نیمه اول امسال با فراز و فرودهای زیادی گذشت؛ قیمت سهام شرکت‌ها ریزش کرد و سهامداران را از تالار شیشه‌ای فراری داد؛ به همین دلیل سوال اصلی سهامداران این است که بورس در نیمه دوم سال چگونه خواهد بود و چه شرکت‌هایی برای سرمایه‌گذاری مناسب است؟

به گزارش پارس به نقل از ایسنا، بورس اوراق بهادار تهران نیمه اول امسال را با فراز و فرودهای زیادی سپری کرد؛ با ابهام های زیادی مواجه شد و 6 ماه را در حالت انتظار و احتیاط گذارند و در آخر هم زیان 9 درصدی را نصیب سهامداران خود کرد.

اما اکنون نیمه دوم سال آغاز شده و سهامداران مدام از یکدیگر سوال می کنند که در نیمه دوم سال چه اتفاقی می افتد؟قیمت‌ها رشد می کنند؟چه سهمی بخرند که زیانشان جبران شود و آیا اصلا در بورس بمانند یا بروند سراغ سرمایه گذاری بهتر؟!

گرچه بسیاری از کارشناسان و تحلیل گران از تحلیل وضعیت بورس حتی در 2 هفته آینده هم عاجز هستند و نمی‌توانند تحلیل دقیقی از آینده ارائه دهند، اما اکثریت قریب به اتفاق فعالان بازار می دانند که بورس تهران در شرایط فعلی بیش از هر چیز در انتظار اخبار خوش سیاسی بوده و به محرک های جدیدی نیاز دارد.

این روند در حالی ادامه دارد که در اولین ماه پاییز سرمایه‌گذاران با دو تحول مهم مواجه می شوند که به طور مستقیم روی تصمیم گیری های آنها اثرگذار است؛آغاز دور جدید مذاکرات 1+5 و انتشار گزارش‌ شش ماهه شرکت‌های بورسی. بدیهی است که این عوامل می تواند شرایط جدیدی را برای تصمیم گیری سرمایه‌گذاران فراهم کند.

اما به غیر از نتیجه مذاکرات هسته ای که برای بورس تهران بسیار حیاتی و مهم است و نمی توان پیش بینی دقیقی از آینده آن ارائه داد؛گزارش 6 ماهه شرکتها حائز اهمیت بوده و چشم میلیون ها سهامدار را به سمت خود جلب کرده است، چون نحوه ارائه این گزارش ها در چگونگی تصمیم سهامداران مهم بوده و آینده شش ماه دوم تالار شیشه ای را رقم می زند.

این در حالی است که تاکنون گزارش شرکت‌ها به سامانه کدال ارسال نشده و تعداد انگشت شماری از شرکت‌ها اطلاعات خود را انتشار داده‌اند و مابقی نیز تا پایان مهر ماه گزارش خود را منتشر می‌کنند. اما همین تعداد اندک نیز می‌تواند چشم انداز کلی از وضعیت گزارش سایر شرکت‌ها را نمایان کند.

وضعیت نامناسب فلزی ها و فولادی ها

در خصوص شرکتهای فلزی و فولادی که از شرکتهای مطرح بازار هستند اغلب کارشناسان و تحلیل گران معتقدند که این شرکتها به دلیل کاهش طرح های عمرانی دولت و نبود منابع مالی بازار فلزات در رکود بی سابقه ای فرو رفته اند و اکثر کارخانجات فلزی و فولادی در رکود به سر می برند، بنابراین نمی توان انتظار ارائه گزارش‌های مثبت را در گزارش 6 ماهه این شرکتها داشت.

شاهد این مدعا انتشار گزارش جدید فولاد خوزستان است. زیرا گزارش عملکرد تولید و فروش شرکت فولاد خوزستان افت 19درصدی حجم فروش را در کنار تنزل 7 درصدی قیمت‌های فروش نسبت به مدت مشابه سال گذشته نشان می دهد.

معدنی ها چگونه می شوند؟

اما در گروه معدنی هم کاهش شدید قیمت جهانی مواد معدنی از جمله سنگ آهن به رکود بیشتر این صنعت منجر شده است تا جایی که اکنون شرکت‌های مطرح معدنی در بازار مدتها است که روند نزولی را تجربه می کنند.

بنابر این طبق گفته کارشناسان به نظر نمی رسد که شرکتهای معدنی نیز تا پایان سال بتوانند به مفروضات بودجه‌ای خود دست پیدا کنند، در این راستا چادرملو در جدیدترین گزارش خود از افت 24 درصدی حجم فروش به‌رغم ثبات میزان تولید نسبت به مدت مشابه سال گذشته خبر می‌دهد که این دو گزارش شاید بیانگر این باشد که در بخش فولادی و سنگ‌آهنی گزارش‌های شش ماهه چندان مثبتی ارائه نشود.

چشم انداز پتروشیمی ها

اما در صنعت پتروشیمی وضعیت به گونه دیگری است چون پتروشیمی فن آوران در گزارش جدید خود اعلام کرده است که حجم تولید در مقایسه با سال گذشته بیش از 13 درصد افزایش یافته و میزان فروش این شرکت در حال افزایش است که این موضوع می تواند حاکی از بهتر شدن شرایط در صنعت پتروشیمی باشد.

دارویی‌ها؛ نه چندان مثبت

در این میان صنعت دارو که از صنایع پرطرفدار بورسی در ماه‌های اخیر بوده و با وجود رکود حاکم در بورس توانسته است، رشد حدود 10 درصدی را تحربه کند، سهامداران خود را غافلگیر کرد به طوری که گزارش این گروه بدون اتفاق خاصی منتشر شد و واکنش منفی سهامداران را به دنبال داشت.

بر این اساس "البرز دارو" در گزارش جدید خود تغییر قابل توجهی را نسبت به سال گذشته ارائه نکرد، در نتیجه با واکنش منفی بازار و افت قابل توجه قیمت مواجه شد؛انتشار این گزارش نشان داد که بیشتر جو خوش بینی در فضای این گروه حاکم بوده است.

سیمانی‌ها و خودرویی‌های مثبت

گرچه هنوز گزارشی از وضعیت شرکتهای سیمانی به بازار منتشر نشده است، اما تحلیل گران معتقدند که علی رغم بی تحرکی شرکتهای سیمانی از ابتدای سال تاکنون، برخی از تک سهم‌های سیمانی با تعدیل مثبت در گزارش 6 ماهه خود مواجه می‌شوند.

در گروه خودرو نیز علی رغم دعواهای زیادی که بر سر قیمت وجود دارد، رشد تولید در اغلب شرکتهای خودروسازی مشاهده می‌شود. بر این اساس بیشتر کارشناسان معتقدند که شرکت‌های خودروسازی و قطعه سازی با تعدیل مثبت در گزارش های 6 ماهه خود مواجه می شوند.