پایگاه خبری تحلیلی «پارس»- «حجت الاسلام سید ناصر الدین نوری زاده»(دارای تحصیلات خارج فقه و اصول) کارشناس مسائل خانواده و سبک زندگی و معاون امور مجلس و استان های سازمان تبلیغات اسلامی در یادداشتی اختصاصی برای پارس در رابطه با مهم ترین موانع فرزند آوری توسط خانواده ها(علی رغم تاکیدات رهبر معظم انقلاب اسلامی طی چند سال اخیر) و راهکارهای برون رفت از این موانع نوشت:

«فرزند آوری از جمله کلیدواژهای راهبردیِ فرهنگی  می باشد که در چند سال گذشته شاهد تاکیدات مکرر رهبر معظم انقلاب در رابطه با آن بوده ایم و معظم له نیز در جلسات متعدد خود با اقشار مختلف جامعه(جوانان، بانوان و...) از اهمیت این موضوع گفته اند. 

به تناسب این تاکیدات نیز نهادهای قانون گذاری در کشور به تصویب قوانین حمایتی از مادران و زنان(مانند کاهش ساعات کار زنان، مرخصی های پس از زایمان و...) اهتمام داشته اند که با وجود اجرایی شدن این مصوبات، همچنان شاهد رشد چشمگیر آهنگ رشد جمعیت در کشور نمی باشیم.

در نگاه نخست، مسائل اقتصادی و امور پیرامونی آن مانند اشتغال، مسکن، سطح درآمد و... نقشی اساسی در تحقق این دستور رهبر معظم انقلاب دارند که عدم به وجود آمدن این زیرساخت ها، به یکی از موانع افزایش نرخ موالید در کشور انجامیده است و رفع آن نیز همت جمعی مسئولان قوای مقننه و مجریه را می طلبد تا هر چه سریع تر موانع ابتدایی فرزندآوری را از سر راه بردارند.

مسلما اگر قوانین مصوب در مجلس شورای اسلامی به قدر کافی وجود داشت، امروز شاهد اوضاع بهتری در افزایش نرخ موالید در کشور بودیم اما فقدان قوانین و زیرساخت های لازم، نتوانسته اوضاع مطلوب را برای ما رقم بزند.

موانع اجتماعی فرزند آوری

باید دقت لازم را به خرج دهیم و در نظر داشته باشیم که موانع اقتصادی با تمام اهمیت خود، تنها بخشی از مشکلات این موضوع را تشکیل می دهند و موانع اجتماعی و فرهنگی نیز در به وجود آمدن این معضل سهیم می باشند.

از جمله مهم ترین موانع اجتماعی فرزند آوری به مدت زمان طولانی تحصیلات جوانان بازمی گردد که این موضوع به خودی خود به افزایش سن فرزند آوری و مشکلات بعدی آن منجر شده است و باید با در نظر گرفتن تسهیلات مناسب برای دانشجویان فکری به حال این موضوع کرد.

مسائل بهداشتی نیز از جمله دیگر مسائلی است که به عنوان یکی از موانع فرزندآوری از آن یاد می شود؛ امروزه برخی از زوج های جوان به دلیل مسائل بهداشتی و پزشکی از فرزندآوری خودداری می کنند که می توان با ارائه آموزش های صحیح این مانع را نیز برطرف کرد تا یک گام به اهداف خود در زمینه نزدیک تر شویم.

مشکلات فرهنگی؛ مهم ترین مانع فرزندآوری

در رتبه بندی موانع فرزند آوری آحاد جامعه، قطعا و یقینا موانع فرهنگی و فکری دارای بالاترین میزان اهمیت است که اگر بتوانیم این موضوع را حل و فصل کنیم، سایر موضوعات(اقتصادی و اجتماعی) با سرعت بیشتری حل می شود.

مسائل اقتصادی و توسعه ای با تمام اهمیت خود، حکم ستون فقرات جامعه را دارد و حال آنکه مسائل فکری و فرهنگی حکم مغز و فکر را دارد و طبیعی است که بدون داشتن مغز و فکر، سایر اعضای بدن به کار نمی آید.

مسائل و زیرساخت های فرهنگی برای توسعه اهمیت بسیاری دارد و تاکیدات رهبر معظم انقلاب بر مسائل فرهنگی نیز به همین خاطر است که اساسا پیش رفتن به سوی توسعه بدون در نظر گرفتن فرهنگ، کاری عبث می باشد و باید از آن اجتناب کرد. بر همین اساس می بایست در همه برنامه ریزی ها(از جمله توسعه)، اهداف فرهنگی را مد نظر قرار دهیم چرا که انقلاب ما دارای صبغه ای فرهنگی بود و گریزی از این مهم نیست.

به نظر می آید که برای حل چنین معضلی می بایست در کنار ترویج اقتصاد مقاومتی، فرهنگ مقاومتی را نیز ترویج دهیم تا با تکیه بر آن، مشکلات اقتصادی توجیهی برای فراموشی سنت های اصیل ما نشود.

در راستای ترویج فرهنگ باید از همه ابزارهای فرهنگی موجود در جهت تقویت اندیشه و تفکر ناب اسلامی برآییم و این تفکر دینی مهم را در ذهن مردم جا بیندازیم که فرزندآوری نه تنها مشکل اقتصادی به وجود نمی آورد بلکه از جمله عوامل افزایش روزی نیز می باشد و نباید از آن هراسی داشت.»