پایگاه خبری تحلیلی «پارس»- عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: با وجود این‌که صحبت از قراردادهای جدید نفتی به میان آمده، اما هنوز متن اصلی این قراردادها در اختیار کارشناسان و سیاستگذاران ذی‌صلاح قرار نگرفته است. 

حسین نجابت عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در گفتگو با پایگاه خبری تحلیلی «پارس» اظهار داشت: اکنون مصوبه هیات دولت در این زمینه ارایه شده و باید نکاتی مدنظر قرار گیرد تا مبادا دوباره تجربیات تلخی مانند کرسنت به کشور تحمیل شود.

وی با تاکید بر اینکه نباید توانمندی داخلی را نادیده گرفته شود گفت: رویکرد قراردادهای جدید نفتی این است که برای توسعه میادین نفتی کشور نیازمند سرمایه‌گذاری شرکت‌های خارجی هستیم.

وی افزود: در حالی که در دوران دفاع مقدس و تحریم‌های خصمانه غرب علیه کشورمان این دست توانمند متخصصان ایرانی بود که در بسیاری موارد از جمله تجهیزات سرچاهی صنعت نفت، ایران را به سمت موفقیت هدایت کرد.

عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با اشاره به جریان ملی شدن صنعت نفت در ایران گفت: ایران قبل از ملی شدن صنعت نفت، درگیر مسائلی غیراصولی درباره حقوق مالکیت و سهم برداشت نفت با شرکت‌های خارجی بود که با ملی شدن صنعت نفت این موضوع برطرف شد.

وی افزود: اما با در نظر گرفتن برخی مفاد قراردادهای جدید این شبهه به وجود آمده که گرچه مالکیت به شرکت‌های خارجی اعطا نشده است، اما به نوعی زمینه تسلط آنها با توجه به تشکیل کمیته‌ای شش نفره مهیاست و شرکت ملی نفت ایران تقریبا خارج از مدیریت این میادین قرار گرفته است.

نجابت اضافه کرد: یکی از رویکردهای مطرح شده در قراردادهای جدید نفتی، انتقال فناوری‌های نوین توسط شرکت خارجی به شریک ایرانی است که تجربه نشان داده با این روش هیچ فناوری خاصی به طرف ایرانی منتقل نشده است. 

عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی خاطرنشان ساخت: شرکت‌های بین‌المللی خارجی هرگز علاقه‌مند به ایجاد رقیبی تازه برای خود در صنعت نفت نبوده و نمی‌خواهند منافع موجود را با دیگران تقسیم کنند.

وی خواستار توجه مدیران صنعت نفت کشورمان به منافع ملی شد و اظهار داشت: فارغ از این‌که این قراردادها با مفاد امروز به اجرا گذاشته شود یا این‌که در آینده تغییراتی را به خود ببیند، نکته اساسی در این زمینه مربوط به اجرای صحیح و بدون قید و شرط آنهاست.

وی افزود: بارها طرف‌های خارجی صنعت نفت به ما نشان داده‌اند بدون در نظر گرفتن منافع ایران به بهانه‌های مختلف صحنه همکاری را ترک کرده‌اند.

عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی موضوع اجرای برجام را مورد توجه قرار داد و گفت: نباید همه چیز به موضوع برجام گره بخورد. امروز طرح برجام باعث به تعویق افتادن برخی تحریم‌های یکجانبه و خصمانه غرب علیه کشورمان شده است و لغو شدن آنها مورد بحث نیست.

نجابت افزود: در حالی که شرکت‌های سرمایه‌گذاری خارجی به دنبال آرامش و اطمینان از محل مورد نظرشان هستند. پس این روند ممکن است مانعی برای ورود آنها به بازار ایران بوده و نباید تمام فکر ما به اجرایی شدن برجام معطوف باشد.