به گزارش پارس به نقل از همشهری،به اعتقاد کارشناسان اثرات واقعی توافق هسته‌ای دست‌کم از اواسط سال‌۹۵ در بورس نمایان خواهد شد.به‌گزارش همشهری، باآنکه همه سهامداران انتظار داشتند با پایان مذاکرات شاخص‌های بورس تهران با صعود زیادی مواجه شوند اما این اتفاق در بورس نیفتاد و شاخص بورس ظرف ۲ روز پس از پایان مذاکرات دست‌کم ۱.۵درصد نزول کرد.

هم شاخص کل بورس تهران با یک سقوط سنگین نزدیک به یک درصد نزول کرد. به‌نظر می‌رسد بخشی از آنچه مانع از سقوط سنگین‌تر شاخص شده است محاسبه سود نقدی شرکت‌های بورس است که در مجامع عمومی سالانه تقسیم شده است. تعداد زیادی از شرکت‌های بورس هم‌اکنون در حال برگزاری مجامع عمومی عادی سالانه‌شان هستند که سود تقسیمی این شرکت‌ها در فرمول محاسبه شاخص بورس اثر‌گذارند.

شاخص کل بورس تهران با محاسبه سود نقدی شرکت‌ها و رشد قیمت سهام شرکت‌های بورس محاسبه می‌شود. نزول یکباره شاخص از زمان انجام جمع‌بندی مذاکرات در وین موجب شد ایرنا، خبرگزاری رسمی دولت فارغ از منطق کارشناسی، در سلسله گزارش‌ها و گفت‌وگوهایی از وجود دست‌های پنهان در نزول شاخص‌های بورس خبر بدهد. اما تحلیلگران بر این باورند که رفتار بازار سهام یک رفتار طبیعی و واقعی است و ربطی به دست‌های پنهان و تحلیل‌های دایی‌جان‌ناپلئونی ندارد چنان که کارشناسان بازارسرمایه از مدت‌ها قبل چنین روندی را پیش‌بینی می‌کردند.

به‌زعم کارشناسان شاخص بورس تهران اثرات روانی نزدیک شدن به توافق را چند هفته قبل از انجام توافق هسته‌ای پیشخور کرده و شاخص بورس برای صعود دوباره به این نیاز دارد که توافق‌ها اثر واقعی‌اش را روی اقتصاد و سود شرکت‌های بورس نمایان کند.

در‌واقع رفع تحریم‌های اقتصادی باید منجر به رشد سود شرکت‌های بورس و در نهایت شاخص بورس تهران شود.

اشاره کارشناسان به پیشخور شدن اثر روانی توافق هسته‌ای به رشد شاخص بورس ظرف ۲هفته گذشته است، شاخص کل بورس تهران ۲هفته قبل از وین نزدیک به ۶هزار واحد رشد کرد و از ۶۲هزار واحد به ۶۶هزار واحد رسید.این رشد به این علت بود که بسیاری از تحلیلگران بازار قبل از انجام جمع‌بندی در وین به انجام این توافق باور داشتند.کارشناسان می‌گویند اثرات واقعی توافق دست‌کم درصورت‌های مالی ۳‌ماه نخست سال‌۹۵ شرکت‌ها نمایان خواهد شد.

عوامل سه‌گانه نزول شاخص

حسین اسدی‌نیا کارشناس بازار سرمایه در تشریح دلایل نزول شاخص بورس به همشهری گفت: در تحلیل دلایل نزول بورس نقش ۳عامل پررنگ‌تر است، نکته اول اینکه همانطور که در ادبیات کلاسیک مالی مشهور است سرمایه‌گذاران عموما پیش از وقوع خبر یا حتی در زمان انتشار شایعه اقدام به خرید سهام می‌کنند و بعد از انتشار همان خبر اقدام به فروش سهام می‌کنند، این رویه در بورس تهران هم در زمان مذاکرات هسته‌ای تکرار شد.

او توضیح داد: اگر دقت کرده باشید۱۰روز قبل از انتشار خبر جمع‌بندی مذاکرات در وین شاخص کل بورس تهران دست‌کم ۶هزار واحد رشد کرد و علت این بود که سرمایه‌گذاران تا حدود زیادی از انجام توافق هسته‌ای مطمئن شده بودند، بنابراین پس از انتشار خبر بخش زیادی از صعود بورس انجام شده بود و اصطلاحا بازار خبر مربوط به جمع‌بندی مذاکرات را پیشخور کرد.

او در تشریح عامل دوم نزول بورس گفت: نکته دوم این است که سرمایه‌گذاران بزرگ و نهادی که در بورس تهران به حقوقی‌ها موسوم هستند به دلایل گوناگون ازجمله تأمین نقدینگی، در روز‌های اخیر با مساعد شدن شرایط بازار اقدام به عرضه سهام کرده‌اند تا بتوانند برنامه‌های مالی خود را تکمیل کنند.

اسدی‌نیا عامل سوم نزول بورس را حاکم شدن فضای روانی تردید در برخی سرمایه‌گذاری‌ها اعلام کرد و افزود: رسانه‌های داخلی آنطور که باید به نقش و تأثیر این اتفاق در کشور نپرداخته‌اند، حتی تردید‌هایی نسبت به آینده مذاکرات در میان برخی سرمایه‌گذاران ایجاد شده که روی جو روانی بازار اثر منفی داشت.

این کارشناس بازار سرمایه در ادامه روند نزولی بازار سهام را در طول چند روز گذشته طبیعی دانست و گفت: نزول چند روز گذشته یک بازگشت به سمت عقب(پول بک) است که به اعتقاد من ظرف چند روز آینده و در نهایت ۲ هفته بعد به روال طبیعی باز‌خواهد گشت و بار دیگر وارد مدار صعودی خواهد شد اما این روند صعودی چندان پرقدرت نیست زیرا هنوز بر اقتصاد ایران اثر واقعی نداشته است.

او افزود: اثر واقعی توافق هسته‌ای امسال مشخص نخواهد شد. در خوشبینانه‌ترین حالت می‌توان اثر توافق هسته‌ای را روی سود شرکت‌های بورس در ۳‌ماه اول سال‌۹۵ مشاهده کرد. به این ترتیب بازار سهام در سال‌جاری کما‌کان با یک روند صعودی ملایم به‌کار خود ادامه می‌دهد و نمی‌توان تا سال ۹۵ انتظار صعود جهشی شاخص بورس را داشت.

 

اثر توافق هسته‌ای در بورس پیشخور شد

حمید‌رضا کاهدی یک تحلیلگر دیگر بازار سهام نیز درباره دلایل نزول بورس به همشهری گفت:بازار سهام مدت‌ها قبل روند صعودی در پیش گرفته بود. او افزود: اگر در جلسات مدیران بازار سرمایه قبل از وین شرکت می‌کردید متوجه می‌شدید تقریبا بیشتر مدیران بازار سهام نسبت به انجام توافق هسته‌ای مطمئن بودند، همین عامل باعث شد سرمایه‌گذاران از مدت‌ها قبل از اعلام خبرهای وین، دست به سرمایه‌گذاری در بورس بزنند و اصطلاحا سود مربوط به توافق هسته‌ای را پیشخور کنند.

او ادامه داد: به این ترتیب اثر روانی مذاکرات هسته‌ای قبل از اعلام خبر توافق در بورس نمایان شد و اکنون باید منتظر ظاهر شدن اثرات واقعی روی سود شرکت‌های بورس باشیم. کاهدی با بیان اینکه بازار سهام در شرایط کنونی منطقی رفتار می‌کند تأکید کرد: در نهایت از ۲ هفته آینده روند صعودی بورس دوباره آغاز خواهد شد اما این صعود به‌معنای جهش‌های بزرگ نیست بلکه شاخص با یک شیب ملایم صعود خواهد کرد و این روند تا سال‌۹۵ در بورس ادامه دارد.

این کارشناس بازار سرمایه تأکید کرد: بعید است که شاخص کل بورس تهران در سال‌جاری جهش چندانی داشته باشد. ما در واقع با توجه به اینکه هنوز توافق هسته‌ای به طور کامل در اقتصاد اثر نگذاشته است انتظار رشد شاخص‌ها را در سال‌۹۵یا حتی‌۹۶ نخواهیم داشت.