طبق نظر مدیران عامل بزرگ جهان، تکیه بر غریزه، کاهش هزینه ها یا کاهش پاداش و مزایا می توانند گام های بسیار غلطی باشند که می توان در شرایط رکود برداشت.


در شرایط بحران، نمی توان تنها دست روی دست گذاشت و تماشا کرد. باید برای حل مشکل اقدام شود. بسیاری از آشفتگی های دنیای امروز آنقدر بی سابقه و بی مانند هستند که نمی توان با رجوع به تجربیات گذشته راه حلی برای آنها پیدا کرد. برای همه مدیران در سراسر جهان این پرسش بزرگ مطرح است که اکنون چه کار کنیم. مدیریت در هر نوع رکودی سخت است به خصوص در دنیای امروز؛ چرا که مفاهیم عوض شده اند و دنیا به راستی تغییر کرده است. مثلا به عنوان یکی از بارزترین نمونه ها می توان از بیکاری نام برد که بیشتر و بیشتر در سراشیبی سقوط قرار می گیرد. در دوران رکود سال ۲۰۰۸، کاهش مصرف در ایالات متحده، به شدت به چشم می خورد. به عنوان مثال، این شاخص در سه ماه سوم آن سال به نرخ سالانه ۳.۱ رسید که بیشترین سقوط را از سال ۱۹۸۰ نشان می داد؛ این به آن معناست که مدیرانی که از چهار رکود قبلی به سلامت عبور کردند، هرگز با چنین پدیده ای مواجه نشده بودند.
مشکل دیگر این است که در این دوران مصرف کنندگان نسبت به قبل بسیار مقروض تر می شوند، این یک نگرانی عمده برای شرکت هایی است که به مصرف کنندگان پول قرض می دهند.


در درازمدت، تراز مالی مشتریان بدتر خواهد بود و بسیاری بر این باورند که این ممکن است طولانی تر شود و افراد نتوانند به آرامی، تراز مالی خود را به سطح تعادل برسانند. البته تنها مصرف کنندگان نیستند که تعادل را بر هم می زنند؛ بلکه شرکت ها نیز در آن نقش دارند و نقش آنها از همیشه پررنگ تر است. این به آن معنا است که شرکت هایی که دارای کسب و کار تجارت- تجارت هستند نیز در مضیقه هستند.
منتظر نباشید


در هر حال، شرایط رکود شرایطی است که شما باید آن را مدیریت کنید؛ اما چگونه؟ نظرات و روش هایی از سوی مدیران جهانی، مشاوران و دیگران گام هایی را برای گذار از این شرایط ارائه می دهند. مثل همیشه، گذار از شرایط رکود نیز به این موضوع که تا چه حد سریع بتوانید حرکت کنید بستگی دارد. این طبیعت انسان است که همیشه از اخبار بد احتراز کند و همیشه فکر کند که مشکلات امروز آسان تر و سریع تر از آنچه واقعا می تواند اتفاق بیفتد، حل می شوند؛ ولی ما در مجله فورچون عکس این موضوع را مطرح می کنیم: فرض کنید شرایط از آنچه واقعا انتظار دارید بدتر شود.


براد اسمیت به عنوان مدیرعامل شرکت اینتوئیت می گوید: « اگر سناریوی بدتر از بد را در نظر بگیرید، به موضوعاتی می رسید که متوجه می شوید می توانید کارآمدتر عمل کنید. بعد، به خود می گویید چرا این کار را نکنیم؟ » مواجه شدن با واقعیت های موجود قبل از آنکه رقبا به آن برسند می تواند در تعیین این امر که کدام یک باقی بمانند و حتی اینکه کدام یک به بقای خود ادامه دهند، نقش بسزایی
داشته باشد.


البته باید بگوییم که برخی از مهم ترین اقداماتی که می توانید در مواجهه با شرایط رکود انجام دهید، ریشه در کارهایی دارد که از مدت ها پیش آن را مهیا کرده اید. در چنین شرایطی، قدرتمندان، قدرتمندتر و ضعیفان بلعیده می شوند؛ اما در شرایط کنونی، شاید آنچه انجام شده است قابل بازگشت نباشد. بدون در نظر گرفتن مدل کسب وکار شما، برای مواجهه با بحران ده توصیه زیر ارائه می شود:
• اولویت ها را برای رویارویی با واقعیت جدید از نو تعریف کنید.
• سرمایه گذاری خود را به مهم ترین بخش اختصاص دهید.
• ارتباط بسیار زیادی ایجاد کنید؛ اما در عین حال بین واقعیت و خوش بینی تعادل برقرار نمایید.
• اگر مشتریانتان با مشکلات جدیدی روبه رو شدند، به آنها راه حل های جدید بدهید.
• اولین اقدامتان کاهش هزینه نباشد.
• بر سرمایه تمرکز کنید- اینکه چگونه می توانید آن را به دست آورید و در کجا مصرف کنید.
• افراد خود را مورد ارزیابی مجدد قرار دهید و افراد لایق را از هر کجا می توانید جذب کنید.
• پاداش ها را مجددا بررسی کنید- این پاداش ها برای چیست؟
• اگر می خواهید وام برون مرزی دریافت کنید، دو بار به این قضیه فکر کنید.
• درباره ادغام یا فروش شرکت عاقلانه رفتار کنید.
موفق شدن در شرایط رکود سخت است؛ اما در عین حال یک فرصت نیز هست. دوندگان ماراتن و شرکت کنندگان تور دو فرانس (معتبرترین مسابقه دوچرخه سواری) به شما می گویند که در سخت ترین بخش مسابقه یعنی در شیب های تند است که مهم ترین تغییرات نمایان می شوند. این همان جایی است که ما اکنون در آن قرار داریم. وقتی این رکود تمام شود، وقتی این راه سخت را پشت سر بگذاریم و دنیا دوباره پر از فرصت شود، در آن زمان است که موقعیت رقابتی شما به این امر بستگی خواهد داشت که امروز تا چه حد توانسته اید اوضاع را ماهرانه مدیریت کنید.
مترجم: رویا مرسلی By Geoff Colvin

 

دنیای اقتصاد