یادداشت اختصاصی از عبدالملکی عضو هیات علمی دانشگاه امام صادق(ع):
تسهیلات چینی ها عامل افت بازار خودرو در شب عید/ 6 عامل موثر بر کیفیت صنعت خودروسازی

این 6 عامل نیز عبارتند از: بازار، نیروی انسانی، ایده و دانش، مواد اولیه، سرمایه و فرهنگ تولید می باشد. اگر بر آن هستیم که صنعت خودرو را به یک صنعت پویا تبدیل کنیم، می باست به این موارد توجه ویژه داشته باشیم.
پایگاه خبری تحلیلی «پارس»- دکتر «حجت الله عبدالملکی» استاد و عضو هیات علمی دانشگاه امام صادق(ع) در رابطه با علل عدم گرایش مردم به بازار خودرو در روزهای پایانی سال و رکود در این بخش از اقتصاد در یادداشت شفاهی برای «پارس» آورده است:
«در حالی که بر اساس یک سنت نانوشته در روزهای منتهی به پایان سال بازار خرید و فروش خودرو رونق می گیرد اما در روزهای منتهی به نوروز 95 این اشتیاق در میان متقاضیان دیده نمی شود که می تواند علل مختلفی را برای آن ذکر کرد.
در ابتدا باید در نظر داشته باشیم که طی هفته های اخیر، خودروسازان چینی و حتی خودروسازان داخلی شرایط متنوعی را برای فروش محصولات نو خود در اختیار مشتریان قرار داده اند که این عامل می تواند تاثیر بسزایی در کاهش خرید و فروش در بازار خودروهای دست دوم و کارکرده داشته باشد.
از سوی دیگر دولت نیز نقدینگی قابل توجهی را به صنعت خودروسازی تزریق کرد و از همین طریق تعداد چند ده هزار خودرویی که در پارکینگ خاک می خوردند به مردم فروخته شد که این موضوع نیز می تواند بر بازار خرید خودرو در شب عید اثرگذار باشد. اگرچه که بعدها مشخص گردید دولت تنها برای نجات خودروسازان دست به آن اقدام زد چرا که دیگر کسی نتوانست از آن تسهیلات استفاده کند.
علاوه بر این موارد، به نظر می رسد که قدرت خرید مردم همچنان پایین است و بدون ارائه تسهیلات نمی توان به اقدام خرید آنها مطمئن بود و این فاکتور نیز بر بازار خودرو موثر افتاده است و همین موضوع حتی به کاهش تولید خودروی صفر در ایام منتهی به پایان سال منجر گردید.
برای بهبود حال خودروسازی چه باید کرد؟
سیاست گذران صنعت خودروسازی باید در نظر داشته باشند که دل بستن به راهکارهایی چون ارائه بی رویه تسهیلات گذرا است برای بهبود حال خودرو سازی می بایست فکری جدی کرد.
این صنعت تولیدی نیز مانند سایر تولیدات برای رونق بیشتر ناگزیر به در نظر گرفتن 6 عامل مهم و حیاتی می باشد تا با تکیه بر آنها به خود قوت دهد و مشتریان را نیز راضی نگه دارد.
این 6 عامل نیز عبارتند از: بازار، نیروی انسانی، ایده و دانش، مواد اولیه، سرمایه و فرهنگ تولید می باشد. اگر بر آن هستیم که صنعت خودرو را به یک صنعت پویا تبدیل کنیم، می باست به این موارد توجه ویژه داشته باشیم.
در رابطه با عامل بازار با مشکلات جدی مواجه نیستیم چرا که واردات خودرو به صورت بسیار محدودی انجام می شود و صادرات خودرو نیز می تواند به این صنعت کمک قابل توجهی داشته باشد.
متاسفانه در مورد سرمایه با ضعف شدید مدیریت مواجه می باشیم چرا که در مقاطعی از زمان مدیران خودروسازی ما به دلیل دانش پایین خود به سراغ دریافت وام از بانک ها آن هم با نرخ سود بالا شدند و هزینه تامین سرمایه را بالا بردند. این در حالی است که باید به فکر راهکارهایی بود که هزینه تامین سرمایه را کاهش دهیم اما در مقاطعی به سراغ دریافت تسهیلات با سودهای بالا رفتند که این موضوع می تواند برای خودروسازی ما به عنوان یک فاجعه در نظر گرفته شود.
نیروی انسانی(از مدیران سطوح بالا تا کارگران ساده) حاضر در خودروسازی ما نیز نیاز به آموزش های اساسی دارند تا هر چه بهتر این صنعت را پیش ببرند و این موضوع نیز بر کسی پوشیده نیست.
مواد اولیه خودروسازی نیز به میزان زیادی به قطعات مربوط می شود که می بایست مورد توجه جدی قرار گیرد. اگر دولت عزمی جدی در تحول صنعت خودروسازی دارد می بایست به کل زنجیره های ارزش در این صنعت توجه داشته باشد و این در حالی است که تنها در آخرین عامل دست می برد. دولت توجه چندانی به نحوه ورود قطعات و کیفیت آن ندارد و به همین دلیل است که هم قطعه سازان بسیار موفق ما ورشکست شدند و هم کیفیت خودروی تولیدی افت پیدا کرد.
در بحث ایده و دانش نیز موضوع اقتصاد دانش بنیان پیش می آید و تصور می کنم که از ظرفیت موجود دانش خودرو سازی در داخل کشور استفاده لازم نشده و دانش موجود در کشور کفایت می کند تا صنعت خودروسازی تحولی جدی به خود ببیند که لازمه این کار پیوند بهتر دانش و صنعت می باشد.
اما مهم تر از همه این موارد می بایست بر فرهنگ تولید متمرکز شویم که متاسفانه فاقد آن می باشیم. این فرهنگ می بایست در ابتدا میان مدیران صنعت خودروسازی و پس از آن در پایین ترین سطوح تولید ترویج شود تا محصولات تولید شده هویت لازم را پیدا کنند و از طریق آن میزان رضایتمندی مصرف کننده از کیفیت محصول تولید شده مورد ارزیابی قرار گیرد.
تنها در صورت توجه و رشد متوازن این6 عامل است که می توانیم به آینده بهتر صنعت خودروسازی امیدوار باشیم و در غیر اینصورت تباید انتظار خاصی از این صنعت داشت.»
ارسال نظر