یادداشت اختصاصی عضو هیات رئیسه مجلس؛
زیان 45 میلیارد و خسارت 18 میلیارد دلاری دولت روحانی در اقتصاد/ پیامدهای عملکرد معروفترین دلالان نفتی دوره مدیریت زنگنه
قراردادهایی مثل کرسنت قطعا بهدلیل بیتوجهیها و نبود یک نگاه کارشناسانه بین طرفین قرارداد امضا شده است و این قراردادها بهدلیل زیان و ضررمالی و اقتصادی که به کشور وارد میکند با شکل بسیار بدی در تاریخ میماند اما مشکل دیگر این است که قرارداد کرسنت بهدلیل ضرر اقتصادی که به کشور وارد میکند تبعات اجتماعی را هم بهدنبال دارد.
پایگاه خبری تحلیلی «پارس»- احمد امیرآبادی فراهانی عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی با اشاره به قرارداد خسارت بار کرسنت در یادداشتی برای «پارس» نوشت:
1- قرار داد کرسنت، قرارداد فروش گاز به یک شرکت اماراتی است. در اواخر دولت خاتمی این قرارداد امضا شد. مشکل این قرارداد این بود که گاز را به بهای بسیار اندک و با شرایطی کاملا یک طرفه به نفع طرف مقابل باید به فروش می رساندیم.
پس از مدتی مشخص شد این قرارداد با وجود یک طرفه بودن و فاجعهبار بودن به لحاظ حفظ منافع ملی به این جهت باز هم امضا شده است که برخی از مدیران و مسئولین نفتی با رشوهای که از آقای جعفر، یعنی طرف اماراتی این قرارداد گرفتهاند، زمینه امضای آنرا فراهم کرده اند. در این زمینه پای برخی از مدیران نفتی دوره آقای زنگنه در میان است و البته پای مهدی هاشمی رفسنجانی و دوست او یعنی عباس یزدان پناه یزدی که البته این دو معروفترین دلالان نفتی دوره مدیریت زنگنه نیز به شمار میروند.
2- کرسنت هم هرگز اجرایی نشد، اما این اجرایی نشدن، خسارات زیادی برای ایران بر جای گذاشته است. خساراتی که در سه بعد قابل بررسی است؛ یک طرف آن مربوط میشود به برداشت نکردن ایران از میدان سلمان که یک میدان مشترک گازی و نفتی با امارات متحده عربی است و طرف دیگر آن خسارات ناشی از اجرانشدن کرسنت توسط ایران و بعد سوم نیز سلب اعتماد یا احیانا پرداخت رشوههای احتمالی است. چندی پیش اعلام کردند که کرسنت 45 میلیارد دلار برای کشور خسارت داشته است. در عین حال که وزیر صنعت، معدن و تجارت، محکومیت 18 میلیارد دلاری ایران در پرونده کرسنت را افشاگری کرد.
3- دولت در مقام پاسخگو باید نسبت به چند و چون ماجرا شفافسازی کند و بدون پرداخت به مسائل و مباحث حاشیهای باید پاسخگوی وضعیت پیش آمده در مورد پرونده کرسنت و تعبات سیاسی و اقتصادی آن باشد. زیانهای کرسنت باید بهصورت شفاف به مردم گفته شود و مردم کشور باید در جریان تمامی ضررها و آسیبهای این قرار داد قرار بگیرند. متاسفانه شرایط رکود اقتصادی و مشکلاتی مانند بیکاری و پایین آمدن درآمد خانوار در جامعه مشکلات فراوانی را بهوجود آورده است. حال اینکه دولت باید بهجای پرداختن به این مشکلات و رفع آنها به مسائل حاشیهای توجه بیشتری کند. گرهای مانند قرارداد کرسنت که زیان اقتصادی فراوانی را برای کشور به ارمغان آورده است نباید دیگر تکرار شود و تمامی دستگاهها و دولت موظف هستند که برای جلوگیری از خسارات احتمالی و وقوع مجدد این مشکلات اقدام کنند. قراردادهایی مثل کرسنت قطعا بهدلیل بیتوجهیها و نبود یک نگاه کارشناسانه بین طرفین قرارداد امضا شده است و این قراردادها بهدلیل زیان و ضررمالی و اقتصادی که به کشور وارد میکند با شکل بسیار بدی در تاریخ میماند اما مشکل دیگر این است که قرارداد کرسنت بهدلیل ضرر اقتصادی که به کشور وارد میکند تبعات اجتماعی را هم بهدنبال دارد.
4- در فضای کنونی و با توجه به مشکلات اقتصادی که مردم و تولیدکنندگان با آن مواجه هستند مخابره چنین خبرهایی، نوعی از سرخوردگی را در جامعه ایجاد میکند. بهعبارت دیگر دولت بهجای اینکه در راستای حل مشکلات اقتصادی جامعه گام بردارد با گذاشتن یک بار مالی سنگین بر دوش کشور آسیبهای جدی به اقتصاد وارد کرده و خود این موضوع میتواند در میان مردم یک سرخوردگی و دلسردی را نسبت به بهبود وضعیت اقتصاد و معیشت کشور بهوجود آورد. انگار مسئله معیشت و رفاه مردم از سوی دولت فراموش شده است. در حال حاضر اقدام خاص و موثری برای بهبود وضعیت از سوی دولت دیده نمیشود. حال اینکه با توجه به مشکلات بهوجود آمده برای کشورمان، مانند افت شدید قیمت نفت و کاهش درآمدهای نفتی، روز به روز بار بر دوش جامعه سنگینتر میشود. در چنین شرایطی شکست پرونده کرسنت و پرداخت ضرر و زیان مالی آن هم در ارقام بسیار بالا قطعا آثار مخرب اجتماعی را بهدنبال دارد.
5- باید بهصورت شفاف در مورد زیانهای بهوجود آمده و تبعات قرارداد کرسنت با مردم و مسئولان سخن بگوید. در این قرارداد یک ضرر و زیان مالی از سوی مجامع بینالمللی بر دوش دولت و مردم این کشور تحمیل شده است، آنچنانکه همیشه در مورد تحریمها و روند مذاکرات مردم را در جریان میگذاشتند و آسیبها و ضرر و زیان تحریمها را برای مردم بازگو میکردند. حالا هم باید ضرر و زیان ناشی از قرارداد کرسنت بهصورت شفاف و بدون هیچ حاشیهای مطرح شود. و باید دولت و تمامی عاملان این اتفاق در برابر این ضرر مالی تحمیل شده پاسخگو باشند.
6- آقای زنگنه قبل از جلسه رای اعتماد، عنوان کردند مشکل کرسنت را در 15 روز حل میکنند. البته مجلس هم نسبت به این موضوع حساس بود و هنوز هم پیگیری حل مشکلات انجام میشود. در این زمینه باید تمامی قوا، هماهنگ با یکدیگر اقدام کنند. با توجه به حساسیت موضوع، مجلس بدون شک از تکرار چنین مواردی باید جلوگیری کند. تکرار قراردادهایی مانند کرسنت میتواند آسیبهای بنیادی بهجامعه و اقتصاد کشور وارد کند. همچنین درخواست شفافسازی از وزارت نفت و قراردادهای جدید یکی از برنامههای مجلس در چند وقت اخیر بوده است که مجموعه جلساتی هم در این زمینه برگزار شده است. نباید اجازه بدهیم که خیانت شرکتهای خارجی و تحمیل ضرر و زیان مالی از سوی مجامع بینالمللی تکرار شود و دلیل بررسی و تحقیق و حتی مخالفت با الگوهای جدید قراردادهای نفتی هم همین موضوع بود
ارسال نظر