تاکتیک جدید ایران برای صادرات گازمایع
ایران به منظور حفظ و تثبیت صادرات گاز مایع (ال. پی. جی) به مشتریان آسیایی در شرایط تحریم، ۱۲ کشتی نو و یا دست دوم حمل گاز مایع توسط بخش خصوصی خریداری کرد که این کشتیها وارد ناوگان دریایی نفت و گاز کشور شدند.
به گزارش پارس به نقل از مهر، سال گذشته با بهره برداری از طرح های جدید پالایشگاهی نفت و گاز در پالایشگاه های شازند، فجرجم و لاوان ظرفیت تولید گازمایع ایران از پنج به حدود ۶۵۰۰ تن افزایش یافت و عملا همزمان با خودکفایی و توقف واردات گازمایع، ایران به یکی از کشورهای صادرکننده این محصول گازی تبدیل شد.
از این رو از فروردین ماه سالجاری تاکنون چندین محموله گاز مایع ایران به خریدارانی از کره جنوبی، چین و چندین کشور جنوب شرقی آسیا تحویل شده است ضمن آنکه ایران به منظور تثبیت بازارهای صادرات گازمایع خود ترانزیت این محصولات گازی از کشورهای حاشیه دریای خزر به ویزه ترکمنستان و حتی عراق را متوقف کرد.
با این وجود یکی از مهمترین چالش های پیش روی ایران برای صادرات پایدار گاز مایع با توجه به تحریم های بین المللی و به ویژه افزایش هزینه حمل و نقل دریایی، در اختیار نداشتن کشتی های حمل گاز مایع بود.
از این رو با توجه به محدودیت های حمل و نقل دریایی گاز مایع ایران به مقصد کشورهای مختلف آسیایی، خرید کشتی های حمل گاز مایع دست دوم در دستور کار ایران قرار گرفته است.
مصطفی کشکولی مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران تیر ماه سالجاری با اشاره به اخذ موافقت وزارت نفت برای خرید سه فروند کشتی نفتکش ۳۵ هزار تنی، گفته بود: در کنار خرید کشتی، استفاده از کشتی های نفتکش و گازبر استیجاری هم در دستور کار قرار دارد.
یک مقام مسئول در وزارت نفت امروز در گفتگو با مهر با بیان اینکه از ابتدای سالجاری ۱۲ فروند کشتی حمل گاز مایع وارد ناوگان دریایی نفت ایران شده است، گفت: اکثر این کشتی های حمل گازمایع دست دوم بوده که توسط بخش خصوصی خریداری شده است.
وی با اعلام اینکه با ورود این تعداد کشتی چندین هزار تنی حمل گاز مایع محدودیت های صادرات و حمل و نقل دریایی گاز مایع به حداقل کاهش یافته است، تصریح کرد: پیش بینی می شود به زودی چندین فروند کشتی حمل گاز مایع دست دوم دیگر توسط بخش خصوصی خریداری و عملا برای صادرات گاز مایع کشور مورد استفاده قرار بگیرد.
به گزارش آمارهای منتشر شده توسط موسسات معتبر بین المللی حاکی از آن است که از ابتدای سالجاری تاکنون با وجود کاهش صادرات نفت ایران به طور متوسط روزانه بیش از ۲۰۰ هزار بشکه گازمایع صادر کرده است.
ورود کشتی های جدید به ناوگان پتروشیمی ایران
این مقام مسئول در وزارت نفت در ادامه گفتگوی خود با مهر با بیان اینکه تا پیش از افزایش تحریم های شرکت های دولتی و خصوصی هیچگونه سرمایه گذاری برای توسعه ناوگان دریایی حمل محصولات به ویژه فرآورده های مایع پتروشیمی انجام نداده اند، اظهار داشت: از این رو با شدت گرفتن تحریم ها و مشکلات تامین کشتی مشکلاتی را برای صادرات محصولات پتروشیمی مایع کشور به وجود آورد.
وی با اعلام اینکه از این رو خرید و توسعه ناوگان دریایی حمل محصولات پتروشیمی توسط بخش خصوصی در دستور کار قرار گرفته است، تاکید کرد: به زودی چندین کشتی نو و یا دست دوم ملکی حمل محصولات پتروشیمی توسط بخش خصوصی خریداری وارد ناوگان دریایی کشور خواهد شد.
در همین حال عبدالحسین بیات مدیرعامل سابق و عضو فعلی هیات مدیره شرکت ملی صنایع پتروشیمی اردیبهشت ماه سالجاری در گفتگو با مهر در پاسخ به این سوال مبنی بر برنامه ایران برای خرید و توسعه کشتی های حمل محصولات پتروشیمی به منظور مقابله با تحریم گفته بود: با حمایت و پشتیبانی شرکت ملی صنایع پتروشیمی و سرمایه گذاری بخش خصوصی خرید و توسعه کشتی های جدید در دستور کار قرار گرفته است.
از این رو همزمان با افزایش تحریم های بین المللی، شهریور ماه سالجاری یک فروند کشتی جدید به منظور صادرات محصولات مایع پتروشیمی به ویژه اتیلن وارد ناوگان کشتی های پتروشیمیایی ایران شد.
سپهدار انصاری نیک مدیرعامل سابق پتروشیمی جم هم اعلام کرد: قراردادی سه ساله اجاره یک فروند کشتی حمل اتیلن با یک شرکت کشتیرانی خصوصی امضا شده است.
در سالجاری شرکت ملی صنایع پتروشیمی به منظور صادرات ۱۷.۴ میلیون تن محصول پتروشیمی و فرآورده پلیمری با ارز آوری به طور تقریبی حدود ۱۳ میلیارد دلاری برنامه ریزی کرده است.
ارسال نظر