بازار نفت در انتظار نتیجه مذاکرات هستهای ایران
به گزارش پارس، نشریه تایم در یادداشتی درباره روزهای پایانی مذاکرات هسته ای و تاثیر آن بر بازار جهانی نفت نوشت: بازار نفت در هفتههای اخیر راکد بوده اما با توجه به اینکه مذاکرات هستهای ایران به ضربالاجل 30 ژوئن نزدیک میشود این روند قیمتی میتواند تغییر کند.
بهای جهانی نفت پس از سقوط در سال گذشته و چندین فراز و نشیب، در یک محدوده کوچک در حال نوسان بوده به طوریکه نفت سبک آمریکا در محدوده 60 دلار و نفت برنت در محدوده 64 دلار در هر بشکه معامله شده است. البته طبق معمول نوسان اندکی در قیمت نفت به طور روزانه وجود داشته است اما بهای نفت از پایان ماه آوریل به بعد تقریبا ثابت بوده و حتی نشست اوپک نیز نتوانست تغییری در بازار نفت ایجاد کند.
این در حالی است که به ضربالاجل مذاکرات هستهای ایران که برای 30 ژوئن تعیین شده تنها سه روز باقی مانده و نتیجه مذاکرات میتواند تغییرات زودهنگام و بلندمدت گستردهای برای بازار نفت داشته باشد.
اگر طرفین مذاکرات بتوانند به یک توافق برسند ایران میتواند موجی از نفت تولیدی خود را روانه بازار کند. تحریمهای غرب از سال 2012 باعث خروج روزانه یک میلیون و 200 هزار بشکه از نفت ایران از بازار جهانی شده است. اگرچه برآوردها متفاوت است اما ایران احتمالا قادر خواهد بود ظرف چند ماه پس از تحریمها روزانه 400 هزار بشکه نفت و تا پایان سال روزانه 700 هزار بشکه به تولید نفت خود بیفزاید و تولید خود را در سال 2016 بیش از یک میلیون بشکه در روز افزایش دهد.
همچنین ایران حدود 40 میلیون بشکه نفت ذخیره شده در ذخایر شناور روی دریا دارد که بخش زیادی از آن ممکن است به محض لغو تحریمها روانه بازار شود.
این گزارش میافزاید: اگر گزارشهای خبری مبنی بر در دسترس بودن یک توافق صحت داشته باشد، بهای نفت به دلیل انتظارات مبنی بر افزایش عرضه در بازار دچار کاهش خواهد شد و احتمالا پنج الی 10 دلار در هر بشکه تنزل پیدا میکند. اگر ایران با گذشت زمان تولید خود را افزایش دهد و مابقی کشورهای اوپک با کاهش تولید و بازکردن فضا برای نفت ایران مخالفت کنند، عرضه جهانی بالا خواهد رفت و باعث جلوگیری از افزایش قیمتها در آینده و تمدید دوره کنونی رکود قیمتها خواهد شد.
البته عرضه و تقاضا باید در طول زمان تعادل پیدا کند و افزایش عرضه ایران باعث تغییر بزرگتر در تولید نفت شیل آمریکا خواهد شد و بنابراین تولید نفت این کشور ممکن است کاهش بیشتری را تجربه کند.
دلایلی وجود دارد مبنی بر اینکه یک توافق در نهایت نهایی خواهد شد. هم مقامات غربی و هم مقامات ایران به طور ضمنی اشاره کردند که احتمالا مایل به تمدید چند روزه مذاکرات پس از ضربالاجل 30 ژوئن در صورت در دسترس بودن یک توافق هستند. چنین تمایلی برای تمدید گفتگوها به خودی خود نشان دهنده این است که طرفین به غلبه بر اختلافات خود نزدیک هستند. همچنین خبرگزاری رویترز گزارش داده است که اسرائیل کم و بیش پذیرفته که حصول توافق هستهای محتمل است. اگر یکی از بزرگترین مخالفان مذاکرات با ایران به این نتیجه برسد که توافق با ایران اجتنابناپذیر است یک نشانه آشکار است مبنی بر اینکه توافق نهایی به دست خواهد آمد.
تایم در پایان مینویسد: از سوی دیگر توافق هستهای میتواند اجتنابناپذیر نباشد. تغییرات بسیار اندکی در ماهیت مذاکرات صورت گرفته اما به دلیل اینکه ایران و 1+5 در ماه آوریل به یک تفاهم بر سر چارچوب مذاکرات دست یافتند به این معنی نیست که میتوانند بر اختلافات باقیمانده که از قضا سختترین اختلافات هستند، غلبه کنند.
ارسال نظر