گروه اقتصادی ، همین یک ماه پیش بود که محمدرضا نعمت زاده در حاشیه همایش بین المللی خودرو از مذاکره با پژو فرانسه خبرداد و گفت: پژو از جمله شرکت هایی است که از سال های دور با شرکت های خودروسازی ایران همکاری داشتنه اما به خاطر تحریم اجباری مجبور به قطع رابطه با ایران شده بود.

به گزارش پارس ، وزیر صنعت معدن و تجارت در حالی از باز شدن درهای کشور به روی صنعت خود رو سازی کشور سخن گفت که لوران فابیوس، وزیر خارجه فرانسه با مطرح کردن شروط جدید در روند مذاکرات ایران و گروه ۵+۱ اخلال ایجاد کرد.

این تمام ماجرا نبود در صحنه سیاست جهانی و در قبال مردم ایران، دولت فرانسه که به موجب قوانین داخلی اش، حق فروش اسلحه به کشورهای در حال جنگ را ندارد در زمان جنگ تحمیلی، در فروش اسلحه و دادن اطلاعات رزمی به عراق گوی سبقت را از دیگر رقبا می ربود.

در عین حال رسوایی فرانسه در ماجرای خونهای آلوده هنوز از خاطره ها پاک نشده است؛ در سال های ۱۳۶۲ تا ۱۳۶۳، محموله ای از فرآورده های خونی آلوده وارد ایران شد که نتیجه آن آلودگی ۲۷۰نفر به ویروس ایدز بود. پرونده ای پرسروصدا که هنوز هم کامل بسته نشده است. هرچند که تعداد زیادی از مبتلایان به این ویروس ها درگذشته اند و بر اساس آمارها تنها ۲۰نفر از آنها زنده مانده اند، اما همین تعداد که باقی مانده اند و خانواده های آنها که درگذشته اند هنوز در انتظار دریافت دیه و غرامت هستند.

همین عملکرد بد فرانسه در قبال ایران است که سبب شده تا نمایندگان مجلس به انعقاد قرارداد با برندهای خودروسازی فرانسوی انتقاد کنند.

منصور حقیقت پور عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس و نماینده اردبیل در گفتگو با خبرنگار « پارس» گفت: فرانسوی ها به دلیل رفتارهایی که با ایران داشته اند باید تنبیه شوند از این رو اصراری برای واردات خودرو از آن کشور وجود ندارد.

به گفته حقیقت پور بهتر است دولت به جای واردات خودرو با برندهای فرانسوی از سایر برندهای اروپایی و حتی آسیاسی استفاده کند.

عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ادامه داد: فرانسوی ها به دلیل عملکرد بد و اشتباهات سیاسی زیادی که در قبال ایران انجام داده اند باید تاوان پس بدهند از این رو نباید قراردادهایی نظیر واردات خودرو از این کشور که صنعت ورشکسته آنها را نجات می دهد، منعقد شود.