سازه های بتنی را می توان مستحکم تر و قوی تر ساخت!
سازه های بتنی به خودی خود استقامت بالایی دارند، ولیکن گاهی به دلیل احتیاط کمتر و یا اطلاعات کم نسبت به مواد قابل استفاده، استحکام آن کم شده و خرابی به بار می آید.
در این مطلب قصد داریم تا توضیح کاملی دهیم که چگونه می توان با چند نکته و افزودنی استقامت آن را زیاد کنیم. با ما همراه باشید.
روان کننده های بتن یا کاهش دهنده آب (Plasticizers Water Reducers)
روان کننده های بتن مواد آلی یا ترکیبی از مواد آلی و معدنی هستند. در استانداردها و آییننامههای بتن، از دو نوع روانکننده نام برده شده است: نوع 1: روان کننده و نوع آن 2: روانکننده و ایجاد کنندهی تاخیر در گیرش. روان کنندههای بتن معمولاً تاثیر بیشتری در تولید بتن روان نسبت به کاهش دهنده های آب در بتن معمولی یا با رنج معمولی دارند. تاثیر روانکنندهها در افزایش کارایی و اسلامپ حدود 30 تا 60 دقیقه دوام دارد و پس از آن کارایی و اسلامپ بتن به سرعت کاهش مییابد. بالا بودن دما نیز میتواند به سرعت کاهش اسلامپ قوت ببخشد. این افزودنیها معمولاً در محل اجرای پروژه به بتن اضافه میشوند و به شکلهای مختلفی موجود هستند. انواع افزودنی های بتن مایع و پودر فوق روان کننده های بتن موجود هستند. زمان گیرش بتن ممکن است بر پایه ویژگیهای مختلف این افزودنی از جمله ترکیب شیمیایی، مقدار مورد استفاده و واکنش آن با دیگر مواد مورد استفاده در بتن، به تاخیر بیفتد یا به آن سرعت بخشیده شود. برخی روان کنندههای بتن قادرند تا گیرش نهایی بتن را بین یک تا چهار ساعت به تاخیر بیندازند.
مکانیزم عمل روان کننده های بتن
ترکیبات اصلی و فعال روان کننده های بتن ، موادی با سطح فعال (Surface Active) هستند که در فصل مشترک دو فاز غیر قابل اختلاط (Immiscible) جمع می شوند و نیروهای فیزیکی – شیمیایی را در این سطح تماس داخلی تغییر می دهند. این مواد (Surface Active Agent) روی دانه های سیمان جذب شده و به آنها بار منفی می دهد که سبب دفع شدن (دور شدن) این ذرات از هم و تثبیت حالت پخش شدگی آن ها می شود ، حباب های هوا نیز دفع شده و نمی توانند به ذرات سیمان بچسبند. علاوه بر این، بار منفی سبب بوجود آمدن پوسته ای منظم از مولکولهای آب دور هر ذره شده و در نتیجه موجب جداشدگی ذرات از هم می شود. چون آزادی بیشتری برای حرکت ذرات وجود دارد و آبی که در اثر سیستم فولکوله شدن تحت قید است آزاد می شود و برای روان سازی مخلوط در دسترس قرار می گیرد و در نتیجه کارپذیری افزایش می یابد.
گروت (Grout)
گروت مخلوطی از مواد سیمانی و آب، همراه با یا بدون سنگدانه میباشد که آب موجود در آن به حدی زیاد است که این ماده کاملاً جاری میشود. معمولاً میان گروت و مورتار (ملات) به اشتباه تفاوتی قائل نمیشوند و از اسامی آنها به جای یکدیگر استفاده میکنند. در حالی گروت و مورتار تفاوتهای زیادی با هم دارند. گروت نیازی به وجود سنگدانه ندارد، در حالی مورتار بایستی دارای سنگدانهی مناسب باشد. گروت کاملاً میتواند جاری شود و روانی زیادی دارد، در حالی که مورتار این گونه نیست. از گروت برای پر کردن فضاهای خالی استفاده میشود، در حالی که مورتار برای چسباندن به کار میرود.
از گروت برای پر کردن فضاهای خالی و تخلخلهایی که در عناصر مختلف ساختمانی ممکن است وجود داشته باشد، استفاده میشود. مخلوط کردن و تهیهی گروت معمولاً ساده است و اگر به مقدار خیلی زیادی مورد نیاز نباشد، در همان محل پروژه انجام میشود. اما اگر مقدار گروت مصرفی زیاد باشد، سفارش به کارخانههای مربوطه داده میشود و گروت را با قیمت مناسب در آنجا تهیه خواهد شد.
گروتها انواع مختلفی دارند که از مهمترین آنها میتوان به گروت اپوکسی، گروت سیمانی یا پایه سیمانی، گروتهای پلیمری و گروتهای منبسط کننده اشاره کرد. انتخاب نوع گروت مورد استفاده در هر موقعیت، بستگی به مطابقت و همزیستی گروت مورد نظر با دیگر مواد موجود دارد. با در نظر گرفتن این شرایط و ویژگیهای مختلف هر نوع، گروت مورد نظر انتخاب میشود.
گروت کاربردی در زیر صفحه ستون ها، آنکربلت ها، نصب ریل ماشین آلات، برینگ پل ها، بلت ها، ریل ها، حایل ها دارند.
مهمترین مزایای گروت
از جمله مهمترین مزایای گروت ها این است که مکانی که در آن گروت ریخته می شود را کامل پر می کند. چون گروت منبسط شونده خاصیت غیر انقباضی دارد از گروت آماده جهت مصارف مختلفی مثل زیر صفحه ستون ها، آنکربلت ها، نصب ریل ماشین آلات، برینگ پل ها، بلت ها، ریل ها، حایل ها و ... استفاده می شود. گروت ها به گونه ای طراحی شده اند که توان جذب نیرو های وارد و انتقال آن ها را به بخش زیرکار داشته باشد برای مثال در هنگام نصب انواع ماشین آلات نیرو های وارده از آن ها توسط گروت یا ملات به فنداسیون بتنی منتقل می شود. ملات ها و گروت ها باعث مقاومت های مطلوب و مطمئن و همچنین اتصال پایدار بین ملات یا گروت و سازه ها قرار گیرد و بر روی آن گروت یا ملات قرار گیرد از یک طرف و سطح زیر کار از طرف دیگر می شود. بطور کلی دو روش ملات ریزی یا گروت ریزی در داخل حفرات در محل اتصال آنکرو وجود دارد.
بتنهایی که بر اثر آسیب دیدگی و ترک خوردگی در آنها فضاهای خالی به وجود آمده است را میتواند با استفاده از گروت سیمانی ترمیم کرد. البته باید توجه داشته باشید که گروت صرفاً فضای خالی را پر میکند و از نظر سازهای، بتن را ترمیم نمیکند. بنا بر این زمانی از گروت استفاده میشود که ترک و آسیب دیدگی در حال پیشرفت نباشد و یا عامل آسیب دیدگی شناسایی شده و از بین رفته باشد.
علاوه بر آب، سنگدانه و سیمان پرتلند، ممکن است برای افزایش روانی گروت، از مواد افزودنی روان کننده بتن MTOCRETE N-660 استفاده شود. نسبت آب به سیمان در مخلوط گروت معمولاً بین 0٫4 تا 0٫5 میباشد و این نسبت را میزان ترک خوردگی بتن تعیین میکند. به طور مثال، در یک گروت سیمانی معمولی، 20 لیتر آب را با 50 کیلوگرم سیمان به همراه 225 گرم افزودنیهای ضد جمع شدگی و یا روان کننده مخلوط میکنند.
خاصیت ویژهی گروت، یعنی روانی بالا، باعث میشود تا تزریق گروت به قسمتهای مختلف بتن و پر کردن تخلخلهای آن تسهیل شود.
واتر استاپ بتن WaterStop))
واتر استاپ به منظور جلوگیری از نشت و عبور آب از درزهای اجرایی، انبساطی و مقاطع و همچنین قطع بتن ریزی به کار می برد که بسته به نوع مقطع مورد کاربرد و فشار سیال، سایز و شکل تغییر می کند .
شرکت کلینیک بتن ایران تولید کننده واتراستاپ پی وی سی انعطاف پذیر و با کیفیت است و به منظور آب بندی درزهای اجرایی، انبساطی و مقطع قطع بتن ریزی و به منظور جلوگیری از نشت و عبور آب طراحی و ساخته می شود .
کاربرد واتراستاپ های بتن
1. آب بندی درزهای اجرایی در زیر زمین های دارای تراز بالای آب زیرزمینی
2. آب بندی درزهای اجرایی و انبساطی در استخرها ، مخازن آب و فاضلاب
3. آب بندی درزهای اجرایی در تونلها، سد ها و لاین های انتقال آب
4. آب بندی درزهای انبساطی و اجرایی در سازه های بتنی پیش ساخته
5. آب بندی درزهای اجرایی و انبساطی در منهول ها و مخازن پساب
6. آب بندی سازه های بتنی صنعتی مانند کولینگ تاورها ، کلاریفایرها و …
7. آب بندی درز اجرایی فی مابین قطعات فلزی و پلی اتیلن وارده به بتن
انواع واتراستاپ های مصرفی در سازه های بتنی
1. واتراستاپ پی وی سی PVC
واتراستاپ پی وی سی قطعه ای جانبی در اجرای سازه های بتنی می باشد که با هدف آب بندی درزهای اجرایی و انبساطی سازه های هیدرولیکی و یا در معرض آب تعبیه می گردد.
2. واتراستاپ هیدروفیل
واتر استاپ هیدروفیلی به منظور رفع نشت درزهای اجرایی و مقاطع قطع بتن ریزی است که واتراستاپ های هیدروفیلی با استفاده از پلیمرهای لاستیکی و پلیمر با خاصیت ارتجاعی بسیار بالا طراحی شده است
3. واتراستاپ بنتونیتی
نوار آب بند بنتونیتی یا واتر استاپ بنتونیتی محصولی است کارآمد و بر پایه سدیم بنتونیت فعال در ماتریس بوتیل رابر که خاصیت ارتجاعی بسیار بالایی با افزایش حجم نیز دارد.
ارسال نظر