بررسی امکانسنجی اتصال خزر به خلیج فارس
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با اشاره به طرح اتصال دریای خزر به خلیج فارس گفت: قرارگاه خاتم(ص) با تشکیل کارگروههایی در حال مطالعه و امکانسنجی این پروژه است.
به گزارش پارس به نقل از فارس از گرگان، علاءالدین بروجردی صبح امروز در سومین اجلاس هماندیشی دریای خزر که در هتل بوتانیک شهرستان گرگان در حال برگزاری است، اظهار کرد: هشت حوزه اکتشاف و دو چاه در دریای خزر احداث شده و دهها چاه نیز قابل استحصال است که از لحاظ سیاسی و اقتصادی اهمیت ویژهای دارد.
وی تصریح کرد: 10 درصد درآمدهای حاصل از استخراج نفت دریای خزر صرف سه استان حاشیه خزر میشود که اگر این ایده مورد تائید دولت قرار بگیرد در مجلس آن را مطرح خواهیم کرد.
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس بر لزوم پیگیری جدی و برنامهریزی شده اتصال دریای خزر به خلیج فارس تاکید کرد و افزود: این ایده از یک پشتوانه و تجربه جهانی برخوردار است که میتواند یک تحول زیستمحیطی عظیم در مناطق کویری کشور ایجاد کند.
بروجردی بیان داشت: تجربه چین در کانال یکهزار و 300 کیلومتری از جنوب به شمال این کشور و تجارب جهانی نشان دهنده این مهم است که این دیدگاه به واقعیت عملی نزدیک است.
به گفته وی؛ قرارگاه خاتم با تشکیل کارگروههایی در حال مطالعه و امکانسنجی پروژه است، با توجه به توانمندی قرارگاه خاتم اگر این هدف در کشور کمآب ما محقق شود با توجه به آثار زیستمحیطی در حمل و نقل دریایی نیز میتواند تحولساز باشد.
این مقام مسئول بیان داشت: دریای خزر بزرگترین دریاچه جهان با وسعت 413 کیلومتر مربع که 162 هزار کیلومتر مربع از خلیج فارس کشور است عمق آن با بیش از 10 هزار متر مربع، 10 برابر عمیقتر از خلیج فارس است.
بروجردی با اشاره به اینکه حجم آب دریاچه خزر با 77 هزار کیلومتر مربع 9 برابر حجم خلیج فارس است، اظهار کرد: همه ویژگیها به علاوه منابع سفرههای فسیلی و خاویار و همسایگی با چهار کشور شمالی، این دریاچه را به منبع عظیم ثروت تبدیل کرده است.
وی با بیان اینکه دریای خزر پس از فروپاشی شوروی، مهمترین دغدغه حقوقی و منافع ملی ما محسوب میشود، گفت: هیچگاه در تمام سالهای قبل از پیروزی انقلاب اسلامی با وجود امکان تقسیم این دریاچه میان ایران و اتحادیه جماهیر شوروی اما شناورهای ایرانی اجازه عبور از حسینقلی آستارا را پیدا نکردند.
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی بیان داشت: امروز گرچه تا رسیدن به وضع مطلوب راه دشواری داریم ولی استقرار سکوی نفتی امیرکبیر در منطقه 17 درصد دریای خزر و رسیدن به نفت یک اقدام ارزشمند در راستای اهداف اقتصادی صورت گرفته است.
بروجردی با اشاره به سخنان رئیسجمهور در زمینه غیرقابل قبول بودن توافق دوجانبه بیان داشت: همه پنج کشور در دریاچه خزر ذیحق هستند و هرگونه اقدامی در راستای بهرهبرداری از این دریاچه باید مبتنی بر تفاهم جمعی باشد.
وی از دریاچه خزر به عنوان دریاچه صلح، دوستی، همکاری چندجانبه و محیط زیست سالم یاد کرد و گفت: جمهوری اسلامی معتقد است هیچ نیروی نظامی خارج از منطقه نباید در دریای خزر حضور یابد، آنچه که متاسفانه در خلیج فارس شاهد هستیم، با توجه به اینکه این سیاست هر بار اعلام شده که امنیت منطقه باید توسط کشورهای منطقه حفظ شود و نیازی به حضور نیروهای بیگانه نداریم.
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس تاکید کرد: حضور قدرتمندانه ارتش جمهوری اسلامی ایران و فرماندهی معظم کل قوا ضرورتی است که در آینده نیز باید تقویت شود.
بروجردی با ارائه پیشنهادی بر ضرورت برنامهریزی دقیق علمی برای حفظ ثروت منحصر بهفرد خاویار ایرانی دریای خزر تاکید کرد و گفت: تاسیس پژوهشکده ویژه خاویار در این منطقه ضروری است و اگر این مهم مورد توجه قرار نگیرد نسل ماهیان خاویاری متوقف میشود.
وی همچنین نسبت به برگزاری نخستین اجلاس کمیسیونهای سیاست خارجی مجالس کشورهای حاشیه دریای خزر و اجلاس روسای مجالس این کشورها تاکید کرد.
ارسال نظر