افزایش ۹ ماهه زمان اجرای فاز۱۳پارس جنوبی
مدیر فناوری آبهای عمیق شرکت صدرا با اشاره به افزایش زمان اجرای فاز ۱۳ در پی غرق شدن جکت این فاز گفت: در مورد آسیب دیدن چاه هنوز نمیتوان اظهار نظر دقیق داشت، اما اگر چاه آسیب دیده باشد، باید چاه جدیدی حفاری شود.
به گزارش پارس، محمد علی نظارت در گفت وگو با فارس، با اشاره به آخرین وضعیت فاز ۱۳ پارس جنوبی در قسمت فرا ساحل گفت: با توجه به اتفاق غرق شدن جکت، متاسفانه در زمان اجرای پروژه مقداری تاخیر ایجاد شد.
مدیر فناوری آبهای عمیق شرکت صدرا تصریح کرد: بنابراین پیش بینی کرده بودیم که اجرا در ۱۳ ماه انجام شود، اما زمان اتمام کار به ۲۲ ماه رسید.
وی ادامه داد: در شرایط فعلی متخصصان شرکت صدرا در تلاش هستند، تا زمان را کوتاه کرده تا بتوانند زمان اتمام فاز را کوتاه کرده و نگذارند، تا اجرای این فاز ۲۲ ماه طول بکشد.
نظارت با اشاره به آخرین وضعیت جکت غرق شده، گفت: متخصصان این شرکت حدود ۱۵ روز پس از حادثه به محل رفته و از جکت بازدید کردند و از ۲۰ اسفند ماه جکت آماده خروج از آب شده است.
وی گفت: ارزیابی ها نشان می دهد که جکت سالم است و آسیب جدی ندیده است.
نظارت در پاسخ به سوال دیگر فارس مبنی بر آسیب دیدن چاه و تاسیسات سرچاهی گفت: هنوز مشخص نیست که برای چاه مشکلی ایجاد شده است، یا خیر، اما امیدواریم که چاه آسیب ندیده باشد.
مدیر فناوری آبهای عمیق شرکت صدرا تصریح کرد: پس از کنار کشیدن جکت می توان در مورد چاه اظهار نظر دقیق داشت، اما هم اکنون اطلاعاتی که داریم حاکی از سالم بودن چاه است.
نظارت گفت: اگر برای چاه مشکلی ایجاد شود، باید دوباره این چاه را حفاری و چاه آسیب دیده را باید مسدود کرد.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس دومین جکت فاز ۱۳ پارس جنوبی در تاریخ ۹ بهمن ماه سال گذشته هنگام نصب در آبهای خلیج فارس غرق شد.
این گزارش اضافه می کند: شرکت صدرا که سازنده این جکت بوده برای ساخت آن نزدیک به ۴۰ میلیون دلار هزینه و حدود ۳۰ ماه برای ساخت آن زمان صرف کرده است.
فاز ۱۳ پارس جنوبی به منظور استخراج روزانه ۵۶ میلیون متر مکعب گاز غنی از مخزن مشترک پارس جنوبی اجرا می شود.
با بهره برداری از پالایشگاه فاز ۱۳ پارس جنوبی در عسلویه روزانه ۵۰ میلیون متر مکعب گاز شیرین، روزانه ۸۰ هزار بشکه میعانات گازی، روزانه ۲۹۰۰ تن (سالانه ۱.۰۵ میلیون تن) گاز مایع LPG، روزانه ۲۷۵۰ تن (سالانه ۱ میلیون تن) اتان به منظور تامین خوراک واحدهای پتروشیمی و روزانه ۴۰۰ تن گوگرد تولید می شود.
بر اساس این گزارش، در بخش دریایی این پروژه نیز هم اکنون چهار سکوی سرچاهی هر کدام به وزن ۲۴۰۰ تن، چهار جکت هر کدام به وزن ۱۹۰۰ تن، چهار پل ارتباطی هر کدام به وزن ۲۴۰ تن و چهار مشعل هر کدام به وزن ۱۱۰ تن ساخته خواهد شد. بقیه متعلقات پروژه در مجموع به وزن ۳۳۳۲۰ تن در کارخانه فراساحل بوشهر در دستور کار برای اجرا است.
در بخش دریایی فاز ۱۳ پارس جنوبی که معادل ۲ فاز استاندارد پارس جنوبی است تعداد ۳۸ حلقه چاه گازی حفر می شود؛ همچنین ساخت ۲ خط لوله اصلی ۳۲ اینچی انتقال گاز از سکوهای اصلی به پالایشگاه خشکی در مجموع به طول ۱۸۰ کیلومتر به همراه ۲ رشته خط ۴.۵ اینچ تزریق MEG و همچنین ساخت خطوط لوله Infield که ۲ رشته خط ۱۸ اینچی انتقال گاز از سکوهای اقماری به خروجی سکوهای اصلی، در مجموع به طول ۱۴ کیلومتر به همراه ۲ رشته خط لوله ۴.۵ اینچی تزریق MEG در این پروژه در دست اجرا است.
طرح توسعه فاز ۱۳ پارس جنوبی با مشارکت پیمانکاران ایرانی و با برآورد هزینه پنج میلیارد و ۱۸۰ میلیون دلار در دست اجرا است؛ شرکت پترو پایدار ایرانیان، شرکت مپنا و صدرا (شرکت صنعتی دریایی ایران) ، اعضای کنسرسیوم اجرایی این پروژه هستند.
ارسال نظر