به گزارش پارس به نقل از ایسنا، ساعت های مختلفی درون بدن وجود دارند و ساعت اصلی تنظیمات بدن در مغز قرار دارد که عملکرد بدن برای خواب شبانگاهی را تنظیم می کند.

ساعت بدن در مغز با طلوع و غروب خورشید تنظیم می شود، اما عملکرد این ساعت در افراد شاغل در پست های شیفتی مانند پرستاران و پزشکان یا کسانی که در پروازهای طولانی به نقاط مختلف جهان با تغییر ساعت مواجه می شوند، دچار اختلال می شود.

ساعت بدن اگرچه با نور خورشید تنظیم می شود، اما روند تطبیق یافتن بدن با ساعت جدید در هنگام سفر یا مشاغل شیفتی بسیار کند است.

محققان دانشگاه کیوتو موفق به شناسایی دکمه باز تنظیم ساعت بدن درون مغز شده اند که تطبیق پذیری با شرایط جدید را در مدت یک روز فراهم می کند.

این منطقه در مغز یک گروه متشکل از ۱۰ هزار سلول مغزی است که در تعامل پیوسته با یکدیگر، کنترل زمان را برعهده دارند.

تداخل در عملکرد این سلول ها با کمک گیرنده های وازوپرسین (vasopressin) بعنوان گوش های سلول مغزی که اجازه تماس پیوسته با سلول های مجاور را فراهم می کند، به تنظیم مجدد ساعت بدن در زمان بسیار سریع تر منجر می شود.

موش های دستکاری ژنتیکی فاقد گیرنده های وازوپرسین، در شرایطی که زمان هشت ساعت عقب تر برده می شود، قادر به باز تنظیم ساعت بدن ظرف تنها یک روز هستند که این باز تنظیم در موش های عادی ظرف شش روز انجام می شود.

نتایج بدست آمده نشان می دهد که سیگنال دهی وازوپرسین یک هدف درمانی ممکن برای افراد دچار اختلال ریتم ساعت بدن از جمله کارمندان مشاغل شیفتی است.

نتایج این مطالعه در مجله Science منتشر شده است.