اتوبوسهای اسکانیا کماکان حادثهآفرین
یک اتوبوس اسکانیا این بار در اصفهان شعلهور شد و ۹۰ درصد خودرو سوخت، با وجود مهلت پلیسراه به شرکت سازنده این اتوبوسها برای رفع نقص فنی، انتظار میرود سازنده در قالب فراخوان نسبت به رفع عیوب تولیدات قبلی هم اقدام کند.
به گزارش پارس به نقل از فارس, روز گذشته بود که برای چندمین بار اتوبوس اسکانیا حین حرکت دچار حریق شد و چیزی نمانده بود تا حادثه ای سخت و فاجعه ای نظیر تصادف اتوبوس دو اسکانیا در آزادراه تهران-قم بیافریند اما خوشبختانه به سرعت تمام مسافران این اتوبوس با همکاری نیرو های امداد پیاده شده و جان آنها حفظ می شود.
بنا به گفته فرمانده پلیس راه استان اصفهان این اتوبوس ساعت ۱۰: ۴۰ روز گذشته پایانه مسافربری کاوه اصفهان را به مقصد چابهار ترک می کند و یک ساعت پس از حرکت در کیلومتر ۱۰۰ محور اصفهان – نایین دچار آتش سوزی می شود.
راننده این اتوبوس می گوید: در زمان حادثه صفحه مانیتور اتوبوس علامت هشدار و STOP داده و در همان لحظه تعدادی از مسافران از استشمام بوی دود خبر داده اند؛ راننده، اتوبوس را متوقف و پس از پیاده شدن مشاهده می کند که در عقب اتوبوس، موتور دچار حریق شده است.
راننده اتوبوس به همراه تیم پلیس راه با کمک کپسول های اطفای حریق داخل اتوبوس و کپسول های آتش نشانی داخل خودروی پلیس و خودروهای عبوری اقدام به مهار آتش سوزی می کنند اما شدت آتش در حدی بود که این کپسول ها نتوانستند آتش را مهار کنند و سرانجام با رسیدن مأموران آتش نشانی و در حالی که تقریباً کل اتوبوس به جز قسمت جلوی آن به طور کامل سوخته بود، آتش مهار شد.
طبق اعلام پلیس راه این خودرو ۹۰ درصد آسیب دیده است اما خوشبختانه هیچ یک از ۲۷ مسافر این اتوبوس آسیبی ندیدند.
بنا به گفته پلیس آتش سوزی از قسمت آخر اتوبوس و موتور آغاز شد و تا قبل از رسیدن آتش به قسمت باک و باتری آن، مسافران پیاده شدند.
اتوبوس مذکور در سال ۱۳۹۱ تولید شده بود.
* اولین سکانس: آتش سوزی اتوبوس اسکانیا در هفت گل و بی تدبیری
همین اردیبهشت امسال در هفت گل خوزستان اتوبوس اسکانیایی تصادف شاخ به شاخ می کند و شعله ور می شود، همه مسافران این اتوبوس نیز در آتش می سوزند و جالب اینکه مدیرعامل شرکت عقاب افشان دلیل شعله ور شدن این اتوبوس را « نشت نفت گاز پس از برخورد اتوبوس و سوراخ شدن باک، سپس جابه جا شدن گازوئیل در هوا به علت وجود جریان باد و پس از آن آتش گرفتن نفت گاز به دلیل گرمای هوا» ، اعلام می کند.
مدیرعامل شرکت عقاب افشان همچنین در برنامه مناظره نیز اعلام کرد « در اثر برخورد شدید دو خودرو با یکدیگر انرژی جنبشی به انرژی حرارتی تبدیل شده است و اتوبوس ها مشعل شده اند» .
بنا به گفته یک استاد دانشگاه (سیدمسعود هراتی موسوی) « این ادعا هیچ مصداق علمی ندارد؛ مدیرعامل شرکت عقاب افشان با چه استدلالی عنوان می کند که اگر اتوبوسی با اتوبوسی دیگر برخورد کند آتش گرفتن عادی است؟ به چه دلیل علمی مطرح می کند که بر اثر برخورد، انرژی جنبشی به انرژی حرارتی تبدیل می شود به حدی که انفجار رخ دهد؟ »
هراتی می گوید: در یک بازسازی صحنه کامپیوتری و شبیه سازی سیمولیشن، دو اتوبوس را با فرض سرعت ۱۱۰ کیلومتر بر ساعت و ۲۰ تن وزن، با یکدیگر برخورد دادیم، بدون آنکه عامل های بازدارنده ای نظیر گاردریل، دوپوسته شدن لاستیک و تیر چراغ برق را در نظر بگیریم، یعنی در صحنه شبیه سازی شده ما این دو اتوبوس بدون هیچ مانعی و با سرعت ۱۱۰ کیلومتر در ساعت با یکدیگر برخورد می کنند، در این سیمولیشن، یک تُنِ جلوی هر اتوبوس، بر اثر این انرژی برخورد، تنها ۱۰.۳۸ درجه سانتی گراد افزایش دما داشتند.
به هر حال پس از وقوع تصادف اسکانیا در هفت گل و سوختن مسافران، شاید کسی ندانست که این آتش سوزی ریشه در مشکلات فنی و سیم کشی اسکانیا دارد، شاید باور نداشتند این حادثه دوباره رخ خواهد داد و جان عده ای از هموطنان را به همین دلیل خواهد گرفت.
* دومین و سومین سکانس: آتش سوزی دو اسکانیا در آزادراه تهران قم و سوختن ۴۴ انسان
ساعت ۲۲: ۴۵ هجدهمین روز شهریورماه بود که حادثه دلخراش تصادف دو اتوبوس اسکانیا در آزادراه تهران-قم جان ۴۴ تن از هموطنانمان را گرفت.
اتوبوسی که از اصفهان به سمت تهران می آمد در کیلومتر ۲۸ آزاد راه تهران قم دچار مشکل شده و با دو پوسته و پاره شدن لاستیک سمت چپ اتوبوس (سمت راننده) ، کنترل خودرو از دست راننده خارج شده و این اتوبوس با سواری که در باند سبقت عبور می کرد، برخورد می کند.
سپس اتوبوس مذکور پس از برخورد به گاردریل به باند مقابل می رود و بیش از ۱۰۰ متر در باند مقابل حرکت می کند و پس از آن با اتوبوس اسکانیایی که از تهران به سمت اردکان یزد در حرکت بود، تصادف می کند. پس از این تصادف متأسفانه هر دو اتوبوس شعله ور می شوند و همین آتش گرفتن اتوبوس ها، موجب افزایش تلفات این سانحه می شود.
۴۴ مسافر این دو اتوبوس به نحوی در آتش سوختند که حتی اجساد آنها توسط نزدیکانشان هم قابل شناسایی نبود، حادثه ای دلخراش که دل بسیاری از مردم را به درد آورد.
یکی از اتوبوس های اسکانیا که در حادثه تصادف آزادراه تهران-قم شعله ور شد
* کابل های برق و سیم کشی های اتوبوس اسکانیا هیچ حفاظی ندارد
هراتی موسوی که درباره این تصادف تحقیقات حقوقی انجام می دهد می گوید: در ادامه تحقیقات خود، اینجانب از راننده های دو اتوبوس اسکانیا که تولید سال های ۱۳۹۰ و ۱۳۹۲ بودند، خواستم درب جعبه برق اتوبوس های خود را باز کنند تا سیم کشی ها را بررسی کنم، با تعجب مشاهده کردیم سیستم برق اتوبوس اسکانیا کوچک ترین حفاظی ندارد، در حالی که در سیم کشی ساختمان هم سیم فاز و نول از درون یک لوله حفاظتی عبور داده می شوند، اما در اتوبوس اسکانیا این سیم ها بدون حفاظ نصب شده اند.
سیم کشی های بدون حفاظ اسکانیا که در برخورد اتصالی کرده و سوخته اند
بنا به گفته این استاد دانشگاه شرکت سازنده اتوبوس اسکانیا با وجود آنکه استاندارد دنیا تأکید دارد تمام کابل ها و سیم های حامل جریان برق خودرو باید توسط لوله های ضدبرش، ضدسایش، ضد ضربه و ضد حرارت محافظت شود، این کار را انجام نداده است.
طبق استاندارد جهانی باک خودرو باید با گارد محکم محافظت شود و ضربه گیر داشته باشد، حال در اتوبوس اسکانیا باک بدون ضربه گیر کنار باتری بدون محافظ قرار گرفته است، سیم کشی ها هم که هیچ محافظی ندارد، مشخص است که انفجار رخ می دهد.
سکانس چهارم: اشتعال روز گذشته اتوبوس اسکانیا در محور اصفهان-نائین
فعلاً آخرین حادثه آتش سوزی اتوبوس اسکانیا، روز گذشته بود که امیدواریم با تدبیر مسئولان و پلیس راه، این حادثه، آخرین سانحه آتش سوزی این اتوبوس باشد.
ساعت ۱۰: ۴۰ روز گذشته پایانه مسافربری کاوه اصفهان را به مقصد چابهار ترک می کند و یک ساعت پس از حرکت در کیلومتر ۱۰۰ محور اصفهان – نایین دچار آتش سوزی می شود.
پس از تصادف اتوبوس های اسکانیا در آزادراه تهران-قم بود که پلیس طی نامه ای به شرکت عقاب افشان به عنوان تولیدکننده اتوبوس اسکانیا در ایران، اعلام کرد که تا بهمن ماه امسال مهلت دارد نسبت به رفع نقایص تولیدات این خودرو نظیر رفع مشکل ایمنی بدنه اتوبوس، سیستم برق رسانی، نزدیکی باتری به باک و از این قبیل اقدام کند.
طبق اعلام پلیس در صورت عدم اجرای این امر در مهلت تعیین شده، نسبت به مسدود کردن شماره گذاری این خودرو اقدام خواهد شد.
امروز ۲۳ آذرماه است و شرکت عقاب افشان حدود ۱.۵ ماه دیگر مهلت دارد این مشکلات ساختاری اتوبوس های اسکانیا را رفع کند.
امیدواریم پلیس نیز بر این گفته خود استوار باشد و موضوع عدم شماره گذاری خودرو های غیراستاندارد را عملیاتی کند و مثل سوژه تکراری شماره گذاری برخی سواری های تولید داخل که استاندارد ها را رعایت نمی کنند، این موضوع نیز به فراموشی سپرده نشود.
نگرانی دیگر احتمال وقوع حوادث مشابه در خودرو های تولید قبل شرکت عقاب افشان است؛ انتظار می رود در قالب یک فراخوان، این شرکت نسبت به رفع نقص های فنی اتوبوس های تولید گذشته خود تا بهمن ماه نیز اقدام کند تا شاهد اتفاقات ناخواسته در تصادفات نباشیم و علاوه بر هزینه تصادف پرهزینه برای کشور، جان انسان های بی گناه به خطر نیافتد.
ارسال نظر