به گزارش پارس به نقل از ایرنا، سال 1983 زمان اتحاد جماهیر شوروی سابق نمونه هایی از ماهیان خاویاری خزر برای تحقیق و پرورش و همچنین مشابه سازی شرایط زندگی به ژاپن انتقال یافت و شرکت های این کشور از سال 2000 موفق به تولید خاویار در حجم کم شدند.

با توسعه این برنامه، اکنون خاویار ژاپن در حال ورود به بازارهای جهانی بر اساس مقررات بین المللی بهره برداری از موجودات در حال تهدید و کمیاب معروف به کنوانسیون واشنگتن است که ماهیان خاویاری خزری نیز در این فهرست قرار دارند.

دریای خزر به عنوان بزرگترین پهنه آبی بسته جهان، مرکز تولید و زیست بیش از 90 درصد خاویار و ماهی های خاویاری جهان است که با توجه به ارزش صادراتی زیاد آن و رواج بهره برداری غیرقانونی نامتناسب با برنامه های تقویت جمعیتی، ماهیان خاویاری در خطر انقراض قرار گرفته اند.

قاچاق و صید بی رویه، آلودگی آب دریا بر اثر ورود انواع فاضلاب ها و آلاینده ها سبب شده تا نسل ماهیان خاویاری در معرض خطر جدی قرار گیرد.

بعد از فروپاشی شوروی سابق و از بین رفتن قانون مدون صید ماهیان خاویاری، با اقدام کشورهای تازه استقلال یافته این عرصه تقریبا شاهد هرج و مرج شد بگونه ای که دانشمندان اعلام کرده اند شمار ماهیان خاویاری طی یک قرن اخیر 90 درصد کاهش یافته است و در صوت ادامه این روند تا 10 سال آینده هیچ ماهی تولیدکننده خاویار در دریای خزر باقی نخواهد ماند.

فیل ماهی یا بلوگا (Huso huso) بزرگترین عضو خانواده ماهی های خاویاری خزر است که مرغوب ترین خاویار از این گونه استحصال می شود و تاس ماهی ایرانی یا قره برون (Acipenser Persicus) نیز از نمونه های ارزشمند ماهیان خاویاری خزر به شمار می رود.