به گزارش پارس به نقل از تسنیم، سیدحامد برکاتی در نشست خبری روز جهانی کودک در مرکز طبی کودکان با تشریح اسباب بازی های خطرناک، معطل ماندن لایحه ۹ ماه مرخصی زایمان، شیردهی مادر در ساعت اول و اعلام آخرین آمار مرگ و میر کودکان ایرانی اظهار داشت: " بازی" شغل کودکان است ولی متاسفانه حوزه کودکان زیر ۸ سال در تمام موارد مورد غفلت قرار گرفته است. تکامل کودکان تا ۸ سال بحثی بین بخشی است. هر چند سرمایه گذاری بیش از پیش برای گروه های سنی بعدی صورت گرفته است اما کودکان زیر ۸ سال و به ویژه زیر ۶ سال عموماً در برنامه ریزی ها مورد توجه قرار نگرفته اند.


لزوم رایگان شدن مهدکودک ها برای دهک های خاص جامعه


وی افزود: به عنوان نمونه می توان به کودکان پیش دبستانی اشاره کرد، پیش دبستانی برای کودکان رایگان نیست و به جز مناطق محروم، مردم باید بابت آن پول بپردازند. توجه به بحث مهدکودک ها هم بسیار حیاتی است. در سند ملی مربوطه این امر را در نظر داشته ایم تا سیاستی اتخاذ شود که مهدکودک ها برای دهک های خاصی از جامعه رایگان باشد. چنین مباحثی نیاز خانواده هاست که البته می تواند به عنوان اسباب و لوازم فرزندآوری نیز تلقی شود.


برکاتی در ادامه به لایحه ترویج تغذیه با شیر مادر و بررسی آن در کمیسیون های مربوطه دولت دهم اشاره کرد و گفت: در این لایحه ۹ ماه مرخصی زایمان برای مادران و ۲ هفته برای پدران و همچنین مباحث جامعی درباره مادران دوقلو و چندقلوزا، فرزندخواندگی، رحم جایگزین و اجاره ای، ترویج تغذیه با شیر مادر، سیاستگذاری برای واردات شیر مصنوعی، مشخص شدن تکلیف بخش خصوصی به صورت کامل آورده شده است. اما متاسفانه این لایحه از بهمن ماه سال گذشته همچنان معطل مانده است.


بیمارستان های کشور ملزم به اجرای شیردهی مادر در ساعت اول تولد می شوند


وی در ادامه به ماده ۴ آیین نامه بیمارستان های دوستدار کودک، اشاره کرد و گفت: در این ماده شیردهی مادر از ساعت اول تولد در نظر گرفته شده است. این امر در ۴ بیمارستان تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به اجرای آزمایشی گذاشته شد و اشکالات آن مشخص شد. از آبان ماه امسال نیز در ۱۰ بیمارستان و از سال ۹۲ در یک بیمارستان از هر دانشگاه و نهایتاً در سال ۹۳ در تمام بیمارستان های کشور اجرایی می شود. اکنون ۶۸ درصد کودکان کشور در ساعت اول تولد از شیر مادر تغذیه می کنند که در تلاشیم این آمار را به ۹۰ درصد برسانیم.


شایع ترین علت مرگ کودکان" حوادث"


برکاتی همچنین از تدوین بسته مراقبت از کودکان در سوانح و حوادث خبر داد و بیان داشت: این بسته مطالب آموزشی برای خانواده ها و همچنین مربیان کودکان را شامل می شود. کتابچه های متعددی هم برای پیشگیری از سوانح و حوادث در کودکان نوشته شده است؛ چرا که شایع ترین علت مرگ قابل پیشگیری در کودکان به سوانح و حوادث مربوط می شود که از آمار حدود ۲۰ درصدی برخوردار است که البته حدود ۴۵ درصد آن به حوادث ترافیکی و مابقی به سوختگی، غرق شدگی، افتادن، گیر کردن اجسام سخت در راه هوایی مربوط می شود.
رئیس اداره سلامت کودکان وزارت بهداشت با استناد به بررسی های صورت گرفته در سال ۸۹ گفت: حدود ۲۵ درصد کودکان کشور به لحاظ تکلمی، حرکتی و تکامل روانی اجتماعی کامل نیستند. به این منظور برنامه ریزی های لازم صورت گرفته است. در این راستا برنامه جامع مداخلات تکاملی کودکان و همچنین" تست مراحل و سنین" در نظر گرفته شده است که" تست مراحل و سنین" از ۴ ماهگی تا ۵۹ ماهگی تهیه شده است. به جهت محدودیت منابع فعلا برای کودکان ۱۲ ماهه که برای واکسیناسیون مراجعه می کنند، غربالگری تکامل هم انجام می شود.
برکاتی افزود: در کنار این موضوع مراکز جامع تکاملی هم در حدود ۸ دانشگاه علوم پزشکی کشور راه اندازی شده است. در نظر داریم با انجام این اقدامات آمار ۲۵ درصدی اختلالات تکاملی کودکان را به زیر ۱۰ درصد و کمتر از آن برسانیم.


رئیس اداره سلامت کودکان و ترویج تغذیه با شیر مادر وزارت بهداشت همچنین به تدوین بسته سلامت کودکان اشاره کرد و گفت: این بسته برای اجرا آبان ماه و آذر ماه در اختیار دانشگاه های علوم پزشکی قرار می گیرد.
وی همچنین از تصویب اولیه سند ملی رشد و تکامل همه جانبه کودکان در شورای عالی سلامت و امنیت غذایی خبر داد و بیان داشت: این مهم نیز پس از آن که ممهور به مهر دولت شد برای اجرا به کلیه دستگاه ها ابلاغ می شود.


برکاتی مجدداً بر لزوم توجه به مباحث کودکان زیر ۸ سال تاکید کرد و اظهار داشت: " بازی" شغل کودک است اما این موضوع مورد غفلت قرار گرفته است، اسباب بازی های غیراستاندارد نیز منجر به سوانح و حوادث می شوند البته برای این موضوع هم برنامه ریزی های لازم را انجام داده ایم.


رئیس اداره سلامت کودکان و ترویج تغذیه با شیر مادر وزارت بهداشت به کشور ژاپن اشاره داشت و افزود: ژاپن برنامه ای را از حدود ۵ - ۴ سال پیش آغاز کرده که به کودکان از بدو تولد تا ۳۰ سالگی به عنوان مدیران آینده و نیروی کار پرداخته می شود.


برکاتی آمار مرگ و میر کودکان در سال ۵۷ را در گروه سنی زیر ۵ سال ۱۴۰ مورد به ازای هر هزار تولد زنده عنوان کرد و افزود: در همان سال ما ۱۱۰ مورد مرگ به ازای هر هزار تولد زنده در کودک زیر یک سال داشتیم.
وی به ۴۰ هزار مرگ را در ابتدای دهه ۶۰ بر اثر اسهال و مشکلات تنفسی عنوان کرد و افزود: طبق آخرین آمارها (انتهای سال ۹۱ و ابتدای سال ۹۲) مرگ کودکان زیر پنج سال به ۱۸ در هزار تولد زنده و مرگ کودکان زیر یک سال به ۱۶ در هزار تولد زنده کاهش یافته است و سازمان بهداشت جهانی نیز این امر را پذیرفته است.
رئیس اداره سلامت کودکان و ترویج تغذیه با شیر مادر وزارت بهداشت ادامه داد: بر اساس بررسی های انجام شده در کشورهای منطقه" منا" با توجه به سرعت کاهش مرگ و میر کودکان زیر ۵ سال؛ ایران در رده چهارم قرار گرفته است.


رئیس اداره سلامت کودکان وزارت بهداشت مشکلات ناشی از تک فرزندی را مورد اشاره قرار داد و خاطرنشان کرد: در بحث تکامل کودکان بر این باوریم که خانواده های تک فرزندی معضلی هم برای خانواده و هم برای کودک محسوب می شوند؛ چرا که کودک باید در محیط اجتماعی رشد کند. امروزه خانواده ها کوچک شده اند و تعامل اجتماعی کم شده است. به شدت توصیه می کنیم که خانواده ها از تک فرزندی پرهیز کنند البته فاصله ۳ تا ۵ سال را باید برای فرزندآوری در نظر داشته باشند تا کودکان شان با یکدیگر رفیق باشند.
به گزارش تسنیم، در نشست خبری روز کودک در مرکز طبی کودکان، رئیس اداره آموزش و پژوهش اورژانس کشور، نماینده یونیسف در ایران و رئیس اداره بهداشت مواد غذایی و بهسازی اماکن عمومی وزارت بهداشت نیز به تشریح دیدگاه ها و اقدامات فعالیتی شان در حوزه کودکان پرداختند.