میلگرد بستر چیست؟ چرا این محصول فلزی تا این حد اهمیت پیدا کرده است؟
میلگرد بستر یکی از محصولات ثانویه تولید شده از مفتول است که در بند بستر دیوار قرار میگیرد. برای ساخت میلگرد بستر، دو مفتول موازی که میتوانند ساده یا آجدار باشند، از طریق یک مفتول میانی به یکدیگر وصل میشوند. مفتول میانی که عامل اتصال دو مفتول موازی به یکدیگر است، میتواند به صورت زیگزاگ (هفت و هشتی) و یا به صورت نردبانی موجود باشد.برای برقراری اتصال بین ارکان میلگرد بستر، از جوشکاری مقاومتی کمک گرفته میشود.
جالب است بدانید میلگرد بستر پس از رسیدن به شکل نهایی خود به وسیله حمام روی گالوانیزه میشوند تا با افزایش مقاومت به خوردگی به افزایش نیمه عمر مفید قطعه در تماس با بتن و ملات موجود در دیوار، کمک کند. همچنین به منظور ایجاد میزان درگیری بالاتر بین میلگرد و ملات دیوار، عموما مفتول آجدار استفاده میشود.
مزایای استفاده از میلگرد بستر
استفاده از میلگرد بستر خواص ممتازی را در اختیار قرار میدهد که استفاده از آن را در انواع ساختمان سازی، اجتناب ناپذیر کرده است. از جمله مزایای استفاده از میلگرد بستر میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ایجاد امکان کنترل عرضی و فاصله ترکهای منجر شده از جمع شدن و دفرمه شدنهای حرارتی
- افزایش شکل پذیری و استحکام خمشی خارج از صفحه دیوار و مقاومت به تنش برشی داخلی صفحه دیوار
- افزایش استحکام جدار در زمان ایجاد زلزله و پیشگیری از تخریب خارج از صفحه
- اصلاح شکل پذیری دیوار
- ایجاد اتصال مکانیکی برای انواع نماهای آجری و سنگی بنایی
- عدم نیاز به بهرهگیری از واحدهای بنایی که دارای هندسه ویژه هستند
- حذف نیاز به اعمال دوغاب
- ساخت دیوار روند متفاوتی ندارد
- امکان اعمال میلگرد بستر به شکل قائم در دیوار
- اتصال دیوارهای دو یا چند لایه به همدیگر
- به دلیل وجود ساختار شبکهای در میلگرد بستر و همچنین کم ضخامت بودن قطر مفتول طول وصله و مهاری کم خواهد بود
- به کمک میلگرد بستر، امکان ایجاد اتصال در دیوارهای متقاطع فراهم میآید
شایان ذکر است در دیوارهایی که عملکرد دو طرفه دارند و همچنین دیوارهای دهانه افقی، میلگرد بستر به طور مستقیم باعث افزایش مقاومت خمشی سازه میشود.همچنین در خصوص دیوار دهانه قائم میلگرد بستر تاثیر مستقیمی ندارد اما با توانایی کنترل ترکهای احتمالی به وجود آمده، تاثیر خود را به طور غیر مستقیم در بهبود عملکرد سازه نهایی میگذارد. لازم به ذکر است رفتار خارج و داخل صفحه دیوار بسیار از یکدیگر تاثیر میپذیرند و هرگونه اختلال در روند عملکرد هرکدام، مستقیما تاثیر خود را بر نحوه عملکرد دیگری میگذارد.
کاربرد میلگرد بستر
کاربرد میلگرد بستر با بالاتر رفتن تکنولوژی صنعت ساختمان سازی و افزایش کیفیت ابنیه ساخته شده، گسترش یافته است. از میلگرد بستر در حین دیوارچینی ساختمانها و در طول دیوار چینی استفاده میشود. هدف از این کار، بالا بردن کیفیت دیوارهای ساخته شده و افزایش مقاومت دیوار در برابر انواع تنشهای برشی مانند تنشهای اعمالی بر اثر وقوع زلزله است. استفاده از میلگرد بستر در ساختمان سازی، علاوه بر افزایش استحکام و مقاومت ساختمان، توانسته است هزینههای تمام شده برای ساخت یک سازه را تا حدودی کاهش دهد.
قیمت میلگرد بستر
عمده تفاوت قیمت میلگرد بستر در سایز مفتول مورد استفاده، پوشش یا عدم پوشش در آن و کیفیت جوشکاری اعمالی بر آنها است. به طوریکه میتوان در لیست قیمت میلگرد بستر مشاهده کرد، طیف نسبتا وسیعی از قیمت میلگرد بستر موجود است. به منظور ارائه قیمت روز میلگرد بستر مجموعه فولاژ به طور روزانه نرخ میلگرد بستر را به روز رسانی میکنند.
نمونه جدول قیمت میلگرد بستر در سایت فولاژ
مشخصات فنی میلگرد بستر
- برای ساخت میلگرد بستر عموما از مفتول با قطر حداقل ۴ میلیمتر استفاده میشود. طبق محاسبات انجام شده، به طور تقریبی بیشترین ضخامت مفتول مساوی با نصف ضخامت ملات مورد استفاده در دیوار میباشد. با انجام محاسبات مهندسی، بیشترین ضخامت ملات دیوار ۱۶ میلیمتر است پس میتوان گفت مفتول ۸ میلی متر بیشترین ضخامت مصرفی برای تولید میلگرد بستر میباشد. علت محبوبیت مفتول ۴ تا ۴/۵ میلیمتر نیز این است که ضخامت ملات دیوار در بیشتر موارد حدود ۱۰ میلیمتر است.
- از مفتولهای به شکل مستطیلی یا کتابی برای تجهیز دیوارهای بند بستر خیلی نازک (عموما زیر ۳ میلیمتر) مانند بلوکهای ACC استفاده میشود.
- جنس فولاد مورد استفاده در ساختن مفتولها باید شرایط مکانیکی مشخصی داشته باشند. از جمله ای شرایط میتوان به نیاز به تحمل تنش تسلیم حداقلی ۴۵۰ مگاپاسکال و استحکام کششی ۵۵۰ مگا پاسکال اشاره کرد. همچنین بین تنش تسلیم و استحکام کششی باید رابطه مشخصی برقرار باشد.
- علاوه بر پوشش گالوانیزه، در برخی از موارد به منظور افزایش مقاومت به خوردگی، از پوشش اپوکسی نیز استفاده میشود. همچنین در برخی موارد، مفتولهای استیل زنگ نزن بدون نیاز به پوشش، مورد استفاده قرار میگیرند.
- همانطور که گفته شد، برای ایجاد اتصال و درگیری بیشتر میان مفتول و ملات، استفاده از مفتول آجدار بسیار کمک کننده میباشد اما مفتول میانی که اتصال بین دو مفتول طولی را برقرار میکند میتواند ساده و صاف باشد.
لازم به ذکر است اطلاعات فنی ذکر شده در این متن، برگرفته از دفترچه "راهنمای طراحی لرزهای دیوارهای بنایی غیر سازهای مسلح به میلگرد بستر" ضابطه شماره ۷۲۹ نگاشته شده توسط معاونت فنی و توسعه امور زیربنایی امور نظام فنی و اجرایی در سال ۱۳۹۵ میباشد.
ارسال نظر