که حذف ارز مرجع واردات کالاهای اساسی با موافقت دولت نبوده و این اتفاق را عملا تکذیب کرد. به نظر می رسد که بازار از سخنان وی سیگنال جدیدی گرفته و از شتاب رشد قیمت ها کاسته شد.
قیمت های داخلی
دیروز قیمت دلار تا ۳۶۰۰ تومان در ساعت ۱۴ به وقت تهران افت کرد و ۴۰ تومان نسبت به روز پنج شنبه ارزان تر شد. در بازار سکه قیمت هر قطعه بهار آزادی طرح جدید با ۲۰ هزار تومان کاهش تا ۱ میلیون و ۳۷۰ هزار تومان تعدیل شد. نیم سکه البته در این میان تقریبا در سطح ۷۳۰ هزار تومان ثابت ماند. ربع سکه با حداقل ۵۰۰۰ تومان کاهش تا ۴۵۰ هزار تومان تعدیل شد. در بازار طلا قیمت هر گرم طلای ۱۸ عیار به زیر ۱۳۰ هزار تومان افت کرد.
نرخ ارز در مرکز مبادلات
بانک مرکزی دیروز نرخ انواع ارز را در مرکز مبادلات اعلام کرد که بر این اساس نرخ مبادلاتی دلار و پوند افزایش و قیمت یورو نسبت به روز پنج شنبه هفته گذشته کاهش یافته است.
براین اساس نرخ هر دلار آمریکا در مرکز مبادلات ارزی با ۵ ریال رشد ۲۴ هزار و ۷۸۰ ریال و هر یورو نیز با ۳۷ ریال افت ۳۲ هزار و ۲۹۲ریال معامله شد. نرخ هر پوند انگلیس نیز با ۳۹۱ ریال رشد ۳۸ هزار و ۳۶۶ ریال بود.
دیروز در این مرکز، هر فرانک سوئیس ۲۶ هزار و ۲۹۶ ریال، کرون سوئد سه هزار و ۷۷۰ریال، روپیه هند ۴۵۶ریال، درهم امارات متحده عربی شش هزار و ۷۴۷ ریال و یکصد ین ژاپن ۲۵ هزار و ۳۰۰ ریال نرخ گذاری شد.
همچنین نرخ هر لیر ترکیه در این مرکز ۱۳ هزار و ۷۸۶ ریال، روبل روسیه ۷۹۲ریال، یوآن چین چهار هزار و ۱۹ ریال و یک هزار وون کره جنوبی ۲۲ هزار ریال اعلام شد.
نرخ ریال قطر در روز گذشته شش هزار و ۸۰۶ ریال بود.
بازار جهانی طلا
قیمت هر اونس طلا برای تحویل فوری بامداد دیروز در سطح ۱۴۶۲ دلار بسته شد. این میزان نسبت به قیمت بسته شده پایان معاملات هفته قبل، تقریبا ۱۵ دلار بالاتر بسته شد. به نوعی افزایش قیمت پیش بینی شده هفته قبل درست از آب در آمده است. قیمت طلا البته در ساعاتی از معاملات روزهای اخیر تا ۱۴۸۰ دلار نیز رکورد ثبت کرده است. برای هفته آینده، اما نشست مقامات فدرال رزرو آمریکا و انتشار آمار جدید اشتغال در این کشور بازار طلا را تحت تاثیر قرار خواهد داد. در عین حال بالاماندن تقاضا برای خریدهای فیزیکی نیز مورد نظر برخی از کارشناسان نیز هست.
نشست هفته آتی کمیته بازار باز فدرال رزرو و مقامات بانک مرکزی اروپا و همچنین معامله گرانی که مرتبا حوادث و آمار ها را رصد می کنند برای بازار طلا تعیین کننده اند. در این میان اشتهای خرید فیزیکی طلا که با افت قیمت جهانی آن به پایین ترین سطح ۲ساله تحریک شده نیز مورد توجه تحلیلگران و معامله گران قرار می گیرد. در این میان خریداران نیز رصد می شوند.
کمیته باز فدرال رزرو هفته آینده در روزهای سه شنبه و چهارشنبه تشکیل جلسه خواهد داد. در این راستا همچنان برخی از اقتصاددانان معتقدند که فدرال رزرو در راستای کاهش نرخ بهره در بلند مدت، از اجرایی شدن دور سوم تسهیل مقداری صرف نظر خواهد کرد. این تحلیل همواره قیمت طلا را به پایین رانده است. در عین حال برخی دیگر همچنان انتظار دارند که این سیاست انبساطی اجرایی شود و در این راستا قیمت طلا بالا رود.
آمار معتدل اقتصادی آمریکا در ماه مارس از جمله افزایش تنها ۸۸ هزار شغل جدید در مشاغل غیر کشاورزی، افت ۴ دهم درصدی خرده فروشی، رشد اقتصادی ۵/۲ درصدی سه ماهه اول ۲۰۱۳ که البته از حد انتظار ۹/۲ تا ۳ درصدی نیز کمتر بود، انتظار برای راه انداختن سیاست انبساطی در این کشور و افزایش قیمت طلا را تقویت کرده است.
روز جمعه سوم ماه مه گزارش مشاغل آمریکا منتشر می شود. در این راستا وفاق عمومی بین تحلیلگران برای پیش بینی افزایش ۱۶۰ تا ۱۶۶ هزار شغل جدید در ماه آوریل وجود دارد. همچنین پیش بینی شده که نرخ بیکاری ماه آوریل در آمریکا تا ۶/۷ درصد کاهش یابد.
در روز دوشنبه نیز گزارش درآمدهای اشخاص و هزینه ها منتشر خواهد شد. روز سه شنبه همچنین شاخص مدیریت خرید شیکاگو و شاخص اعتماد مصرف کننده منتشر خواهد شد. گزارش بیکاری بخش خصوصی و روز چهارشنبه نیز شاخص عرضه مدیریت تولیدPMI در اختیار رسانه ها قرار خواهد گرفت. سه شنبه همچنین آمار اولیه بیکاری منتشر خواهد شد.
در عین حال روز سه شنبه در اروپا جلسه شورای هیات مدیره بانک مرکزی اروپا برگزار می شود. برخی انتظار دارند تا نرخ بهره از سطح ۷۵ صدم درصد نیز افت کند. این شرایط با فشار بر یورو افت قیمت احتمالی را برای طلا در بر خواهد داشت.
فارغ از برخی مناسبات احتمالی آماری در آمریکا در هفته پیش رو در چین ۳ روز تعطیلی وجود دارد و ممکن است که میزان خرید فیزیکی طلا را با وقفه مواجه کند.
نتایج نظرسنجی برای هفته آینده
در این هفته از میان ۲۴ نفر از کسانی که به نظرسنجی این هفته پاسخ داده اند، ۱۴ نفر به افزایش قیمت طلا برای هفته آینده رای داده اند. ۸ نفر کاهش قیمت را برای طلا پیش بینی کرده و دو نفر نیز اعتقادی به تغییر محسوس قیمت طلا نداشته اند.
این عده شامل دلالان شمش طلا، بانک های سرمایه گذاری، معامله گران بازار آتی، مدیران پولی و تحلیلگران نمودارهای تکنیکال هستند.
برخی از این تحلیلگران به افزایش خریدهای فیزیکی طلا و در عین حال ثبات نرخ های بهره دلگرم هستند. در این راستا برخی از کسانی که به افزایش قیمت رای داده اند، بازگشت بیش از ۱۰۰ دلاری قیمت طلا از کف قیمت روزهای قبل را دلیلی برای ادامه این مسیر و افزایش قیمت ارزیابی کرده اند. حراج غیر عادی طلا از منظر برخی دلیلی برای افزایش دوباره است. در روزهای قبل نیز خبرهایی از سوی صندوق بین المللی پول مبنی بر خرید طلا توسط بانک های مرکزی ترکیه و روسیه و کشورهای آسیایی منتشر شده بود. برخی نیز که قائل به ثبات قیمت هستند زمان را برای نگهداری قیمت در این سطح مناسب ارزیابی می کنند.
برخی نیز البته فکر می کنند که قیمت طلا تا ۱۴۲۵ دلار افت کند. نتیجه کلی نظرسنجی این هفته کیتکو از پیش بینی بیش از ۵۸ درصدی افزایش، ۳۳ درصدی کاهش و ۸ درصدی ثبات برای قیمت طلا حکایت دارد.