برنج هندی قد میکشد برنج ایرانی…

ماجرای واردات برنج به کشور به معضلی دامنهدار تبدیل شده و گویا تنها از شکلی به شکل دیگر تبدیل میشود.
به گزارش پارس، اگرچه عبدالمهدی بخشنده، معاون وزیر جهاد کشاورزی در گفتوگو با «اعتماد» اعلام کرده بود که چندی پیش و در غیاب اصحاب رسانه تنی چند از کارشناسان وزارت جهاد کشاورزی و سازمان ملی استاندارد به هندوستان سفر کردند، زمینهای زیر کشت برنج در شبهقاره را مورد بررسی قرار دادهاند و نتیجه حاصل حکایت از سالم بودن برنجهای هندی دارد و یک عضو کمیسیون کشاورزی مجلس نیز تایید کرده است که برنجهای هندی آلوده نیستند اما روز گذشته رییس انجمن برنجکاران اعلام کرد که برنجهای وارداتی در انبارها سمی میشوند.
رییس انجمن برنجکاران با اشاره به اینکه سرانه مصرف سالانه برنج هر ایرانی ۳۶ کیلوگرم است، گفت که در حال حاضر یک میلیون و ۴۰۰ هزار تن برنج مازاد بر نیاز وارد کشور میشود که با تلنبار شدن در انبارهای غیرفنی، آلوده به سموم مختلف و آفلاتوکسین شده و تبدیل به برنج آلوده و مسموم میشوند.
وی افزود: با توجه به اینکه انبارهای کشور فنی نیست مجبورند انبارها را علیه موش و آفات، سمپاشی یا ضد عفونی کنند ضمن اینکه در نگهداری طولانی نیز خطرات رطوبت و آفلاتوکسین وجود داشته و برنج را آلوده میکند. علیزاده مبدا واردات برنج را بیشتر از هند و سپس پاکستان و تا حدی تایلند و ویتنام عنوان کرد و افزود: معلوم نیست برای مازاد برنج چه اتفاقی میافتد زیرا نهایتا تا یک سال میتواند در انبارها نگهداری شود در حالی که انبارهای کشور فنی نیستند و توان نگهداری طولانیمدت برنج را ندارند.
این سخنان رییس انجمن برنجکاران در حالی است که بر اساس آمار گمرک با اصرار تهران صادرکنندگان برنج هندوستان باید محصول خود را تحت گواهی استانداردهای مختلف جهانی درآورند، به همین دلیل میزان صادرات برنج باسماتی هندوستان به ایران از ژانویه سال ۲۰۱۴ بهشدت کاهش یافته است. صادرات برنج باسماتی به ایران در سال مالی ۲۰۱۴، حدود ۴۰ درصد کل صادرات هند به ایران را که عمدتا غلات بوده است شامل میشود.
اما بر اساس اعلام انجمن صادرکنندگان برنج هندوستان، صادرات برنج باسماتی که ۱۳۰ هزار تن در ژانویه ۲۰۱۴ بود به ۸۹ هزار تن در فوریه و ۵۵ هزار و ۲۱۰ هزار تن در ماه مارس رسیده است. به هر حال باید توجه داشت که رتبه صادرات هندوستان به ایران در سال ۹۲ به ۳ رسیده است و به هر حال این رشد به لطف افزایش واردات برنجهایی است که از هند وارد کشور شده است.
اگر برنجهای وارداتی هندی در مرحله اول توزیع سبد کالا در میان شهروندان توزیع نمی شد چند انبار دیگر برنج در معرض آلودگی بود و آیا این برنجهای در معرض آلودگی در دور دوم توزیع سبد کالا جایی خواهند داشت؟ واردات این محصول مهم کشاورزی از هند که برای ما هندی به شکل یک منبع درآمد ارزی بزرگ تبدیل شده است در حالی است که در گذشته هم حسن رکنی، معاون وزیر کشاورزی با اشاره به تراز بازرگانی منفی? میلیارد دلاری کشاورزی ایران گفت که تراز بازرگانی منفی برای کشوری با تواناییها و ظرفیتهای ایران اصلا شرایط مناسبی نیست و تراز بازرگانی بخش کشاورزی به منفی ۸ میلیارد دلار
رسیده است.
برنج ایرانی در معرض خطر کمآبی
جمیل شایق، رییس انجمن برنجکاران با تاکید بر اینکه کمآبی کشت و تولید برنج ایرانی را تهدید میکند، گفت: در حال حاضر یک میلیون و ۴۰۰ هزار تن برنج مازاد وارداتی در کشور وجود دارد که به دلیل نگهداری بیش از حد در انبارها احتمال آلودگی آن وجود دارد.
وی درباره میزان تولید برنج در کشور گفت: سال گذشته ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار تن تولید برنج داشتهایم. از طرفی وزارت بهداشت بر اساس برررسیهایش اعلام کرد که هر ایرانی روزانه ۹۸ گرم برنج مصرف میکند که به طور متوسط سرانه مصرف در ماه حدود ۳ کیلو و به طور سالانه ۳۶ کیلوگرم است که وزارت بازرگانی این میزان را تا ۴۲ کیلوگرم هم اعلام کرده است.
او با بیان اینکه حداکثر نیاز کشور برای واردات برنج حدود ۵۰۰ تا۶۰۰ هزار تن است، گفت: در سال ۹۲، به میزان۲ میلیون تن برنج وارداتی داشتیم که اگر بخواهیم محاسبه کنیم، یک میلیون و ۴۰۰ هزار تن برنج مازاد وجود داشت.
رییس انجمن برنجکاران با بیان اینکه کمآبی شرایط برنج ایرانی را تهدیده میکند، افزود: در حال حاضر شالیکاران در سواحل گیلان، مازندران و گلستان با کمبود آب برای آبیاری مزارع مواجهند و کمآبی برنج ایرانی را تهدید میکند. شایق با بیان اینکه اگر در خرداد ماه بارندگی نداشته باشیم بخشی از شالیزارها خشک میشوند، گفت: اکنون وزارت نیرو برنامهیی برای آبرسانی به مزارع شمالی کشور ندارد.
ارسال نظر